Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako správne kosiť trávnik

Zdravý trávnik je najväčšou ozdobou každej záhrady. Ak túžite mať aj vy najkrajší trávnik v okolí, je potrebné mu venovať dostatočnú pozornosť a starostlivosť. Tráva rovnako ako všetky rastliny potrebuje pravidelné skracovanie. To zabezpečí rast do šírky. Pravidelným kosením sa navyše steblá trávy stávajú hustejšie a odmenou bude dokonalý sýto zelený živý koberec. Ako správne kosiť trávnik, aby vyzeral ako z katalógu sa dočítate v našom článku.

Ako správne kosiť trávnik.

 

Kedy je vhodný čas na kosenie?

Ideálny čas na kosenie je ráno medzi ôsmou a desiatou hodinou, pretože trávnik potrebuje nejaký čas na zahojenie. Ak ho pokosíte v tomto čase, dáte mu celý deň na zotavenie. Ak v tom čase nestíhate kosiť, druhá najlepšia možnosť je popoludní medzi štvrtou a šiestou hodinou, pretože slnko je v tomto čase o niečo miernejšie.

Nikdy však nekoste uprostred dňa. Riskujete, že nemilosrdné slnko spáli čerstvo pokosené steblá trávy. Kosenie sa však neodporúča ani neskoro večer ani skoro ráno. Ak kosíte večer riskujete, že sa tráva nestihne zotaviť a bude zraniteľnejšia voči útokom hubových infekcií. Ak by ste kosili skoro ráno medzi šiestou a ôsmou hodinou riskujete poškodenie kosačky, pretože tráva je ešte mokrá od rosy. Mokrá tráva rýchlejšie otupí nože kosačky.

Čerstvo pokosená tráva.

 

Okrem správneho času je nemenej dôležitý aj vek trávniku.

Novozaložený trávnik sa kosí približne po dvoch mesiacoch ak je jeho výška aspoň 8 až 10 centimetrov. Ak by sa kosilo skôr je tam riziko vytrhania rastliniek a ak neskoro, steblá trávy môžu ľahnúť. Výška prvého kosenia by mala byť nastavená čo najvyššie. Tým sa podporí prirodzené rozrastanie rastlín. Prvé 4 kosenia by mali byť šetrné, čo znamená skracovanie o 2 až 3 cm kým sa postupne nedopracujete k požadovanej výške.

Staršie trávniky je potrebné kosiť spravidla raz do týždňa, prípadne raz za 5 dní. Kosenie menej často ako raz do týždňa môže mať za následok oslabenie, rednutie trávnika a inváziu rôznych burín a machu. Pamätajte, že iba pravidelné kosenie je jediným spôsobom ako trávnik výrazne zahustiť.

Kosiť so zberným košom alebo bez?

Ak kosíte veľmi často, približne každé dva až tri dni, pokosenú trávu nie je potrebné zbierať. Drobné čiastočky trávy sa zapracujú do trávnika a pôsobia ako hnojivo. Na tento účel sú mimoriadne výhodné kosačky s mulčovaním, ktoré nadrobno rozsekajú aj väčšie časti rastlín.

Kosačka s mulčovaním Fieldmann.

 

Ak však kosíte iba raz za týždeň, zber trávy do zberného koša je nevyhnutný. V prípade, že pokosené steblá zostanú na tráve, môžu spôsobiť veľkú škodu. Tráva sa zaparí, nebude môcť dýchať a tým sa zvyšuje riziko vzniku snežnej plesne či iných hubových ochorení.

Ako často kosiť trávnik?

Kosenie trávnika môže prinavrátiť steblám potrebnú silu, alebo trávnik úplne zničiť. Dĺžka trávnych stebiel závisí od druhu a mala by byť počas celej sezóny rovnaká. Štandardná výška okrasného trávnika je zhruba 3 – 4 cm. Rekreačný trávnik pre šport a relax je vhodné kosiť na výšku približne 5 cm. Parkové trávniky sú nižšie, s dĺžkou stebiel v rozmedzí od 1,2 do 2 cm. Trávniky, po ktorých sa často chodieva, alebo sú vystavované záťaži, môžu mať dĺžku aj 10 cm.

Uľahčovať si prácu kosením príliš nakrátko sa nevypláca. Odnesie si to kvalita trávnika ako aj jeho rýchlejšie vysychanie. Platí totiž zásada, že čím nižšia je tráva, tým nižšie má korene. Kratší trávnik má okrem toho aj viac problémov s burinou. Na pôdu prenikne viac svetla a semená buriny rýchlo vyklíčia. Dlhodobým udržiavaním príliš nízkej výšky sa oslabuje koreňový systém, čo znižuje odolnosť trávnika.

