Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Čo je to dokovacia stanica a na čo slúži?

Dokovacia stanica je zariadenie, ktoré bolo navrhnuté s cieľom uľahčiť pripojenie rôznych elektronických zariadení k externým zariadeniam, ako sú napríklad monitory, klávesnice, myši, tlačiarne a ďalšie. Je určená pre ľudí, ktorí pracujú s viacerými zariadeniami naraz, ako sú napríklad notebooky, tablety, smartfóny a iné.

V článku vám priblížime všetky výhody dokovacej stanice a bližšie sa pozrieme na rôzne typy dokovacích staníc, ich funkcie a ďalšie podrobnosti, ktoré vám pomôžu lepšie porozumieť tomuto praktickému zariadeniu.

Dokovacia stanica pre notebook.

Výhody dokovacej stanice

Dokovacia stanica prináša výhodu jednoduchého a rýchleho prepínania medzi zariadeniami bez potreby zahlcovať stôl rôznymi káblami. Vďaka tomuto praktickému zariadeniu získate prehľad v usporiadaní káblov a tiež ušetríte miesto na vašom pracovnom stole.

Ďalšou výhodou dokovacích staníc je rozšírenie konektivity. Ak vlastníte napríklad notebook, ktorý umožňuje pripojenie USB portmi, dokovacia stanica vám ponúkne niekoľko ďalších USB portov pre pripojenie zariadení, ako je myš, klávesnica, externý disk či reproduktorov k PC a ďalších elektronických zariadení.

Pre ľudí, ktorí často cestujú alebo pracujú na rôznych miestach, sú dokovacie stanice skvelým spôsobom, ako si zabezpečiť jednoduché pripojenie rôznych zariadení bez zbytočného balenia a rozbaľovania. Rovnako aj pre všetkých, ktorí používajú notebooky alebo tablety ako hlavné pracovné zariadenie, môže dokovacia stanica poskytnúť takmer rovnaké možnosti pripojenia periférií ako tradičný stolný počítač.

Dokovacia stanica určená pre notebook.

Druhy dokovacích staníc

Existujú rôzne druhy dokovacích staníc, ktoré sa líšia najmä spôsobom pripojenia k hlavnému zariadeniu. Dokovacie stanice môžu byť pripojené cez USB port alebo iný typ konektora a sú určené buď pre univerzálnu kompatibilitu s rôznymi zariadeniami, alebo pre konkrétny model notebooku. Port replikátory sú podobné dokovacím staniciam, ale ponúkajú obmedzené možnosti. Každý z týchto typov dokovacích staníc má svoje výhody a môže zlepšiť pracovnú pohodu pri práci s elektronickými zariadeniami.

Dokovacie stanice pripojené cez USB port

Dokovacia stanica pripojená cez USB port je univerzálny typ, ktorý je kompatibilný s rôznymi zariadeniami, ako sú notebooky, tablety, smartfóny a iné. Jej fungovanie je založené na technológii plug-and-play, čo znamená, že sa jednoducho pripojí do USB portu na hlavnom zariadení a potom automaticky rozpozná a nainštaluje potrebné ovládače.

Takáto dokovacia stanica môže obsahovať rôzne porty a konektory, napríklad USB porty (na pripojenie klávesnice, myši, flash diskov a ďalších zariadení), HDMI alebo DisplayPort (na pripojenie externého monitora), Ethernet (na pripojenie k internetu cez kábel), a ďalšie. Týmto spôsobom môžete rýchlo rozšíriť možnosti pripojenia svojho zariadenia bez potreby neustáleho pripájania a odpájania káblov.

Dokovacia stanica pre všetky bežné notebooky.

Dokovacie stanice určené pre konkrétny model notebooku

Tieto dokovacie stanice sú špecificky navrhnuté pre konkrétny model notebooku. Často sú vyrobené samotným výrobcom notebooku, čo zaručuje maximálnu kompatibilitu a funkčnosť. Tieto dokovacie stanice môžu byť pripojené cez USB port alebo iným typom konektora, ktorý sa nachádza na bočnej strane notebooku.

Pri pripojení takéhoto typu dokovacej stanice k notebooku sa automaticky aktivujú funkcie a porty, ktoré sú v nej zabudované. To znamená, že pripojením notebooku k dokovacej stanici sa môže zmeniť pracovný režim z notebooku na desktopový režim a tým sa zvýši jeho výkon a možnosti pripojenia periférií.

​​​​​​​Port replikátory

Port replikátor je druh dokovacej stanice, ktorý sa používa hlavne pre notebooky a iné prenosné zariadenia. Toto zariadenie má podobnú funkciu ako dokovacia stanica, ale často ponúka menej portov a konektorov. Replikátor je menší, ako klasická dokovacia stanica a umožňuje tak jednoduchšie prenášanie a rýchly spôsob pripojenia periférií k notebooku, čo je ideálne pre ľudí, ktorí často cestujú alebo pracujú na rôznych miestach.

Nevýhodou port replikátora ostáva fakt, že replikátor notebook nenapája. To znamená, že je nutné notebook pripojiť do siete samostatne.

Port replikátor.​​​​​​​

​​​​​​​Dokovacia stanica pre mobilné telefóny

S dokovacou stanicou môžete pripojiť mobilný telefón k veľkému monitoru, klávesnici a myši, čo vám umožní pohodlnejšie pracovať s aplikáciami a súbormi ako na bežnom počítači. Niektoré dokovacie stanice pre mobilné telefóny ponúkajú ďalšie funkcie, ako napríklad reproduktorový systém, USB porty na pripojenie ďalších zariadení, ako je čítačka pamäťových kariet a podobne. Okrem pripojenia k iným zariadeniam dokáže dokovacia stanica váš mobilný telefón aj nabíjať.

