Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako zistiť heslo na WiFi - zistenie hesla cez mobil alebo PC

Dôvodov, prečo potrebujete zistiť heslo k WiFi môže byť hneď niekoľko. Či už ste heslo zabudli, potrebujete ho zdieľať s priateľmi alebo si nastavujete nové zariadenie a chcete sa pripojiť na domácu sieť - možností ako zistiť heslo na WiFi je naozaj veľa. V našom článku vám prezradíme všetky tipy, ako zistiť heslo na WiFi prostredníctvom PC alebo mobilného telefónu.

Ako zistiť heslo na WiFi cez mobil s Android?

Heslo k vašej WiFi sieti dokážete jednoducho a rýchlo zistiť prostredníctvom mobilného telefónu. V závislosti od verzie Androidu a nadstavby systému, ktorú váš telefón používa, máte možnosť zobraziť heslo buď priamo v textovej podobe, alebo ako QR kód, ktorý môžete naskenovať iným zariadením.

Ako zistiť heslo na WiFi cez mobil s Android 10 a vyššie:

  1. Otvorte nastavenia.

  2. Vyberte sekciu WiFi - v zozname nastavení vyberte „WiFi“ alebo „Sieť a internet“ (názov sa môže líšiť v závislosti od zariadenia).

  3. Vyberte aktuálne pripojenú sieť - klepnite na názov WiFi siete, ku ktorej ste pripojení. Zobrazí sa obrazovka s detailmi siete.

  4. Zobrazenie hesla - v niektorých zariadeniach sa heslo zobrazí priamo na obrazovke. V iných prípadoch musíte vybrať možnosť „Zdieľať“ alebo „Zobraziť QR kód“, ktorá následne odhalí heslo v textovej podobe pod QR kódom.

V prípade, že chcete zdieľať heslo k WiFi s ďalším zariadením, stačí ak na zariadení, ktoré chcete pripojiť k WiFi, otvoríte aplikáciu pre skenovanie QR kódov (na niektorých telefónoch je táto funkcia zabudovaná priamo v aplikácii fotoaparátu). Následne namierte fotoaparát na QR kód zobrazený na obrazovke vášho telefónu. Zariadenie by malo automaticky rozpoznať kód a pripojiť sa k WiFi sieti bez potreby manuálneho zadávania hesla.

V prípade starších telefónov, ktoré nemajú Android 10 je zistenie hesla k WiFi komplikovanejšie. Využiť môžete aplikácie tretích strán, na Google Play Store nájdete rôzne aplikácie, ktoré dokážu zobraziť uložené heslá na WiFi. Niektoré z nich však môžu vyžadovať root prístup k vášmu zariadeniu, čo je pokročilý krok, ktorý nie je vhodný pre bežných používateľov. Skúsení používatelia môžu použiť aj príkazový riadok a adb (Android Debug Bridge) príkazy na extrakciu súboru, kde sú uložené informácie o sieti vrátane hesiel. Tento postup je však zložitejší a vyžaduje určité technické zručnosti.

 

 

Zistenie wifi hesla cez mobil

 

Ako zistiť heslo na WiFi cez mobil iPhone?

Smartfóny iPhone s operačným systémom iOS 16 a novším ponúkajú jednoduchý spôsob, ako zobraziť heslo k WiFi. Celý postup je nenáročný a pozostáva z nasledujúcich krokov:

  1. Otvorte Nastavenia: Prejdite na „Nastavenia“ a potom na „WiFi“.

  2. Výber siete: Vyberte pripojenú WiFi sieť a kliknite na informácie o nej (ikona „i“).

  3. Zobrazenie hesla: Kliknite na „Password“ (Heslo) a po overení pomocou Face ID, Touch ID alebo hesla sa vám zobrazí WiFi heslo.

Heslo k WiFi môžete zdieľať aj s ďalším Apple zariadením

Zariadenia od Apple umožňujú jednoduché zdieľanie hesla k WiFi sieti, avšak bez potreby vytvárania alebo skenovania QR kódov. Funkcia automatického zdieľania hesla medzi iPhone, iPad alebo Mac zariadeniami sa aktivuje pri splnení určitých podmienok.

Prvým krokom je uistiť sa, že máte majiteľa druhého zariadenia uloženého v zozname kontaktov. Konkrétne je dôležité, aby ste mali jeho e-mailovú adresu, ktorá je spojená s jeho Apple ID. Rovnako musí aj druhá osoba mať vo svojich kontaktoch vašu e-mailovú adresu, ktorú ste použili pri registrácii svojho Apple ID.

