Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Rukavice môžeme rozdeliť podľa ich veľkosti, materiálu alebo špecifických funkcii. Všetky tieto parametre môžu výber, aj takej jednoduchej veci akou sú pracovné rukavice, poriadne skomplikovať. Práve preto vám prinášame nasledujúci článok, v ktorom nájdete všetko, čo pre správny výber pracovných rukavíc budete potrebovať.

1. Na začiatok treba vybrať pracovné rukavice, ktoré sadnú

Kľúčovým parametrom pri výbere pracovných rukavíc je jednoznačne ich veľkosť. Pracovné rukavice majú veľkosť udávanú značkou S, M, L atď. Tu treba vždy siahnuť po variante, ktorý bude čo najviac pasovať na vaše ruky. Príliš malé rukavice sú nepohodlné na nosenie a ľahšie sa v nich vyčerpajú ruky. Okrem toho malé pracovné rukavice bývajú takisto naťahované nad svoj limit, kvôli čomu nebudú poskytovať plnohodnotnú ochranu a v tom najhoršom prípade sa môžu rovno roztrhnúť. Naopak do veľkých rukavíc veľmi jednoducho môže napadať dráždivý či inak nebezpečný materiál. Rovnako pri nich hrozí aj vyvlečenie počas práce.

Ako si vybrať správnu veľkosť?

Pokiaľ svoju veľkosť rúk nepoznáte, tak nezúfajte. Existuje jednoduchý spôsob, s ktorým to zistíte aj teraz. Výhodou je, že pracovné rukavice sú vyrábané ako unisex oblečenie, takže veľkosti pre mužov a ženy budú rovnaké. Na zistenie veľkosti budete potrebovať krajčírsky meter. S ním si odmeriate obvod dominantnej ruky, pokiaľ ste pravák, tak ide o pravú ruku. Jednoducho si omotajte meter okolo najširšieho miesta na ruke, pod kĺbmi . Pri meraní vynechajte váš palec. V prípade, že nemáte doma meter, tak môžete použiť rovnakým spôsobom šnúrku alebo motúz. Naznačte si miesto, kde šnúrka končí a jednoducho rozvinutú šnúru odmerajte pravítkom.
Podľa zmeraného obvodu si už len nižšie vyberte súhlasnú veľkosť:

  • XS – obvod ruky od 15 – 17,8 cm označované v palcoch ako 6”
  • S – obvod ruky od 18 – 19,5 cm označované v palcoch ako 7”
  • M – obvod ruky od 20 – 23 cm označované v palcoch ako 8”
  • L – obvod ruky od 23 – 25,5 cm označované v palcoch ako 9”
  • XL – obvod od 25,5 – 28 cm označované v palcoch ako 10”
  • XXL – obvod ruky väčší ako 28 cm označované v palcoch ako 11”

Muž oprašuje svoje pracovné rukavice od prachu a pilín.

2. Kľúčovou charakteristikou je materiál

Pri  pracovných rukaviciach sa stretnete s rôznymi materiálmi od prírodných až po tie syntetické. Často sa aj pre svoje výhodné vlastnosti kombinujú, aby sa dosiahol ten maximálny výkon, pohodlie a najmä ochrana. Výber materiálu sa odvíja najmä od vašich potrieb a preferencií.

Koža a syntetická koža

Veľmi obľúbeným materiálom pracovných rukavíc je práve koža. Tie najkvalitnejšie sú vyrobené z odolnej kravskej kože. Druhou populárnou voľbou sú práve rukavice z prasacej kože, ktoré sú vynikajúce na prácu v teplom a suchom prostredí. Naraziť môžete aj na pracovné rukavice z kozej kože. Tie poskytujú dostatočnú ochranu, sú však tenšie a preto sa hodia aj na práce, ktoré si vyžadujú precíznejšie pohyby rúk.
Pracovné rukavice zo syntetickej kože, ponúkajú podobné vlastnosti ako kožené rukavice, avšak bez používania zvieracej kože. Vyzerajú a na dotyk sa správajú takmer rovnako ako reálna koža. Sú však tenšie a zároveň aj vodeodolné. Syntetická koža môže byť vyrobená z polyuretánu (PU) alebo polyvinylchloridu (PVC). Oba typy sú vysoko odolné a rezistentné voči vode. PU rukavice sú však jemnejšie a flexibilnejšie pričom viac pripomínajú pravú kožu. PVC rukavice pôsobia na dotyk viac ,,umelo‘‘ bývajú však trvanlivejšie a všeobecne pevnejšie.

