Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

7 tipov ako na varenie v tlakovom hrnci

Tlakový hrniec predstavuje nestarnúcu kuchynskú pomôcku, ktorá dokáže výrazne uľahčiť varenie a preto by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Používa sa veľmi jednoducho, je bezpečný a má množstvo benefitov. Vďaka nemu nemusíte stráviť pri varení obeda pol dňa, ale postačí hodinka maximálne dve. Čas, ktorý ušetríte môžete využiť zmysluplnejšie a stráviť ho príjemnejšie so svojou rodinou alebo pri svojich obľúbených aktivitách. V našom článku vám poradíme, ako používať tlakový hrniec a pripraviť zakaždým chutné jedlá.

7-tipov-ako-na-varenie-v-tlakovom-hrnci

Aké benefity má varenie v tlakovom hrnci?

Primárnou úlohou tlakového hrnca je rýchlejšia zdravšia príprava jedla pomocou tlaku a pary. Vďaka špeciálnemu tesneniu dokáže hrniec vytvoriť pomocou pary tlak, ktorý je pri príprave pokrmov kľúčový. Tlak pod pokrievkou neustále rastie a keď sa dostane na takú úroveň, že pretlačí ventil, para dokáže z hrnca unikať, čím sa zamedzí ďalšiemu rastu tlaku. Jedlo sa tak môže pomaly dokončiť. 

Okrem bezpečnostných ventilov tlakový hrniec disponuje aj pokrievkou s rukoväťou, ktorá sa pred začiatkom varenia zablokuje a počas varenia ju nie je možné odblokovať a hrniec otvoriť. Vďaka tomu je varenie v tlakovom hrnci bezpečné.

Predstavujeme vám niekoľko ďalších benefitov varenia v tlakovom hrnci.

Rýchlosť prípravy a úspora energie 

Varenie v tlakovom hrnci má najväčšiu výhodu v podobe úspory časuenergie. Pri varení pod tlakom môže voda dosiahnuť vyššieho bodu varu, takže pokrmy sú pripravené rýchlejšie. V tlakovom hrnci sa tak teplota zvyšuje na 120 až 140°C, zatiaľ čo v klasických hrncoch je teplota pri varení okolo 95 - 100°C. Napríklad ryžu budete mať v tlakovom hrnci hotovú približne za 5 minút a domáci guláš vám nezaberie viac ako 40 minút. 

Vyvážená výživová hodnota jedál 

Správna výživová hodnota jedla závisí nielen od kvality surovín, ale aj od spôsobu ich prípravy. Najhodnotnejšie jedlo je pripravené dusením, teda v malom množstve vody, ktorá sa pod pokrievkou postupne odparuje pričom sa jedlo varí pomaly. Vďaka tomu si suroviny zachovávajú nielen svoju výživovú hodnotu, ale majú tiež lepšiu chuť a arómu. Navyše, v tlakovom hrnci nedochádza k Maillardovej reakcii, pri ktorej sa môžu tvoriť škodlivé akrylamidy. 

Ako-pouzivat-tlakovy-hrniec

Lahodná chuť

Varenie v tlakovom hrnci pomáha zachovať pôvodnú chuť použitých surovín, a takto pripravené jedlo má oveľa výraznejšiu chuť. Je to z dôvodu, že veko tlakového hrnca je pevne utesnené, takže para ani vône nemôžu uniknúť a zostávajú vo vnútri. Zrážajú sa na vnútornej strane veka a vo forme kvapiek padajú späť do vnútra. Tým jedlu dodávajú charakteristickú chuť a vôňu. V tlakovom hrnci tak môžete pripravovať všetky druhy mäsa, rýb, ale aj zeleninu či strukoviny. 

Ekologický životný štýl

Tlakový hrniec predstavuje skvelý doplnok k zdravému a ekologickému životnému štýlu. Takéto varenie sa postará o šetrenie elektrickej energie alebo plynu. Takmer všetky suroviny budú uvarené rýchlo a efektívne. A to nie je všetko. Energia sa nestráca ani odparovaním, takže dokážete ušetriť až 50 % energie oproti klasickému vareniu. To znamená, že v konečnom dôsledku šetríte nielen svoje peniaze, ale aj našu planétu. 

Varenie v tlakovom hrnci predstavuje bezpečnú a jednoduchú formu

Hoci sa môže varenie v tlakovom na prvý dojem javiť zložito, opak je pravdou. Dnešné tlakové hrnce neobsahujú jednu, ale hneď niekoľko bezpečnostných poistiek, ku ktorým patrí aj poistka uzavretia pokrievky. Nechýba ani ovládací ventil, ktorý umožňuje nastaviť úroveň tlaku. Pri prekročení sa nahromadená para vypustí ventilom tak, aby sa tlak dostal späť na želanú úroveň.

