Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Kedy vertikutovať trávnik - správne načasovanie a správne kroky

Ak chcete, aby bol váš trávnik nádherne zelený, hustý a zdravý, tak okrem optimálneho zavlažovania a pravidelného kosenia je potrebná aj činnosť zvaná vertikutácia. Pomáha trávniku lepšie absorbovať živiny a využívať pôdnu vlhkosť. Je to je vlastne procedúra, za ktorú vás váš trávnik odmení krásnym zeleným kobercom. Avšak aj táto činnosť si vyžaduje správne načasovanie a vhodný postup. Viete kedy vertikutovať trávnik? Ak nie, v našom článku vám prinášame návod kedy a ako vertikutovať trávnik. 

Čo je vertikutácia trávnika

Vertikutácia trávnika je plytké prevzdušnenie vrchnej vrstvy pôdy. V podstate sa jedná o revitalizačnú procedúru, ktorá zaistí trávniku lepší prístup živín, vlahy, slnka a vzduchu priamo ku koreňom. Okrem toho vyvolá odnožovanie trávnych koreňov. Veľkou výhodou je, že pri vertikutácii dochádza aj k likvidácii plytko koreniacich burín v trávniku a zlepšuje sa odvodňovanie pôdy.

Pre dokonalý trávnik je vertikutácia rovnako nevyhnutná ako pravidelné kosenie, polievanie a hnojenie. A to nie je všetko. Vďaka vertikutácii je z trávnika odstránený mach, ako aj stará odumretá tráva. Tým pádom je minimalizovaná pravdepodobnosť vývinu plesní, šírenia chorôb a množenia škodcov na trávnatej ploche. Dôkladné prečistenie trávnika prispieva aj k rýchlejšiemu rastu nových stebiel. Výsledkom je zdravšia, hustejšia a zelenšia tráva.

vertikutacia-travnika

Kedy vertikutovať trávnik?

Vertikutácia trávnika by sa mala vykonávať minimálne raz ročne, aby sa z trávnej plochy odstránili všetky prebytočné organické látky. Najlepšie však je, ak sa vykoná 2-krát za rok

Vertikutácia trávnika na jar je ideálnym obdobím, pretože v tomto čase je rýchlosť rastu ako aj schopnosť obnovy najvyššia. Vertikutácia sa najčastejšie vykonáva na starších a zhutnených trávnikoch, ktoré majú problémy s prenikaním vzduchu a vody do koreňového systému. 

Kedy vertikutovať trávnik na jar? Správne načasovanie je nesmierne dôležité. Ideálny čas je v mesiacoch marec a apríl, kedy začína trávnik rásť a pôda je dostatočne ohriata. Vhodná teplota na prevzdušnenie je okolo 10 °C. Jedná sa však o teplotu pôdy, nie o vonkajšiu teplotu.

Všeobecne platí, že vertikutáciu nie je dobré vykonávať na vysušenej, ale ani na premočenej ploche. Ak by ste prevzdušňovali nevhodnú pôdu trávnik by ste vertikutáciou znehodnotili

Manualna-vertikutacia-travnika

Manuálna alebo strojová vertikutácia trávnika

Vertikutácia trávnika sa dá vykonávať rôznymi spôsobmi. Môžete si vziať na pomoc niekoľko druhov záhradného náradia od manuálneho po strojové, pričom záleží na veľkosti trávnatej plochy. Práve tento faktor môže byť rozhodujúci či budete prevzdušnenie vykonávať pomocou hrablí, alebo použijete vertikutátor.

Manuálna vertikutácia je dostupnejšia varianta, pri ktorej môžete kontrolovať tlak hĺbku prevzdušňovania. Vďaka tejto metóde dokážete predchádzať neželanému poškodeniu trávnika. Medzi obľúbených pomocníkov patria ručné vertikutátory s háčikmi a hrabličkami. Majte však na pamäti, že manuálne prevzdušňovanie väčšieho trávnika môže byť časovo aj fyzicky náročné.

