Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Čo je multiroom systém a ako ho zostaviť

Kedysi bol multiroom systém zásadne výsadou bohatých. Na jeho inštaláciu bolo potrebné vynaložiť obrovské peniaze a prispôsobiť tomu celú konštrukciu domu. Všetko sa zmenilo, keď na trh prišiel Sonos a multiroom systém si mohol postupne nainštalovať každý. Zoznam spoločností, ktoré tento systém ponúkajú sa však poriadne rozrástol. Vybrať a zostaviť si svoj vlastný systém je čím ďalej tým viac zložitejšie. Práve z toho dôvodu sme pre vás pripravili všetky potrebné informácie, ktoré vám pomôžu zorientovať sa vo svete multiroom systémov.

Domáce kino napojené na multiroom systém

Čo vlastne je multiroom systém?

Multiroom systém alebo v preklade aj zvuk vo viacerých miestnostiach, dáva možnosť počúvať zvuk hneď v niekoľkých miestnostiach. V pracovni môžete počúvať hudbu na sústredenie, v kuchyni mať zapnutý podcast a medzičasom mať pustené uspávanky pre deti. Reproduktory však môžu ozvučovať viacero miestností súčasne. Pri prechode z jednej izby do druhej ani nespozorujete, že hudba už vychádza z iného zdroja. A aká je jeho najväčšia výhoda? Celý systém je ovládaný priamo z vášho smartfónu či tabletu. Celé ovládanie máte teda vždy po ruke. Systém však prináša aj mnoho ďalších výhod:

  • Hudbu môžete vypínať a prepínať aj na diaľku
  • Systém nájde svoje uplatnenie aj u hráčov či filmových fanúšikov, ktorým posunie hudbu na vyššiu úroveň
  • Pri domácej párty bude v každej izbe hrať rovnaká hudba, rovnako hlasno
  • Systém sa dá jednoducho vylepšiť a expandovať do ďalších miestností
  • Niektoré systémy umožňujú ovládanie aj pomocou hlasových príkazov, takže môžete preskočiť na vašu obľúbenú pieseň, aj keď budete mať plné ruky
  • Zvukový systém sa dobre integruje aj s inými prvkami smart domácnosti, takže môžete všetko ovládať cez rovnaké rozhranie

Osoba počúva hudbu na smart reproduktore, ktorý je napojený na smartroom systém.

Ako celý tento systém funguje?

Od svojich skromných počiatkov sa systém poriadne vyvinul a vylepšil. Celý systém pozostáva zo série viacerých bezdrôtových reproduktorov, soundbarov či klasických reprákov, ktoré majú nejaký modul umožňujúci im pripojiť sa k sieti. Dnes už funguje takmer výhradne bezdrôtovo a to buď pomocou spoločnej wi-fi siete alebo vlastnej mesh siete.

Wi-fi sieť je jednoduchšia na zostavenie a ponúka aj lepšiu integráciu so smart domácnosťou. Ďalšou výhodou je aj stabilnejšie a silnejšie pripojenie, ktoré umožňuje lepšie prehrávať audio v nadmerne vysokej kvalite. Potrebujete však pomerne silný domáci internet, ktorý dobrý dosah do každej miestnosti.

Mesh sieť funguje trochu inak. Stále budete potrebovať jeden reproduktor pripojiť na domácu sieť. Ten však potom vytvorí osobitnú sieť, pomocou ktorej budú ďalšie zariadenia vzájomne komunikovať. Repráky fungujú zárov aj ako zosilňovače, takže jednoduchšie spárujete reproduktory v zadných častiach domu so slabým signálom. Nevýhodou je, že tento systém často funguje iba medzi reproduktormi rovnakej značky. Pri prípadnom expandovaní budete mať teda už obmedzenejší výber.

Ako postupovať pri výbere jednotlivých komponentov?

Základom vytvorenia vlastného multiroom systému je voľba tej najlepšej audio techniky. Potrebujete ozvučiť veľké miestnosti, ponoriť sa do úžasných melódií alebo len túžite počúvať obľúbené podcasty v celom dome? Aj tieto otázky môžu ovplyvniť výber všetkých súčastí multiroom systému. O ktoré teda ide?

