Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

10 tipov ako vyčistiť pripálený hrniec

Každý, kto už niečo varil, pozná ten zúfalý pocit, keď sa niečo pripáli na dno hrnca. Či už ide o džem, ryžu, ohrievanie mlieka alebo vyprážanie rezňov, pripáleniny môžu byť veľmi odolné a ich čistenie môže byť nočnou morou. Poradíme vám, ako vyčistiť pripálený hrniec rýchlo a jednoducho. 

Ako-vycistit-pripaleny-hrniec

Prvá pomoc na pripálený hrniec

V tejto situácii je dôležité konať rýchlo, aby sa pripálené zvyšky neprilepili na dno hrnca natrvalo. V opačnom prípade bude čistenie omnoho ťažšie. Pripálený hrniec ihneď prelejte teplou vodou so saponátom a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Následne ho dočistite bavlnenou handričkou. Tento spôsob predstavuje prvú pomoc, ktorú odporúčame vykonať zakaždým ak sa vám hrniec pripáli. Ak prinesie slabé výsledky, nezúfajte, existujú aj iné a účinnejšie spôsoby na pripálený hrniec.

Pomocníci pri čistení

Drôtenka je možno predurčená na odstraňovanie pripálených potravín, ale na čistenie hrncov ju rozhodne nepoužívajte. Prečo? Na dne hrnca či plechu zanechá malé škrabance, ktoré uľahčujú prilepenie potravín pri ďalšom použití. Preto je najlepšie použiť kefu na umývanie riadu, rôzne špongie ako aj plastové škrabky na riad. 

Zvyšky pripálenín odstraňujte vždy veľmi opatrne, aby ste nepoškodili povrch hrnca alebo panvice. 

Viete ako vyčistiť pripálený hrniec podľa konkrétneho materiálu?

Je prirodzené, že pri každodennom varení sa po čase na niektorých hrncoch a panviciach môžu vytvoriť škvrny, s ktorými si neporadia ani umývačky riadu. Aby ste hrnce vždy správne vyčistili všimnite si materiál, z ktorého sú vyrobené. Nie každý materiál sa dá totiž čistiť rovnakým spôsobom, ľahko by sa mohlo stať, že by ste hrnce ešte viac poškodili.

Nerezová oceľ je materiál, ktorý odolá prípadným nehodám, pretečeniu či pripáleninám a jeho čistenie je bezproblémové. Na odstránenie väčšej špiny môžete použiť tekuté abrazívne pasty alebo sódu bikarbónu. Pripáleniny môžete odstraňovať aj drsnou stranou špongie.

Hliníkové hrnce a panvice sú pomerne citlivé na tlak, preto pri ich používaní a následnom čistení buďte obozretní, aby ste ich nezničili a nepoškriabali. Čistite ich prevažne vodou s jemnou špongiou. Pripálené nečistoty nechajte vždy odmočiť. Hliník nedávajte do umývačky riadu a vyhýbajte sa kyselinám, amoniaku, bielidlám aj octu pôsobiacemu dlhší čas.

Meď je podobne ako hliník materiál, ktorý má určité obmedzenia pri čistení. Meď nepatrí do umývačky riadu a nemala by sa čistiť s prostriedkami, ktoré obsahujú chlór, silné alkalické čistidlá a abrazívne časti. Neodporúčame používať ani tekutý prášok, drôtenku a drsnú stranu špongie. Na čistenie používajte ocot, citrón alebo soľ a čistú vodu.

Liatinové kastróly, hrnce a panvice sú veľmi odolné a ľahko sa čistia. Sú však citlivé na chemikálie a môžu korodovať. Neumývajte ich v umývačke riadu a vyhýbajte sa akýmkoľvek čistiacim prostriedkom, ako sú saponáty a abrazívne prášky. Špinu odstráňte papierovou utierkou, jemnou kefou alebo hubkou. Občas je dobré povrch ošetriť rastlinným olejom alebo stuženým tukom a vytrieť papierovou utierkou.

Ako-vycistit-pripaleny-hrniec-ekologicky

10 tipov ako vyčistiť pripálený hrniec ekologickým spôsobom

Na čistenie hrncov si nemusíte kupovať špeciálne chemické prípravky. Mnohokrát si s pripáleninami poradia aj ekologické varianty, ktoré majú oproti tým chemickým mnoho výhod. Vyrábajú sa z prírodných zložiek a sú biologicky odbúrateľné. Sú šetrnejšie k životnému prostrediu a neprodukujú žiadne škodlivé výpary. Navyše, ekologické čistiace prostriedky sú lacnejšie, ako tie komerčné a častokrát sú rovnako účinné. Poďme si ich všetky predstaviť.

1. Voda a ocot - skvelí pomocníci na pripálený hrniec 

Kyselina octová rozpustí nejednu pripáleninu. Zmes vody a octu stačí naliať do pripáleného hrnca a položiť na sporák. Roztok na sporáku zohrejte, ale pozor, tekutina sa nesmie variť, pretože iba tak efektívne odstráni pripáleniny z hrnca. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Následne mechanicky odstráňte uvoľnené zvyšky nečistôt pomocou drevenej varechy alebo plastovej stierky. Dočistite hubkou a hrniec umyte bežným spôsobom.