Vďaka tlakovému hrncu môžete variť naozaj jednoducho, pretože na rozdiel od varenia v bežnom hrnci vám nič tak ľahko neprihorí ani nevykypí. Príprava pokrmov bude hračkou. Suroviny stačí nakrájať, vložiť spolu s tekutinou a koreninami do hrnca, uzavrieť poklop a variť. Behom chvíle kuchyňu rozvonia hotový obed či večera pre celú rodinu.

Ako-dlho-sa-vari-hovadzie-maso-v-tlakovom-hrnci

Ako používať tlakový hrniec

Tlakové hrnce sú vhodné na všetky typy sporákov vrátane indukčných. S objemom 4 až 6 litrov sú ideálne na prípravu jedál pre celú rodinu. Môžete ich samozrejme používať aj bez tlakovej pokrievky, a to úplne jednoducho. Stačí použiť sklenenú pokrievku, ktorá býva súčasťou výbavy. 

Pri používaní majte na pamäti základné pravidlo - neprekračujte maximálnu ani minimálnu kapacitu hrnca. Ak prekročíte maximálne množstvo tekutiny, hrozí riziko, že sa upchajú ventily na pokrievke. Naopak, ak hrniec nenaplníte dostatočným množstvom vody, potrebný tlak sa v hrnci nevytvorí.
Na tlakovom hrnci nájdete príslušné označenia minimálnej a maximálnej hladiny, podľa ktorých by ste sa mali vždy orientovať. Všeobecné však platí, že k potravinám, ktoré pri varením nezväčšujú svoj objem, ako je napríklad mäso je potrebné pridať tekutinu do 2/3 maxima. Pre potraviny ako je ryža, šošovica, fazuľa, ktoré sa rozpínajú platí, že tekutinou sa hrniec napĺňa do polovice maxima

Čo sa týka tlaku, pre jemné jedlá, ako sú ryby nastavte nízky tlak, vyšší tlak je vhodný pre varenie zeleniny, strukovín a mäsa.

7 tipov ako dlho variť jednotlivé potraviny v tlakovom hrnci

Tlakové hrnce dokážu ušetriť až 75 % času pri varení, avšak každý pokrm si vyžaduje iný čas varenia. Ak neviete ako dlho variť jednotlivé potraviny pozrite si naše tipy.

1. Viete ako dlho sa varí hovädzie mäso v tlakovom hrnci?

Hovädzie mäso sa bežným spôsobom varí aj 2 až 3 hodiny. Ak ho budete pripravovať v tlakovom hrnci do 1 hodiny bude hotové. Navyše hovädzina z tlakového hrnca bude mäkká a zároveň šťavnatá. Mäso nie je potrebné ani podlievať, pretože pod tlakom pustí vlastnú šťavu a omáčka z neho je oveľa chutnejšia, ako pri podlievaní vodou či vývarom.

Ako variť v tlakovom hrnci hovädzinu? Návod je mimoriadne jednoduchý. Ako prvé si rozohrejte tlakový hrniec. Na dno vložte bravčovú masť alebo nalejte olej a nechajte ešte chvíľu rozohriať. Následne pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a opražte do zlatista. Nakrájané, posolené a okorenené hovädzie mäso nasypte na cibuľu, rýchlo opražte z oboch strán, kým sa mäso neuzavrie. Keď mäso začne púšťať šťavu, znížte intenzitu ohrevu a premiešajte ho. Tlakový hrniec uzavrite a pridajte intenzitu ohrevu. Približne po 20 minútach sporák vypnite a nechajte mäso dôjsť až do samovoľného uvoľňovania bezpečnostnej poistky. Táto fáza trvá približne 20 minút. 

Ako-dlho-sa-vari-udene-maso-v-tlakovom-hrnci

2. Ako dlho sa varí údené mäso v tlakovom hrnci?

Ak chcete variť údené mäso v tlakovom hrnci, postupujte nasledovne: 

Pred varením údené mäso dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, potom do tlakového hrnca nalejte dostatok vody a vložte do neho mäso. Do hrnca môžete pridať aj cibuľu, cesnak, bobkový list a čierne korenie. Doba varenia sa líši v závislosti od veľkosti a typu mäsa, ale zvyčajne sa pohybuje medzi 20 a 60 minútami.

Po úplnom dovarení nechajte tlakový hrniec prirodzene vychladnúť a následne uvoľnite tlak. Takto pripravené údené mäso sa bude rozplývať na jazyku.

