Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Čo je ambientné osvetlenie?

Vytvorte si doma pohodovú atmosféru a znížte zaťaženie očí pri sledovaní monitora alebo televízie vďaka ambientnému osvetleniu. V našom článku vám vysvetlíme, aké má ambientné osvetlenie význam a aké sú jeho výhody. 

Čo je ambientné osvetlenie? 

Ambientné osvetlenie je aktuálnym trendom v oblasti interiérového osvetlenia, ktoré dokáže vytvoriť ideálnu atmosféru pri sledovaní filmov alebo hraní počítačových hier. Ide o typ osvetlenia, ktoré sa používa na vytvorenie celkovej atmosféry alebo pozadia v miestnosti. Jeho hlavnou úlohou je rozptýliť svetlo rovnomerne a mierne po celej ploche miestnosti tak, aby vytvorilo príjemnú a pohodlnú atmosféru. Zvyčajne sa ambientné osvetlenie umiestňuje za televízory alebo monitory a často ponúkajú možnosť regulovať chromatickosť svetla alebo vyžarovanie vo farebnom spektre RGB.

Ambientné osvetlenie je dostupné v týchto prevedeniach: 

LED pásik umiestnený za televízorom.

Dôvody, prečo používať ambientné osvetlenie

Ambientné osvetlenie sa najčastejšie umiestňuje za monitor alebo televízor, takže svetlo, ktoré vyžaruje, sa premieša so svetlom, ktoré vydávajú tieto zariadenia. Výsledkom je príjemné prostredie, ktoré šetrí vaše oči a umožňuje vám pohodlne pracovať alebo relaxovať. 

Okrem toho má ambientné osvetlenie aj množstvo ďalších výhod.

Ambientné osvetlenie replikuje prirodzené denné svetlo, čím vytvára dojem prirodzeného osvetlenia vo vnútri miestnosti.

Teplé a studené odtiene bielych svetiel vytvárajú útulné a pohodlné osvetlenie v miestnosti. S možnosťou stmievania je ambientné osvetlenie kompatibilné s relaxačnými svetelnými efektmi, čo pomáha vytvoriť príjemné prostredie.

Ambientné osvetlenie umožňuje zvýrazniť konkrétne oblasti alebo detaily, ako napríklad umelecké diela či dekoratívne prvky zavesené na stenách.

Farba svetla má významný vplyv na našu náladu. Ambientné osvetlenie s teplými farbami môže vytvoriť pokojnú a relaxačnú atmosféru, zatiaľ čo svetlá s chladnými odtieňmi môžu pridať energiu a vzrušenie.

Nepriame zdroje svetla vytvárajú príjemné pozadie pre sledovanie v tmavej miestnosti. To šetrí vaše oči tým, že sa nepotrebujú sústrediť len na malú obrazovku s ostrým svetelným kontrastom. Oči sú menej namáhané, nevysychajú a nepália. Tým, že ambientné osvetlenie zmierňuje vplyv modrého svetla, ktoré vyžaruje z obrazoviek, prispieva nielen k ochrane vašich očí, ale aj k zdraviu vašej pleti, keďže redukuje tvorbu vrások.

LED pásik môžete pohodlne ovládať ovládačom.

Ako vybrať LED pásik? 

LED pásik je tenký a pružný pás vybavený LED diódami (Light Emitting Diodes), ktoré poskytujú osvetlenie. Každá LED dióda v pásiku vytvára svetelný bod a vďaka ich hustému usporiadaniu môžu vytvárať rôzne svetelné efekty. LED pásiky majú mnoho výhod, vrátane ich nízkej spotreby energie, dlhej životnosti, schopnosti meniť farbu a jas, a ich flexibilného dizajnu, ktorý umožňuje ich použitie v rôznych situáciách. 