Náš TIP: Ak máte predsa len s pripáleninou problém, skombinujte ocot s jedlou sódou.

Pripaleny-hrniec

2. Na odolné nečistoty pomôže jedlá sóda, ocot a voda 

Táto kombinácia je veľmi účinná aj na staršie a mimoriadne odolné pripálené povrchy. Množstvo octu a jedlej sódy záleží od veľkosti znečistenej plochy. Najčastejšie je to pomer jeden diel soli, jeden diel octu a tri diely vody. Ako postupovať?

Do kastróla nalejte ocot a pridajte iba toľko vody, aby zakryla pripálenú plochu. Obsah priveďte k varu. Varte dovtedy, kým sa pripálené zvyšky nezačnú uvoľňovať. Keď zložíte hrniec z plameňa do octovej zmesi pridajte približne 3 polievkové lyžice jedlej sódy. Nechajte pôsobiť niekoľko minút a následne celú zmes z hrnca vylejte.

Vezmite si hubku a hrniec poriadne vydrhnite drsnejšou stranou hubky po dobu jednej minúty. Ak by sa pripáleniny nedali odstrániť, posypte ešte znečistený povrch trochou jedlej sódy, ktorá čistenie výrazne uľahčí. Na záver dôkladne opláchnite. Výsledok vás milo prekvapí, hrniec bude čistý a bude vyzerať ako nový.

Pripaleny-hrniec-a-jeho-cistenie-jedlou-sodou

3. Nerezový pripálený hrniec čistite so saponátom, jedlou sódou a vodou

Nasledovný postup je vynikajúci na čistenie pripálených zvyškov z nerezových povrchov. Pripravte si 2 lyžice saponátu, jedlú sódu a samozrejme vodu.

Do pripálenej rajnice nalejte saponát a povrch posypte jednou sódou tak, aby pokrývala celú pripálenú plochu. Naplňte ju vodou a preložte na sporák. Keď voda zovrie nechajte ju približne 8 minút variť. Zložte z plameňa a zmes vylejte. Nakoniec rajnicu opláchnite a zvyšky vyčistite drsnejšou stranou hubky.

4.Citrón a voda - silná dvojka, ktorá si poradí aj s pripáleninami

Ak nemáte poruke žiadne prípravky na čistenie nezúfajte, s pripálenými zvyškami vám pomôže aj obyčajný citrón. Budete potrebovať 2 až 3 citróny, vodu a drevenú varešku.

Najskôr si do pripáleného hrnca napustite vodu. Následne rozkrojte citróny na polovice a vložte ich do hrnca s vodou. Preložte na plameň a priveďte k varu. Zmes varte približne 10 minút. Po tejto dobe zložte z plameňa a nechajte vychladnúť. Znie to možno neuveriteľne, ale pripálené zvyšky jednoducho odstránite obyčajnou vareškou. Nakoniec hrniec poriadne opláchnite.

5. Coca-Cola - skvelý čistič na pripálený hrniec

Vedeli ste, že Coca-Cola neslúži iba ako osviežujúci nápoj, ale perfektne sa hodí aj na čistenie pripálených hrncov? Tento postup je síce o niečo dlhší, ale naozaj funguje. Ak sa vám pripáleniny nepodarilo odstrániť žiadnymi vyššie popísanými tipmi vsaďte na Coca-Colu. 

Coca-Colu nalejte na pripálený povrch a nechajte pôsobiť, kým sa pripálené zvyšky nezačnú uvoľňovať. Môžete to urobiť večer, ráno zvyšky jemne zoškrabete vareškou a umyjete. Ak sa to nepodarí na prvýkrát, postup zopakujte ešte raz.

pripaleny-a-vycisteny-hrniec

6. Ako vyčistiť pripálený hrniec práškom do pečiva?

Prášok do pečiva je jeden z najúčinnejších pomocníkov, ktorý môžete použiť pri odstraňovaní pripálenín na hrnci a panvici. Má množstvo výhod. Pomáha odstrániť pripáleniny bez poškodenia povrchu a neutralizuje nepríjemný zápach, ktorý s pripáleninou súvisí. Môžete s ním pokojne čistiť aj elektrické hrnce

Do pripáleného hrnca nasypte aspoň dva prášky do pečiva a zalejte ich vodou. Zmes nechajte pôsobiť aspoň hodinu alebo cez noc. Mala by sa vytvoriť škrupina, ktorú budete môcť jednoducho odlúpnuť. 

Z prášku do pečiva si na menšie pripáleniny môžete vytvoriť aj pastu. Zmiešajte prášok do pečiva s malým množstvom vody a rovnomerne aplikujte na znečistený povrch. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín a potom hrniec jemne očistite hubkou, výsledok vás milo prekvapí. 

