Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Inteligentné hodinky s navigáciou - ako to funguje?

Smart hodinky s GPS navigáciou sú obľúbeným zariadením pre monitorovanie vašich fyzických aktivít a sledovanie trás. Pomocou GPS máte neustály prehľad o vašej polohe, môžete získať detailný prehľad o tom, kde ste sa pohybovali a akú trasu ste absolvovali. Jednotlivé modely smart hodiniek s GPS sa líšia spôsobom navigácie, preto vám v tomto článku vysvetlíme, aké typy navigácií existujú a aké možnosti ponúkajú jednotliví výrobcovia.

Ako fungujú smart hodinky s navigáciou?

Prečo si vybrať inteligentné hodinky s navigáciou?

  • Smart hodinky s GPS môžu fungovať ako samostatné GPS zariadenie, umožňujúce vám sledovať svoju aktuálnu polohu a navigovať vás do zvoleného cieľa.
  • Tieto hodinky dokážu sledovať vašu trasu a zaznamenávať ju pre neskoršie použitie. Môžete si prezrieť históriu svojich aktivít a analyzovať svoje výkony.
  • Pomocou GPS môžete sledovať svoju aktuálnu rýchlosť a prejdenú vzdialenosť počas behu, cyklistiky alebo iných športových aktivít.
  • Smart hodinky s GPS môžu obsahovať databázu bodov záujmu, ako sú reštaurácie, hotely a atrakcie. Môžete ich vyhľadávať a nechať sa k nim navigovať.
  • Inteligentné GPS hodinky môžu zaznamenávať zmeny v nadmorskej výške počas vášho výletu a zobrazovať výškový profil trasy.
  • Väčšina smart hodiniek s GPS je vybavená radou ďalších funkcií a senzorov, ktoré oceníte pri monitorovaní vašej výkonnosti a kondície.

Smart hodinky s GPS ponúkajú radu ďalších funkcií.

Existuje niekoľko typov navigácií

Inteligentné hodinky s GPS často ponúkajú viaceré spôsoby navigácie, ktoré môžu byť užitočné pre rôzne situácie a aktivity. Pre lepší prehľad môžeme typy navigácie rozdeliť do troch kategórií, pričom každý typ má svoje výhody aj nevýhody.

  • smerová navigácia
  • navigácia prostredníctvom slepej mapy
  • navigácia s topografickým podkladom

Smerová navigácia

Smerová navigácia spočíva v navigovaní k zvolenému bodu, ktorý môže byť buď manuálne zadaný alebo uložený v pamäti hodiniek. Pri tejto forme navigácie vám displej zobrazuje šípku, ktorá ukazuje smer k cieľovému bodu. Tento spôsob navigácie je jednoduchý a priamočiary, avšak môže byť obmedzený v prípade, že potrebujete brať do úvahy geografické prekážky alebo cestné podmienky.

  • Smerová navigácia totiž nezohľadňuje terénne vlastnosti, ako sú nerovnosti, budovy alebo cesty, a zameriava sa výlučne na smer a zostávajúcu vzdialenosť k cieľu.
  • Šípka vás vedie najkratšou možnou cestou, čo v praxi znamená priamku (vzdušnú čiaru) k vašej destinácii.

Navigácia prostredníctvom slepej mapy

Predstavuje pokročilý spôsob orientácie, ktorý otvára dvere k mnohým inovatívnym možnostiam. Táto forma navigácie umožňuje používateľovi načítať GPX súbory, nasledovať predchádzajúce trasy alebo vykonávať špeciálne tréningy a ponúka ďalšie funkcionality. Jednou z hlavných výhod tohto druhu navigácie je schopnosť aktivovať ju priamo počas aktivity, či už ide o beh alebo inú športovú činnosť, bez potreby otvárať samostatnú aplikáciu pre navigáciu a ručne nastavovať parametre.

Pre navigáciu v tejto forme jednoducho spustíte požadovanú aktivitu a v nastaveniach sledovania vyberiete možnosť "Navigácia". Pod týmito nastaveniami sa nachádzajú rôzne možnosti:

  • Trasy - táto možnosť vám umožňuje nasledovať preddefinované trasy, ktoré môžete uložiť a načítať.
  • Aktivity - pomocou tejto možnosti môžete vykonávať špeciálne tréningy alebo cvičenia, ktoré sú prispôsobené vašim potrebám a cieľom.
  • Uložené pozície - sem si môžete uložiť rôzne zaujímavé miesta alebo body záujmu, ktoré neskôr môžete navštíviť.
  • Zadaj smer a choď - najskôr je potrebné zadať smer, ktorým sa chcete pohybovať, a následne môžete vyraziť podľa toho, aký smer vám ukazuje šípka.
  • Súradnice - ak máte presné súradnice miesta, kam sa chcete dostať, môžete sa nechať navigovať podľa nich. V tomto prípade však GPS ukazuje vzdušnú vzdialenosť k cieľu a neráta s budovami ani cestami.
  • Uložiť polohu - táto voľba umožňuje uložiť aktuálnu polohu, čo môžete využiť neskôr, keď sa budete chcieť k tomuto miestu vrátiť.

Navigácia s topografickým podkladom.

