Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať panvicu

Panvica patrí medzi základnú výbavu každej kuchyne a pripraviť na nej môžete neuveriteľné množstvo jedál. V našom článku vám vysvetlíme, aký je rozdiel medzi jednotlivými druhmi panvíc a zároveň vám prezradíme tipy, ako si vyberiete tu najlepšiu panvicu pre vás.

Tefal Wok panvica.

Objavte všetky panvice v našej ponuke

Nech už máte v pláne vaše jedlo dusiť, smažiť, grilovať, variť alebo zapekať, panvicu využijete na každý z menovaných postupov. Na výber sú viaceré druhy panvíc, ktoré sa tiež líšia svojou veľkosťou, materiálom a ďalšími parametrami. Zistite výhody jednotlivých modelov a vyberte si z bohatej ponuky panvíc na našom e-shope.

Na výber sú panvice:

  • klasické
  • na palacinky
  • na lievance
  • wok
  • grilovacie
  • elektrické

Klasické panvice

Vo vašej kuchyni nájdu univerzálne využitie a vyrobené bývajú z rozličných materiálov. Zvyčajne sú klasické panvice dostupné v rôznych veľkostiach a výhodou je, ak je k panvici v balení pribalená aj pokrievka.

Panvice na palacinky

V porovnaní s klasickými panvicami majú nižší okraj, takže sa vám budú palacinky dobre obracať. Tento druh panvice môžete využiť aj na prípravu zemiakových placiek alebo omelety.

Panvica na lievance.

Panvice na lievance

Podobne ako panvice na palacinky aj tento typ panvice má nižšie okraje, rozdiel je však v ploche, na ktorej sa pokrm pripravuje. Panvica na lievance má zvyčajne dno rozdelené na štyri menšie časti, do ktorých cesto ľahko nalejete a lievance budú mať po upečení rovnaký tvar.

Wok panvice

Špeciálny typ panvice má menší priemer dna a vysoké steny, ktoré sa pri varení taktiež zohrievajú. Wok panvice umožňujú smaženie, restovanie aj varenie, obľúbené sú najmä na prípravu ázijských jedál.

Wok panvica je vhodná napríklad na prípravu ázijských jedál.

Grilovacie panvice

Zvyčajne majú štvorcový pôdorys a vyššiu hmotnosť, ktorá je zapríčinená využitím ťažkej zliatiny železa na jej povrchu. V porovnaní s klasickou panvicou má grilovacia panvica vrúbkovanú opekaciu plochu, ktorá je vhodná ku grilovaniu steakov alebo zeleniny. Teplo sa po nahriatí rozkladá po celom povrchu panvice.

Elektrické panvice

Sú ideálnym riešením na chaty alebo do karavanov, kde nemáte možnosť využitia klasickej rúry alebo plynového sporáka. Samostatná elektrická panvica zvládne vaše jedlo grilovať, zapiecť, dusiť, variť alebo vyprážať v závislosti od toho, na čo máte práve chuť.

4 otázky, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa pri výbere panvice

Naša ponuka panvíc je veľká a nie vždy je ľahké rozhodnúť sa. Pomôcť vám môže zodpovedanie si štyroch základných otázok, ktoré s výberom panvice úzko súvisia:

  • Ako často budete panvicu využívať?
  • Aké jedlá varíte najčastejšie?
  • Pre koľko osôb budete variť?
  • Aký máte sporák?

Tefal panvica s nepriľnavým povrchom.

Ako často budete panvicu využívať?

V prípade, že bude mať panvica vo vašej domácnosti časté využitie skúste vyberať z univerzálnych modelov, ktoré využijete na prípravu rôznych jedál. Odporúčame vám vyberať si z kvalitných materiálov, pretože v opačnom prípade by ste panvicu mohli pri častom používaní rýchlo opotrebovať. Ak naopak budete panvicu využívať len veľmi málo, siahnuť môžete po lacnejších modeloch menších rozmerov, ktoré vám na občasné použitie budú dostatočne vyhovovať.

Aké jedlá varíte najčastejšie?

Ak ste milovníkom palaciniek alebo ázijskej kuchyne, môžete si na prípravu vašich obľúbených jedál kúpiť špeciálnu panvicu. Obľúbené pokrmy tak pripravíte jednoduchšie a precíznejšie, a panvica dokonale splní svoj účel.

Pre koľko osôb budete variť?

Pri výbere panvice by ste mali zohľadniť aj počet osôb v domácnosti. V prípade, že budete variť sami pre seba, stačiť vám bude panvica s priemerom do 24 cm. Viacčlenné domácnosti však skonzumujú väčšie množstvo jedla. Väčšia opekacia plocha panvice umožní prípravu jedla pre celú rodinu na jedenkrát, takže pri varení strávite oveľa menej času.

Aký máte sporák?

V technickej špecifikácií panvíc nájdete aj informácie o materiáli, z ktorého sú panvice vyrobené. Každý výrobca uvádza, či je konkrétna panvica vhodná na plynový sporák, elektrickú alebo indukčnú varnú dosku. Pri výbere preto tento parameter berte do úvahy, aby ste nevyhovujúcu panvicu nemuseli po zakúpení vrátiť.

Pri výbere panvice by ste mali zohľadniť niekoľko parametrov.

Aké parametre sledovať pri výbere panvice?

V prípade, že už viete aký typ panvice by sa vám hodil do kuchyne, pri výbere by ste mali sledovať aj niekoľko ďalších parametrov. V každej kategórii panvíc totiž nájdete viacero modelov, ktoré sa okrem ceny a značky líšia aj ďalšími detailmi. Poradíme vám, na čo sa zamerať pri kúpe, aby ste si vybrali najlepšiu panvicu v pomere ceny a kvality.