Keďže je LED pásik najčastejšou voľbou pre ambientné osvetlenie, zhrnuli sme pre vás niekoľko kritérií, ktorými by ste sa mali riadiť pri výbere: 

  • typ LED diódy 
  • výkon 
  • farba svetla 
  • index vykreslenia farieb 
  • ovládač 

LED pásiky sa líšia diódami 

Diódy na LED pásikoch sú dostupné v rôznych veľkostiach, pričom dva najbežnejšie typy sú označované ako SMD 3528 a SMD 5050. Tieto označenia odkazujú na rozmer diód, pričom v prípade SMD 3528 majú rozmery 35x28 mm a v prípade SMD 5050 dosahujú 50x50 mm. Rozmer diód zároveň ovplyvňuje jas a výkonnosť LED pásikov.

SMD 3528 diódy sú menšie a menej jasné. Sú ideálne pre dekoratívne účely a osvetlenie, kde nie je potrebný veľký jas.

SMD 5050 diódy majú väčšie rozmery a sú výrazne jasnejšie. Sú vhodné na presné osvetlenie, kde potrebujete viac svetla. Môžu byť použité na osvetlenie šatníkovej skrine, pracovnej plochy alebo kuchynskej linky, kde potrebujete jasné a rovnomerné osvetlenie.

Bežné rozloženie diód na LED pásikoch je buď 60 alebo 120 LEDiek na jeden meter. Toto rozloženie určuje, ako často sú diódy umiestnené na pásiku a zároveň ich počet ovplyvňuje výkonnosť a jas osvetlenia.

LED pásik má rozdielny počet diód.

Aký je ideálny výkon LED pásika? 

Pri výbere LED pásika by ste mali zvážiť aj jeho výkon, ktorý úzko súvisí s tým, kam LED pásik umiestnite. V prípade, že chcete LED pásik využívať na ambientné osvetlenie, nízky a stredný výkon pre vás bude dostatočný. 

Hodnota výkonu LED pásikov môže byť rozdelená do troch hlavných tried v závislosti od príkonu:

  • Nízky výkon (1 - 5 W/m) - poskytuje svietivosť v rozmedzí od 50 do 530 lm/m. Nízky výkon sa často využíva na dekoratívne účely, napríklad na osvetlenie skriniek, postelí, televízií a ako orientačné svetlo. 
  • Stredný výkon (5 - 12 W/m) - dosahuje svietivosť v rozmedzí od 400 do 1105 lm/m. Stredný výkon sa často používa na nepriame osvetlenie a môže nahradiť tradičné lustre. Je ideálny na vytvorenie rovnomerného a príjemného osvetlenia v miestnostiach a prispieva k celkovému dizajnu.
  • Vysoký výkon (12 - 20 W/m) - má svietivosť v rozmedzí od 900 do 2300 lm/m. Tento typ osvetlenia sa často využíva na osvetlenie kuchynských liniek alebo pracovných stolov. Vysoký výkon zabezpečuje dostatočné množstvo svetla na praktické účely a zároveň prispieva k efektívnemu osvetleniu priestoru.

LED pásik je dostupný v rôznych farbách 

Neexistuje len jedna biela a preto výrobcovia ponúkajú LED pásiky vo viacerých farebných prevedeniach. V tomto prípade záleží len na vás, aký odtieň bielej uprednostníte, každý odtieň má svoje výhody a odporúčania, kam sa najlepšie hodí. 

Na výber sú LED pásiky v niekoľkých farbách. 

Extra teplá biela sa podobá na teplé slnečné lúče v letných mesiacoch. Tento LED pásik je ideálny pre spálne, kde vytvára príjemné a relaxačné prostredie. Jeho nízka zložka modrého spektra robí z tohto svetla ideálnu voľbu pre chvíle odpočinku, najmä v zimných mesiacoch.

Teplá biela je obvykle používaná v miestnostiach, kde chceme vytvoriť pohodlné a útulné prostredie. Patrí sem obývacia izba a spálňa, kde teplé osvetlenie prispieva k relaxácii a pohodliu.

