Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vyčistiť koberec a tipy na domáce čistenie kobercov

Koberec je dôležitým doplnkom každej miestnosti a dokáže miestnosť zmeniť na príjemnejšiu a útulnejšiu. Ak je však koberec znečistený nebudete sa to týka iba estetickej stránky, ale ovplyvní to aj vaše zdravie. Pravidelné čistenie koberca, preto netreba podceňovať. V porovnaní s parketami či dlažbou predstavuje koberec náročnejšiu údržbu. Nie je to však niečo, čo by ste nezvládli. V našom článku vám ponúkame osvedčené tipy, ako vyčistiť koberec rýchlo a jednoducho. 

Ako-vycistit-koberec-a-tipy-na-domace-cistenie-kobercov

Ako na čistenie kobercov

Čistenie kobercov má význam nielen kvôli estetickej stránke, ale najdôležitejším faktorom je zdravotné hľadisko. Koberec má totiž veľmi silnú schopnosť viazať na seba nečistoty. Ak podceníte pravidelné čistenie kobercov, špina sa nahromadí a môže sa uvoľniť do priestoru. Aj keď koberec môže vyzerať navonok úplne čisto vo vnútri je domovom prachu, baktérií, sporov plesní a roztočov. Pravidelným čistením sa postaráte nielen o čistotu, ale zbavíte sa aj nepríjemného zápachu, ktorý môže vychádzať zo zanedbaného koberca.

Vysávanie predstavuje základ starostlivosti o koberec. Nezáleží na tom či je vyrobený zo syntetického vlákna alebo z vlny. Jedine vysávače totiž účinne odstránia prach, omrvinky, aj ďalšie bežné nečistoty. Koberec je potrebné vysávať minimálne 2 až 3-krát týždenne. Akonáhle sa nečistoty do koberca zašliapu, jednoducho sa ich samotným vysávaním nezbavíte.

Okrem frekvencie vysávania hrá dôležitú úlohu aj smer akým vysávate. Aby sa koberec vyčistil naozaj do hĺbky vlákien, je potrebné vysávať všetkými smermi. Pri vysávaní koberec čistite vo vertikálnom aj v horizontálnom smere, aby ste čo najefektívnejšie odstránili všetky nečistoty schované za jednotlivými vlasmi. Nepodceňujte ani pravidelné prášenie a česanie, čím predídete zhlukovaniu prachu, vlasov a omrviniek. 

Vysavanie-koberca-vysavacom-electrolux

Nie každá škvrna sa odstraňuje rovnakým spôsobom, preto vám predstavujeme rozličné prostriedkyspôsoby, ktorými odstránite fľaky, ktoré sa môžu objaviť na koberci.

Náš TIP: Pri čistení nahraďte vodu z vodovodu perlivou minerálkou. Tá totiž obsahuje plynný oxid uhličitý, ktorý účinne pôsobí na nečistoty.

Domáce čistenie koberca pomocou jedlej sódy

Jedlá sóda je lacná a účinná metóda, ako zbaviť koberec nepríjemného zápachu. Stačí ňou posypať celý koberec, nechať pôsobiť približne 2 hodiny, prípadne celú noc. Sóda na seba naviaže mastnotu a nečistoty, ktoré potom jednoducho povysávate. 

Ako na domáce čistenie kobercov, ktoré sú silne znečistené? Zmiešajte 3/4 šálky peroxidu vodíka, 1/4 šálky octu, 2 lyžice pracieho mydla, 5 kvapiek esenciálneho oleja, 2 lyžice aviváže a 4 litre teplej vody. Zmes poriadne premiešajte. Je to skvelá alternatíva komerčného prostriedku. Ak do zmesi použijete tea tree olej, koberec bude aj vydezinfikovaný a zbavený zárodkov plesní, roztočov a baktérií.

Ako vyčistiť koberec od žuvačky a vosku 

Ak na koberci nájdete zaschnutú žuvačku ihneď si vezmite na pomoc ľad. Kocky ľadu zabaľte do igelitového vrecka a priložte na žuvačku. Hneď, ako žuvačka zatvrdne, odlúpnite ju tupou stranou noža. Následne nastriekajte na koberec lieh a prekryte škvrnu suchou handričkou.

Rovnako, ako na žuvačku, aj na vosk sa hodí ľad. Na miesto priložte ľad podobne, ako pri odstraňovaní žuvačky. Ak by vám na koberci ostali drobné čiastočky ľahko sa ich zbavíte pomocou papierových obrúskov a žehličky. Papierové obrúsky, prípadne toaletný papier položte na znečistené miesto a prežehlite mierne teplou žehličkou. Vďaka teplu sa vosk ľahko rozpustí a papierové obrúsky ho nasajú. V nutnom prípade môžete ešte postihnuté miesto vyčistiť liehom alebo octovou vodou.