Reproduktory patria medzi najbežnejšiu, ale aj najdôležitejšiu súčasť každého multi-room systému. Na výber máte malé bezdrôtové reproduktory, ktoré splnia očakávania každého nenáročného poslucháča. Ste zarytý gamer a chcete v hre počuť každý detail? Tak potom siahnite po nejakých väčších a výkonnejších reprákoch. Pre ešte lepšie hudobné zážitky možno skôr oceníte reproduktory s technológiou 360o zvuku. Výber je komplikovaný ,treba vždy myslieť na svoje potreby a požiadavky. Pri celom skladaní multiroom systému ide asi o najdlhší proces, no verte, že na konci bude celé to úsilie stáť za to.

Soundbary sú tu pre všetkých milovníkov filmov. Tieto zariadenia vám priamo v obývačke vytvoria domáce kino, na ktoré nedáte dopustiť. Ozvučenie bude ešte dokonalejšie ak ku tomu pridáte aj subwoofer, ktorý pomôže zvýrazniť basy a všetky hlbšie tóny. Ak patríte k naozaj vášnivým sledovateľnom, tak stojí za zváženie aj zakúpenie bočných reproduktorov na vytvorenie priestorového zvuku. Avśak ani výber soundbaru nie je jednoduchý. Pomôcť vám však môže náš článok, Ako vybrať soundbar, ktorý sa tejto problematike podrobne venuje.

Zosilňovače slúžia ako centrum pre Hi-Fi systém. Tak ako aj názov prezrádza, ponúkajú sofistikovanú možnosť pripojenia starších ale aj novších hudobných zariadení. Práve toto je jeden zo spôsobov, ktorý umožňuje na multiroom systém pripojiť aj komponenty, ktoré sa samy o sebe nevedia pripojiť k internetu.

Soundbar k televízii pripojený k multiroom systému.

Ako multiroom systém ovládať?

Ako hlavný ovládač vám v tomto prípade bude slúžiť váš smartfón, tablet alebo iné inteligentné zariadenie. Čo sa týka jednoduchosti a praktickosti je však práve mobilné zariadenie najlepšou voľbou. K reproduktorom môžete byť pripojený priamo už cez spomínanú Wi-fi, ale aj pomocou Bluetooth. pripojenie pomocou Bluetooth má však limitovaný dosah niekoľkých metrov a preto sa veľmi neoplatí.

Druhým spôsobom je ovládanie pomocou špecializovanej aplikácie od výrobcu. V nej si viete ľahko nastaviť, v ktorej miestnosti je konkrétny reproduktor a potom v každej miestnosti počúvať iné hudobné vystúpenie. Nevýhodou je, že pre správne fungovanie musia byť zariadenia od rovnakého výrobcu. Obľube sa však začala tešiť Apple AirPlay alebo Google Chromecast, ktoré tiež podporujú vytvorenie multiroom systému naprieč reproduktormi od rôznych výrobcov.

Odkiaľ budete púšťať hudbu?

Najjednoduchším spôsobom je práve použitie smartfónu, na ktorom máte uložené obľúbené piesne. Hudbu však dokážete pokojne púšťať aj zo streamovacích aplikácii akými sú Spotify, Apple Music alebo Deezer. Cez ne získavate prístup k miliónom skladieb a celej škále rôznych podcastov. Samozrejme hudba môže pochádzať aj z vašej vlastnej zbierky. Je jedno či už je uložená vo vašom počítači na jednotke NAS (Network Attached Storage) alebo na CD diskoch. So správnym zapojením, môžete dokonca pripojiť aj MP3 prehrávač alebo po celom dome počúvať kvalitné vinylové platne prehrávané z vlastného gramofónu.

Streamovacia aplikácia, pomocou ktorej sa ovláda multiroom systém

Ktorý systém pri zostavovaní zvoliť?

Pri stavbe multiroom systému môžete siahnuť po jednej značke alebo kombinovať viacero zariadení pre čo najlepší užívateľský zážitok. Výber nie je ľahký, pretože možností je veľa. všetko záleźí od vašich preferencií. Práve pre zlepšenie výberu sme pre vás vybrali tie najlepšie systémy, od známeho giganta Sonos, ktorý to všetko rozbehol až po Google Chromecast, ktorý má dnes stále viac zariadení.

Sonos

Sonos patrí medzi popredných výrobcov multiroom systémov, ktoré umožňujú pohodlné počúvanie hudby naprieč celým domom. Predstavuje jednu z najrozšírenejších systémov reproduktorov s jednoduchým ovládaním. Vo svojich radoch má malé reproduktory ideálne do kuchyne, väčšie repráky na hranie hier a dokonca aj soundbary. Reproduktory majú svoju vlastnú aplikáciu a podporujú azda všetky dostupné streamovacie služby. Na svoje si prídu aj tí, čo si potrpia na kvalitu zvuku, pretože Sonos podporuje aj prehrávanie zvuku vo vysokom rozlíšení.