Správne skrátenie trávnika.

 

Dodržujte pravidlo jednej tretiny. Vyšším kosením sa trávnik stáva viac tolerantný a vyskytuje sa v ňom menej burín. Ak je tráva väčšia, ako je potrebná výška, je potrebné ju kosiť na viackrát. Medzi dvoma koseniami je ideálne vynechať pár dní. Ak by ste ju výrazne skrátili, spôsobíte jej menší stres následkom čoho bude degradácia koreňov, ktorá povedie k preriedenej trávnej ploche.

Pri veľkých horúčavách a suchu je lepšie nechať trávu v akomkoľvek type trávnika vyššiu, aby zbytočne nepreschla. V chladnejšom počasí si môžete dovoliť trávnik pristrihnúť na kratšie.

Ako správne kosiť trávnik?

Správnym a dobre načasovaným kosením si vytvoríte presne taký trávnik po akom túžite.

Trávnik je potrebné kosiť v pravidelných intervaloch. Dodržujte pravidlo, že pri teplotách vyšších ako 25 stupňov sa skracuje tráva o tretinu dĺžky, pri 20 až 25 stupňoch o jednu polovicu a v chladnejších dňoch ho možno skrátiť až o dve tretiny.

Frekvencia kosenia záleží aj od vlastností trávnika. Kosenie menej často ako raz týždenne počas aktívneho rastu trávnika má za následok redukciu veľkého množstva listov. Odporúča sa preto trávnik kosiť aspoň 2x týždenne. V lete, keď je rast trochu spomalený stačí aj 1x týždenne. Pri kosení je potrebné meniť smer. Ak by ste kosili stále jedným smerom, steblá trávy budú mať tendenciu si ľahnúť a kosenie bude nedostatočné. Kosačku sa snažte viesť priamorovnomernou rýchlosťou. Iba tak dosiahnete, že trávnik bude pokosený všade rovnako.

Najdôležitejšie však je kosiť vždy, keď je pôda pod trávnikom trochu preschnutá. Mokrú plochu zbytočne podupete, vytvoríte si ryhy kolesami kosačky a to nie je zďaleka všetko. Mokrá pokosená tráva sa len ťažko dostáva do zberného koša, lepí sa na nože a spodnú časť kosačky, čím stroj zbytočne trpí.

Nástroje potrebné na kosenie trávnika.

 

Pred kosením je potrebné ako prvé skontrolovať trávnu plochuočistiť ju od prekážok, akými sú rôzne konáre alebo kamene. Tieto predmety síce kosačku nezničia, ale otupia jej nože. Tupé nože potom nadmerne rozstrapkávajú steblá trávy, ktoré začnú schnúť. Trávnik nielenže nevyzerá dobre, ale v neposlednom rade je náchylnejší na choroby. Pri kosení používajte kosačku s dobre naostrenými nožmi, pretože tupé nože trávu nepokosia rovnomerne. Časť stebiel vytrhnú a časť len ohnú. Trávnik tak nebude pôsobiť esteticky a zároveň bude náchylnejší na choroby.

Ak kosíte so zberným košom je potrebné ho pravidelne kontrolovať a včas vyprázdňovať. Nadbytočná tráva v zbernom koši kosačku nadmerne zaťažuje a vypadáva do trávnika.

Náš TIP: Po každom kosení a najmä v letných mesiacoch je nesmierne dôležité trávnik dôkladne zavlažiť.

Nie je kosačka ako kosačka

Kosenie trávy si vyžaduje nielen vhodné nastavenie, ale najmä správnu techniku. So správne zvoleným strojom si môžete vypestovať doma krásny trávnik, ktorý vám budú ostatní závidieť. Na každý typ trávnika je vhodná iná kosačka. V čom sa jednotlivé kosačky od seba odlišujú?

Rotačné, bubnové alebo vretenové kosačky?

Bubnová kosačka je ideálna ak chcete, aby vaša záhrada pripomínala lúku. Trávnatú plochu stačí kosiť len trikrát do roka. Svojou konštrukciou sú bubnové kosačky vhodné nielen pre kosenie vysokej trávy, ale aj sú ideálne aj na nepravidelné plochy.

Rotačná kosačka Fieldmann.

 

Rotačná kosačka patrí k najpoužívanejším typom. Skracuje listy trávy pomocou rýchlo rotujúcich nožov a podobne ako mačeta ich švihom odsekne. Týmto spôsobom kosenia sú konce stebiel trávy rozstrapkané a vznikajú rezné rany. Čím je nôž kosačky tupší, tým sú listy viac rozstrapkané. Už krátko po kosení, keď tráva uschne môže trávnik vyzerať nevzhľadne. Tento efekt možno minimalizovať pravidelným ostrením nožov. Ak si nepotrpíte na výstavnom vzhľade trávnika rotačné kosačky sú úplne postačujúce.