Kožené pracovné rukavice s kladivom.

Latex

Latexové pracovné rukavice sú vyrobené z prírodnej gumy získanej z kaučukovníkov. Ide o vysoko elastický materiál, ktorý je ľahký, odolný a zároveň pohodlný na nosenie. Poskytuje ochranu pred rôznymi chemikáliami a baktériami. Nevýhodou tohto materiálu je však alergická reakcia u niektorých ľudí. Ak máte podozrenie, že trpíte alergiou na latex, tak radšej siahnite po pracovných rukaviciach z nitrilu alebo PVC. 

Nitrilové pracovné rukavice

Nitril predstavuje syntetickú alternatívu k latexu. Ide o rovnako silný materiál poskytujúci ochranu voči chemikáliám, mastnotám a mikroorganizmom. Nitrilové pracovné rukavice majú malé mikro-otvory, ktoré prepúšťajú vodu. Vďaka tomu je práca s takýmito rukavicami jednoduchá a hlavne pohodlná.

Neoprén

Ďalším syntetickým materiálom je neoprén. Ten sa vyznačuje skvelou odolnosťou voči rôznym kvapalinám vrátane olejov, žieravín, kyselín a iných chemikálií. Neoprénové rukavice sa tradične používajú pri práci v mokrom prostredí a pri manipulácií s klzkými materiálmi. Neoprén ako taký však neposkytuje veľkú ochranu voči prerezaniu a prepichnutiu, takže pri práci s ostrými predmetmi takéto rukavice radšej nepoužívajte.

Žena si nasádza latexové pracovné rukavice.

Bavlna

Je prírodným textilným materiálom s dobrou pevnosťou a vysokou absorpčnou schopnosťou. Ide o mäkký, vzdušný a najmä pohodlný materiál. Poskytuje ochranu pred trieskami a prípadnými škrabancami. Ich hlavné využitie je všade tam, kde je potrebné zachovať citlivosť a motoriku ruky.

Kevlar

Predstavuje syntetické vlákno, ktoré sa vyznačuje odolnosťou voči teplu a ohromnou pevnosťou. Ide o pevný no zároveň pomerne ľahký a flexibilný materiál, ktorý sa používa najmä v nepriestrelných vestách. Vďaka svojej pevnej molekulovej štruktúre poskytuje ochranu pred ostrými a abrazívnymi povrchmi.

3. Pracovné rukavice podľa požadovaných vlastností

Nielen materiál rozhoduje o použití pracovných rukavíc. Rukavice majú často aj iné ďalšie doplnkové funkcie či vlastnosti, ktoré ich predurčujú na danú činnosť. Môže ísť o kombinovanie materiálov, impregnáciu, či doplnenie o extra funkcie akými sú napríklad antivibračný systém alebo pomocné pútko pre jednoduché navliekanie.

Antivibračné ochranné rukavice

Pri práci s ťažkými, vibrujúcimi strojmi akými sú vŕtačky, zbíjačky, brúsky alebo krovinorezy je dôležité používať antivibračné ochranné rukavice. Tie slúžia ako ochrana pred syndrómom vibrácií pôsobiacich na ruky a paže (HAVS – hand-arm vibration syndrom). Ten vzniká pri dlhodobej práci s vibrujúcimi strojmi a prejavuje sa ako mravčenie, znecitlivenie a slabosť v rukách a prstoch. Antivibračné pracovné rukavice zamedzujú vzniku tohto syndrómu používaním absorpčných materiálov akými je PU alebo neoprén. Silu vibráciu znižujú aj používaním špeciálnych gélových vložiek na prstoch a zadnej strane rukavíc.

Muž používa antivibračné pracovné rukavice pri vŕtaní.

