Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako dlho sa varia vajcia - namäkko, natvrdo alebo aj na hniličku

Vajíčka sú plné bielkovín, zdravých tukov a hodia sa takmer k čomukoľvek. Spájajú sekané či mleté potraviny, zahusťujú polievky a sú aj základom rôznych vaječných jedál. Či ich už použijete, ako samostatné jedlo alebo prílohu ku šalátom, ich spektrum využitia je široké. Na prvý pohľad sa síce môže zdať, že varenie vajec je úplne jednoduché, ale nie je to tak. Obzvlášť ak preferujete vajcia na mäkko alebo ako stratené. S našim návodom sa z vás však veľmi rýchlo stane odborník na prípravu vajíčok. V našom článku sa dozviete aj to, ako dlho variť vajcia na mäkko, a ako správne pripraviť vajce na hniličku.

vajcia-na-rozny-sposob

Prečo je konzumácia vajec zdraviu prospešná?

Vaječné bielko obsahuje prevažne proteíny a aminokyseliny. Žĺtok je zase bohatý na vitamíny, antioxidanty a minerály. Častokrát sa ich konzumácia neodporúča kvôli cholesterolu. Je to však mylná informácia, pretože vajcia obsahujú prevažne dobrý, HDL cholesterol, ktorý je zdraviu prospešný. Okrem toho sú vajíčka cenným zdrojom železa, selénu, zinku, horčíku, vitamínu B12, kyseliny listovej a vitamínu A. Navyše vo vaječnom žĺtku sa nachádza cholín, ktorý je prospešný pre zdravie mozgu a podporuje správne fungovanie pamäte. Práve vďaka týmto látkam predstavujú vajíčka funkčnú potravinu, ktorá chráni organizmus pred vznikom niektorých druhov rakoviny alebo kardiovaskulárnych ochorení. Toto sú dôvody, prečo by ste mali zaradiť vajíčka aj vy do svojho jedálnička.

Chutné vajíčka na rôzne spôsoby

Správna príprava vajec nemá vplyv iba na výslednú chuť a estetickú stránku, ale dôležitá je aj z dôvodu, aby vo vajíčkach zostalo zachovaných čo najviac živín. Základom je vyhýbať sa smaženiu vajec na tuku, ktoré môže zničiť veľké množstvo prospešných látok, ktoré pri kontakte s horúcim olejom oxidujú. 

Najlepším spôsobom prípravy vajec je varenie. Môžete ich variť vo vode s malým množstvom tuku alebo bez neho. Avšak nie je varenie ako varenie. Pri vajíčkach je čas varenia nesmierne dôležitý. Inú dobu sa varia vajcia na tvrdo a iný čas varenia si vyžadujú vajcia na mäkko. Viete ako na to? 

Postup, ako uvariť vajce na tvrdo 

Vajce na tvrdo má tuhý bielok aj žĺtok a jeho využitie v gastronómii je rozmanité. Môže byť súčasťou raňajok, šalátov, ale hodí sa aj na prípravu chlebíčkov a studených mís. Ak chcete, aby boli vajíčka skutočne uvarené na tvrdo s pekným celistvým tvarom bez potrhania, je potrebné poznať správny čas varenia.

Ešte pred samotným varením je dobré sa uistiť, že vajíčka sú čerstvé. A to najmä v letných mesiacoch. Ako zistiť ich čerstvosť? Stačí ak ich ponoríte do pohára s vodou. Čerstvé vajce klesne takmer hneď na dno, 1 až 2 týždňové vajíčko sa zľahka vznáša vo vode, staré vajcia vyplávajú na povrch vody.

Ako-uvarit-vajce-na-tvrdo

Presný postup ako uvariť vajce na tvrdo

Pre samotnou prípravou je potrebné vajíčka vybrať z chladničky v predstihu, aby dosiahli izbovú teplotu. Predídete tak zbytočnému popraskaniu počas varenia. Vajíčka na tvrdo si môžete pripraviť dvomi spôsobmi, podľa čoho sa líši aj doba prípravy.

Návod, ako uvariť vajce na tvrdo podľa spôsobu č.1:

Do menšieho hrnca vložte vajcia a nalejte vodu tak, aby siahala 1 - 2 cm nad ich úroveň. Nemusia v nej zbytočne plávať. Do vody pridajte trochu soli a octu, aby nepopraskali a priveďte ju do varu. Po dosiahnutí bodu varu, ich varte ešte približne 8 minút. Po uvarení vodu zlejte a vajíčka prelejte studenou vodou.