Vretenová rotačná kosačka Fieldmann.

 

Vretenová kosačka trávu nekosí, ale strihá ostrými špirálovými nožmi, ktoré rotujú oproti statickému nožu. K steblám trávy je omnoho šetrnejšia, pretože strih listov je veľmi presný a čistý. Rany sú menšie a ich hojenie je oveľa rýchlejšie. Vretenová kosačka je na opotrebenie nožov menej náchylná, avšak stále platí, že údržba a pravidelné čistenie kosačky je kľúčové. Ak túžite po anglickom trávniku vretenové kosačky sú správnou voľbou.

Krovinorez Fieldmann planeo elektro.

 

Krovinorez sa používa najmä na miestach, kam sa záhradná rotačná kosačka nedostane. Predovšetkým okolo oplotenia, záhonov, stromov či rôznych stavieb. Mnohí používajú krovinorez aj na kosenie avšak nie je to najlepšia voľba. Trávu síce pokosí rýchlo, ale plochy pokosené krovinorezom nebudú mať nikdy kompaktný vzhľad trávnika.

Čo okrem kosenia je pre trávnik ešte potrebné?

Pre krásny a zdravý trávnik žiaľ samotné kosenie nestačí. Veľmi dôležité je aj jeho zavlažovanie, dosievanie a hnojenie.

Pravidelné dosievanie

Bežní záhradkári dosievajú trávnu zmes iba vtedy, keď sa na trávniku objavia holé miesta alebo keď je značne preriedený. To však nestačí. Potrebné je pravidelné dosievanie trávnika a to najmä v máji a v septembri. Práve dosievanie trávnika je mimoriadne rýchly a lacný spôsob, ako mu prinavrátiť zdravý vzhľad. Slúži aj ako prevencia v boji proti rednutiu, pretože časom steblá trávy prirodzene rednú.

Zavlažovanie záhrady.

 

Závlaha

Ďalším dôležitým bodom je závlaha. Trávnik nesmie nikdy preschnúť a je potrebné ho pravidelne zalievať. Ak máte automatický zavlažovací systém, púšťajte ho každý deň a to buď skoro ráno alebo po západe slnka. Rovnaké pravidlo platí ak na zalievanie používate hadicu alebo krhlu. Nikdy nezavlažujte za plného slnka. Spôsobili by ste úpal rastlín a v poraste by sa začali objavovať trávne huby a plesne.

Trávnik založený na piesočnom základe potrebuje zavlažovať častejšie ako trávnik založený na hlinitej pôde. V tieni zavlažujte menej často, aby sa voda stihla vsiaknuť. Každodenná závlaha sa neodporúča, nakoľko sa príliš rozšíri mach a tráva si vytvorí plytký koreňový systém.

Hnojenie trávnika pomocou záhradného vozíka.

 

Pravidelné hnojenie

Ak preferujete organické hnojenie, stačí na jar a v lete ako zdroj výživy mulčovanie. Takáto prirodzená výživa posilní trávu a pomôže jej vybudovať silnú koreňovú sústavu.

Ak sa rozhodnete pre chemické hnojenie, aplikáciu vykonávajte v máji alebo najneskôr v júni. Tráva totiž potrebuje určitý čas na vybudovanie koreňovej sústavy. Ak by ste začali s hnojením trávnika príliš skoro, vyvolá to zmenu v prirodzenom cykle rastu. Tráva investuje energiu do tvorby listov predčasne, čo môže spôsobiť problémy v lete počas obdobia sucha. Ak pohnojíte v správnom čase, tráva bude odolnejšia aj počas horúcich letných dní. Pre správnu aplikáciu hnojiva si zaobstarajte záhradný rozmetávač. Ten vám poslúži na presnú aplikáciu a môžete ho použiť aj pri dosievaní trávy.

Nezabudnite na likvidáciu burín

Likvidácia buriny z trávnika je mimoriadne dôležitá. Ak by sa premnožila udusí odnože trávy. Najšetrnejší spôsob ako zbaviť trávnik buriny je mechanické odstraňovanie pomocou vypichovávača. Je to ekologický, ale časovo náročný spôsob. Druhou možnosťou je siahnutie po herbicídnom prípravku proti burinám.

Náš TIP: Novo založený trávnik nepostrekujte minimálne prvý rok. Môže sa ľahko stať, že mladé rastlinky vyschnú.