Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

GTA 6 - Všetky informácie (dátum vydania, cena, PS4/PS5 či PC)

GTA 6 úvodný obrázok

V gamingovej komunite by ste asi len ťažko našli niekoho, kto by nepoznal kultovú hernú sériu Grand Theft Auto, čiže GTA.

Celkovo už vyšlo z dieľne Rockstar Games:

...a čoskoro sa dočkáme dlho očakávaného pokračovania série s číslovkou „6“ či „VI“ za názvom. O GTA 6 stále nevieme všetky informácie, ale chýbajúce detaily sme sa snažili vyplniť špekuláciami či úvahami založenými na neoficiálnych správach alebo únikoch.

 

 

Dátum vydania GTA 6

GTA 6 dátum vydania očakávanej novinky od Rockstar Games

Posledný diel hernej série Grand Theft Auto (s 5. podtitulom) vyšiel v roku 2013 a po jeho úspechu sa začalo šuškať a špekulovať o tom, kedy by mohlo svetlo sveta uzrieť ďalšie pokračovanie.

Všetky dohady a otázky o dátume vydania sa rozplynuli v decembri 2023, kedy k hre GTA 6 vyšiel trailer, na konci ktorého bol uvedený rok 2025. Take 2 a Rockstar tento dátum v máji 2024 oficiálne upresnili na jeseň 2025.

Je však na mieste túto informáciu brať len orientačne, keďže pri takom obrovskom projekte, akým je táto hra, môžeme očakávať hneď niekoľko odložení. V prípade, že sa vývojárom predsa len podarí tento termín dodržať, budeme môcť hovoriť o menšom zázraku, ktorý poteší nejedno hráčske srdce.

 

Kde si budete môcť zahrať Grand Theft Auto VI?

Čo už s istotou poznáme, je zoznam podporovaných platforiem, na ktorých si túto najnovšiu akčnú adventúru budete môcť zahrať. Potešia sa konzolisti, a to najmä majitelia Sony Playstation 5 a Xbox Series XS. Pri predstavení tohto pokračovania nebola ohlásená podpora pre PC.

Šéf Take two Strauss Zelnick sa na konferencii TD Cowen k neohláseniu PC verzie vyjadril takto

„Ale Rockstar má prístup k platformám, ktorý sme už videli, a v pravý čas prinesie ďalšie oznámenia. Som presvedčený, že správnou stratégiou pre naše podnikanie je byť tam, kde je spotrebiteľ, a historicky už Rockstar robil to, že časom oslovil spotrebiteľov kdekoľvek, kde sa nachádzajú, na akejkoľvek platforme, ktorá má zmysel.“

Na základe toho môžeme očakávať, že GTA 6 PC verzia určite vyjde, avšak o niečo neskôr. Predpovedať sa dá rovnaký scenár, ako pri Red Dead Redemption II, kedy táto hra pre ďalšie platformy vychádzala postupne. V hre je rok 2026, ale pokiaľ by sa Rockstar v tomto roku sústredil na port na Switch 2, či vylepšenia pre nový Xbox, tak sa GTA 6 na PC dočkáme až v roku 2027.

Ak ste majiteľom predošlej generácie konzol, nemáme pre vás potešujúce správy, pretože je vysoko pravdepodobné, že si GTA 6 na PS4 či Xbox One vôbec nezahráte.

 

Bude GTA 6 najdrahšou hrou všetkých čias?

Ešte nie je oficiálne na svete a už sa tento chystaný prírastok do rodiny Grand Theft Auto pýši niekoľkými „NAJ“. Jedným z nich je uniknutá informácia týkajúca sa nákladov, ktoré vývoj hry zhltol. Na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) sa objavila konverzácia s hackerom, ktorý sa nabúral do interných systémov Rockstar Games a leakol niekoľko desiatok videí.

Podľa jeho tvrdenia sa na šiestom pokračovaní GTA pracuje už od roku 2014 a celý vývoj mal doteraz stáť 2 miliardy dolárov (1,847 mld €). V porovnaní s nákladmi na vývoj GTA 5, ktorý mal rozpočet 265 miliónov dolárov, je to naozaj markantný rozdiel.