Vajcia na tvrdo čas prípravy - spôsob č.2: 

Vodu zmiešanú s trochou soli octu nechajte v hrnci vopred zovrieť. Pomocou lyžice do nej opatrne vložte vajíčka. Vajíčka na tvrdo varte približne 10 minút. Následne zlejte vriacu vodu, ponorte do studenej vody, aby sa škrupina lepšie lúpala. Všetko však záleží aj na počte vajec, ktoré naraz varíte, na ich veľkosti, ako aj na teplote vody. Zbytočne ich však neprevárajte, lebo žĺtok bude mať zelenkavý odtieň. Po uvarení ich nechajte vychladnúť v studenej vode, aby sa škrupina lepšie lúpala.

Náš TIP: Vajcia na tvrdo nemusíte krájať iba krájačom. Rýchlo a jednoducho ich nakrájate na plátky aj tak, že nôž po každom reze namočíte do vriacej vody a utriete.

Vajcia-na-tvrdo-a-ich-cistenie

Viete správne ošúpať vajcia na tvrdo?

Trik pre jednoduché lúpanie vajec spočíva v použití jedlej sódy. Jedlá sóda totiž zvyšuje pH vajec a pomáha tak bielku jednoduchšie sa odlepiť od škrupiny. Ako na to? Akonáhle začne voda s vajíčkami v hrnci vrieť, prisypte kávovú lyžičku jedlej sódy a nechajte ju vyvariť spoločne s vajíčkami. Varenie bude trvať rovnaký čas ako bez použitia sódy, avšak výsledkom bude jednoduché čistenie.

Čo robiť, ak sa vaječný bielok predsa len trhá? Vajce na krátky čas opäť ponorte do studenej vody. Voda prenikne po škrupinu a čistenie sa zjednoduší.

Náš TIP: Ošúpané vajce na tvrdo v chladničke dlhšie vydrží, keď ho vložíte do hrnčeka s osolenou studenou vodou.

Vajcia-na-makko-ako-sucast-salatu

Postup, ako uvariť vajce na mäkko

Správne uvarené vajcia na mäkko majú pevné bielkotekutý žĺtok. Najlepšie chutia ešte teplé, preliate maslom a jemne osolené. Avšak správne uvariť vajce na mäkko je o niečo náročnejšie, ako pripraviť vajce na tvrdo. Nie je to však nič komplikované. Poradíme vám, ako uvariť vajce na mäkko, aby bolo presne podľa vašich predstáv. 

Rovnako ako vajcia na tvrdo, tak aj vajcia na mäkko čas prípravy majú rozdielny podľa spôsobu varenia. Ak chcete mať vajce natvrdo s tou správnou konzistenciou žĺtka a bez tmavých okrajov, vyskúšajte tieto 2 postupy prípravy:

Vajce na mäkko postup č.1:

Vajcia vyberte z chladničky aspoň 15 až 20 minút pred prípravou, aby sa trošku ohriali. Do hrnca primeranej veľkosti nalejte vodu približne 10 cm na výšku, pretože vajíčka musia byť úplne ponorené vo vode a dajte variť. Keď začne voda vrieť, lyžicou do nej opatrne poukladajte vajcia. 

Ak varíte jedno alebo dve vajcia na mäkko budú hotové za 4 minúty. V prípade, že varíte vajec viac, k 4 minútam pridajte ešte 20-30 sekúnd navyše. Následne zlejte horúcu vodu a do hrnca napustite studenú vodu. Keď sa vajcia ochladia vyberte ich von a utrite do sucha. 

Náš TIP: Ak sa ponáhľate a vajíčka sa nestihli zohriať na izbovú teplotu, pridajte do vody lyžicu octu alebo lyžičku soli,  aby sa zabránilo praskaniu škrupín počas varenia.

Ako-uvarit-vajce-na-makko

Vajcia na mäkko postup č.2:

Pri tomto spôsobe stačí vložiť vajcia priamo do studenej vody. Znížite tak riziko popraskania, ale musíte si ustriehnuť si čas. Vajíčka na mäkko by mali byť hotové vtedy, keď voda začne vrieť.

