Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Čo je to 5G technológia a ako funguje?

V článku si rozoberieme jednu z najrevolučnejších a najdiskutovanejších technologických inovácií súčasnej doby, 5G technológiu. V dnešnej stále viac prepojenej a digitálnej spoločnosti predstavuje 5G nový stupeň rýchlosti, spoľahlivosti a konektivity, ktorý má potenciál zmeniť náš život a spôsob, akým komunikujeme, pracujeme a zabávame sa.

Vo svete, kde mobilné zariadenia dominujú, stáva sa náročnou požiadavka na väčšiu rýchlosť a spoľahlivosť prenosu dát. Presne toto je základným cieľom 5G technológie. V porovnaní s jej predchodcami (3G a 4G), ktoré sa zameriavali najmä na zabezpečenie pripojenia na internet, 5G mobilné siete otvárajú dvere do novej éry, kde rýchlosť prenosu údajov dosahuje neskutočné úrovne.

V úvode vám predstavíme predchodcov 5G a dopracujeme sa k hlavným otázkam, ktoré prináša 5G, nová technológia mobilných sietí.

5G technológia.

2G – Druhá Generácia

Prvá generácia mobilných sietí priniesla základnú hlasovú komunikáciu, no bola obmedzená iba na analógový prenos. Druhá generácia (2G) priniesla digitálny prenos dát, čo umožnilo zlepšenie hlasového signálu a výrazne rozšírilo možnosti prenosu dátových správ. 2G bola zavedená v 90. rokoch 20. storočia a priniesla revolúciu v prenose signálu.

  • 2G priniesla digitalizáciu hlasových dát. Tento digitálny prenos umožnil zlepšenú hlasovú kvalitu a minimalizoval rušenie a šum počas hovoru.
  • 2G technológia umožnila posielanie a prijímanie krátkych textových správ pomocou SMS. Táto nová forma komunikácie sa rýchlo stala populárnou a jednou z najobľúbenejších funkcií mobilných telefónov.
  • 2G bola prvou generáciou, ktorá umožňovala nepretržité pripojenie k internetu. Aj keď rýchlosť prenosu dát nebola veľká, bolo možné prehliadať internet a používať jednoduché dátové aplikácie.
  • 2G zaviedla šifrovanie dát, čo zlepšilo bezpečnosť hlasových a dátových komunikácií. To bolo dôležité preto, aby sa minimalizovalo riziko odpočúvania a zneužitia siete.
  • 2G používala rôzne frekvenčné pásmo ako GSM (Global System for Mobile Communications) a CDMA (Code Division Multiple Access), ktoré sa líšili podľa regiónu a mobilného operátora.

Medzi 2G a 3G bola zavedená technológia 2.5G, ktorá priniesla vylepšenia v rýchlosti prenosu dát. GPRS (General Packet Radio Service) a EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) umožňovali prehliadanie internetu, ale neboli ešte plnohodnotnými rýchlymi dátovými službami.

3G – Tretia Generácia

3G bola prvou generáciou mobilných sietí, ktorá priniesla vysokorýchlostné prenosy dát umožňujúce internetové pripojenie a videokonferencie. Táto technológia sa začala rozvíjať v 90. rokoch 20. storočia a jej hlavným cieľom bolo poskytnúť spoľahlivé pripojenie k internetu prostredníctvom mobilných telefónov. Prenosová rýchlosť 3G sieťou sa zvýšila na 144 Kbit/s a neskôr sa posunula až na 7,2 Mbit/s.

Na miestach s veľmi slabým signálom sa môže ešte stále ukazovať 3G sieť.

3G a 2G úplne nahradila 4G sieť.

4G – Štvrtá Generácia

4G bola významným krokom vpred, ktorý priniesol výrazné zlepšenie rýchlosti a spoľahlivosti oproti 3G. 4G sa začala rozvíjať koncom prvej dekády 21. storočia a stala sa štandardom pre veľkú časť mobilných telefónov po celom svete. Rýchlosť 4G sieťou dosahovala desiatky až stovky megabitov za sekundu (Mbps), čo umožnilo rýchle prehliadanie internetu či streamovanie videa vo vysokom rozlíšení. Táto verzia mala priniesť teoretické rýchlosti na úrovni 1 Gbit/s pre sťahovanie a 500 Mbit/s pre odosielanie.

