Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu

Rýchlovarná kanvica je praktickým a neoceniteľným pomocníkom v každej kuchyni. Či už na prípravu kávy, čaju alebo na predhriatie vody počas varenia. Varná kanvica slúži skvele do chvíle, kým sa v nej neusadí množstvo vodného kameňa. Ako vyčistiť kanvicu? Existuje niekoľko spôsobov, ako vodný kameň rýchlo a efektívne odstrániť. Záleží iba na vás, či dáte prednosť ekologickým prostriedkom alebo siahnete po chemických prípravkoch z drogérie. Čítajte ďalej a vyberte si spôsob, ktorý vám bude vyhovovať najviac.


Ako vyčistiť kanvicu.

 

Čo je vodný kameň a čo spôsobuje?

Vodný kameň predstavuje usadeniny vápnika, ktoré sa nachádzajú v pitnej vode. Malé množstvo vodného kameňa v kanvici či v inom spotrebiči, z ktorého pijeme vodu, resp. kávu nemá zdravotne škodlivé účinky na ľudský organizmus. Čo však neplatí pre spotrebiče. Za jeho výraznou tvorbou stojí tvrdá voda, ktorá obsahuje viac rozpustených solí vápnika a horčíka. Nahromadenie týchto minerálov nie je len neestetické v prípade ak ste majiteľom sklenenej rýchlovarnej kanvice, ale zásadne zhoršuje aj funkčnosť tohto praktického pomocníka. Môže totiž ovplyvniť životnosť kanvice ako aj celkovú dĺžku ohrevu vody. Navyše je nepríjemné ak sa vám kúsky vodného kameňa dostanú do nápoja.

Kanvica zanesená vodným kameňom.

 

Je odstránenie vodného kameňa z kanvice dôležité?

Za nánosom vodného kameňa sa ukrýva oveľa viac ako len estetická stránka. Vedeli ste, že už 3 mm vrstva vodného kameňa na tepelných zariadeniach, znižuje ich účinnosť až o 20 % a 6 mm vrstva až o 35 %? Práve z tohto dôvodu je čistenie varnej kanvice obzvlášť potrebné. Čím väčšia vrstva sa vo vašej kanvici usadí, tým je čas na zovretie vody dlhší. Skrátka, vodný kameň výrazne znižuje efektivitu, takže narastajú aj vaše výdaje za elektrickú energiu.

Ako odstrániť vodný kameň z kanvice pomocou octu?

Ako najjednoduchší spôsob na odstránenie vodného kameňa usadeného v rýchlovarnej kanvici výborne poslúži overený pomocník, ktorý určite nechýba v žiadnej kuchyni. Je ním len biely ocot, teda 8-percentná kyselina octová, ktorá si s vodným kameňom dokáže poradiť.
Na čistenie kanvice použite ocot a vodu v pomere 1:1. Zmesou naplňte kanvicu, zohrejte, ale nevarte. Tekutinu je potrebné nechať v kanvici pôsobiť približne 2 - 3 hodiny. Po uplynutí času obsah vylejte a kanvicu niekoľkokrát opláchnite čistou vodou. Ak sa všetok vodný kameň nerozpustí, postup opakujte.

Ako vyčistiť kanvicu s octom.

 

Ak je vaša kanvica priveľmi znečistená postupujte nasledovne:
Do kanvice nalejte približne jeden diel bieleho octu a tri diely vody. Kanvicu stačí naplniť len do tretiny, pretože usadeniny sú najmä v spodnej časti. Na litrovú rýchlovarnú kanvicu môžete použiť ¼ šálky octu a ¾ šálky vody. Ak máte väčšiu kanvicu pridajte do nej ½ šálky octu a 1 a ½ šálky vody. Vodu s octom priveďte do varu, kanvicu vypnite a nechajte približne 30 minút pôsobiť. Následne zmes vylejte a kanvicu niekoľkokrát prepláchnite čistou vodou, aby sa vypláchli všetky nánosy. Ak boli priveľmi silné, môžete vnútro kanvice so skrytou špirálou utrieť špongiou alebo handričkou.
Na dokonalé odstránenie prípadnej pachuti octu, kanvicu naplňte vodou, nechajte zovrieť a následne vodu vylejte. Potom ju môžete bez obáv používať.

Ako vyčistiť kanvicu pomocou kyseliny citrónovej?