Vajce na mäkko a jeho čistenie 

Vajcia na mäkko nie je potrebné šúpať. Stačí ak z tupšieho konca odstránite škrupinu zhruba do ¼, vložíte do stojana a môžete podávať. Vajcia na mäkko sa najčastejšie konzumujú malou lyžičkou. 

Ak ich predsa len chcete ošúpať, postupujte rovnako, ako pri vajciach natvrdo. Po uvarení je potrebné vajcia na mäkko schladiť pod studenou tečúcou vodou, nechať ich chvíľu postáť v hrnci so studenou vodou a následne čistiť. 

Vajce na hniličku a jeho príprava

Vajce na hniličku je vlastne prechodom medzi vajcom na mäkko a natvrdo. Vajce na hniličku má mierne tekuté žĺtko a tuhý bielok. Chutí naozaj delikátne, kedy si môžete vychutnať charakteristickú nedovarenú chuť žĺtka, ktorá pri vajíčku na tvrdo nie je taká výrazná. Jeho príprava si však vyžaduje cvik, mnoho praxe a schopnosť presne odhadnúť správny čas. 

Ako pri vajciach na tvrdo alebo na mäkko sa skrýva tajomstvo správnej prípravy v presne odhadnutom čase varenia tak aj vajce na hniličku je možné pripraviť dvoma metódami s použitím teplej alebo studenej vody.

Metóda č.1:

Vajcia  vložte priamo do rajnice so studenou vodou a postavte na sporák. Od momentu, kedy voda začne naplno vrieť si stopnite približne 2 až 3 minúty. Po tomto čase vajcia poriadne prepláchnite studenou vodou a ošúpte.

Ako-uvarit-vajcia-na-hnilicku

Metóda č.2:

Pri tejto metóde pridajte vajíčka do vriacej vody za pomoci lyžičky. Podmienkou je však, že vajcia musia mať izbovú teplotu. Ak by ste do vody vložili vajíčka priamo z chladničky, mohli by prasknúť. V tomto prípade ich varte 4 minúty. Po uvarení vajcia rýchlo a krátko schlaďte. Získate tak lahodne krémový žĺtok, pri ktorom neriskujete vysušenie prevarením. 

Lahodné stratené vajcia 

Stratené vajce inak nazývané aj Benedikt sú obľúbeným raňajkovým jedlo. Pred jeho prípravou má rešpekt snáď každý. Aký je teda správny postup prípravy? Vajcia na tento spôsob prípravy musia byť čerstvé, nie staršie ako 10 dní. Je to kvôli tomu, že staršie vajíčka majú riedky bielok, ktorý sa horšie zráža a vo vode by sa rozpadol. 

Na prípravu potrebujete dostatočne hlboký a široký hrniec s minimálnym objemom 2 litre, aby ste mali dostatok miesta pre vír. Naplňte ho vodou a nechajte ju zovrieť. Do vriacej vody pridajte približne 3 polievkové lyžice octu a intenzitu bublania stiahnite na minimum. Voda by mala mať okolo 80 °C a nemala by vrieť, pretože var by vajce poškodil. Vajce nerozbíjajte priamo do hrnca, radšej ho rozklepnite do hrnčeka. 

Ako-dlho-sa-varia-vajcia-stratene

Pomocou dierovanej varechy alebo lyžice vytvorte vodný vír a z čo najmenšej výšky do stredu víru opatrne vylejte rozbité vajce z hrnčeka. Ak chcete mať krásne tekutý žĺtok vajíčko varte presne 3 minúty. Pre pevnejší žĺtok to môže byť o 30 sekúnd dlhšie. Po tejto dobe vajce vyberte a okamžite ho ponorte do nádoby so studenou vodou, aby ste ukončili varenie. Týmto spôsobom sa zastaví proces tuhnutia žĺtka. Ak chcete vajcia zohriať ponorte ich na 15 sekúnd do misky s horúcou vodou.

Vajíčka podávajte na opečenom toaste s maslom, či inom kúsku pečiva s plátkom šunky. Hodia sa aj ako ozdoba krémovej polievky či dokonalý žĺtkový dresing na šaláte z čerstvej zeleniny.

Stratené vajcia a ich príprava v potravinovej fólii

Ak sa vám nedarí vajcia pri varení udržať pohromade, môžete ich variť v potravinovej fólii. Ako na to?

