Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Čo je NFC a ako funguje?

V súčasnosti môžeme byť svedkami ako technológia rýchlo napreduje, vďaka čomu zjednodušuje našu každodennú interakciu s elektronikou. Existujú inovácie, ktoré si zaslúžia našu zvláštnu pozornosť. Jednou z týchto ohromujúcich technologických revolúcií je NFC, teda Near Field Communication, čo by sme mohli voľne mohli preložiť aj ako "komunikácia na krátku vzdialenosť." Táto jednoduchá, no neuveriteľne silná, metóda prenosu dát medzi zariadeniami prináša komfort, rýchlosť a bezpečnosť na úplne novú úroveň, čím formuje moderný svet digitálnych možností.

NFC technológia.

Čo je to NFC a ako vznikla?

NFC je bezdrôtová komunikačná technológia, ktorá umožňuje pripájať zariadenia v tesnom dosahu, väčšinou v rámci niekoľkých centimetrov (už od 4 cm) alebo dokonca desiatok milimetrov. To znamená, že dve NFC kompatibilné zariadenia môžu okamžite a bezdotykovo zdieľať informácie bez potreby fyzického kontaktu alebo zložitých nastavení. V súčasnosti NFC podporuje mnoho mobilných telefónov, smart hodiniek a tiež tabletov. Takéto zariadenia sú väčšinou pomenované ako NFC mobily či NFC tablety.

História NFC

Zrodenie konceptu, ktorý nakoniec viedol k NFC, sa datuje až do roku 1983. Tento skorý začiatok je dôležitý, pretože ukazuje, že myšlienka bezkontaktnej komunikácie existovala ešte pred jej komerčným využitím.

V roku 1983 John Daugman, britský výskumník, publikoval článok s názvom "Contactless Card Communications," kde popísal myšlienku komunikácie medzi kartami a čítačkami bez fyzického kontaktu. Aj keď tento článok bol zameraný na systém inteligentných kariet, predznamenal to, čo sa stalo základom pre neskoršiu technológiu NFC.

V roku 2002 spolupráca firiem Philips a Sony priniesla koncept NFC ako spojenie technológie RFID a inteligentných kariet. Toto predstavenie položilo základy pre neskorší vývoj a implementáciu NFC. O dva roky neskôr s pomocou Nokie bola založená skupina NFC Forum. Táto organizácia sa zameriavala na vývoj a štandardizáciu technológie NFC, čo prispelo k rýchlejšiemu rozvoju a komercializácii tejto technológie.

Významným krokom bol vznik NFC tagov a rok 2009 sa niesol aj vznikom štandardu na prenos kontaktov, čím sa vytvorila medzinárodná norma pre túto technológiu.

Spolupráca spoločností Samsung a Visa priniesla v roku 2013 zásadný vývoj mobilných platieb a neskôr sa pridala aj spoločnosť Apple, ktorá spustila svoju službu pre platbu mobilom.

V roku 2015 sa NFC stala ešte dôležitejšou vďaka nástupu smartfónov. S väčšou dostupnosťou NFC kompatibilných zariadení sa bezkontaktné platby, zdieľanie informácií a iné aplikácie stali populárnejšími a prístupnejšími pre širokú verejnosť.

V súčasnosti si môžeme užívať platby smartfónmi a hodinkami úplne bežne. NFC nájdete už aj na cenovo dostupných zariadeniach.

Osoba platí smart hodinkami s technológiou NFC.

Ako funguje NFC

NFC využíva rádiové frekvencie, konkrétne vo frekvenčnom pásme 13,56 MHz, na vytvorenie spojenia medzi dvoma zariadeniami. Táto frekvencia je ideálna pre krátky dosah, čo zabezpečuje, že komunikácia je bezpečná a efektívna. Keď sú zariadenia dostatočne blízko (zvyčajne niekoľko centimetrov), môžu začať komunikovať. Na prenos dát NFC využíva frekvenciu s rýchlosťou dátových prenosov od 106 až po 424 kbit/s.

Pre lepšiu predstavu o tom akou rýchlosťou sa prenášajú dáta pomocou NFC môžeme uviesť mp3 skladbu vo veľkosti 4 MB. Z jedného smartfónu na druhý sa mp3 skladba uvedenej veľkosti prenesie pomocou NFC približne za 1 minútu a 18 sekúnd.

Čo sa týka NFC tagov, tie sú prispôsobené na oveľa vyššiu rýchlosť a to je azda najväčšou výhodou NFC technológie.

Rýchlosť prenosu dát pomocou NFC.

Čo sú to NFC tagy?

NFC tagy sú malé pasívne zariadenia, ktoré obsahujú mikročip, ktorý môže byť ukrytý v nálepkách alebo príveskoch. Môžu byť umiestnené na rôznych miestach a slúžiť na vykonanie určitých akcií alebo poskytnutie informácií, keď sú priložené k NFC kompatibilnému zariadeniu, ako je smartfón, tablet či smart hodinky.

NFC tagy môžu byť umiestnené napríklad na plagátoch, letákoch alebo produktových obaloch a ak k nim priložíte kompatibilné zariadenie, môžete získať ďalšie informácie, zľavy, alebo vstup do súťaže.

NFC tagy môžu byť umiestnené v rôznych miestnostiach vášho domu a slúžiť na spustenie určitých scén, ako napríklad zapnutie svetiel alebo nastavenie teploty.

Niektoré tagy môžu byť použité nielen na bezkontaktné platby v obchode, ale môžete si vďaka nim kúpiť aj vstupenky na podujatia či zistiť heslo na Wi-Fi v hoteli namiesto jeho diktovania personálom.