Cistenie-kobercov-od-cokolady

Ako na čistenie koberca od mastných škvŕn, čokolády, kávy a čaju? 

Základným pravidlom pri odstraňovaní fľakov je konať čo najskôr, pretože čerstvé škvrny sa dajú odstrániť ľahšie. Ak sa chcete zbaviť mastných škvŕn po majonéze, oleji alebo masle použite šampón na vlasy. Do teplej vody pridajte približne dve lyžice šampónu, rozmiešajte a aplikujte na znečistené miesto na koberci. Vydrhnite hubkou a na koniec vyčistite čistou vodou. Buďte však opatrní, aby ste koberec nepremočili. Po aplikácii ho nechajte poriadne vysušiť, aby ste predišli jeho zvlneniu, či vzniku plesní. 

Na mastné škvrny dobre pôsobí aj jedlá sóda alebo zemiakový škrob. Obe majú totiž schopnosť vpiť do seba mastnotu. Stačí posypať znečistené miesta jedlou sódou alebo zemiakovým škrobom, nechať 2 - 3 hodiny pôsobiť, následne povysávať a opláchnuť klasickým saponátom. 

Na čerstvé škvrny od čokolády stačí čistá minerálna voda. Skúste škvrnu poriadne vydrhnúť pomocou hubky. Staršie fľaky od čokolády najskôr zmäkčite glycerínom, potom vydrhnite vodou so saponátom alebo pracím mydlom. 

Škvrny od kávy a čaju najskôr osušte papierovou utierkou. Na koberec nakvapkajte pár kvapiek mydla alebo saponátu na umývanie riadu. Pomocou hubky aplikujte na škvrnu ešte minerálnu vodu. Vydrhnite, prepláchnite a nezabudnite nechať poriadne doschnúť. 

Ako-vycistit-koberec-pomocou-samponu

Náš TIP: Po čistení akejkoľvek škvrny kde budete používať vodu položte pod koberec uterák. Vsiakne do seba prebytočnú tekutinu a koberec sa tak ľahšie vysuší. 

Ak nájdete na koberci čarbance od fixky alebo fľaky od džúsov stavte na citrón. Znečistené miesto jemne pošúchajte rozkrojeným citrónom, dočistite vlhkou handričkou a je to. Odolnejšie škvrny môžete potrieť handričkou pokvapkanou liehom. 

Domáce čistenie kobercov od škvŕn z vína a krvi

Čistenie vína si vyžaduje odlišný prístup. Hneď, ako sa vám takáto nehoda stane použite papierové utierky, aby ste z koberca odsali čo najviac tekutiny. Žiadne trenie, iba ich pritlačte na škvrnu. Následne na fľak nasypte jedlú sódu alebo soľ a nechajte pôsobiť po dobu 30 - 60 minút. Potom zvyšky poutierajte a nakoniec povysávajte.

Podobný spôsob čistenia platí aj pri odstraňovaní fľakov od krvi. Ak je škvrna čerstvá, snažte sa ju čo najrýchlejšie pomocou papierových utierok odsať. Následne pokropte miesto studenou perlivou vodou a posypte kuchynskou soľou. Po hodine pôsobenia vytrite čistou handričkou.

Ako vyčistiť koberec podľa druhu materiálu

Veľmi jednoduchý spôsob, ako vyčistiť akýkoľvek koberec, je rozpustiť polievkovú lyžicu prášku do pečiva alebo jedlej sódy v 1 litri vlažnej vody. Následne túto tekutinu rozprašovačom nastriekajte na akékoľvek znečistené miesta na koberci. Nechajte pôsobiť približne hodinu, aby koberec preschol. Na záver ho jemne povysávajte. Ak to chcete urobiť dôkladnejšie, môžete zmes votrieť priamo do koberca handričkou z mikrovlákna.

Najťažšie sa čistia koberce z prírodných živočíšnych vlákien. Takéto materiály sú totiž citlivé na vlhkosť. Rozhodne si dajte pozor aj na rôzne chemické prípravky. Najosvedčenejším prostriedkom na čistenie je ocot. Postačí ho zriediť s rovnakým množstvom vody a následne aplikovať na znečistené miesto. Keď materiál zmes absorbuje, povrch jemne pretrite suchou handrou. Nakoniec vezmite lyžicu a prejdite jej hranou pozdĺž koberca, aby ste uvoľnili vlákna a obnovili ich pôvodnú štruktúru.