V prípade strojovej vertikutácie máte na výber elektrické vertikutátory, akumulátorové vertikutátory alebo benzínové vertikutátory, ktoré vám celý proces výrazne urýchlia a uľahčia

  • Benzínové vertikutátory si hravo poradia aj so suchými a tvrdými pôdami. Sú vhodné na trávnik s rozlohou viac ako 400 m². Poskytujú maximálnu mobilitu, ale na druhej strane sú ťažšie s vyššími nárokmi na údržbu. 

  • Elektrické a akumulátorové varianty sú zvyčajne ľahšie, ako benzínové a hodia sa na trávne plochy s rozlohou do 100 m². Nemusíte si robiť starosti s benzínom ani s údržbou motora. 

Vertikutátory môžu aj nemusia disponovať zberným košom. Ak váš vertikutátor kôš nemá, trávny odpad môžete pozbierať aj pomocou záhradnej kosačky. Jej nože odpad jemne podrvia a kôš sa bude plniť aj vysýpať omnoho lepšie. 

Jarna-vertikutacia-travnika-pomocou-vertikutatora

Ako pracuje vertikutátor 

Vertikutátory vzhľadom pripomínajú kosačky, ale na rozdiel od nich trávu nekosia, ale ju prerezávajú. Skladajú sa z nožového valca alebo otočných hviezdic prispôsobených na špeciálny vertikálny rez trávnika. Oceľové nože sú umiestnené na rotujúcom hriadeli. Prerezávajú pôdu do nastavenej hĺbky pričom z nej strhávajú trávnu plsť a mach. Niektoré modely je potrebné nastaviť na požadovanú hĺbku, u iných je možná plynulá regulácia.

Vertikutátory môžu byť navyše vybavené aj drôteným valcom, kde rotujúce oceľové pružiny podobne ako hrable odstránia z trávnika mach a iný trávny odpad. Drôtený valec trávnik neprerezáva, preto ho môžete používať aj v priebehu sezóny. 

Jarná vertikutácia trávnika - základné pravidlá k dokonalému výsledku

Aj vertikutácia trávnika má určité pravidlá, ktoré je potrebné dodržať, aby ste trávnik ešte viac nezničili. Prvýkrát sa odporúča vertikutovať trávnik po 2 až 3 rokoch od zasiatia, pretože musí byť poriadne zakorenený. V opačnom prípade riskujete vytrhnutie zdravých trsov trávy. Prevzdušňovať by sa nemal ani slabý riedky trávnik. V takom prípade je potrebné zistiť príčinu, aby ste mu radikálnym zásahom ešte viac neuškodili.

Pred začatím vertikutácie je potrebné odstrániť z trávnika všetky predmety, ktoré by mohli zavadzať. Steblá trávy by mali mať čo najmenšiu výšku a to od 3 do 6 cm. Čo sa týka polievania trávnika, buďte pred vertikutáciou opatrní. Vertikutáciu zásadne neuskutočňujte počas slnečného dňa, pretože by sa trávnik vysušil. Naopak na premočenej ploche by vertikutátor porast mohol vytrhávať a urobil by viac škody ako úžitku

Náš TIP: Aspoň týždeň pred vertikutáciou aplikujte na trávnik vhodný herbicíd na ničenie buriny. Zabránite tak ďalšiemu rozmnožovaniu a napádaniu trávnika burinou.

Najdôležitejšie je správne nastavenie hĺbky vertikutácie

Pre úspešnosť celého procesu je potrebné zvoliť správnu hĺbku vertikutácie. Vertikutačné nože by sa mali zarezávať do hĺbky maximálne 2 až 4 mm. Táto hĺbka je postačujúca na odstránenia machu a plsti, ale aj na uvoľňovanie rastových hormónov. Ak by sa nože zarezávali hlbšie, mohli by vytrhávať zo zeme aj korienky trávy. 

Po zvolení správnej hĺbky môžete začať so samotnou vertikutáciou. Tá by mala byť vykonaná presne a to 2-krát po sebe

Nemenej dôležitý je aj správny postup 

Vertikutáciu trávnika na jar by ste mali robiť najskôr v pozdĺžnom smere a následne kolmo na predchádzajúci smer. Práve tento krížový postup je zárukou rovnomerného výsledku. 