Z potravinovej fólie si vystrihnite štvorec, ktorý potriete olejom. Fóliou vysteľte malú misku a opatrne do nej rozbite vajce. Fólia vytvorí provizórnu škrupinu a nedovolí bielku utiecť, olej zaistí, že sa bielok z vnútornej strany neprilepí na fóliu. 

Vytvorte si mešec, na ktorom urobíte uzlík alebo ho previažte niťou. Vajce vo fólii opatrne vložte do vriacej vody na 3 minúty. Výhodou tejto metódy je, že vajce môžete priamo vo fólii ochutiť koreninami alebo bylinkami. Takýmto spôsobom môžete navyše pripraviť niekoľko vajec naraz, samozrejme každé v samostatnej fólii.

Pecene-vajcia

Zaujímavé pečené vajíčka

Ak chcete varené vajcia vymeniť za niečo nové, vyskúšajte pečené vajíčka. Na ich prípravu vám postačí pár základných surovín. Okrem vajec je to olej, soľ, korenie, syr, šunka, paradajky, šampiňóny a pažítka.

Keď máte suroviny prichystané, vymastite maslom keramické formičky, ktoré slúžia na pečenie múčnikov. Do každej formičky na dno dajte náplň, ktorú ste si zvolili. Na ňu vylejte jedno vajíčko, posypte pažítkou, osoľte a okoreňte. Následne vložte do predhriatej rúry a pečte 6 až 10 minút. Vajíčka vyberte z rúry až vtedy, keď bude bielko hotové a žĺtko ešte tekuté. Podávajte s pečivom.

Vajíčka ako súčasť domácej majonézy 

Majonézu nemusíte kupovať iba hotovú v obchode, môžete si ju pripraviť aj doma. Nie je to vôbec ťažké. Stačí mať pevnú ruku a dávku trpezlivosti. Na prípravu domácej majonézy budete potrebovať: 

  • 300 ml slnečnicového oleja

  • 2 vajcia

  • 1 PL horčice

  • voda z kyslých uhoriek 

Základom úspechu je, že všetky suroviny musia mať izbovú teplotu. Ideálne bude, ak si suroviny pripravíte večer a majonézu urobíte na druhý deň. Ak však nemáte toľko času, doprajte ingredienciám aspoň 3 hodiny mimo chladničky

V mixéri metličkou rozmixujte vajcia s horčicou a za stáleho miešania veľmi tenkým prúdom takmer až po kvapkách prilievajte olej. Keď majonéza zväčší svoj objem a začne hustnúť, olej môžete pridávať aj väčším prúdom, stále však rovnomerne a pomaly. Ak by sa vám zdala majonéza hustá pridajte dve polievkové lyžice nálevu z uhoriek. Do majonézy môžete primiešať aj nastrúhané uhorky a nadrobno nakrájanú cibuľu. Hotovú majonézu na záver osoľte a jemne okoreňte.

Vajicka-ako-sucast-domacej-majonezy

S čím skombinovať vajíčka?

Vajcia podávajte s veľkou porciou zeleniny, ktorá telu dodá ďalšie živiny a vlákninu. Ideálna je tmavozelená listová zelenina ako kel, špenát, rukola, ale aj špargľa, brokolica, paprika alebo cibuľa. Kombinácia vajec so zeleninou zvýši výživovú hodnotu jedla, zlepší vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch a pocit sýtosti trvá omnoho dlhšie vďaka obsahu vlákniny.

Náš TIP na záver

Ak s varením vajec nemáte skúsenosti alebo nechcete, aby vaše kulinárske dielo, máme pre vás riešenie. Na trhu sú dostupné variče vajec, ktoré vám zaručene pripravia také vajce, aké si želáte. Už sa vám nestane, že namiesto vajca na tvrdo buuvaríte vajce na mäkko. Varič vajec využijete aj pri varení viacerých vajec naraz napríklad pri príprave zemiakového šalátu. Niektoré modely disponujú aj nadstavcami, v ktorých si pripravíte chutnú omeletu.

Životnosť vajíčkam môžete predĺžiť aj vtedy, keď ich neumyjete, pretože na škrupine sa nachádzajú póry a ochranná vrstva. Ak ich umyjete, cez póry môžu preniknúť baktérie, čo zvyšuje riziko salmonelózy. Vajíčka uchovávajte vždy v chlade a tme užším koncom dole, no nie vo dvierkach chladničky.

Varic-vajec-guzzanti