K ďalším osvedčeným ekologickým prostriedkom na odstraňovanie vodného kameňa je kyselina citrónová. Dokáže dokonale odvápniť rýchlovarnú kanvicu aj iné spotrebiče v domácnosti. V porovnaní s octom má výhodu, že nezapácha. Rozpustite 2 - 3 polievkové lyžice kyseliny citrónovej s malým množstvom vody. Túto zmes vlejte do rýchlovarnej kanvice a nechajte ju pôsobiť približne hodinu. Následne pridajte pohár čistej vody, kanvicu zapnite a nechajte vodu zovrieť. Po vychladnutí vodu vylejte a kanvicu niekoľkokrát opláchnite čistou vodou, prípadne v nej nechajte čistú vodu ešte raz prevrieť. Ak sa vám kameň nepodarilo odstrániť na prvýkrát, postup zopakujte.
Náš TIP: Polovicu zmesi vody a kyseliny citrónovej z kanvice vylejte priamo do sifónu, potom tam prisypte ešte lyžicu jedlej sódy a zalejte zvyšnou vodou. Zabijete dve muchy jednou ranou. Okrem vyčistenej kanvice si zároveň prečistíte aj kuchynský odtok.

Čistenie kanvice citrónom.

 

Citrónová šťava na čistenie kanvice?

Alternatívou kyseliny citrónovej je šťava z citróna, ktorá rovnako dobre odstráni nánosy vodného kameňa. Namiesto kyseliny citrónovej môžete použiť čerstvú šťavu z citróna. V tomto prípade zmiešajte pohár vody s troma lyžicami citrónovej šťavy. Tekutinu nalejte do kanvice a nechajte pôsobiť asi 30 minút. Potom pridajte ešte pohár čistej vody a priveďte do varu. Vypnite kanvicu a zmes nechajte pôsobiť ešte po dobu asi 20 minút. Po vychladnutí obsah z kanvice vylejte a opláchnite ju čistou vodou.
Náš TIP: Zvyšok citróna, ktorý vám ostane prerežte na polovicu a poriadne ním pretrite kuchynskú batériu. Nechajte pôsobiť pár minút. Následne utrite jemnou handričkou alebo kuchynskou utierkou. Takýmto spôsobom si odstránite vodný kameň nielen z kanvice, ale aj z vodovodnej batérie. Tento trik sa dá aplikovať aj v prípade ak citrón používate pri pečení alebo ho pridávate do čaju.

Ako odstrániť vodný kameň z kanvice s použitím jedlej sódy.

 

Ako odstrániť vodný kameň z kanvice s použitím jedlej sódy?

Samozrejme aj jedlá sóda nazývaná taktiež sóda bikarbóna patrí k ďalším osvedčeným domácim prostriedkom na odstraňovanie usadenín vodného kameňa. Pri čistení postupujte nasledovne:
Nasypte 1 až 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny do kanvice a zalejte vodou aspoň do polovice objemu kanvice. Kanvicu zapnite a zmes nechajte zovrieť. Po zovretí zmes hneď nevylievate, ale nechajte ju pôsobiť niekoľko hodín, ideálne počas noci. Následne kanvicu prepláchnite čistou vodou a dno utrite špongiou alebo mäkkou handričkou. Nakoniec kanvicu ešte raz poriadne opláchnite, aby ste zbavili všetkých stôp sódy bikarbóny. Majte na zreteli, že tento spôsob čistenia je vhodný iba na rýchlovarné kanvice so skrytou špirálou.

Ako vyčistiť kanvicu s hrubým nánosom vodného kameňa?

Ak ste kanvicu nečistili niekoľko mesiacov, nánosy vodného kameňa môžu byť silné a krátke vyčistenie nepostačí. V tomto prípade je vhodné použiť kombináciu octu a jedlej sódy. Použitie oboch ingrediencií súčasne sa postará o oveľa efektívnejšie čistenie. Ako na to? Do vody pridajte približne menšiu šálku octu a 5 polievkových lyžíc sódy. Nechajte pôsobiť približne 20 - 30 minút. Po tomto čase doplňte kanvicu vodou a nechajte prevariť. Zmes môžete nechať v kanvici celú noc. Na druhý deň obsah vylejte, prepláchnite kanvicu čistou vodou a minimálne dvakrát v nej prevarte čistú vodu, aby sa odstránili všetky nánosy. Počkajte, kým voda úplne nevychladne, potom ju sceďte. Ak má vaša rýchlovarná kanvica filter, nezabudnite vyčistiť i ten.

Ako na čistenie s Coca-Colou?