Majte na pamäti, že aj rýchlosť vertikutácie je dôležitá. S vertikutátorom by ste nemali ísť príliš pomaly ani príliš rýchlo. Pomalé tempo spôsobuje vyrezávanie zdravej časti trávy a pri rýchlom tempe je zase vertikutácia nedostatočná. Najvhodnejšie tempo je rýchlosť prirodzenej chôdze

Vertikutacia-travnika-na-jar

Kedy vertikutovať trávnik na jeseň

Vhodnou príležitosťou na jesennú vertikutáciu trávnika sú posledné augustové, prípadne prvé septembrové týždne. Teplota sa začne pomaly znižovať, no ešte príliš neklesá. Jesenná vertikutácia podporí rozmnožovanie a rast stebiel trávy, čo si určite všimnete začiatkom jari. Zároveň zlepšuje aj odolnosť trávnatej plochy počas zimného obdobia.

Starostlivosť o trávnik po vertikutácii

Vertikutácia je pre trávnik zaťažujúcou procedúrou, preto je potrebné zabezpečiť trávnej ploche dostatočnú zálievku hneď po ukončení. Ak sa objavia holé plochy trávu dosejte. Použite osivo určené k ozdraveniu prázdnych miest. Najpoužívanejšou je vertikutačná trávna zmes určená na dosev, ktorá obzvlášť rýchlo klíči a taktiež zabráni rastu buriny.

Po vertikutácii odporúčame na trávnik aplikovať hnojivo, ktoré podporí jeho rast aj sfarbenie. Vyberajte hnojivá, v ktorých je obsiahnutý dusík a fosfor. Trávnik bude odolnejší aj voči zošliapaniu a burinám. Prítomnosť dusíka v hnojive zabezpečí rýchly štart rastu trávnych stebiel, fosfor zase podporí silný a zdravý koreňový systém.

Čo sa týka kosenia po vertikutácii oplatí sa počkať, kým tráva nedosiahne výšku aspoň 6 centimetrov. Pri prvom kosení po prevzdušnení udržiavajte nože kosačky dostatočne vysoko a vyhnite sa koseniu vlhkej pôdy.

Nezľaknite sa, keď po vertikutácii bude trávnik vyzerať horšie ako pred ňou. Nemusíte mať však žiadne obavy, ak ste dodržali všetky potrebné kroky, výsledok bude stáť za to.

travnik-po-vertikutacii

Kedy prevzdušňovať trávnik a ako na to?

Ďalším krokom k dôslednej starostlivosti o trávnik je jeho prevzdušnenie. Zaťažovaním sa pôda pod rastlinami neustále silnejšie stláča. A aj keď sa po trávniku nechodí, postupom času sa jeho podložie zhutní a do pôdy sa môže dostávať len veľmi malé množstvo kyslíka. V dôsledku nedostatku kyslíka majú korene trávy problémy s rastom. Ďalším nežiaducim javom je nahromadená dažďová voda. 

Trávnik možno prevzdušňovať pomocou špeciálnych prevzdušňovacích vidiel alebo pomocou vertikutátorov s pružinovým, alebo drôteným valcom. Oba prístroje jemne prepichujú iba vrchné vrstvy pôdy čím z nej odstránia mach a jemný trávny odpad. Samotné prevzdušňovanie je možné vykonávať aj každý mesiac

Tipy a triky na údržbu trávnika

Ak túžite po rovnomerne farebnom trávniku s rovnakou hrúbkou stebiel nezabudnite na hnojenie. V priebehu kosenia totiž pôda stráca živiny, ktoré je potrebné doplniť. Trávnik je dobré prihnojovať každých päť týždňov a ideálne ak s tým začnete hneď na začiatku jari.

Na trávnik však môžete použiť aj prírodné hnojivo. Mulčovacie kosačky sa postarajú o to, že tráva bude posekaná na drobné kúsky a dostane sa tak aj do spodnej časti trávnika. Tam vytvorí vrstvu organického materiálu, ktorý udržuje vlhkosť, rozkladá sa a tým pôsobí ako biologické hnojivo

Nezabudnite ani na pravidelnú zálievku. Vďaka výdatnej závlahe si trávnik udrží sviežosť počas celého leta. Frekvencia polievania závisí od teploty a vlhkosti prostredia. Ak sa v trávniku objavia huby znamená to, že je potrebné zálievku obmedziť.