Pri výbere panvice sledujte:

  • veľkosť a hmotnosť
  • materiál
  • užitočné vlastnosti

Panvice podľa veľkosti

Dostupné sú panvice v rôznych veľkostiach, výrobcovia vždy uvádzajú priemer plochy na opekanie v centimetroch.

Na výber sú panvice s priemerom:

  • do 24 cm
  • od 25 do 30 cm
  • nad 30 cm

Pri výbere si dajte pozor aj na to, aby panvica nemala vysokú hmotnosť. Čím je panvica ťažšia, tým horšie sa s ňou manipuluje. Výslednú hmotnosť panvice ovplyvňuje jej veľkosť, ale aj materiál, z ktorého je panvica vyrobená. Každý výrobca v technickej špecifikácii výrobku uvádza, aká je hmotnosť panvice, takže záleží len na vás pre aký model sa rozhodnete.

Zistite, aká veľkosť panvice vám bude najviac vyhovovať.

Z akého materiálu sú vyrobené panvice?

Materiál úzko súvisí so životnosťou panvice, rozvádzaním tepla po jej povrchu a výslednou hmotnosťou. Na našom e-shope zakúpite najmä panvice vyrobené z hliníka a liatiny, k výrobe sa však využívajú aj iné materiály:

Ukážka materiálového zloženia panvice Tefal.

Hliník je často používaným materiálom, pretože je cenovo dostupný a výborne vedie teplo. Hliníkové panvice sa zvyčajne vyrábajú lisovaním za studena, panvica je rovnako hrubá na dne aj po stranách. Časom však môže dôjsť k jej deformácii, najmä kvôli častému suchému nahrievaniu. Odolnejšie hliníkové panvice sú vyrobené technológiou odlievania za tepla, vďaka ktorej je dno panvice silnejšie a nedochádza k jeho deformácii.

Liatina sa k výrobe panvíc využíva od nepamäti a stále sa teší veľkej obľube. Výhodou je najmä vysoká odolnosť, ktorá si dobre poradí s nízkymi aj vysokými teplotami. Liatinové panvice majú nepriľnavý povrch a výborné termoakumulačné vlastnosti. Zvyčajne sú vhodné aj na zapekanie v rúre.

Keramické panvice sú vhodné na pomalý ohrev a výborne si poradia s nízkymi teplotami. Vhodné sú najmä pre ľudí, ktorí si potrpia na zdravú prípravu jedál.

Keramická panvica je vhodná na pomalý ohrev.

Panvice z nehrdzavejúcej ocele sú obľúbenými nástrojmi profesionálnych kuchárov, ktorí ocenia ich kvality a zároveň sú ochotní zaplatiť vyššiu cenu. Výhodou nehrdzavejúcej ocele je rovnomerné rozvádzanie tepla a výborné znášanie vysokých teplôt. Vhodné sú do umývačky riadu a vyčistiť ich môžete aj drôtenkou.

K výrobe panvíc sa používa aj titan, ktorý je veľmi odolný a tvrdý, vďaka čomu môžete na panvici používať aj príbor alebo kovové náčinie. Titánové panvice môžete bezpečne zahrievať na sucho, výborne sa čistia a vhodné sú napríklad na prípravu steakov. Kvalitný a odolný materiál je však zohľadnený aj vo vyššej predajnej cene.

Medené panvice sú výborným tepelným vodičom, vďaka čomu dokážu rýchlo reagovať na zmenu nastavenia teploty a varenie na nich je skutočne rýchle. Zvyčajne majú hliníkovú vnútornú vrstvu, na výber sú však aj modely s antikorovou úpravou, ktoré sú kvalitnejšie.

Medená panvica rýchlo reaguje na teplotné zmeny.

Využívaná je aj oceľ, ktorá má výbornú vodivosť tepla. Pred prvým použitím sa odporúča oceľovú panvicu vypáliť. Vhodná je na prípravu rôznych druhov pokrmov, napríklad na grilovanie mäsa alebo zeleniny. Zvyčajne je možné využiť ju aj na pečenie v rúre.

Často používaným materiálom je aj smalt, ktorý sa hodí na všetky spôsoby ohrevu. Výhodou smaltovaných panvíc je najmä ich odolnosť, dlhá životnosť a vysoká kvalita.

Na výber sú aj mramorové a granitové panvice, ktorých povrchová úprava je šetrná k potravinám. Pri varení si potraviny zachovávajú všetky minerály a vitamíny, takže je obľúbeným riešením ľudí zaujímajúcich sa o zdravú stravu.

Výhodou je, ak je súčasťou balenia aj pokrievka na zakrytie panvice.

Užitočné vlastnosti panvíc

Pri výbere sú často rozhodujúcim parametrom rôzne funkcie a vlastnosti, ktorými sa jednotliví výrobcovia odlišujú. Okrem typu, veľkosti a materiálu panvice preto sledujte aj ďalšie detaily, ktoré vám pomôžu pri finálnom rozhodovaní.

  • Nepriľnavý povrch - v súčasnosti majú takmer všetky panvice teflónový nepriľnavý povrch, vďaka ktorému sa panvica lepšie čistí a jedlo sa nepripaľuje.
  • Odnímateľná alebo žiaruvzdorná rukoväť - využijete ju v prípade, že plánujete panvicu použiť aj na pečenie v rúre.
  • Pokrievka - zabezpečí, že si na panvici môžete pripraviť vaše obľúbené jedlo dusením.
  • Možnosť umývania panvice v umývačke riadu.