Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vyčistiť pohovku

Pohovky predstavujú najpoužívanejší kus nábytku. Častým používaním sa však rýchlo opotrebujú alebo zašpinia, a preto je potrebné sa o ne pravidelne starať, aby vyzerali ako nové. Pravidelná údržba predĺži ich životnosť, vráti im lesk, ale tiež zatočí s nebezpečnými alergénmi, ktoré sa v nej postupom času množia. Čistenie pohoviek dá síce zabrať, ale s našim návodom, vrátane tipov na domáce čistiace prostriedky to zvládnete aj bez pomoci upratovacej služby.

Škvrna na sedačke nie je nič príjemné najmä ak ste majiteľom novej alebo svetlej pohovky. Nemajte však obavy, aj s tým sa dá niečo robiť. Samozrejme nemusíte čakať na veľké upratovanie, kým si škvrny alebo nečistotu na gauči všimnete. Je dobré robiť to priebežne.

Pohovka pred a po čistení.

Najdôležitejšie zásady pri čistení pohoviek

Rozliate nápoje, škvrny od jedla či popadané zvyšky jedál. Úspech čistoty spočíva v pohotovosti. Len čo si škvrnu všimnete, pustite sa okamžite do čistenia. Rozliate nápoje postačí prikryť papierovým obrúskom a nechať ho nasiaknuť. Kúsky čokolády alebo iného pokrmu odstráňte jemne pomocou kefky a lopatky alebo vysávača. Škvrny nikdy zbytočne nerozmazávajte a nešúchajte. Následné čistenie by bolo oveľa náročnejšie. Aby ste zamedzili vzniku oslabených miest alebo strate farby, mali by ste škvrny odstraňovať vždy jemne. Používajte mäkké handričky, kefku s jemnými prírodnými štetinami, prípadne mäkkú zubnú kefku. Čistite ľahkými krúživými pohybmi.

Čistenie sedačiek podľa typu materiálu

Majte na pamäti, že každý materiál si vyžaduje osobitnú starostlivosť. Na kožu alebo ekokožu použite prostriedky odporúčané výrobcom, prípadne čistú vodu a mäkkú handričku. Na čistenie textilných poťahov môžete využiť aj širšie spektrum prostriedkov, vrátane tých ktoré nájdete v domácnosti.

Ak sedačku čistíte konkrétnym prípravkom prvýkrát, nikdy ho nepoužite na celú plochu. Urobte najskôr test na malom kúsku, ideálne na takom, ktorý nie je na viditeľnom mieste. Ak po čistení nedôjde k zmene farby ani štruktúry látky, môžete prípravok smelo použiť. Nikdy nečistite iba miesto, kde sa vyskytla špina, ošetrujte vždy celistvú časť, napríklad celý sedák alebo opierku. Takto predídete vzniku zaschnutých okrajov.

Čistenie koženej sedačky.

Ako ošetrovať koženú sedačku

Ani koženej sedačke sa nevyhýba špina či rozličné nehody súvisiace s rozliatím tekutiny alebo vzniku nečistôt na koži. Koženú sedačku je potrebné pred čistením najskôr poriadne povysávať kefkou vo všetkých záhyboch a následne stačí pretrieť vlhkou bavlnenou handričkou.

Ak je voda na danú nečistotu prikrátka, využite prostriedky určené priamo na kožu, pričom najskôr si ich vždy vyskúšajte na menej viditeľných miestach sedačky. Jemne utrite povrch kože pomocou handričky alebo papierovej utierky s troškou čistiaceho prípravku, kým z nej nezídu všetky nečistoty. Po dokončení použite čistú handričku navlhčenú teplou vodou, aby ste odstránili zvyšky čistiaceho prostriedku. Nakoniec ju nechajte úplne vyschnúť.

Čistenie koženej pohovky sa zjednoduší, ak ju budete pravidelne impregnovať vhodnými impregnačnými prípravkami. Tie navyše predlžujú bezchybný stav kože a udržujú ju v optimálnej kondícii.

Náš TIP: Ak chcete koženej pohovke pridať lesk prípadne zamaskovať jemné praskliny pomôže vaječný bielok. Handričku namočte do vaječného bielka a aplikujte na povrch. Osušte a prebytočný vaječný bielok odstráňte mäkkou suchou handričkou. Na rovnaký účel môžete použiť aj mlieko.

Odstraňovanie chlpov zo semišovej pohovky.

Ako vyčistiť semišovú sedačku

Údržba zamatu je o niečo náročnejšia, pretože tento materiál je jemnejší a veľmi dobre sa naň chytajú drobné nečistoty a vlákna z iných materiálov. Pred samotným čistením použite najskôr valček na nečistoty a následne vysávač, aby ste odstránili čo najviac prachu bez poškodenia látky. Potom navlhčite mäkkú handričku minerálnou vodou a jemne utrite akékoľvek rozliate tekutiny alebo zaschnuté škvrny na povrchu. Pracujte veľmi opatrne, vyhnite sa silnému drhnutiu, aby ste vlákna nezodrali. Nakoniec jej doprajte dostatok času na vyschnutie.