Denná biela je ideálna pre miestnosti, kde sú vykonávané aktivity, ktoré vyžadujú dobré osvetlenie. Patria sem kúpeľne, kuchyne, chodby a pracovne. Denná biela vytvára jasné a prirodzené osvetlenie, ktoré je skvelé pre ranné prípravy alebo kulinárske dobrodružstvá.

Studená biela sa zriedka používa v domácnostiach a je viac vhodná pre špecifické priemyselné alebo komerčné účely. Studená biela môže pôsobiť chladne a nepríjemne, a preto sa v bežných obytných miestnostiach zriedkavo používa.

LED pásik je dostupný v rôznych farbách.

Čo ukazuje index vykreslenia farieb? 

Index vykreslenia farieb, alebo skrátene CRI (Color Rendering Index) je kritickým faktorom pre tých, ktorí dbajú na vernosť farieb vo svojom osvetlení. Tento index má rozsah od 0 do 100, pričom hodnota 100 znamená, že farby osvetlených objektov budú vyzerať takmer identicky ako za denného svetla. 

Pre ambientné osvetlenie vám bude stačiť LED pásik s nižším CRI, ktoré vám poskytnú dostatočné osvetlenie bez veľkých nárokov na vykreslenie farieb. 

Ak však napríklad hľadáte LED pásik do kuchyne, kde je dôležité rozpoznať farbu potravín a prísad, môžete sa pozerať po LED pásikoch s vyšším CRI, ideálne nad 90. Tieto svetlá vám poskytnú maximálnu presnosť farieb a pomôžu vám pri varení, kde je identifikácia a odlíšenie farieb kľúčovým faktorom.

Ovládač LED pásika má niekoľko užitočných funkcií 

Funkcie LED pásikov môžu byť rozšírené a kontrolované pomocou rôznych LED ovládačov. Tie sú zvyčajne súčasťou balenia a umožňujú pohodlné ovládanie rôznych funkcií: 

  • Stmievanie svetla - ovládač umožňuje regulovať jas a intenzitu svetla na LED pásikoch. Vďaka ovládaču si môžete nastaviť presne také osvetlenie, aké potrebujete.
  • Zmena farieb - viaceré LED pásiky sú schopné meniť farby. Pomocou LED ovládačov môžete tieto farby ľahko ovládať a prispôsobiť podľa vašich preferencií.
  • Tvorba zón a skupín osvetlenia - ovládač môže umožňovať zónovanie alebo zoskupovanie LED pásikov. Vďaka tomu môžete mať rôzne časti miestnosti osvetlené odlišným spôsobom, vytvárať rôzne atmosféry a ovládať ich nezávisle na sebe.

Televízor Philips s technológiou Ambilight TV.

Televízory Philips s ambientným osvetlením 

Spoločnosť Philips má patentovú ochranu na Ambilight technológiu, ktorá predstavuje revolučný systém osvetlenia televízie. Táto unikátna funkcia má schopnosť reagovať na obsah zobrazený na obrazovke televízora a dynamicky meniť farby a svetelné efekty podľa aktuálnej situácie v reálnom čase. LED diódy okamžite reagujú na obraz na obrazovke a rozptyľujú farby a svetlo na stenu za televízorom. 

Spoločnosť Philips ponúka rôzne varianty technológie Ambilight, a to v závislosti od cenového rámca. Philips Ambilight TV môžu mať LED diódy umiestnené nasledovne: 

  • Základný model osvetlenia umiestňuje LED diódy na ľavú a pravú stranu televízora.
  • Najluxusnejšie televízory z radu Philips OLED majú Ambilight umiestnený na všetkých štyroch stranách obrazovky. 

Technológia ambilight nie je len záležitosťou osvetlenia, ale aj zárukou fascinujúceho vizuálneho zážitku, ktorý vás vtiahne do dejov a udalostí na obrazovke. 

Súvisiace kategórie

Osvetlenie Elektro, Smart Home a osvetlenie LED pásky