Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať zváračku

Zváranie patrí k najefektívnejšej metóde spájania materiálu. S pomocou zváračky dokážete spojiť dva a viac kusov kovu, ktoré následne môžu slúžiť ako jeden celok. Nezáleží na tom či ste profesionálny zvárač alebo domáci kutil. Pred výberom zváračky je potrebné zamerať sa na spôsob využívania, charakter zvarov, pracovné prostredie a spôsob pripojenia k napájacej sieti. Nemenej dôležitý je aj materiál, ktorý budete chcieť zvárať. Ako funguje zváranie a ako vybrať zváračku vám prezradíme v našom článku.

Ako vybrať zváračku.

Najdôležitejšie parametre alebo ako vybrať zváračku?

Parametrov pre správny výber je relatívne veľa. Pre správny výber je najdôležitejším kritériom druh materiálu s ktorým budete pracovať. Od neho sa potom odvíja očakávaný výkon, využiteľnosť rovnako ako množstvo potrebného zváracieho prúdu. Ďalším kritériom je účel použitia. Potrebujete zváračku na profesionálne alebo hobby použitie?

Príkon je samozrejme najdôležitejším parametrom. Udáva sa vo wattoch (W). Ten sa pri jednotlivých modeloch zváračiek výrazne líši. Jeho hodnota sa pohybuje v rozmedzí od 2 000 W až k 10 000 W. Do kategórie s príkonom do 2 000 W patrí väčšina polyfúznych zváračiek. Hobby zváračky disponujú príkonom od 2 000 do 5 000 W. Profesionáli majú k dispozícii modely, ktorých sila presahuje aj hranicu 10 000 wattov.

Invertorová zváračka.

Zvárací prúd a jeho využiteľnosť

K ďalším dôležitým parametrom patrí maximálny zvárací prúd. Udáva, koľko ampérov je potrebných k úspešnému vytvoreniu spoja. Od jeho hodnoty sa odvíja najmä to, aký hrubý materiál je možné zvárať. Čím je táto hodnota vyššia tým hrubší materiál je možné zvárať. Väčšinu tenších materiálov zvaríte s využitím 100 A. Zváračka s hodnotou zváracieho prúdu 160 A bude stačiť takmer na všetky potrebné hobby práce. Nemenej dôležité je aj vstupné napätie, ktoré môže byť 230 V alebo 400 V.

K dôležitejším parametrom ako zvárací prúd patrí aj pracovný cyklus . Hovorí o tom ako intenzívne môže byť zváračka využívaná kým sa nezapne tepelná ochrana. Zaťažovateľ, čiže výkonová využiteľnosť udáva koľko percent v 10 min. časovom úseku je možné zvárať pri danom prúde a teplote okolia. Odvodzuje sa od 10-minútových zváracích intervalov. Podľa tejto hodnoty sa dozviete, koľko minút môžete zvárať a koľko minút musí zváračka chladnúť.

Napríklad: zaťažovateľ 100 A/60 % znamená, že zvárať môžete 6 minút a po zvyšný čas 4 minúty sa zváračka musí chladiť.

Druhy zváračiek

Na trhu sú dostupné tri základné druhy zváračiek. Každá má svoje výhody aj nevýhody. Pred výberom si premyslite, na čo budete zváračku využívať.

Trafozváračka

Pracuje pomocou striedavého prúdu. Stačí ju jednoducho zapojiť do bežnej zásuvky na 230 V s ističom aspoň 16 A a vyššie. Inak by pri maximálnom zaťažení zváračka vyhadzovala poistky. Vo vnútri zváračky nie je takmer žiadna elektronika. Trafozváračky sú typické svojou vysokou hmotnosťou. Ich váha dosahuje 15 až 30 kg. Práve z tohto dôvodu nie sú mobilné, ale zvládnu pracovať až 6 z 10 minút. Hobby modely pracujú o niečo menej približne 4 minúty prevádzky na 10 minút práce.

Kľúčovou súčiastkou trafozváračiek je ventilátor, ktorý sa stará o chladenie. Z tohto dôvodu musí byť ventilátor dostatočne výkonný. V každom prípade by mala byť u všetkých zváračiek prítomná aj tepelná poistka, ktorá predstavuje bezpečnostný prvok proti prehriatiu.

Zváračka Fieldmann planeo elektro.

Invertorové zváračky

malé a obratné zváračky s váhou v rozmedzí 5 až 8 kg. Patria k ideálnej voľbe pre všetkých, ktorí potrebujú zvárať mimo dielne. Vďaka nízkej váhe ich môžete zavesiť na rameno a zvárať aj z rebríka. Vo vnútri sa nachádza spínaný zdroj, ktorý usmerňuje striedavé napätie zo zásuvky na vysokofrekvenčné. Obsahujú množstvo elektroniky a prídavných funkcií.