Domace-cistenie-kobercov-z-prirodnych-vlakien

Čistenie kobercov z kože 

Koža si vyžaduje mimoriadne jemný prístup. Buď navlhčite handričku a pridajte odmasťovací prostriedok na riad, alebo na postihnuté miesto nastriekajte čistiaci prípravok na kožu. Mnohé druhy škvŕn na vlnených kobercoch môžete vyčistiť použitím studenej vody. Horúcej vode sa radšej vyhnite, pretože môže vlnu poškodiť. Nikdy nezabudnite kožený povrch utrieť do sucha. Koža tak zostane nielen čistá, ale nezačne časom ani praskať.

Domáce čistenie kobercov s vysokým vlasom

Na koberec s vysokým vlasom je najlepším pomocníkom lepiaci valček. Pobehajte s ním po koberci a všetky väčšie nečistoty sa naň nalepia. Ak budete koberec s vysokým vlasom vysávať, vysávač by mal mať dostatočne vysoký sací výkon, aby sa nečistoty vysali aj z hĺbky koberca. Vysávanie by malo prebiehať vo všetkých smeroch

Na príležitostné osvieženie posypte koberec napríklad jedlou sódou, ktorá sa postará nielen o nečistoty, ale zneutralizuje aj prípadný zápach. Nechajte chvíľu pôsobiť a na koniec dôkladne povysávajte. Príležitostné rozliate tekutiny okamžite odstráňte pomocou svetlej savej handry.

Koberec s vysokým vlasom je vhodné čistiť aj parou minimálne raz alebo dvakrát ročne. Na tento účel sa hodia parné čističe, ktoré si poradia nielen s viditeľnými nečistotami, ale aj s alergénmi, a to maximálne ekologicky

Domace-cistenie-chlpatych-kobercov-pomocou-jedlej-sody

Ako vyčistiť chlpatý koberec

Chlpaté koberce je možno čistiť rovnako ako tie s kratším vlasom. Spôsob ošetrovania nie je až taký náročný, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Na odstránenie bežných nečistôt postačí pravidelné a dôkladné vysávanie s nižším sacím výkonom. Pri vysávaní používajte výhradne iba špeciálnu hlavicu na koberce, do ktorej sa nebudú vlákna zamotávať. 

Pol hodinu pred vysávaním je dobré koberec postriekať suchým šampónom na vlasy a rukou ho jemne zapracovať do koberca. Obnovíte tak jeho farbu a zbavíte sa aj nepríjemného zápachu. Chlpatý koberec je dobré aspoň 2 až 3-krát do roka dôkladne vyprášiť.

Čistenie tkaného koberca

O tkané koberce sa netreba starať extra špeciálne. Väčšinu z nich je možné prať v práčke. Pred samotným praním z koberca vytraste prach a nečistoty, poskladajte ho a vložte do bubna práčky. Nastavte jemné pranie bez odstreďovania prípadne s minimálnymi otáčkami. Vypratý koberec nechajte odtiecť. Po vypraní tkaného koberca je potrebné vyčistiť nielen bubon práčky, ale aj samotný filter od vlákien.

Na-cistenie-kobercov-sa-hodia-aj-parne-cistice

Ako odstrániť vyležané miesta na koberci 

Vyležané miesto po gauči alebo stoličke je nepeknou jazvou na každom koberci. Dá sa však vyrovnať aj na domácky spôsob. Skúste koberec našuchoriť. Pripravte si zmes vody s octom v pomere 1:1 a zmes nastriekajte na poškodené miesto. Následne lyžičkou v protismere vlasu pomaly narovnávajte vlákna.

Ako vyčistiť koberec - suché alebo mokré čistenie kobercov?

Pri akejkoľvek nehode nemusíte s kobercom hneď bežať do čistiarne. Koberec zvládnete vyčistiť aj sami doma, a to vďaka našim praktickým tipom. 

Suché čistenie kobercov a jeho výhody

Jedná sa o veľmi obľúbenú a často používanú metódu čistenia ako celého koberca, tak aj lokálnych škvŕn. Suchá metóda čistenia kobercov býva oproti mokrému čisteniu omnoho šetrnejšia a neničí vlákna. Silne zašpinené koberce pritom môžete vyčistiť aj niekoľkokrát za sebou. Na domáce čistenie kobercov z prírodných vlákien, ako je bavlna, hodváb či vlna, používajte jednoznačne suchú metódu. Pokiaľ si chcete byť istí, že koberec čistením nezničíte, vyskúšajte prípravok na mieste, ktoré nie je vidieť. 