Náš TIP: Na dokonalé čistenie semišových sedacích súprav sú ako stvorené parné čističe. Oživia farby a postarajú sa o extra jemné, ale efektívne čistenie.

Čo pomáha na brúsenú kožu

Brúsenú kožu je potrebné čistiť zásadne na sucho a nie na namokro. Ak by ste čistili namokro, dočkali by ste sa nevzhľadných máp. Na čistenie sa používajú špeciálne brúsne vankúše a gumy na čistenie škvŕn. Jemnými pohybmi vankúšika alebo gumy odstránite nečistoty a obnovíte vzhľad brúsenej kože. Brúsne vankúše sú ideálne na bežnú údržbu, guma je vhodná na čistenie stvrdnutých a suchých znečistení. Nezabudnite na pravidelnú impregnáciu brúsenej kože. Tá by sa mala vykonávať každé tri mesiace.

Starostlivosť o sedačku z ekokože

Ekokoža je umelá imitácia prírodnej hladkej kože. Postup čistenia je podobný ako pri koženej sedačke. Najprv sedaciu súpravu povysávajte od prachu, najmä záhyby, ktoré môžu byť viac znečistené a zanesené. Následne na vlhkú handričku naneste prírodné mydlo, prípadne bez mydla a krúživými pohybmi jemne čistite avšak nepremáčajte ju. Po prečistení povrchu nezabudnite povrch pohovky dôkladne utrieť do sucha.

Náš TIP: Ekokožu môžete rýchlo vyčistiť aj vlhčenými detskými utierkami, ktoré majú neutrálne PH.

Vysávanie látkovej sedačky.

Komplexné čistenie látkovej pohovky

Pohovky s látkovým poťahom sú obľúbené kvôli pohodliu, ktoré poskytujú a množstvu farieb, v ktorých sú dostupné. Avšak čo sa týka údržby sú omnoho náročnejšie ako kožené sedačky. Ak má sedačka odnímateľný poťah, máte vyhraté, pretože poťah stačí vložiť do práčky, čo vám výrazne uľahčí upratovanie. Ak textilné poťahy nie sú odnímateľné musíte sa potrápiť s ručným čistením. V drogériách nájdete nespočetné množstvo rôznych prípravkov na čistenie sedačiek. Niektoré sú určené vyslovene na ručné, iné na strojové čistenie.

Starostlivosť o látkovú sedačku je náročnejšia aj z dôvodu, že látka rýchlo vstrebáva všetky nečistoty. Základ tvorí pravidelné vysávanie a to minimálne v dvojtýždňových intervaloch. S vysávaním vám pomôžu podlahové vysávače, praktické tyčové vysávače ako aj ručné vysávače. Pomocou násadky na čalúnenie robte krátke, prekrývajúce sa ťahy smerom zľava doprava, teda krížom na smer vlasu látky. Táto technika je účinná hlavne pri vysávaní semišu a zamatu. Ak máte násadku s malou kefou, použite ju na vysávanie gombíkov, zipsov alebo výšiviek.

Pred začatím čistenia sa na skrytom mieste uistite, že sedačka čistenie vybraným prostriedkom zvládne. Šetrne ju utierajte handričkou namočenou v čistiacom prostriedku, pričom vždy čistite iba jeden oddiel, a to od švu k švu, inak by mohli na sedačke vzniknúť mapy. Nakoniec sedačku utrite handričkou namočenou v čistej vode.

 

 

Suché čistenie povrchu pohovky.

Suché, mokré alebo hĺbkové čistenie?

Suché čistenie spočíva v aplikácii čistiaceho prostriedku so suchou penou. Jej účinky pôsobia na mastnoty a nečistoty, ktoré sa po požadovanom pôsobení povysávajú. Táto jednoduchá alternatíva ručného čistenia je omnoho šetrnejšia a neničí tak vlákna.

Mokré čistenie si vyžaduje správnu kombináciu vody a čistiaceho prostriedku. Aj keď ide o mokré čistenie, neznamená to, že čím viac mokré tým lepšie. Použite teda menej vody a zvoľte si čistiaci prostriedok s tvorbou peny, ktorý rovnomerne nanášajte špongiou alebo kefou na čistenie. Podrobné informácie, ako dlho nechať pôsobiť a akým spôsobom nanášať nájdete na konkrétnom prostriedku. Dobrá rada znie: ak je peny príliš veľa, opatrne ju stierajte handrou, ktorú pravidelne pláchajte v čistej vode. Na záver nezabudnite pohovku dosušiť suchou handrou.