Prechod z 4G na 5G sieť.

5G – Piata Generácia

5G predstavuje najnovšiu generáciu mobilných sietí, ktorá prináša ešte výraznejšie zlepšenie v porovnaní s 4G. Jej vývoj sa začal v druhej polovici prvej dekády 21. storočia, až do svojho vrcholu a šírenia v nasledujúcich rokoch. Rýchlosti 5G siete sa pohybujú v rádoch gigabitov za sekundu (Gbps), čo znamená extrémne rýchly a spoľahlivý prenos dát. Maximálna rýchlosť 5G je zameraná na rýchlosť až 35,46 Gbps, čo predstavuje 35-krát väčšiu rýchlosť ako 4G.

Okrem vyšších rýchlostí prináša 5G aj nižšiu latenciu, čo je dôležité pri aplikáciách vyžadujúcich okamžitú odozvu, ako sú napríklad virtuálna a rozšírená realita a hranie hier online.

Výhody 5G siete

5G otvára dvere pre nové inovácie, ktoré sa týkajú takmer každej oblasti ľudského života. Spomenieme zopár dôležitých výhod týkajúcich sa najmä zariadení, ktoré dennodenne využívate v práci alebo vo voľnom čase.

Viac pripojených zariadení - 5G umožňuje väčšiu kapacitu siete, čo znamená, že môže naraz pripojiť oveľa viac zariadení než predchádzajúce generácie. To je kľúčové pre rozvoj internetu vecí (IoT), kde sa očakáva, že množstvo zariadení bude medzi sebou komunikovať a zdieľať údaje bez akýchkoľvek problémov.

Vyššia spoľahlivosť - 5G siete sú menej náchylné na prerušenia a interferencie, čo zaručí spoľahlivú komunikáciu a pripojenie. To je dôležité pre aplikácie, ktoré sa používajú na ovládanie autonómnych vozidiel, pre lekárske zariadenia alebo priemyselné aplikácie.

Nízka odozva - 5G sa môže pochváliť odozvou (latenciou) na úrovni jednotiek milisekúnd, čo je nevyhnutné pri interaktívnych aplikáciách, virtuálnej a rozšírenej realite, online hrách a priemyselných automatizovaných procesoch.

Vylepšený streaming a rozlíšenie - vďaka vysokým rýchlostiam 5G bude streamovanie videa a hudby bezproblémové a v ultravysokom rozlíšení (UHD), 4K či 8K kvalite. To znamená, že si budete môcť vychutnávať obsah vo vyššej kvalite bez oneskorení.

Virtuálna a rozšírená realita - 5G umožňuje ďalší rozmach virtuálnej a rozšírenej reality, kde môžu užívatelia v reálnom čase komunikovať s virtuálnymi objektmi a prostredím. Táto technológia prinesie nové spôsoby zábavy, vzdelávania a pracovných aplikácií.

Vývoj mobilných sietí

6G – Šiesta Generácia

Neoficiálna sieť šiestej generácie má údajne dosahovať rýchlosti až 1 Tbit/s. Samotná technológia 6G sa nachádza v počiatočných štádiách vývoja a v súčasnosti nie je k dispozícii na komerčné použitie. 6G predstavuje ďalšiu generáciu mobilných sietí po 5G a očakáva sa, že bude mať ešte pokročilejšie vlastnosti a schopnosti.

Medzi 5G a 6G sa očakáva veľký skok v prenosovej rýchlosti.

Je 5G sieť zdraviu škodlivá?

Aj vplyvom novej a rýchlo sa rozvíjajúcej technológie môžu vznikať obavy o zdravie a objavovať sa diskusie na túto tému. 

Na základe dostupných vedeckých dôkazov a štúdií, neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že by mohla byť 5G sieť zdraviu škodlivá. 5G technológia, rovnako ako predchádzajúce generácie mobilných sietí, používa elektromagnetické žiarenie na prenos dát medzi mobilnými zariadeniami a mobilnými vežami. Elektromagnetické žiarenie, ktoré sa používa v mobilných sieťach, je známe ako rádiové frekvenčné žiarenie alebo rádiové vlny.