Ďalej musíte na oboch zariadeniach zapnúť WiFi aj bluetooth. Mobilný hotspot by mal byť vypnutý. Zariadenie, ktoré je už pripojené k WiFi sieti jednoducho odomknite.

Na druhom, novom WiFi routery, ktorý ešte nemá uložené heslo k WiFi, prejdite do nastavení, zvoľte sekciu WiFi a vyberte sieť, ku ktorej sa chcete pripojiť. Zobrazí sa výzva na zadanie hesla.

V tomto momente by prvé zariadenie, ktoré je už pripojené k sieti, malo automaticky navrhnúť zdieľanie hesla. Majiteľ zariadenia musí túto ponuku potvrdiť. Po potvrdení by sa na novom zariadení mala výzva na zadanie hesla automaticky odstrániť a zariadenie sa úspešne pripojí k WiFi sieti.

 

 

Ako zistiť heslo na WiFi cez PC s Windows?

Počítače s operačným systémom Windows neumožňujú priamo zdieľať heslo na WiFi s iným zariadením. Bez dodatočného softvéru nie sú schopné vygenerovať QR kód ani poskytnúť inú formu odoslania hesla. Avšak heslo na WiFi si môžete zobraziť v textovej podobe a potom ho ručne prepísať do iného zariadenia. Tento postup je funkčný nielen na najnovšom Windows 11, ale aj na starších verziách, ako sú Windows 10, Windows 8.1 a Windows 8.

Je dôležité, aby ste mali na počítači administrátorské práva. Ak používate účet bežného používateľa, operačný systém vám heslo touto metódou nezobrazí. Navyše, počítač musí byť pripojený k danej WiFi sieti, aby ste heslo mohli zistiť. V prípade, že nemáte administrátorské práva alebo počítač nie je pripojený k WiFi sieti, budete musieť použiť príkazový riadok.

Postup ako zistiť heslo na WiFi cez PC s Windows:

  1. Otvorte Ovládací panel.

  2. Kliknite na sekciu Centrum sietí (pod kategóriou Siete a internet).

  3. V pravej časti okna nájdite text Pripojenia, ktorý je zároveň aj hypertextovým odkazom, takže naň kliknite.

  4. V okienku stlačte tlačidlo Vlastnosti bezdrôtovej komunikácie.

  5. Prepnite sa na kartu Zabezpečenie.

  6. Zaškrtnite políčko Zobraziť znaky.

V poli Kľúč zabezpečenia siete sa následne zobrazí heslo k vašej WiFi sieti. Po prepísaní, či skopírovaní hesla môžete všetky okná pozatvárať.

 

Ako zistiť heslo na Wi-Fi cez PC

Ako zistiť heslo na WiFi cez PC s iOS?

Ak používate iMac so systémom macOS Ventura alebo novším, zobrazenie a kopírovanie uloženého hesla k WiFi sieti je veľmi jednoduché a pohodlné. Táto funkcia umožňuje ľahký prístup k heslu, ktoré môžete následne použiť na iných zariadeniach.

Nasledujúci postup vás krok za krokom prevedie týmto procesom:

  1. Vyberte menu Apple - Systémové nastavenia.

  2. Na postrannom paneli kliknite na “Sieť” a potom napravo kliknite na “WiFi”.

  3. Rolujte nadol a kliknutím na “Rozšírené” otvorte zoznam známych sietí.

  4. Kliknite na tlačidlo “Viac”.

  5. Vyberte možnosť “Kopírovať heslo”.

  6. Vložte heslo niekam inam, kde ho uvidíte.

Heslo sa týmto spôsobom uloží do vašej schránky, odkiaľ ho môžete jednoducho vložiť kamkoľvek, kde ho potrebujete vidieť alebo zdieľať. Ak vlastníte viacero zariadení Apple, funkcia Univerzálnej schránky vám umožní skopírované heslo jednoducho preniesť na iné zariadenie, ako napríklad iPhone, iPad alebo ďalší Mac. Univerzálna schránka automaticky synchronizuje obsah schránky medzi všetkými zariadeniami prihlásenými na rovnaké Apple ID, takže môžete heslo vložiť do textového poľa na inom zariadení bez nutnosti manuálneho zadávania.

Okrem kopírovania hesla vám macOS Ventura poskytuje ďalšie užitočné možnosti správy vašich WiFi pripojení. Môžete napríklad odstrániť siete, ktoré už nepoužívate, zmeniť poradie preferovaných sietí, alebo upraviť ich bezpečnostné nastavenia. Týmto spôsobom si môžete udržať svoju sieťovú správu prehľadnú a bezpečnú.