Ako na hĺbkové čistenie pohovky?

Tepovač sa postará o omnoho lepší výsledok a zároveň poskytne aj neporovnateľný komfort pri upratovaní. Tepovače okrem čistenia pohovky pomôžu aj s dôkladným hĺbkovým čistením kobercov, čalúnení, autosedadiel či iných textilných povrchov. Tepovač skvelo poslúži aj na klasické suché ale taktiež na mokré vysávanie. Tepovaním sa čistiace prostriedky pod tlakom vstrekujú hlboko do čalúnenia, aby na seba naviazali všetky nečistoty. Tak sa dokonale odstráni mastnota, špina a pach. Tepované miesto zostáva po vyčistení vlhké, nie však mokré.

Pred tepovaním odstráňte zo sedačky všetky vankúše a prikrývky. Následne celú pohovku vrátane záhybov povysávajte. Ak by ste túto časť očisty zanedbali riskujete, že zbytky voľného prachu, ktoré mokré tepovanie nedokáže z čalúnenia dôkladne vybrať, zanechajú po vysušení na sedačkách fľaky.

Po odstránení prachu je treba čistené predmety najprv preprať tepovacím roztokom a následne premyť čistou vodou. Podobne ako sa perie prádlo, najprv s práškom a potom sa prepláchne čistou vodou. Začnite od hornej časti sedačky a pomaly krok za krokom postupujte nadol. Dôkladne prejdite po celej sedačke a nezabudnite ani na záhyby a medzery. Zbytky tekutiny je dobré dôkladne aj niekoľkokrát na rovnakom mieste povysávať bez pridania vody. Takto dosiahnete zníženú vlhkosť a tým pádom aj ich rýchlejšie schnutie.

Ak sa budete riadiť týmito jednoduchými zásadami, bude vždy výsledný efekt po tepovaní dokonalý.

Dokonalé hĺbkové tepovanie.

Na rôzne škvrny rôzne prípravky

Každá sedačka je iná takže nesprávnym výberom čistiaceho prostriedku, môžete poťahovej látke viac uškodiť než pomôcť. Chemické látky môžu totiž poškodiť vlákna ako aj samotný povrch. Skúste pred drahými prípravkami uprednostniť domáce ekologické alternatívy a iba v prípade neúspechu siahnite po špeciálnych čistiacich prostriedkoch. Ak nenecháte škvrny zastarať ekologické varianty úplne postačia.

Čistenie sedačky pracím práškom

Na takéto čistenie používajte výhradne tekutý prací prášok na jemné prádlo neutrálnej farby alebo podľa farby pohovky tmavý, farebný alebo biely. Čajovú lyžičku pracieho prášku zmiešajte v 500 ml teplej vody, kým sa prášok úplne nerozpustí. Vo vode navlhčite hubku, aby sa vytvorila pena. Nechajte si ju poruke, pretože počas čistenia budete musieť ešte niekoľkokrát zmes napeniť. Na samotné čistenie použite bavlnenú handričku alebo kefku s jemnými štetinami, ktorá dobre čistí, ale zároveň nezničí vlákna sedačky. Krúživým pohybom vyčistite znečistenú časť sedačky, na ktorej je fľak.

Ocot a sóda pomocníci na škvrny.

So škvrnami pomôže aj ocot

Všestranný domáci pomocník je vhodný aj na čistenie sedačiek. Do rozprašovača nalejte vodu a ocot v pomere 2 : 1 a pridajte asi polievkovú lyžicu tekutého mydla prípadne pracieho gélu. Nastriekajte na znečistené miesto a jemne vyšúchajte handričkou, kým škvrny nezmiznú. Po ukončení čistenia ešte pretrite čistou handričkou namočenou vo vlažnej vode.

Spojenie octu a olivového oleja použite v prípade kožených sedačiek. V pomere 2 : 1 octu a oleja si pripravte proztok do rozprašovača a rovnako ako v prípade čalúneného nábytku odstráňte škvrnu a dodatočne pretrite vodou. Ak čistíte iba menšiu škvrnu a nie celú plochu miesto vysušte fénom, aby sa nevytvoril fľak po vode.

Náš Tip: Rovnako ako olivový olej funguje aj ľanový. Koža vďaka nemu získa nádherný lesk bez mastného povlaku.

Sóda bikarbóna si poradí aj so zápachom

Ďalším všestranným pomocníkom je sóda bikarbóna, ktorá zatočí s rôznymi druhmi škvŕn, vrátane tých od kávy, kakaa či krvi. Zmiešajte polievkovú lyžicu sódy bikarbóny s polievkovou lyžicou vody. Vznikne jemná kašička, ktorú čo najrýchlejšie aplikujte priamo na škvrnu. Následne nechajte pôsobiť niekoľko hodín, až kým pasta nevyschne. Zvyšky sódy stačí poriadne povysávať, prípadne dočistiť jemnou handričkou namočenou v minerálke.