NFC tagy predstavujú jednoduchý spôsob, ako integrovať interakciu medzi fyzickým svetom a digitálnymi aplikáciami.

Ikona NFC.

NFC aplikácie

NFC je často používané na bezkontaktné platby prostredníctvom mobilných aplikácií, ako sú Apple Pay, Google Pay a Samsung Pay. Verzie aplikácií sa môžu líšiť a to na základe toho, akú značku mobilného telefónu používate.

Medzi dve najlepšie aplikácie považujeme NFC Tools (pre Android) a NFC Actions (pri iOS), vďaka ktorým si môžete jednoducho naprogramovať vlastné NFC štítky a zvoliť im konkrétnu úlohu.

bezkontaktný výber peňazí v bankomate

Využitie NFC

Vďaka svojej všestrannosti, pohodlnosti a bezpečnosti sa NFC stáva stále dôležitejšou súčasťou nášho každodenného života.

NFC umožňuje rýchle platby pomocou mobilných telefónov, smart hodiniek či tabletov. Používa sa tiež v tlačiarňach, identifikačných kartách či letákoch.

Pomocou NFC môžete ovládať svoju inteligentnú domácnosť. Napríklad, môžete priložiť zariadenie k NFC tagu, ktorý spustí prehrávanie vášho obľúbeného playlistu na reproduktoroch v určitých miestnostiach. Aj keď sa chystáte na filmový zážitok, stačí priložiť zariadenie k NFC tagu na stolíku, čím spustíte scénu, ktorá zhasne svetlá, stíši zvuky a prípadne zatiahne žalúzie. Možností je skutočne veľa a záleží iba na vašej predstavivosti.

NFC nájdete dokonca aj v prsteňoch a môžete si dať vyrobiť aj NFC vizitku. NFC prstene poslúžia na rôzne účely, ako je ovládanie zariadení, platby alebo identifikácia a namiesto tradičných papierových vizitiek môžete mať NFC vizitky, vďaka ktorým môžete zdieľať svoje kontaktné údaje elektronicky.

V niektorých hoteloch si môžete všimnúť, že mnohé prístupové systémy a zámky využívajú NFC technológiu na identifikáciu a bezkontaktný prístup.

Toto sú len niektoré z mnohých príkladov, kde môžete nájsť NFC. Technológia je využívaná v rôznych odvetviach a prináša nové možnosti pre jednoduchú a rýchlu interakciu s rôznymi zariadeniami a produktmi.

Aktivácia prístupového kódu pomocou NFC

Bezpečnostné riziká spojené s používaním NFC

NFC je technológia, ktorá prináša mnoho výhod, avšak sú s ňou spojené aj určité bezpečnostné riziká a obavy. Medzi najväčšie bezpečnostné riziká spojené s NFC môžeme považovať tieto:

  • Nepovolený prístup k dátam - ak dostatočne nezabezpečíte svoje zariadenie alebo NFC tagy, niekto iný by mohol skenovať váš tag a získať prístup k vašim dátam, ak nie sú dostatočne chránené.
  • Klony tagov - môže hroziť, že niekto vytvorí klon vášho NFC tagu, ak má k nemu fyzický prístup.
  • Zlé linky - niektoré NFC tagy môžu obsahovať zlé odkazy alebo škodlivý obsah. Ak priložíte svoje zariadenie k takému tagu, môžete byť vystavení riziku infekcie škodlivým softvérom.
  • Odcudzenie údajov - ak využívate NFC na platby alebo na zdieľanie dôležitých informácií, môže dôjsť k odcudzeniu týchto údajov, ak nie sú správne chránené.
  • Stata zariadenia alebo NFC tagu je ďalším bezpečnostným rizikom a môže sa stať komukoľvek.

Ako minimalizovať riziká

Google vďaka Android 4.4 KitKat priniesol do sveta NFC novú funkciu nazývanú Host Card Emulation, ktorá sa stará o určitú úroveň bezpečnosti pri používaní NFC. Jedná sa o platby pomocou NFC, ktoré poskytujú bezpečnostnú ochranu voči zneužitiu.

Samozrejme je dôležité dodržiavať aj iné bezpečnostné postupy. Uvedieme tie najdôležitejšie:

Zabezpečenie zariadení pomocou silných hesiel, PIN kódom, odtlačkom prsta či tvárovou biometriou, čím sa znižuje riziko neoprávneného prístupu.

Ak používate verejné NFC tagy, napríklad v miestnej doprave alebo v obchodoch, uistite sa, že sú od dôveryhodných zdrojov. Vyhýbajte sa poškodeným tagom či upraveným bezkontaktným terminálom a tiež neznámym ľuďom, ktorí od vás vyžadujú z vášho smartfónu poslať nejaké údaje pomocou NFC.

Ak NFC používate na platby alebo dôležité informácie, pravidelne zálohujte svoje dáta a transakcie, aby ste minimalizovali straty v prípade straty, alebo odcudzenia zariadenia.

Rovnako tak sa uistite, že máte najnovšie verzie operačného systému a aplikácií, ktoré používajú NFC. Aktualizácie môžu obsahovať zlepšené bezpečnostné funkcie.

Ak nie je potrebné mať NFC zapnuté (napríklad v mestskej hromadnej doprave), vypnite ju. To znižuje možnosti neoprávneného skenovania vašich zariadení alebo tagov.

Dodržiavanie základných bezpečnostných opatrení môže značne minimalizovať riziká spojené s technológiou NFC a zlepšiť váš užívateľský zážitok.

Bezpečnostné riziká spojené s používaním NFC.

 

Súvisiace kategórie

Mobilné telefóny Smart hodinky a náramky Tablety