Denon Heos

Denon Heos je ďalšou obľúbenou značkou, ktorá poskytuje vynikajúci akustický výkon vo svojich zariadeniach. Samozrejmosťou sú kompaktné reproduktory, ale aj soundbary. Do popredia dáva aj Hi-Fi systém. Reproduktory je možné použiť párovo alebo čisto ako pravý alebo ľavý. Pesničky je možné počúvať aj vo vysokej Hi-Res kvalite. Zariadenia spolu výborne komunikujú a vystupujú ako meniče, čím vytvárajú vlastnú sieť. Tú je možné ovládať pomocou bezplatnej aplikácie HEOS, ktorá je dostupná pre iOS a Android. Meniť a nastavovať sieť na týchto zariadeniach môžete hromadne alebo individuálne. výber je iba na vás. Zaujímavou funkciou je aj možnosť ovládať frekvenčné charakteristiky signálu.

Bluesound

Bluesound patril medzi prvé multiroom systémy, ktoré ponúkali prehrávanie vysokokvalitného Hi-res, audia v každej miestnosti. Na prehrávanie používa aj inovatívny systém MQA, ktorý umožňuje kvalitu zvuku streamovať v menších súboroch a aj napriek tomu zachovať ich originálnu kvalitu. Skladby prehráva buď v 24-bit/96 kHz alebo 24-bit/192 kHz rozlíšení a obsahujú 6,5 krát údajov ako bežné CD. Samozrejmosťou pre tento multiroom systém je aj vlastná aplikácia a rada výborných reproduktorov na prepojenie každej miestnosti.

Okrem toho môžete tento systém ovládať pomocou hlasových príkazov. Vlastníkov iPhone poteší aj skutočnosť, že Bluesound systém podporuje AirPlay 2.

Apple AirPlay 2

Je nová technológia, ktorá vylepšila predchádzajúcu verziu. Zatiaľ čo predtým ste mohli púšťať hudbu iba do jedného reproduktoru, teraz môžete pomocou iPhone rozozvučať celú domácnosť. Pripojiť môžete širokú radu rôznych zariadení od rôznych výrobcov. Samozrejme najlepšiu podporu však majú vlastné reproduktory od spoločnosti Apple akým je napríklad HomePod Mini. Jedinou nevýhodou oproti predošlým systémom je, že zatiaľ môžete v celej domácnosti počúvať iba jeden song.

Reproduktor Apple HomePod mini, ktorý podporuje Airplay 2

Google Chromecast

Je alternatívou pre všetkých, ktorí nemajú IPhone alebo Mac. Podobne ako AirPlay 2, tak aj Chromecast podporuje bezdrôtové prehrávanie hudby. Podporuje ho stále viac a viac zariadení, takže vytvoriť s ním multiroom systém nebude problém. Hudbu môžete prehrávať aj z webového prehrávača. Rovnako určite oceníte aj možnosť ovládať celý systém pomocou hlasových príkazov. Podobne ako u predošlého systému, ani tu neviete nastaviť individuálnu hudbu pre konkrétnu miestnosť.

Alexa MRM

Ak patríte medzi ľudí, ktorý vlastnia hlasom ovládaného asistenta Alexa, tak vás určite poteší aj možnosť zostavenia vlastného multiroom systému. Pomocou Alexa aplikácie si stačí zvoliť kompatibilné reproduktory a uložiť si ich pod vlastným menom. Na začatie hudby už iba stačí povedať: ,,Alexa zahraj mi pieseň na reproduktore kuchyňa.‘‘ Aj keď táto verzia mala ťažší rozbeh, dnes už je kompatibilná s reproduktormi JBL, Yamaha či Sony.

Pár slov na záver

Multiroom systém prináša nespočetne veľa výhod. Od rozprúdenia párty v každej miestnosti cez možnosť počúvania podcastov bez slúchadiel kamkoľvek sa pohnete až po možnosť hlasového ovládania. Vybrať si z takého množstva nie je jednoduché. Veríme však, že vám náš článok pomôže a už čoskoro sa naplno ponoríte do neprerušovaného zvukového zážitku, ktorý spríjemní každú chvíľu u vás doma.

Žena počúva hudbu a tancuje.

Súvisiace kategórie

Soundbary Reproduktory Audio Subwoofery