Pokiaľ sa zo sedačky šíri nevábny zápach, posypte ju po celej ploche jedlou sódou, ktorú nechajte pôsobiť cez noc. Jedlá sóda dokáže zápach absorbovať takže ráno stačí sedačku iba dôkladne povysávať.

Ako na staré škvrny?

Skôr, než siahnete po čistiacom prostriedku alebo vode, vezmite do rúk suchú kefku. Najvhodnejšie sú tie s prírodnými štetinami, no v prípade núdze postačí aj mäkká zubná kefka. Škvrnu jemne pošúchajte tak, aby ste z nej odstránili zaschnutú povrchovú vrstvu. Následne povrch prebehnite vysávačom. Pokračujte čistením namokro a po skončení nechajte látku vyschnúť. Ak si všimnete, že fľak zostal viditeľný, proces čistenia zopakujte.

Keď je škvrna mastná

Ako pri väčšine znečistení, netreba čakať, kým sa zaryje do sedačky, ale konať hneď. Mastné škvrny pomôže zlikvidovať aj mydlová voda. Vlhkou handričkou potrite znečistené miesto, nie však silno, aby ste nepoškodili textíliu. Nechajte pár minút pôsobiť a následne pretrite handričkou namočenou v čistej vode. Napokon na vysatie vlhkosti použite suchú bavlnenú handru.

Náš TIP: Majte vždy po ruke žlčové mydlo, ktoré si poradí s akýmikoľvek škvrnami, pretože je silnejšie.

Trochu nezvyčajné, ale tiež účinné je použitie múky. Najskôr mastný fľak vysušte papierovou utierkou. Potom už len nasypte múku a počkajte 2 až 3 hodiny, než sa vsaje mastnota. Nakoniec vysajte, prípadne dočistite mydlovou vodou. Rovnaký efekt dosiahnete aj s použitím jedlej sódy.

Pár praktických rád na záver

Pri čistení škvrny postupujte vždy od jej krajov smerom k stredu. Nepoužívajte teplú alebo horúcu vodu, ktorá špinu zanesie ešte viac do hĺbky vlákna. Na čistenie úplne postačí aj vlažná voda.

  • Ak chcete pohovke prinavrátiť pôvodný vzhľad a žiarivé farby siahnite po vínnom octe. Vylejte približne 20 ml octu do 1 litra vody. Namočte handričku a pretrite ňou celú sedačku. Tento roztok vyčistí menšie škvrny a látka získa žiarivejší vzhľad.
  • Na fľak od čerstvej krvi rozhodne použite studenú mydlovú vodu. Roztok votrite bielou handrou do škvrny, nechajte pár minút pôsobiť a dočistite mokrou handričkou.
  • červeným vínom si poradí soľ. Poliate miesto ihneď posypte soľou, ktorá pohltí vlhkosť a čiastočne aj červenú farbu. Vzápätí použite minerálku, ktorá uvoľní špinu z jednotlivých vlákien. Prebytočnú tekutinu odsajte papierovou utierkou. Rovnakým spôsobom vyčistíte aj škvrny od kávy.

Škvrna na pohovke od kávy.

  • Fľaky od atramentu alebo pera odstránite pomocou laku na vlasy. Následne je potrebné dočistenie mydlovou vodou.
  • So žuvačkou si poradí obyčajný ľad. Znečistené miesto poriadne schlaďte pritlačením ľadovej kocky. Potom žuvačku jemne odstráňte a na záver potrite liehom.
  • pastelkami si dokáže poradiť biela guma. Pri fixkách zasa voľte zmizík, ktorý je účinnejší ako akékoľvek iné čistidlo.
  • Ak zostane jemne iný odtieň po nejakom fľaku pomôžete si vodou, do ktorej nastrúhate žlčové mydlo. Na svetlú textíliu je možné použiť aj čistý biely alkohol.

Aby ste zabránili priesaku rozliatych nápojov do sedačky, pravidelne používajte ochranný sprej, ktorý pomáha odpudzovať tekutiny a chráni pred usadzovaním nečistôt. Vytvorí neviditeľnú vrstvu, ktorá nijako nezmení vzhľad a kvalitu sedačky. Impregnačný sprej je navyše lacným spôsobom, ako predĺžiť životnosť sedačky a najmä jej poťahového materiálu. Je dostupný nielen na kožené, ale taktiež na látkové pohovky.

 

Súvisiace kategórie

Práčky Tyčové vysávače Ručné vysávače Parné čističe Viacúčelové vysávače