3. Strukoviny a fazuľa v tlakovom hrnci - ako ich čo najlepšie pripraviť?

Strukoviny by mali tvoriť aspoň 10 % stravy. Mnohí z nás sa im však vyhýbajú, pretože ich príprava je zdĺhavá. Pre tlakový hrniec to však nie je žiadny problém, varenie skráti o niekoľko desiatok minút. Cícer bude hotový do 40 minút, menšia fazuľa za 25 minút, sója do pol hodiny, šošovica a hrach už do 20 minút. Zaraďte do svojho jedálneho lístka kvalitné bielkoviny v lepšie stráviteľnej podobe, ktoré môžete servírovať ako prílohu alebo z nich pripraviť polievku, nátierku, alebo ich použijete do šalátov.

Pred prípravou v tlakovom hrnci je ideálne strukoviny najskôr namočiť aspoň na 4 hodiny. Pri varení do vody nikdy nepridávajte soľ, tú používajte až úplne nakoniec.

Fazula-v-tlakovom-hrnci

4. Ako dlho sa varí fazuľa v tlakovom hrnci?

Na prípravu fazuľovej polievky budete potrebovať 2 hrste bielej fazule, 2 veľké zemiaky, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice masla, 3 lyžice hladkej múky, soľ, korenie, sladkú papriku, bobkový list, klobásku a ocot. Viete ako dlho sa varí fazuľa v tlakovom hrnci? Znie to neuveriteľne, ale fazuľová polievka v tlakovom hrnci bude hotová už za 30 minút.

Pred varením si namočte fazuľu aspoň na 4 až 5 hodín do vlažnej vody. Vodu zlejte a fazuľu vložte do tlakového hrnca. Zalejte vodou, pridajte klobásu, bobkový list, nakrájané zemiaky, cesnak, čierne korenie, cibuľu a varte približne 30 minút. Nechajte dôjsť a medzi tým si v samostatnom hrnci pripravte zápražku. Pridajte ju do tlakového hrnca a nechajte ešte chvíľu povariť. Následne tlakový hrniec otvorte, vyberte cibuľu s cesnakom, nalejte pár kvapiek octu, poriadne premiešajte a môžete podávať. 

5. Vynikajúci a rýchly hovädzí guláš v tlakovom hrnci

Hovädzí guláš alebo hovädzia polievka v tlakovom hrnci sa varí veľmi jednoducho. Rýchlu večeru si môžete pripraviť už za 35 minút. Čo budete potrebovať? 250 g hovädzieho mäsa, 30 g masti, 40 g cibule, 400 g zemiakov a podľa chuti mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, majorán a soľ.

V hrnci na masti si opražte pokrájanú cibuľu. Pridajte mletú papriku, pokrájané mäso, soľ a korenie. Všetko spolu popražte, zalejte vodou a hrniec uzavrite. Varte približne 20 minút. Po ochladení hrniec otvorte, vložte nakrájané zemiaky, roztlačený cesnak a majorán. Hrniec uzavrite a varte ešte 5-7 minút.

Domaci-hovadzi-vyvar-v-tlakovom-hrnci

6. Domáci hovädzí vývar v tlakovom hrnci

Silný hovädzí vývar je mimoriadne zdravý a dokáže zázraky. Postaví vás na nohy po chorobe a skvelo zahreje v chladných zimných mesiacoch. Hovädzia polievka v tlakovom hrnci bude číra, pretože nebude príliš vrieť. Pripravíte ju rýchlo a takmer bez starostí.

Ako na to? Do tlakového hrnca vložte hovädzie mäso, pridajte zeleninu a zalejte vodou. Odporúčame použiť koreňovú zeleninu ako zeler, mrkvu, petržlen, celú cibuľu a pár strúčikov cesnaku. S mrkvou opatrne, aby nebola polievka príliš sladká. Nezabudnite pridať celé čierne korenie ako aj čerstvú petržlenovú vňať. Ak máte hovädzie stehno nemusíte ho krájať, ale môžete ho vložiť aj v celosti. Okrem chutnej polievky si tak naraz pripravíte aj hlavné jedlo. Varená hovädzina je totiž výborná s paradajkovou alebo kôprovou omáčkou.

Zavaranie-v-tlakovom-hrnci

7. Zaváranie v tlakovom hrnci 

Vedeli ste, že v tlakovom hrnci sa dá okrem varenia aj zavárať? Sterilizovanie v tlakovom hrnci je veľmi rýchle a účinné, pretože sa robí za pomoci vysokých teplôt. Základom je, aby ste studené poháre ukladali do vody s teplotou najviac 40 °C z dôvodu, aby nepraskli. 