Odborníci z organizácií, ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) tvrdia, že rádiové frekvenčné žiarenie používané v mobilných sieťach, vrátane 5G, je naďalej na bezpečnej úrovni, ktorá nespôsobuje škodlivé účinky na ľudské zdravie. Štúdie vykonávané na túto tému nepreukázali žiadne zdravotné riziká v súvislosti s 5G technológiou.

5G sieť nie je podľa odborníkov zdraviu škodlivá.

Rozvoj 5G siete vo svete 

Prvá 5G sieť bola spustená v roku 2019 v Južnej Kórei spoločnosťou SK Telecom. Južná Kórea, teda patrila medzi lídrov v rozvoji a implementácii 5G technológie a SK Telecom bola jednou z hlavných krajanských telekomunikačných spoločností, ktorá stála za týmto historickým míľnikom. Po Južnej Kórei sa spustenie 5G siete rýchlo šírilo do ďalších krajín po celom svete, čo oznámilo aj Globálne združenie mobilných dodávateľov. V roku 2019 investovalo do technológie 5G už 224 operátorov v 88 krajinách.

Už v roku 2020 ste sa mohli stretnúť s 5G v notebookoch (Dell), lacnejších mobilných telefónoch (TCL) a tiež elektromobiloch (BMW). 

Spoločnosť Huawei sa v roku 2021 usilovala o výstavbu tzv. „zelených“ 5G sietí. Čo predstavuje zavedenie inovácií v oblasti dodávok energie a výstavbu sietí s vyššou efektivitou a nižšou energetickou náročnosťou.

Koniec roka 2022 priniesol nový rekord v rýchlosti prenosu 5G siete a vyše miliardu používateľov celosvetovo. V tomto roku sa zaznamenal aj najvyšší záujem o mobilné telefóny s 5G, a to najmä v Číne, USA a západnej Európe. Mohli ste si už vtedy kúpiť jeden z najlacnejších telefónov spoločnosti Apple s podporou 5G, iPhone SE. Cena najlacnejších 5G smartfónov s 5G sa pohybovala pod 200 eur.

Rok 2023 by sa mal niesť, podľa Európskej komisie, rozhodnutím zavedenia 5G sietí na palubu lietadiel. Samozrejme, bezpečnostné nariadenia, ako aj zapnutie režimu lietadlo budú platné stále, avšak po vzlietnutí lietadla a zhasnutí všetkých bezpečnostných nariadení budete môcť svoj mobilný telefón opäť používať a veríme, že čoskoro už s vymoženosťami 5G siete. 

5G sieť vo svete.

Ako je to s 5G sieťou na Slovensku

V roku 2020 spustil operátor O2 prvú testovaciu 5G sieť, ktorú si mohli vyskúšať obyvatelia Bratislavy vo vybraných častiach mesta. V decembri 2020 spustil komerčnú prevádzku 5G siete v Bratislave Slovak Telekom a po ňom sa pridal aj Orange, 4KA tiež O2

S touto štvoricou mobilných operátorov si môžete byť istý, že na vašich zariadeniach budete mať vysokú prenosovú rýchlosť, stabilnejší príjem a výrazne nižšiu latenciu.

Mapu pokrytia 5G, ktorá sa neustále aktualizuje, si môžete pozrieť na webových stránkach každého mobilného operátora.

Vysielač pre prenos mobilných sietí.

Mobilné telefóny s podporou 5G

Väčšina výrobcov mobilných telefónov ponúka smartfóny s podporou 5G. S nástupom a rozširovaním 5G sietí sa všetci výrobcovia snažia aktualizovať svoje portfólio, takže je iba otázkou času kedy ďalší výrobcovia prinesú na trh nové mobilné telefóny s podporou 5G. 

Napríklad mobilné telefóny Samsung nájdete aktuálne v dvoch variantoch. Prvý variant je s podporou 5G a druhý variant podporuje iba 4G. Podporu nižších generácií už budete márne hľadať, v súčasnosti operátori 3G siete vypínajú.

 Aj v našej ponuke nájdete 5G mobilné telefóny známych značiek ako sú Xiaomi, Samsung, Huawei, Apple, TCL a ďalšie iné. 

Mobilný telefón s 5G sieťou.

 

Súvisiace kategórie

Mobilné telefóny Sieťová / dátová komunikácia