Polyfúzna zváračka

Dokáže rýchlo a efektívne spojiť všetky termoplasty využívané pri montáži plastových potrubí. Takáto zváračka je povinnou výbavou každého inštalatéra alebo údržbára. Hodí sa aj v prípade rekonštrukcie domu či bytu. K jej nesporným výhodám patria malé rozmery. Polyfúzna zváračka sa zmestí do kufríka na náradie a dokážete s ňou zvárať aj v úzkych priestoroch.

K špeciálnym funkciám takejto zváračky patrí regulácia výkonu a teploty vzduchu. To znamená, že si na základe priemeru zváranej rúry upravíte teplotu zváračky na optimálnu hodnotu čím získate kvalitnejší zvar.

Robotická zváračka.

Doplnkové funkcie zváračiek

Zváračky podľa konkrétnych typov ponúkajú množstvo rôznych funkcií. Pre jednoduchšiu orientáciu vám ponúkame ich stručný a prehľadný zoznam.

  • Arc force (MMA) – automatická regulácia zváracieho prúdu. Vďaka tejto funkcii je zaistený rovnomerný zvar.
  • Anti stick (MMA) – ochrana proti prilepeniu elektródy pri zapaľovaní zváracieho oblúka.
  • Hot štart (MMA) – funkcia, ktorá optimalizuje výstupné parametre tak, aby sa zvárací oblúk zapálil rýchlo a rovnomerne.
  • Soft start – zaisťuje pozvoľnejší nábeh zváracieho drôtu.
  • HF (TIG) – umožňuje zváranie vo všetkých polohách a zároveň chráni elektródu pred opotrebovaním.
  • Lift (TIG) – špeciálna možnosť zapálenia elektrického oblúka oddialením wolfrámovej elektródy. Ďalšia funkcia, ktorá predĺži životnosť elektródy.
  • Slope Down – plynulé znižovanie nastaveného zváracieho prúdu na základnú hodnotu, pričom je zvar ukončený rovnomerne.
  • Post Gas – doba, ktorú je možné nastaviť. Pomocou tejto funkcie je pri začatí zvárania prítomný ochranný plyn, ktorý zabráni vzniku oxidácie na začiatku zvaru.
  • Burn Back – doba, po ktorú po vypnutí horáka ešte dohorieva zvárací drôt. Aj táto funkcia vďaka ochrannému plynu zabraňuje oxidácii avšak na konci zvaru.

Polyfúzna zváračka.

Skratky špeciálnych postupov

  • Short ARC (krátky oblúk) – špeciálny postup pri technológii zvárania MIG-MAG. Tento postup s menším prenosom tepla do zváračky je vhodný na zváranie uhlíkovej ocele, nerezovej ocele, hliníka a zliatin.
  • Spray ARC (rozstrekovanie oblúk) – postup pri zváraní technológiou MIG-MAG, pri ktorom sa využíva vysoký prúd a napätie. Jedná sa o rýchly spôsob zvárania. Takáto metóda sa hodí najmä na zváranie materiálov s rovným povrchom a hrúbkou 3 - 4 mm.
  • Pulse ARC (pulzný oblúk) – kontrolovaný variant, ktorý zaisťuje koncentrovanejšie a rýchlejšie tavenie už aj pri nižšej hodnote prúdu. Spoľahlivo spojí stredne silné ako aj silné materiály s hrúbkou pod 3 mm.
  • Synergy (súčinnosť) – ide o spojenie niekoľkých funkcií do jedného programu. Jednoduchšia práca aj pri opakujúcom sa technologickom postupe.
  • Režim 2T / 4T (dvojtakt / štvortakt) – pri dvojtakte uvediete zváračku do chodu stlačením tlačidla. Akonáhle ho pustíte, zváračka sa vypne. To sa využíva pri krátkych zvaroch. Štvortakt po pustení tlačidla naďalej beží, zastavíte ho až opätovným stlačením. Štvortakt možno kombinovať s funkciou Bi-Level.
  • Bi-Level – umožňuje prepínať silu zváracieho prúdu v dvoch rôznych úrovniach.
  • Pilot ARC (automatický oblúk) – automaticky riadené zapaľovanie oblúka. Táto funkcia sa využíva najmä pri zváracích automatoch.
  • Mikrospínač v rukoväti – bezpečnostný prvok, ktorý zváračku po odložení prepne do standby režimu, alebo ju úplne vypne.
  • Displej – ukazuje dôležité informácie o zváraní.

Zváračka pri práci.