Kompóty, huby a zeleninu v octovom náleve môžete sterilizovať pri teplote 100 °C, bez nasadenia klobúčika na otvor v pokrievke. Začiatok sterilizácie sa ráta od času, keď začne unikať para, čo je približne za 10 minút. Sterilizujte pri mierne unikajúcej pare najmenej 5 až 10 minút.

Zeleninu a tvrdé ovocie je možné sterilizovať s nasadeným klobúčikom, a to na miernom ohni. V tomto prípade sa dĺžka sterilizácie počíta od chvíle, keď začne klobúčik pískať. Malo by to byť približne za 2 až 5 minút. Potom hrniec odstavte zo sporáka a nechajte samovoľne vychladnúť. Ak pri naklonení klobúčika vôbec neuniká para, hrniec otvorte a poháre vyberte.

Varenie v tlakovom hrnci Tefal 

Tlakové hrnce Tefal majú v ponuke až 2 programy varenia. Vybrať si tak môžete medzi programom s nízkymvysokým tlakom, pričom sa každý z nich hodí na inú prípravu. Nižší tlak využijete pri varení zeleniny, polievok, strukovín a vyšší tlak sa hodí na prípravu mäsa. Vo výbave nechýba aj parný kôš, vďaka ktorému môžete pokrmy ľahko variť na pare. Hrniec navyše disponuje pevnou rukoväťou a pokrievkou s bajonetovým posuvným systémom. Do vienka dostal až 5 bezpečnostných poistiek ako aj praktický indikátor tlaku. Hrniec je možné pohodlne umývať v umývačke riadu, avšak bez pokrievky. 

Viete ako dlho sa varí bravčové mäso v tlakovom hrnci Tefal?

Na prípravu chutného bravčového mäsa vám postačí 35 minút. Čo k tomu budete potrebovať? 600 g bravčového mäsa, 1 cibuľu, 1 mrkvu, mäsový bujón, 4 PL hladkej múky a na dochutenie červenú papriku, soľ a mleté čierne korenie.

Najskôr na oleji orestujte cibuľu do sklovita. Pridajte mäso a ešte chvíľu popražte. Dochuťte koreninami a podlejte bujónom. Pridajte mrkvu nakrájanú na kocky a tlakový hrniec uzavrite. Hrniec nechajte natlakovať na silnom stupni pary, stíšte a varte približne 35 minút. Po tomto čase hrniec odtlakujte a otvorte. Medzitým si pripravte zátrepku. Vlejte ju do hrnca a poriadne premiešajte. Podávajte s ryžou alebo so zemiakovou kašou.

Varenie-v-tlakovom-hrnci-tefal

Ako uvoľniť tlak z tlakového hrnca ?

Keď je jedlo uvarené, odstráňte tlakový hrniec zo sporáka. Aj keď tlakový hrniec už nie je v kontakte so zdrojom tepla, obsah sa bude naďalej variť, kým sa nedosiahne požadovaná úroveň teploty a poklesu tlaku. 

Existujú 2 spôsoby uvoľnenia tlaku:

  1. Prirodzený spôsob - po odstránení hrnca zo zdroja tepla dochádza k prirodzenému poklesu tlaku a teploty. Táto metóda trvá od 10 do 30 minút v závislosti od typu a množstva potravín v hrnci. Pokles tlaku spoznáte, keď sa úplne spustí tlakomer.

  2. Metóda studenej vody - najrýchlejší spôsob ako znížiť a uvoľniť tlak je rýchlym ochladením. Tlakový hrniec postavte do drezu v naklonenej polohe a nechajte cez pokrievku hrnca pretekať malé množstvo studenej vody. Tým sa stabilizuje teplota a tlak sa v priebehu niekoľkých sekúnd rozptýli. Hrniec sa však nesmie ponoriť do vody. Zvyčajne budete počuť dekompresiu hneď ako sa uvoľní všetok tlak.

Na záver - ako variť v tlakovom hrnci bezpečne

Používanie tlakového hrnca je bezpečné, avšak pri manipulácii s ním odporúčame dodržiavať nasledovné pravidlá:

  • Pred každým použitím skontrolujte či hrniec nie je poškodený alebo či nie je zašpinený bezpečnostný mechanizmus.

  • Tlakový hrniec nikdy nedávajte do rúry.

  • Nepoužívajte hrniec bez vody alebo inej tekutiny, mohlo by dôjsť k prehriatiu a k poškodeniu nielen hrnca, ale aj variča.

  • Dodržujte maximálne povolené množstvo zaplneného objemu.

  • Nezakrývajte žiadne časti tlakového ventilu.

  • Pri varení majte tlakový hrniec vždy pod dohľadom.

  • Kým je hrniec pod tlakom, pohybujte s ním len veľmi opatrne.

  • Nikdy sa nesnažte otvárať tlakový hrniec násilím.