Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Domáca sieť s Powerline

V súčasnej dobe dominuje bezdrôtové pripojenie k internetu, no klasickej infraštruktúre LAN sa stále dostáva zaslúžená pozornosť. Domáci internet je kľúčovým aspektom v moderných domácnostiach a práve v tejto oblasti sa vynára nová technológia, PowerLine adaptéry. Tieto adaptéry sa stali obľúbenými v akomkoľvek prostredí, pretože ponúkajú stabilné a rýchle pripojenie bez potreby zbytočného ťahania káblov. V článku vám prezradíme, ako funguje toto šikovné zariadenie a aké má výhody a nevýhody.

Powerline adaptér TP-Link.

Čo sú to Powerline adaptéry

Powerline je akýmsi spojením access pointu a opakovača, ktorý prenáša dáta po elektrickej sieti. Kľúčovým momentom je, že powerline funguje v skupine a pre optimálnu funkcionalitu potrebujete minimálne dve takéto zariadenia. Prvé zariadenie sa pripája do elektrickej siete a cez ethernet kábel k existujúcej sieti. Niektoré powerline adaptéry disponujú aj viac ako jedným Ethernet portom, čím umožňujú pripojenie viacerých zariadení.

Koncové zariadenie powerline sa jednoducho pripája do zásuvky v rovnakej elektrickej sieti, poskytujúc pritom prístup k internetu aj v oblastiach, kde bezdrôtový signál nestačí. V prípade potreby pripojenia viacerých zariadení, ktoré obhospodarujú bezdrôtové pripojenie, môžete k powerline adaptéru pripojiť aj switch cez voľný ethernet port.

Powerline adaptéry predstavujú zaujímavú alternatívu pre domáce pripojenie k internetu, najmä v situáciách, kedy bezdrôtová WiFi nestačí. S technologickým pokrokom v posledných rokoch je možné dosiahnuť až na gigabitový ethernet prostredníctvom elektrických káblov.

Powerline adaptér v zásuvke.

Aké výhody majú Powerline adaptéry?

Stabilný a rýchly internet je dnes nevyhnutnosťou pre moderné domácnosti. S narastajúcim počtom zariadení pripojených k WiFi sieti, ako sú notebooky a tablety až po mobilné telefóny a herné konzoly, sa kladú nemalé nároky na spoľahlivosť pripojenia. Powerline adaptéry sa stávajú riešením v situáciách, kedy bežná WiFi nestačí a nechcete sa púšťať do komplikovaného ťahania káblov.

Moderné powerline zariadenia sľubujú rýchlejší a stabilnejší prenos dát v porovnaní s väčšinou WiFi routerov. V posledných generáciách došlo k výraznému posunu, pričom najnovšie modely využívajú tri drôty elektrického vedenia s napätím 220 voltov. Powerline adaptéry sa nemusia len obmedzovať na pripojenie cez ethernet, pretože na trhu sú aj modely s vlastnou zásuvkou.

Powerline adaptéry sú efektívnym riešením, ktoré umožňuje pripojenie viacerých zariadení v domácnosti, bez potreby zvláštneho zásahu do existujúcej infraštruktúry. Ich dosah môže byť až 300 metrov, čo je dostačujúce pre väčšinu domov.

Powerline adaptéry majú aj výhodu nízkej spotreby energie, s maximálnym príkonom 6 W. Všetky zariadenia podporujú úsporné režimy, čím znižujú spotrebu ak nie je detekovaný aktívny prenos dát. V jednoduchosti povedané, tieto adaptéry môžete nechať pripojené bez obáv o zbytočnú spotrebu energie.

Powerline adaptéry a ich nevýhody

Powerline adaptéry majú aj svoje nevýhody a ich efektivita môže závisieť od konkrétnych podmienok v domácnosti.

Nevýhody powerline adaptérov:

Závislosť od elektrickej siete - efektívnosť powerline adaptérov môže byť ovplyvnená kvalitou a typom elektrickej siete v dome. Ak je sieť zastaraná alebo kvalita signálu nízka, môže to negatívne ovplyvniť prenos dát.