V súčasnosti sa dokovacie stanice k mobilnému telefónu pripájajú pomocou Bluetooth. V minulosti sa pripájali pomocou USB alebo audio jack konektoru.

Je dôležité zvoliť dokovaciu stanicu, ktorá podporuje operačný systém vášho mobilného telefónu (iOS pre iPhone a Android pre ostatné mobilné telefóny).

Dokovacia stanica pre mobilný telefón.

​​​​​​​Dokovacia stanica pre pevný disk

Dokovacia stanica pre pevný disk je zariadenie, ktoré umožňuje jednoduché a pohodlné pripojenie externého pevného disku k počítaču alebo inému zariadeniu. Táto stanica slúži na rýchly prenos dát a umožňuje vám využívať externý pevný disk ako ďalšiu úložnú kapacitu, zálohovacie zariadenie, alebo ako nástroj na prenos dát medzi rôznymi počítačmi.

Dokovacia stanica pre pevný disk.

​​​​​​​Dokovacia stanica pre herné konzoly

Herné konzoly sú populárne pre svoju schopnosť ponúkať bohaté herné zážitky. Dokovacie stanice pre herné konzoly slúžia na jednoduché pripojenie konzoly k televízoru a iným perifériám.

Pre niektoré herné konzoly, ako je napríklad Nintendo Switch, slúži dokovacia stanica ako prenosný displej, ktorý môžete jednoducho pripojiť k televízoru pre želaný pôžitok z hry.

Okrem toho, že dokovacia stanica dokáže nabíjať jednu alebo dve konzoly naraz, šikovne nabije aj ovládače ku konzole.

Dokovacia stanica pre hernú konzolu.

Aké parametre sledovať pri výbere dokovacej stanice

Pri výbere dokovacej stanice je dôležité sledovať najmä konektivitu, prenosovú rýchlosť, cenu, ale aj materiál, z ktorého je zariadenie vyrobené. Všetky tieto faktory ovplyvňujú výkon a funkcionalitu stanice. Pri kúpe sa tiež uistite, že je dokovacia stanica kompatibilná s vaším hlavným zariadením či už ide o notebook, tablet, smartfón alebo hernú konzolu.

​​​​​​​Z akého materiálu sa vyrábajú dokovacie stanice

Materiál, z ktorého je dokovacia stanica vyrobená, môže mať vplyv na jej pevnosť, odolnosť a vzhľad. Väčšinou sa stretnete s dokovacími stanicami vyrobenými zo zliatiny hliníka alebo ABS materiálu. ABS je druh pevného plastu (vyrobený polymerizáciou styrénu a akrylonitrilu) a považuje sa za skutočne pevný a odolný aj voči prehrievaniu.

Konektivita

Dôležitým aspektom pri výbere dokovacej stanice je jej konektivita. Pred kúpou skontrolujte či stanica poskytuje potrebné porty a konektory, ktoré chcete používať. Bežne sa stretnete s dokovacou stanicou, ktorá disponuje USB 2.0, USB 3.0 a modernejším USB-C konektorom. Niektoré modely môžu mať zabudovaný aj port Ethernet pre LAN (Local area network) a MAN (Metropolitan area network) sieť.

​​​​​​​Prenosová rýchlosť

Rýchlosť prenosu dát je dôležitá pre efektívne kopírovanie a presúvanie súborov medzi zariadeniami. Ak plánujete pracovať s veľkými súbormi alebo vykonávať náročné úlohy, odporúčame vybrať dokovaciu stanicu s rýchlym prenosom dát, čo zaistí konektor typu USB-C (s rýchlosťou prenosu dát 10 Gb/s). Konektory s podporou USB 3.0 pomalšie, prenosovú rýchlosť majú 625 MB/s. Medzi najpomalšie sa považujú USB 2.0 konektory, ktorých prenosová rýchlosť dosahuje iba 60 MB/s.

Pri zariadeniach spoločnosti Apple sa stretnete s moderným rozhraním Thunderbolt, ktoré umožňuje prenášať dáta vo vysokej rýchlosti, až 40 GB/s.

​​​​​​​Cena dokovacích staníc

Vzhľadom na široký výber na trhu môžete nájsť dokovacie stanice v rôznych cenových kategóriách.

Cena dokovacích staníc pre notebooky sa pohybuje od 30 – 200 eur, pričom dokovacie stanice pre mobilné telefóny kúpite už za 5 eur.

Cena dokovacích staníc pre pevné disky sa môže pohybovať od cca 20 eur (platí pre jednoduchšie modely podporujúce základné rozhrania). Pokročilejšie stanice s rýchlymi prenosovými technológiami a širokou kompatibilitou, sa pohybujú od 100 eur a viac.

Cena za dokovacie stanice pre herné konzoly sa pohybe od cca 50 eur až do 150 eur a viac, v závislosti od konkrétneho modelu a jeho schopností.

Na cenu dokovacej stanice má vplyv aj konkrétny výrobca. Výrobky od popredných a osvedčených značiek môžu byť často o niečo drahšie, ale častokrát poskytujú vyššiu kvalitu, bezpečnosť a podporu. Na druhej strane, existujú aj cenovo dostupnejšie alternatívy od menej známych výrobcov, ktoré môžu napriek svojej nízkej cene ponúkať uspokojivé výsledky a funkčnosť.

Medzi obľúbených výrobcov dokovacích staníc sa radia značky, ako i-Tec, Asus, Lenovo, Dell, HP či Yenkee.

Univerzálny USB - C Multi-port hub Yenkee pre notebooky s podporou pre všetky operačné systémy.​​​​​​​