Protiporézne pracovné rukavice

Pri práci s ostrými predmetmi nie je nikdy na škodu vlastniť pár protiporezových rukavíc. Tie sú vyrobené najčastejšie z kevlaru alebo kombinácií kevlaru a iných syntetických materiálov akými je napríklad polyetylén. Vďaka tomu sú odolné voči prerezaniu, pretrhnutiu ako aj zodratiu. Pre ešte väčšiu ochranu býva do týchto pracovných rukavíc zapracovaný aj drôt z nehrdzavejúcej ocele.

Chemicky odolné rukavice

Takéto pracovné rukavice poskytujú ochranu pred najrôznejšími chemickými rizikami. Zaručujú odolnosť voči kyselinám, zásadám a najrôznejším rozpúšťadlám. Využívajú sa v chemickom a potravinárskom priemysle. Najčastejšie slúžia iba na jedno použitie, keďže po kontakte s chemikáliami začnú strácať na svojej odolnosti. Pri práci s chemikáliami rozlišujeme 3 typy pracovných rukavíc:

  1. TYP A – poskytuje ochranu pred aspoň 6 rôznymi chemikáliami po dobu viac ako 30 minút.
  2. TYP B – poskytuje ochranu pred aspoň 3 rôznymi chemikáliami po dobu viac ako 30 minút.
  3. TYP C – poskytuje ochranu pred aspoň 1 chemikáliou po dobu viac ako 10 minút.

Dielektrické pracovné rukavice

Dielektrické alebo izolačné rukavice vás ochránia pred elektrickým prúdom. Sú vyrobené z nevodivých, dobre izolujúcich materiálov akými sú guma, vinyl alebo latex. Keďže sa používajú pri práci s život ohrozujúcimi hodnotami napätia, tak musia byť pravidelne kontrolované a testované. Podľa medzinárodnej elektrotechnickej komisie existujú isté normy pre izolačné rukavice. Podľa toho sú rozdelené do kategórií podľa maximálneho napätia:

  • Trieda 00 - maximálne napätie 500 V
  • Trieda 0 - maximálne napätie 1 000 V
  • Trieda 1 - maximálne napätie 7 500 V
  • Trieda 2 - maximálne napätie 17 000 V
  • Trieda 3 - maximálne napätie 26 500 V
  • Trieda 4 - maximálne napätie 36 000 V

Chladu/teplu odolné pracovné rukavice

Tento typ pracovných rukavíc slúži ako ochrana pri práci v prostredí s extrémnymi teplotami. Na rozdiel od ostatných typov pokrývajú aj väčšiu časť zápästia a predlaktia. Pri tomto type je veľkosť kľúčová, pretože nesprávna veľkosť znižuje ich ochranu voči prírodným živlom. Tepelne odolné rukavice bývajú vyrobené z materiálov schopných odolať vysokým teplotám, akými je napríklad koža či kevlar. Poskytujú skvelú ochranu proti popáleninám a patria medzi základnú výbavu každého zvárača. Chladu odolné rukavice zase chránia ruky pred mínusovými teplotami. Zároveň slúžia aj ako ochrana a prevencia pred vznikom omrzlín. Bývajú vyrobené najmä zo syntetických materiálov akými je PVC alebo neoprén, ktoré sa vyznačujú skvelou izolačnou schopnosťou.

Tepelne odolné rukavice na ochranu pred iskrami.

 

Ako sa o pracovné rukavice správne starať

Každá vec dokáže vďaka správnej starostlivosti fungovať lepšie a aj dlhšie vydržať. Výnimkou nie sú ani pracovné rukavice. Starostlivosť sa odvíja samozrejme od typu rukavíc (v prípade jednorazových rukavíc, ich odporúčame vyhodiť po každej práci s nebezpečnými chemikáliami a biologickým materiálom bez ohľadu na ich vzhľad). Pri starostlivosti o rukavice môžete postupovať podľa nasledujúceho všeobecného návodu:

  • odstráňte kefkou jemne všetky hrubé špiny a nečistoty
  • jemne ich opláchnite pod vlažnou vodou, poprípade prejdite navlhčenou handričkou
  • v prípade kožených pracovných rukavíc ich môžete aj namazať 
  • nechajte rukavice vysušiť, pri izbovej teplote
  • skladujte rukavice na suchom čistom mieste, mimo priameho dosahu slnka