Postup na suché čistenie kobercov je nasledovný:

  • Koberec najprv vyprášte a následne dôkladne povysávajte, odstránite tak bežné nečistoty. 

  • Na celú plochu koberca naneste suchý prášok alebo penu, jemne zapracujte do koberca a nechajte pôsobiť približne 2 hodiny

  • Potom zvyšky prášku s naviazanými nečistotami dôkladne povysávajte. Postup opakujte podľa úrovne znečistenia.

Ako-vycistit-koberec-mokrou-metodou

Viete ako na mokré čistenie kobercov?

Na veľmi znečistené koberce je mokré čistenie ako stvorené. Mokré čistenie je veľmi efektívne a dokáže oživiť aj pôvodnú farbu koberca. Tento spôsob znamená čistenie kobercov vodou s čistiacim prostriedkom, hubkou alebo jemnou kefou. 

Mokré čistenie určite neodporúčame ak ste vlastníkom vlnených alebo hodvábnych kobercov, nakoľko voda by mohla zničiť pevnosť vlákien. Táto metóda čistenia je vhodnejšia na koberce z umelých vlákien. Nezabudnite na fakt, že pri mokrom čistení nemôžete koberec hneď používať, pretože potrebuje určitú dobu, kým uschne. Počas prvých hodín schnutia nie je vhodné na koberec ani šliapať.

Postup pri čistení kobercov namokro je nasledovný:

  • Pred tepovaním je potrebné koberec poriadne povysávať, a následne si pripraviť čistiaci prostriedok podľa návodu. 

  • Hubkou vytvoríte z prípravku penu, ktorú postupne vtierajte do koberca. 

  • Po vyschnutí stačí prípadné zvyšky už len povysávať.

Ako-vycistit-koberec-viacucelovym-vysavacom

Strojové čistenie kobercov

Strojové čistenie kobercov predstavuje mokrú metódu čistenia prostredníctvom špeciálnych prístrojov, určených na tento účel. Môžu to byť rôzne tepovače alebo viacúčelové vysávače

Tepovače si hravo a efektívne poradia so starými škvrnami aj zažltnutým nádychom koberca. Majú v sebe zabudovanú nádobu na vodu a čistiaci prostriedok. Počas vysávania je tekutina so saponátom vháňaná pod veľkým tlakom do koberca. Dostane sa priamo do vlákien, kde dokáže rozpustiť škvrny a nečistoty. Následne je špina a prach spolu s tekutinou opäť nasatá späť do prístroja. Tepovače využijete nielen na čistenie koberca, ale aj na tepovanie pohoviek a matracov.

Ako vybrať vhodný viacúčelový vysávač 

Aby ste si vybrali ten správny viacúčelový vysávač zamerajte sa na sací výkon. Ten je v tomto prípade zásadný. Čím je výkon vyšší, tým je väčšia aj sacia sila motora. Čo sa týka objemu nádoby riaďte sa prioritne rozmerom vašich kobercov. Koberce s rozmermi do 50 m² si vystačia s objemom do 2 litrov. Na plochu od 50 - 150 m² je vhodná nádoba do 4 litrov, na veľký koberec nad 150 m² si vyberte radšej nádobu nad 4 litre.

Tepovac

Pár rád na záver

Šikovným pomocníkom na čistenie kobercov je sóda bikarbóna, ktorá okrem čistenia pohlcuje aj zápach. Stačí ju nasypať rovnomerne na koberec, nechať chvíľu pôsobiť a následne povysávať. Ak chcete koberec viac oživiť a prevoňať, môžete k sóde bikarbóne pridať aj pár kvapiek esenciálneho oleja.
Chcete oživiť farby na starom koberci? Siahnite po soli. Posypte ňou koberec, potom ho jemne pokropte roztokom vody a octu. Nechajte pôsobiť pár hodín a na záver povysávajte. Je to skvelý spôsob, ako osviežiť aj vyblednuté farby.

Ak máte na koberci starší fľak vezmite si na pomoc penu na holenie. Nielen, že si poradí so špinou, ale zanecháva koberec jemný na dotyk. Penu naneste na konkrétne miesto a za pomoci hubky špinu vydrhnite. Následne pretrite mokrou utierkou tak, aby ste koberec nepremočili. Majte na pamäti, že koberce nie je dobré drhnúť hrubou kefou, pretože by sa mohla narušiť jeho štruktúra.