Vedeli ste, že aj Coca-Cola je veľmi účinnou zbraňou v boji s vodným kameňom? Stačí vyliať obsah celej fľaše (objem závisí od veľkosti kanvice) do kanvice a nechať pôsobiť pokojne celú noc. Nápoj následne vylejte a kanvicu prepláchnite čistou vodou. Väčší efekt dosiahnete ak túto sladkú tekutinu prevaríte a na záver už len dobre prepláchnete vodou. Tento nezvyčajný spôsob čistenia je vhodný na nerezové kanvice a sklené kanvice. Plastové a keramické kanvice by sa mohli jemne zafarbiť. Majte na pamäti, že Coca-Cola je vhodná na jemné znečistenie, pretože so silnejšími usadeninami vodného kameňa si neporadí.

Ako odstrániť vodný kameň z kanvice pomocou chémie?

Na trhu sú dostupné rôzne chemické prípravky na vyčistenie kanvice. Takéto prípravky sú síce drahšie oproti spomínaným alternatívam, ale omnoho efektívnejšie a rýchlejšie v odstraňovaní vodného kameňa. Do tejto kategórie patria rôzne tablety či kvapalné alebo práškové odstraňovače vodného kameňa. Majte však na zreteli fakt, že chemické prípravky nie sú zdraviu prospešné.

Ako odstrániť vodný kameň z kanvice pomocou chémie?

 

Ako vyčistiť kanvicu zvonku?

Kanvicu neraz počas varenia či prípravy jedál postrieka tuk alebo omáčka. Aj takéto nečistoty je možné efektívne odstrániť. Zmiešajte teplú vodu so saponátom a lyžicou octu, ponorte do nej handričku, vyžmýkajte a kanvicu poriadne vyutierajte. Opakujte postup s čistou vodou, aby ste opláchli saponát. Kanvicu nikdy neumiestňujte priamo pod tečúcu vodu.
Na prevenciu proti usadeninám môžete použiť olivový olej. Nakvapkajte pár kvapiek olivového oleja na handričku a vyutierajte ňou kanvicu. Vytvorí sa jemný film, ktorý ju ochráni pred tvorbou rôznych fľakov z vody. Dávajte však pozor aby ste to neprehnali, pretože povrch bude mastný.

Ako vyčistiť kanvicu zvonku.

 

Ako často je potrebné čistiť rýchlovarnú kanvicu?

Frekvencia čistenia závisí najmä od toho, akú tvrdú vodu máte vo vašej domácnosti. Tvrdá voda obsahuje viac minerálnych usadenín, takže budete musieť odstraňovať vodný kameň častejšie. Minimálne každé dva týždne. Na miestach s mäkkou vodou postačí vykonať čistenie približne raz za mesiac.
Ak si chcete prácu s čistením kanvice uľahčiť a máte vedomosť o tom, že vaša voda je tvrdá poobzerajte sa po filtračnej kanvici. Tá vodu zbaví škodlivých látok, zredukuje obsah chlóru i vodného kameňa.

Na záver pár rád ako predchádzať tvorbe vodného kameňa

Aj keď máte doma tvrdú vodu, usádzaniu vodného kameňa viete v čiastočnej miere predísť. Stačí, ak dodržíte niekoľko základných pravidiel.

  • V kanvici zohrievajte zásadne len toľko vody, koľko je potrebné.
  • Nenechávajte zbytočne vodu v kanvici, ale radšej ju vylejte.
  • Nikdy nepridávajte vodu počas prevárania, pretože vodný kameň sa vtedy usadzuje podstatne rýchlejšie.
  • Ak vidíte na vonkajšom obale nerezovej kanvice alebo čiernej kanvice kvapky vody, radšej ich hneď utrite. Pár sekúnd navyše vás ochráni pred následným dlhotrvajúcim čistením.

Na prevenciu môžete použiť aj nasledovné triky. V prípade ak prevárate v kanvici vodu na čaj pridajte hneď na začiatku polievkovú lyžicu šťavy z citróna. Ďalším osvedčeným trikom sú šupy z ovocia a zemiakov. Na prevenciu proti vodnému kameňu úplne stačia 3 - 4 kúsky jablkových, pomarančových alebo umytých zemiakových šúp. Vložte ich do kanvice, zalejte vodou a nechajte prevariť. Po hodine keď je voda v kanvici vychladnutá stačí vnútro utrieť hubkou, prepláchnuť a je to.

Kanvica pred a po vyčistení.