Obmedzený dosah - dosah powerline adaptérov môže byť obmedzený dĺžkou elektrického vedenia a kvalitou siete. V niektorých prípadoch môže byť dosah menší, čo môže obmedziť ich využitie vo väčších domoch. V takýchto prípadoch môže byť lepším riešením mesh systém WiFi. Viac sa dozviete v našom článku – Čo je to sieť Mesh WiFi a prečo sa ju oplatí mať.

Nemožnosť bezdrôtového pripojenia - väčšina powerline adaptérov neumožňuje bezdrôtové pripojenie, čo môže byť nevýhodou v prípade zariadení, ktoré podporujú len WiFi pripojenie.

Pripojený powerline adaptér.

Ako kúpiť powerline adaptér?

Powerline adaptéry môžu byť vynikajúcim riešením na zlepšenie pripojenia v domácnosti. Najdôležitejšími kritériami pri kúpe powerline adaptérov je ich umiestnenie v domácnosti a výber modelu, ktorý má dostatočné zabezpečenie. Dodržiavaním týchto krokov a odporúčaní môžete zabezpečiť, že vybraný model bude vyhovovať vašim potrebám a poskytne vám spoľahlivé a rýchle pripojenie k internetu.

  1. Určite si, kde v domácnosti máte problémy so slabým bezdrôtovým signálom alebo je ťahanie káblov nepraktické. To vám pomôže určiť, kde budete potrebovať powerline adaptéry a koľko ich budete potrebovať (výrobcovia poskytujú v jednom balení obvykle dve zariadenia).
  2. Powerline adaptéry využívajú šifrovanie 128-bitovým kľúčom, čo zvyšuje bezpečnosť prenosu dát medzi adaptérmi (nemusíte mať obavy napríklad z pokusov napojenia na vašu WiFi sieť). Preto zistite, aké bezpečnostné opatrenia ponúka konkrétny model, ktorý zvažujete.

Možnosti zapojenia powerline adaptérov.

Možnosti zapojenia powerline adaptérov

Powerline adaptéry ponúkajú flexibilné možnosti zapojenia, ktoré umožňujú vytváranie spoľahlivej a rýchlej domácej siete, a to bez akéhokoľvek vŕtania do stien.

Ak ste si už vybrali konkrétne zariadenie, je čas sa pozrieť na možnosti zapojenia adaptérov. Predstavujeme vám niekoľko možností, ako zapojiť powerline adaptéry.

Ešte predtým, ako pripojíte powerline adaptéry do zásuvky inicializujte ich spojenie. Chvíľu podržte šifrovacie tlačidlo na jednom adaptéri a potom na druhom. Týmto spôsobom spárujete adaptéry a môžete ich následne umiestniť kdekoľvek po byte.

Pripojenie priamo do zásuvky

V ideálnom prípade by mal byť každý powerline adaptér pripojený priamo do elektrickej zásuvky, nie do predlžovačky. To zabezpečuje stabilnejšie a efektívnejšie prenosy dát. Mnoho moderných powerline adaptérov má kompaktný dizajn, ktorý neblokuje vedľajšiu zásuvku, čo umožňuje využívanie elektrickej siete aj naďalej.

​​​​​​​Pripojenie do predlžovačky

V prípade, že je potrebné použiť predlžovačku, niektoré modely powerline adaptérov sú dostatočne kompatibilné aj s touto možnosťou. Avšak, pripojenie do predlžovačky môže ovplyvniť kvalitu signálu a výkon. Ak je to možné, odporúča sa priamy prístup do zásuvky.

​​​​​​​​​​​​​​Použitie predlžovačky s priechodnou zásuvkou

Mnoho powerline adaptérov je navrhnutých s priechodnou zásuvkou, čo znamená, že po pripojení adaptéra do elektrickej zásuvky môžete na tom istom mieste používať aj iné elektrické zariadenia. Táto funkcia zvyšuje praktickosť a umožňuje efektívnejšie využitie elektrickej siete.

​​​​​​​​​​​​​​Použitie v predĺženom reťazci

Súčasné powerline modely umožňujú pracovať aj v prípade, že sú oba adaptéry na svojich stranách pripojené do predlžovačky a rozdvojky. Táto možnosť rozširuje flexibilitu umiestnenia adaptérov a uľahčuje ich integráciu do existujúcej infraštruktúry.