Ak ide o pravdivú informáciu, tak sa bez akýchkoľvek pochybností GTA 6 stáva nielen najdrahšou hrou z dieľne Rockstar games (vývoj Red Dead Redemption 2 zhltol 540 miliónov dolárov), ale aj najdrahšou hrou vôbec.

Napriek vysokému číslu však nejde o príliš šokujúcu sumu. Prekračovanie rozpočtov Hollywoodskych filmových trhákov je vo videohernom priemysle čoraz častejšou praxou. Tu sú príklady tých najdrahších hier:

  • Grand Theft Auto VI - 2 miliardy dolárov
  • Red Dead Redemption 2 - 540 miliónov dolárov
  • Call of Duty: Modern Warfare 2 - 364 miliónov dolárov
  • Grand Theft Auto V - 265 miliónov dolárov (po zohľadnení inflácie 354 mil.)
  • Star Wars: The Old Republic - 200 miliónov dolárov (po zohľadnení inflácie 279 mil.)
  • The Last of Us Part II - 220 miliónov dolárov (po zohľadnení inflácie 262 mil.)

 

Koľko zaplatíme za hranie Grand Theft Auto VI?

Cenovka za najnovší diel tejto akčnej adventúry je ešte stále zahalená rúškom tajomstva, avšak podľa portálu Timesnownews si za ňu poriadne priplatíme. Túto teóriu podporuje aj fakt, že CEO Take Two Strauss Zelnick sa vyjadril, že neuvažuje nad modelom predplatného, aký využívajú iné herné spoločnosti.

Akú cenu za GTA 6 teda očakávať? Podľa špekulácií by to malo byť až 150 dolárov za kópiu. Hoci sa táto suma môže na prvý pohľad zdať prehnaná, nesmieme zabudnúť na fakt, že Take Two s Rockstar games do vývoja tejto hry naliali až 2 miliardy dolárov. Ide teda o veľkú investíciu, ktorá sa im musí vrátiť.

Objavili sa tiež špekulácie, že hra GTA VI by mala byť dostupná v 3 rôznych balíkov (edíciách).

  • základný balík by mal stáť 69,99 €,
  • stredný balík zaplatíme 99,99 €,
  • najvyšší balík by sa cena mala zastaviť na úrovni 149,99 € či dokonca až na 199,99 €.

 

Jazyková lokalita GTA 6 - bude aj čeština?

Vzhľadom na skúsenosti s predchádzajúcimi dielmi (najmä GTA 4 a GTA 5) môžeme takmer so 100 % istotou tvrdiť, že oficiálna česká lokalizácia v šiestom diele nebude prítomná.

Netreba však vešať hlavu - určite sa dočkáme fanúšikovskej češtiny (aspoň na PC), o ktorú sa postará komunita tejto značky. Dobrým príkladom je portál lokalizace.net, ktorý stojí aj za češtinou piateho dielu tejto série.

Gameplay v GTA 6

Grand Theft Auto VI gameplay

V najnovšom diele Grand Theft Auto 6 sa celkom určite dočkáme aj mnohých vylepšení samotnej hrateľnosti, o čom svedčia aj čerstvé informácie týkajúce sa špeciálneho patentu spoločnosti Take Two. Tento patent má zabezpečiť autentickejšie animácie, v rámci ktorých budú pohyby postáv ovplyvnené počasím, mierou zranenia alebo únavou.

Nová technológia by mala byť pozorovateľná nielen u protagonistov, ale aj u NPC postáv, vďaka čomu by sa herná animácia mohla posunúť na novú úroveň. Viac informácií k tomuto patentu nájdete na Reddite v príspevku používateľa Tobbelobben30, ktorý ho objavil pri skúmaní skôr uniknutých materiálov z hry.

Hoci GTA VI bolo predstavené prostredníctvom naozaj vydareného traileru, doteraz sme nemali možnosť vidieť z hry žiadnu ukážku. Našťastie, vďaka tímu grafických dizajnérov z YouTube kanálu TeaserPlay, ktorý na základe uniknutých záberov vytvorili demo v Unreal Engine 5, máme omnoho lepšiu predstavu o tom, ako by táto hra mohla vyzerať „v akcii“. Tvorcovia tohto dema však upozorňujú, že ide iba o technické zobrazenie hry, ktoré má k hrateľnej verzii naozaj ďaleko.