Navigácia s topografickým podkladom

Vo svojej podstate pripomína navigáciu podľa slepej mapy, ale existuje medzi nimi dôležitý rozdiel. V prípade hodiniek s topografickými mapami je k dispozícii mapový podklad, ktorý je podobný mapám z rôznych webových služieb. Tieto hodinky dokážu zobraziť detaily, ako sú ulice, cesty, budovy a benzínky, vďaka čomu môžete využiť hodinky na klasickú navigáciu a nielen na sledovanie vzdušných ciest ku cieľu.

Okrem rovnakých nastavení, ako ponúka navigácia podľa slepej mapy, disponuje navigácia s topografickým podkladom aj týmito možnosťami:

  • Body záujmu - táto funkcia vám umožňuje vyhľadávať a navigovať sa k rôznym bodom záujmu, ako sú reštaurácie, obchody a atrakcie.
  • V mojom okolí - slúži na objavovanie zaujímavých miest v blízkosti vašej aktuálnej polohy.
  • Späť na štart - pomocou tejto voľby môžete jednoducho nájsť cestu naspäť na miesto, odkiaľ ste štartovali.
  • Použiť mapu - umožňuje pohodlne interagovať s mapou na displeji hodiniek. Jednoducho pomocou šípok a posuvných gest môžete označiť bod na mape, ku ktorému sa chcete dostať. Po vašom výbere inteligentné hodinky okamžite analyzujú zvolený bod a vypočítajú presnú trasu, ktorá vás vedie a naviguje k tomuto miestu.

Jednotliví výrobcovia ponúkajú rôzne druhy navigácií.

Aké GPS navigácie ponúkajú vo svojich smart hodinkách jednotliví výrobcovia?

Každý výrobca inteligentných hodiniek ponúka svoj jedinečný prístup k navigácii, pričom každý dáva svojim používateľom rôzne navigačné možnosti. Rozdiely v tom, ako tieto hodinky fungujú, sú výrazné. Niektoré hodinky sú schopné takmer všetkého, vrátane integrovaných mapových podkladov, iné sa obmedzujú na prenášanie navigačných pokynov z mobilného telefónu, a ďalšie sú špecializované na navigáciu po vopred pripravených trasách a späť na začiatok.

Apple Watch zobrazujú navigačné pokyny priamo z aplikácie, ktorú máte spustenú vo svojom telefóne. Apple Watch využívajú navigáciu aplikácie Apple Maps, ktorá je priamo integrovaná do ekosystému Apple, alebo aplikáciu Google Maps. Obe tieto aplikácie umožňujú užívateľom získať navigačné pokyny na displeji ich Apple Watch, čo je užitočné pri plánovaní ciest a navigovaní na rôzne miesta.

Garmin ponúka komplexné navigačné funkcie pre rôzne potreby. Ich hodinky sú navrhnuté tak, aby odolávali náročným podmienkam a to sa odráža aj v kvalite ich navigačných možností. Najdrahšie modely Garmin hodiniek disponujú vlastnými mapovými podkladmi, čo znamená, že nepotrebujete pripájať hodinky k telefónu. Tieto hodinky majú možnosť nezávisle plánovať a navigovať trasy. Naopak, lacnejšie modely často ponúkajú navigáciu po vopred pripravených trasách a funkciu "Späť na začiatok", ktorá vás sprevádza na miesto, kde ste začali. Niektoré z nich však dokážu aj synchronizovať navigačné pokyny z vášho mobilného telefónu, čo umožňuje prenášať navigáciu zo smartfónu na hodinky.

Samsung Galaxy Watch chýba oficiálna integrácia populárnych mapových aplikácií, ako je Google Maps. Napriek tomu je možné získať navigačné funkcie pomocou špeciálnych aplikácií tretích strán, ktoré si môžete stiahnuť prostredníctvom obchodu Galaxy Store, avšak nie všetky sú dostupné bezplatne.

Aj keď sa mnoho inteligentných hodiniek môže pochváliť GPS funkciou, nie všetky z nich sú schopné poskytovať plnú navigáciu vrátane zobrazovania pokynov z mobilných navigačných aplikácií. Značky, ktoré využívajú systém Google Wear OS, ako napríklad Fossil, TicWatch a niektoré modely Suunto, majú prístup k aplikácii Google Maps priamo na hodinkách. Týmto spôsobom si môžete prezerať mapu, hlasovo zadávať miesta a získavať detailné navigačné informácie priamo na displeji hodiniek.

Niektoré značky, ako Huawei a Honor, dokážu prenášať navigačné pokyny z mobilnej aplikácie, aj keď v textovej forme, čo nemusí byť najpraktickejšie riešenie. Podobný princíp navigácie používajú aj náramky a hodinky značiek Xiaomi a Amazfit.

Metódy navigácie sa môžu líšiť aj v rámci rôznych modelov rovnakého výrobcu, čo znamená, že presné možnosti môžu byť závislé od konkrétneho produktu. Je preto dôležité venovať pozornosť detailom a zistiť, ktorý model najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám v oblasti navigácie.

 

 

Súvisiace kategórie

Smart hodinky a náramky Smart hodinky Dámske smart hodinky Pánske smart hodinky Huawei Watch GT 3 Huawei Watch GT3 Pro