7. Tablety do umývačky riadu na pripálené jedlo a silné nečistoty

Silne znečistené kastróly je možné vyčistiť aj tabletami do umývačky riadu. Jednu tabletu vložte do vnútra kastrólu, zalejte vodou a nechajte na miernom ohni variť pár minút. Po vychladnutí vody dno vydrhnite hubkou, vodu zlejte a poriadne opláchnite. 

Ako-vycistit-pripaleny-hrniec.kuchynskou-solou

8. Kuchynská soľ - efektívny a šetrný čistiaci prostriedok

Nasypte pár lyžíc soli na pripálené miesto a poriadne vydrhnite. Tento spôsob sa hodí na liatinové hrnce a panvice. 

Ak sa chcete spoľahnúť na chemické vlastnosti soli, vyzbrojte sa potrebnou dávkou trpezlivosti. Klasický pripálený hrniec vyčistíte aj tak, že doň nasypete väčšie množstvo soli a zalejete vriacou vodou. Nechajte odstáť minimálne 12 hodín alebo počas noci, nakoniec klasicky vyčistite a opláchnite.

9. Kyselina citrónová aj na pripálený hrniec

Možno netradičný, ale účinný tip na pripáleniny predstavuje aj kyselina citrónová. Je vďačnou a menej pachovo intenzívnou alternatívou k octu. Prinesie rýchly účinok aj v prípade pripáleného hrnca. Pridajte 5 polievkových lyžíc kyseliny citrónovej do šálky s vodou, rozmiešajte a roztok nalejte do pripáleného hrnca. Zmes nechajte zovrieť a potom už len umyte bežným spôsobom.

10. Aj paradajková omáčka dokonale odstráni pripáleniny 

Prírodné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v niektorých potravinách, ako sú napríklad paradajky môžete využiť aj počas čistenia. Postup je úplne jednoduchý. Paradajkovú omáčku nalejte na pripálené miesto, pridajte trošku vody, položte na sporák a chvíľku povarte. Keď obsah mierne vychladne dočistite hubkou a opláchnite.

Náš TIP: Ak máte doma dlhšie otvorené víno, môžete ho využiť na čistenie pripáleného hrnca rovnakým spôsobom ako v prípade paradajkovej omáčky, avšak bez pridania vody. 

Ako-vycistit-hrnce-zvonku

Ako vyčistiť hrnce zvonku?

Hrnce a panvice je potrebné čistiť nielen z vnútornej, ale aj z vonkajšej strany. Ak sú vonkajšie steny hrnca veľmi znečistené postupujte podľa našich rád. 

Kastról ponorte do väčšej nádoby s vodou, v ktorej je rozpustené jedno balenie jedlej sódy. Vodu je dobré priviesť do varu, ale nie je to nevyhnutné, pretože sóda bude účinkovať aj vo vlažnej vode. Ak je však znečistenie väčšie, nechajte vodu so sódou variť aspoň 15 minút alebo dovtedy, kým sa špina nezačne odlupovať. Panvicu či kastról vyberte z kúpeľa a opláchnite v studenej vode, aby sa ochladila. Vezmite si hubku na riad a na drsnejšiu stranu nasypte jedlú sódu. Hrniec vydrhnite, následne ho umyte saponátom a opláchnite. 

Náš TIP: Na čistenie môžete použiť aj kyselinu citrónovú. Naneste ju na znečistený povrch hrnca, nechajte chvíľu pôsobiť, vydrhnite a potom poriadne opláchnite čistou vodou.

Cistenie-pripalenych-plechov

Tip na čistenie pripálených plechov

Rovnako ako hrnce a panvice, tak aj plechy môžu byť znečistené pripáleninami, ktoré dokážu poriadne potrápiť. Nielen že sa dajú veľmi ťažko odstrániť, ale pri drsnom čistení sa môže ich povrch poškodiť. Viete, ako ich šetrne vyčistiť? Stačí zmiešať ¼ šálky jedlej sódy s trochou peroxidu vodíka. Z tejto zmesi vznikne pasta, ktorú krúživými pohybmi naneste na plech. Nechajte pôsobiť približne 3 hodiny a opláchnite. Plech bude opäť žiariť čistotou.

Najúčinnejšia zbraň na boj s pripáleninami je prevencia

Ak sa v hrnci a na panvici nič nepripáli máte po starostiach s čistením. Ako však znížiť riziko vzniku pripálenín? Ponúkame vám niekoľko tipov na prevenciu:

  • V prvom rade investujte do kvalitných hrncov a panvíc s nelepivým povrchom.

  • Varte na správnej teplote a teplotu počas varenia kontrolujte, pretože vysoké teploty zvyšujú riziko pripálenín.

  • Jedlo pravidelne miešajte, aby sa neprichytilo o povrch hrnca.

  • Nezabudnite na používanie správneho množstva kvalitného oleja.

Veríme, že vďaka našim tipom sa vám podarí hrnce a panvice udržať v čo najlepšom stave a pripáleniny sa stanú minulosťou. A ak predsa len nejaké jedlo prihorí, nevadí. Už viete, ako pripáleniny na hrnci čo najrýchlejšie odstrániť.