​​​​​​​​​​​​​​Pripojenie switchu a ďalších zariadení

Powerline adaptéry môžu byť využité na pripojenie ďalších sieťových prvkov, ako napríklad switchu. Ak potrebujete pripojiť viac zariadení v inej miestnosti, jednoducho pripojte switch k jednému z adaptérov. Týmto spôsobom môžete vytvoriť rozšírenú sieť bez potreby ťahania dodatočných káblov.

Štartovací kit powerline adaptérov.

​​​​​​​​​​​​​​Prenosové rýchlosti v elektrických kábloch

Pri rozhodovaní o výbere powerline adaptérov je kľúčovým faktorom ich schopnosť dosahovať vysoké prenosové rýchlosti po elektrických kábloch. Spoločnosť TP-LINK, ktorá patrí medzi hlavných výrobcov týchto adaptérov, využíva štandard HomePlug AV2, ktorý umožňuje teoretické prenosové rýchlosti až do 1 000 Mbit/s.

Výhody vysokých prenosových rýchlostí:

  • Ideálne pre náročné aktivity - prenosové rýchlosti na úrovni 1 000 Mbit/s sú dostačujúce pre širokú škálu náročných aktivít, vrátane streamovania videa v 4K rozlíšení, online hrania hier a rýchleho prenosu veľkých súborov.
  • Rozbočovač pre viac zariadení - mnoho powerline adaptérov je vybavených integrovaným rozbočovačom, čo umožňuje pripojenie viacerých zariadení súčasne. Z jednej zásuvky tak ľahko získate dva gigabitové porty.

Faktory ovplyvňujúce prenosové rýchlosti

Podobne ako u bezdrôtovej siete, aj powerline adaptéry majú klesajúcu rýchlosť prenosu s rastúcou vzdialenosťou. Vek a kvalita elektrických rozvodov je kľúčová pre optimálnu rýchlosť prenosu.

Rovnako aj vyťaženie elektrickej siete a rušenie od iných domácich spotrebičov môžu mať výrazný vplyv na prenosové rýchlosti. Odporúča sa vyhýbať sa situáciám, kde je elektrická sieť extrémne zaťažená.

Napríklad powerline adaptéry od TP-LINK pracujú s prenosovou vzdialenosťou okolo 300 metrov, čo je dostatočné pre pokrytie väčšieho domu. Je však dôležité poznamenať, že táto vzdialenosť môže byť ovplyvnená faktormi, ktoré sme spomínali vyššie.​​​​​​​

Ďalšie sieťové zariadenia.​​​​​​​

Ďalšie obľúbené sieťové zariadenia

Svet sieťových zariadení ponúka oveľa viac než len powerline adaptéry. Okrem týchto adaptérov existuje celý ekosystém sieťových riešení, ktoré dokážu zabezpečiť spoľahlivé pripojenie v moderných domácnostiach. Kým powerline adaptéry sú vynikajúcim riešením pre prenos dát po elektrických kábloch, existujú aj ďalšie zariadenia, ktoré zvládajú rôzne výzvy v oblasti pripojenia.

  • WiFi routery a Mesh systémy - pre bezdrôtové pripojenie zariadení v domácnostiach, najmä v oblastiach s veľkým počtom zariadení a komplikovanými rozloženiami.

​​​​​​​​​​​​​​

  • Sieťové switche - pre rozšírenie počtu dostupných ethernet portov a pripojenie viacerých zariadení.

​​​​​​​

  • WiFi extendery - ideálne pre rozšírenie dosahu bezdrôtového signálu vo veľkých domácnostiach a obchodných priestoroch.

​​​​​​​

  • Access Pointy - na zlepšenie bezdrôtového signálu v konkrétnych oblastiach a zväčšenie dosahu WiFi.

​​​​​​​

  • WiFi opakovače - pokrývajú oblasti, kde pôvodný WiFi signál nedosahuje, čím eliminujú slabé spojenia a zlepšujú celkovú dostupnosť siete.

Súvisiace kategórie

Sieťová / dátová komunikácia Modemy Opakovače WiFi routery Switche