 

Príbeh GTA 6 inšpirovaný Bonnie a Clydeom

Príbeh GTA VI nás zavedie do fiktívneho štátu Leonida, ktorý si vzal inšpiráciu z Floridy a jej metropoly Vice City pripomínajúcej Miami. Podľa predstaveného trailera sa príbeh točí okolo dvojice protagonistov a podľa všetkého bude do značnej miery inšpirovaný životom legendárnych zločincov Bonnie a Clyda.

Hlavnú hrdinku Luciu na začiatku hry pravdepodobne prepustia z väzenia. O druhom mužskom protagonistovi tejto ústrednej dvojice toho, okrem jeho vzhľadu, veľa nevieme. Na internetových fórach sa špekulovalo, že jeho meno by malo byť Jason, ale túto informáciu Rockstar oficiálne nepotvrdil.

Detaily o ich eskapádach zatiaľ tiež nie sú známe, avšak mali by sme byť svedkami ich snahy dosiahnuť vrchol kriminálneho sveta vo Vice City. Ich motiváciou môžu byť peniaze, no v hre sa môžeme nakoniec dočkať aj veľkej cesty za pomstou alebo tiež ich boja proti veľkému zvieraťu, ktoré ovláda kriminálny svet mesta Vice City.

 

Misie, aktivity alebo aký obsah v GTA VI nájdeme?

GTA 6 pláž

Keďže ide o akčnú adventúru zo série Grand Theft Auto, je takmer zaručené, že v tomto najnovšom prírastku nájdeme všetko to, čo z tejto značky urobilo legendu. Či už túžite po poriadnych prestrelkách s políciou, pästných súbojoch medzi znepriatelenými gangmi alebo by ste si radi vychutnali zbesilú jazdu v uliciach Vice City, to svoje si v GTA 6 zaručene nájdete.

Samozrejme, nesmie chýbať ani možnosť poriadne si naplniť vrecká (žiaľ, iba virtuálne) veľkou sumou peňazí, ktoré môžete následne minúť na nákup zbraní, áut a ich tuning, nákup oblečenia alebo na voľnočasové aktivity, akými je napr. návšteva striptízového klubu, ktorý sme mohli vidieť v prvom traileri. Pošuškáva sa tiež, že očakávať môžeme aj hernú verziu kryptomeny.

GTA hry nie sú známe len kvôli svojmu napínavému a pútavému príbehu, ale aj vďaka obrovskému množstvu vedľajších misií, v ktorých sme zažili všetko od paparazziovania a únosov filmových hviezd až po kradnutie luxusných áut pre náboženský kult. Rovnako sa pravdepodobne dočkáme rôznych minihier a aktivít, ktoré sme videli aj v predchádzajúcich dieloch série, ako je:

  • golf
  • joga
  • šípky
  • bowling
  • biliard.

Prvý trailer tiež naznačuje, že významnú rolu budú v GTA 6 hrať sociálne siete parodujúce TikTok a Instagram. Ako veľmi, a či vôbec ovplyvnia samotnú hrateľnosť, to zatiaľ nie je jasné. V traileri sme však mali možnosť vidieť zachytávanie rôznych šialených situácií, čo teoreticky naznačuje, že by mohli byť súčasťou vedľajších aktivít.

V jednom krátkom videu vidíme tiež odchyt aligátora. Či to znamená, že súčasťou side questov bude aj spolupráca (prípadne boj) s organizáciou na odchyt zvierat, o tom môžeme len špekulovať. Jedno je však isté - svet GTA 6 nebude zívať prázdnotou. Práve naopak - podľa uniknutých informácií by na nás malo čakať cez 1500 rôznych eventov.

V hre nájdeme obdobu NASA a Kennedyho vesmírneho centra, odkiaľ pravdepodobne uvidíme štart rakety. Okrem toho by sa na mape mala nachádzať aj podmorská základňa, ktorá bude skrývať svoje tajomstvá. Ďalším zaujímavým prvkom by mohla byť záhada Bonnie a Clydea, ktorých auto pravdepodobne nájdeme, a o ich príbehu sa tak možno dozvieme niečo viac.