Technológie zvárania

Spravidla sa používajú štyri metódy zvárania. Každá má svoje výhody, nevýhody a možnosti pre zvárané materiály. Každá metóda tiež kladie iné požiadavky na skúsenosti a zručnosť. Rovnako ako každý zváraný materiál potrebuje iné technologické postupy. Na zváranie konštrukčnej ocele sa používa metóda MMA, na zváranie farebných kovov a nerezovej ocele je vhodná metóda zvárania MIG/MAG a TIG. Existujú tri metódy zvárania:

Metóda MMA (Manual Metal Arc) je klasická metóda zvárania elektrickým oblúkom s použitím obaľovaných zváracích elektród. Elektrický prúd prechádza elektródou, postupne ju taví a vytvára zvar. Výsledný zvar má vysokú kvalitu avšak nemusí mať estetický vzhľad. Takáto technológia je typická pre zváracie invertory MMA, ktoré sú ideálne pre zváranie ocele.

Metóda MIG/MAG (Metal Inert Gas, Metal Active Gas) je metóda poloautomatického zvárania v ochrannej atmosfére. Ako ochranný plyn sa používa pri zváraní nelegovanej alebo nízko legovanej ocele CO2, alebo argón pri zváraní farebných kovov. Zváranie MIG/MAG patrí k najrozšírenejšiemu spôsobu zvárania. Používa sa na zváranie tenkých plechov, jaklov alebo opravy karosérií. Hlavnou výhodou tejto metódy je, že výsledný zvar má estetický vzhľad.

Zváranie kovu pomocou elektródy.

Metóda Flux – inovatívnejší variant MIG/MAG technológie. Pri zváraní sa používa dutý drôt, ktorý obsahuje špeciálne prímesi. Tavením drôtu vznikne ochranná atmosféra, ktorá zvyšuje kvalitu zvaru. Táto technológia ponúka oblejšie a úhľadnejšie zvary. Vzhľadom k tomu, že rúrkový drôt sa dá zaobstarať za výhodnú cenu, je tento typ zvárania najekonomickejší.

Metóda TIG (Tungsten Inert Gas) zváranie netaviacou sa elektródou, najčastejšie volfrámovou, v ochrannej atmosfére inertného plynu. Pri zváraní sa používajú obidve ruky, v jednej je horák a v druhej prídavný materiál. Hlavnou výhodou je všestrannosť a vysokokvalitné zvary. V extrémnych prípadoch sa dajú touto metódou zvárať aj šperky či kovové fólie. Pri zváračkách TIG je potrebné zvoliť aj druh zváracieho prúdu DC alebo AC podľa druhu zváraného materiálu.

  • TIG DC - zváranie jednosmerným vstupným napätím. Pri zváraní týmto typom sa používa cerová (2 %) elektróda. Tá je pripojená ku kladnému pólu a býva označená šedým pruhom. Takéto zváranie sa hodí k čistému spájaniu uhlíkovej ocele s obsahom zliatin a ocele s obsahom medi, titánu či niklu.
  • TIG AC - zváranie striedavým napätím. Na prácu používa elektródu z volfrámu s vysokou čistotou až 99,8 %. Hodí sa pre precízne zváranie hliníka, bronzu, mosadze a zliatin, ktoré po zvarení oxidujú a tým vytvárajú ochranný povrch.

Zváracie elektródy.

Druhy elektród

Na zváranie sa používajú tri základné typy elektród a to rutilová elektróda, bázická elektróda alebo kyslá elektróda. Hlavným rozdielom medzi nimi sú odlišne uchytené póly a samozrejme aj zmesi, z ktorých je elektróda vyrobená. Pri kúpe náhradných elektród sa vždy uistite, že váš model zváračky dokáže s danou elektródou pracovať a samozrejme nezabudnite ani na priemer elektródy.

Potrebné ochranné pomôcky pri zváraní

Pri zváraní sú nevyhnutné ochranné pomôcky. Tie predstavujú kategóriu nevyhnutných príslušenstiev, predovšetkým preto, že pri zváraní pracujete s nesmierne vysokými teplotami, oslnivým, až škodlivým svetlom a vysokým prúdom.

Zváracie kukly slúžia k ochrane pred oslnivým svetlom, ale taktiež pred iskrami odlietajúcimi pri zváraní. Môžu byť vybavené samozatmavovacím sklom. V normálnom svetle je sklo štítu priehľadné, pri zváraní sa sklo zatmaví.

Zváračské rukavice tvoria kľúčovú ochranu rúk. Sú vyrobené z kože a prevažne kryjú celé predlaktie. Rovnako ako kukla slúžia na ochranu pred teplom a odlietajúcimi iskrami. Rovnako dôležité sú aj zváračské zástery, ktoré poskytujú ochranu pre celý zvyšok tela. Nezabudnite ani na kvalitnú koženú obuv. Pri práci je nevyhnutné mať po ruke hasiaci prístroj.

Ochranné pomôcky na zváranie.

Súvisiace kategórie

Zváračky Náradie a stroje Dielňa a záhrada