Veľa ďalších eventov sa bude odohrávať v lesoch, kde môžeme objaviť telo cyklistu, hľadať stratených turistov alebo sa dostať k baniam. Otázne však zostáva, koľko z týchto prvkov autori do hry reálne zapracujú.

 

Tajomní dabingoví herci Grand Theft Auto VI

Ďalšia záhada hry GTA 6, ktorú by sme radi rozlúskli, sa týka hercov, ktorí hlavným hrdinom prepožičali svoj hlas či vzhľad. Take Two a Rockstar games sú na akékoľvek informácie o hercoch veľmi skúpi. Nie je teda prekvapením, že masívna základňa fanúšikov sa pasovala do úlohy vyšetrovateľov a priniesla prvé údajné mená protagonistov.

Internetovým svetom sa šírili špekulácie, že hlavnú ženskú postavu Luciu by mohla stvárniť Alexandra Echavarri. Herečka už má s herným dabingom skúsenosti z hry GTA Online, v ktorej prepožičala svoj hlas Lupe. Tieto fámy umocňuje aj fakt, že Lucia je latinskoamerického pôvodu rovnako, ako aj herečka Echavarri.

Ani v prípade mužského protagonistu ústrednej dvojice nie je núdza o rôzne teórie. Podľa jednej z nich by hlavnej postave mal prepožičať hlas Bryan Zampella, a to najmä kvôli rôznym náznakom či odkazom jeho možnej spolupráce na GTA VI. Zempela sa objavil napríklad vo videu so Shawnom Fontenom, ktorý nadaboval postavu Franklina z GTA 5.

 

Legendárne Vice City je späť

GTA 6 Vice City mesto je späť

Ešte pred decembrovým vydaním prvého trailera sa vo veľkom viedli dohady o tom, kde sa bude najnovšie Grand Theft Auto odohrávať. Najviac sa skloňovalo fiktívne mesto Vice City, ktoré poznáme z legendárneho dielu GTA: Vice City z roku 2002. Celý herný svet je zároveň inšpirovaný slnečným štátom Floridou.

Čo však zatiaľ nevieme, je celková rozloha mapy, ktorá s každým novým dielom naberá na svojej rozlohe. Bude tomu tak aj v tomto prípade? Podľa oficiálnej stránky hry GTA 6 nám vývojár sľubuje, že zažijeme doteraz najväčšiu a najpútavejšiu evolúciu série Grand Theft Auto. Väčšinou sa takéto trúfalé sľuby premenia na veľké sklamanie, ale podľa všetkého by sa v tomto prípade mohli pokojne naplniť.

Na základe unikutých informácií a videí vytvoril známy komunitný projekt GTA VI – Vice City & Leonida State Mapping Project približný obraz o tom, do akého veľkého herného sveta sa tentokrát ponoríme. Podľa posledných informácií by rozloha štátu Leonida mala byť až 125 km2, čo je v porovnaní s rozlohou mapy v GTA V až 2,55-krát viac!

 

S priateľmi v uliciach Vice City?

Ak sa túžite spolu s priateľmi stratiť v uliciach Vice City, máme pre vás dobrú správu. S vysokou pravdepodobnosťou môžeme očakávať, že GTA 6 bude obsahovať multiplayer, s ktorým sa pokúsi nadviazať na úspech súčasného GTA Online.

 

Vydanie GTA VI sa blíži a očakávania sú vysoké

Vydanie GTA 6 sa rýchlo blíži a očakávania skalných fanúšikov aj občasných hráčov sú naozaj vysoké. Tento nový diel sľubuje stať sa doteraz najväčším, najambicióznejším a v súvislosti s nákladmi na vývoj aj najdrahším projektom v histórii série Grand Theft Auto.

Okrem návratu do legendárnej metropoly Vice City v rozsiahlej mape štátu Leonida, kde na vás budú čakať nové možnosti a aktivity, sa môžete tešiť aj na zaujímavý príbeh, ktorý by mal byť inšpirovaný životom známej zločineckej dvojice Bonnie a Clyde.

Hoci je väčšina dnes predstavených informácií stále nepotvrdenými, už teraz je jasné, že GTA 6 prinesie do sveta hernej zábavy niečo nové a vzrušujúce. Nezabudnite sledovať naše novinky, aby ste boli medzi prvými, ktorí budú vedieť viac.