Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať termosku alebo termohrnček

Bez ohľadu na to, či ste milovníkom horúcej kávy alebo čaju, termosky a termohrnčeky predstavujú skvelý spôsob, ako zachovať teplotu vašich nápojov po dobu niekoľkých hodín. V našom článku vám vysvetlíme, na aké príležitosti sa termoska a termohrnček najviac hodia a zároveň vám poradíme, ako vybrať najlepšiu termosku alebo termohrnček.

Ako vybrať termosku alebo termohrnček?

Termoska vs termohrnček 

Termosky a termohrnčeky sú spoľahlivými spoločníkmi a svoje využitie nájdu v rôznych situáciách, od chladných zimných dní až po dobrodružné výlety do prírody. Ako však zistíte, či viac využijete termosku alebo termohrnček? Poradíme vám, ktorý z nich je vhodnejší pre akú príležitosť a aké sú medzi nimi najväčšie rozdiely. 

Termohrnčeky sú praktické, pretože s nimi môžete pohodlne cestovať, či už do práce, školy alebo kamkoľvek inam. Termohrnčeky sú pohodlnejšie na pitie, pretože môžete piť priamo z nich, rovnako ako z obyčajného hrnčeka. Na výber sú modely s uchom alebo bez neho a dostupné sú v rôznych farebných prevedeniach. Termohrnček je skvelým riešením pre jednotlivcov, ktorí chcú mať svoj obľúbený horúci nápoj kedykoľvek poruke. 

Termoska je obvykle schopná udržať nápoj teplý dlhšie ako termohrnček. Termosky sú ideálne na celodenné výlety alebo aktivity, kde nebudete mať prístup k teplým nápojom. Termoska je skladná, takže sa bez problémov zmestí do batoha. Jej najväčšou výhodou je praktický vrchnák, ktorý umožňuje naliať si do neho nápoj bez toho, aby ste si obarili pery. Zvyšok nápoja v termoske zostáva naďalej teplý po dobu niekoľkých hodín a výhodou je aj väčší objem

Špeciálnym typom termosiek sú termosky na jedlo. Tie sú praktickým spoločníkom ľudí na cestách, ktorí potrebujú uchovávať svoje pokrmy v optimálnej teplote počas celého dňa. Jedným z hlavných benefitov termosiek na jedlo je ich širší tvar, ktorý umožňuje pohodlné jedenie priamo z termosky a nalievanie polievok či jedál bez rizika popálenia. Niektoré modely termosiek na jedlo disponujú praktickými doplnkami, ako sú skladacie rukoväte, kompaktný príbor alebo dvojité viečko, ktoré slúži aj ako miska.

Termosku a termohrnček vyberajte podľa objemu 

Pri výbere medzi termoskou a termohrnčekom je dôležité zohľadniť aj ich rozmery a objem. Kým termohrnčeky sú skladnejšie a menšie, termosky majú zvyčajne väčšiu kapacitu, a tým pádom aj väčšie rozmery. 

Termohrnčeky majú zvyčajne objem od 200 do 500 ml, čo ich robí ideálnymi pre jednotlivcov na krátke cesty alebo na rýchlu kávu. 

Termosky majú väčší objem a na výber sú modely s kapacitou 500 až 1 500 ml, avšak niektorí výrobcovia ponúkajú aj menšie alebo ešte väčšie veľkosti. 

Okrem objemu je dôležitý aj priemer otvoru na nalievanie. Termosky a hrnčeky so širším otvorom ponúkajú väčší komfort pri nalievaní nápojov, takže hrozí menšie riziko popálenia. 

Termohrnček Berghoff.

Materiál je pri výbere termosky a termohrnčeka kľúčový 

Pri výbere termosky je výrobný materiál jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú, ako dlho udrží nápoj teplý alebo chladný. Každý materiál má svoje vlastné izolačné schopnosti a výhody, preto je dôležité poznať ich rozdiely.

Plastové termosky a termohrnčeky majú obvykle najhoršie izolačné vlastnosti. Priestor medzi dvoma stenami termosky je vyplnený izolačnou penou, ktorá však teplo prenáša vedením, čo vedie k rýchlejšiemu ochladeniu nápoja. Plastové termosky a termohrnčeky majú výhodu menšej hmotnosti a sú cenovo najdostupnejšie. Ideálne sú pre krátke výlety, kde nápoj zostane teplý približne 4-6 hodín.

Nerezové termosky a termohrnčeky majú priestor medzi stenami vyplnený vákuom, čo zlepšuje ich izolačné vlastnosti. Sú obvykle nerozbitné a dokážu udržať teplotu teplých nápojov približne 6-12 hodín. Tieto termosky a termohrnčeky sú vhodné pre tých, ktorí trávia celé dni na výletoch, a ich odolnosť zvládne aj náročnejšie zaobchádzanie.

Z titánu sú vyrábané zvyčajne len titánové termosky, ktoré patria medzi špičku s ohľadom na izolačné vlastnosti. Majú rovnaký vákuový priestor medzi stenami ako nerezové termosky, ale titán je ešte odolnejší a izolačne účinnejší. Titánová termoska dokáže udržať čaj teplý až po dobu 24 hodín. Ich výborné vlastnosti sa hodia pre nadšencov extrémnych športov, ktorí vyžadujú spoľahlivú termosku v extrémnych podmienkach, hoci sú na trhu pomerne drahšie.

Termohrnček so zacvakávacím uzáverom.

Termosky a termohrnčeky sa líšia uzáverom 

Rozdiel medzi termoskou a termohrnčekom môže spočívať aj v type uzáveru. Existuje niekoľko typov uzáverov, ktoré môžu termosky a termohrnčeky využívať, záleží len na vás, ktorý vám bude najviac vyhovovať. 

Zacvakávací uzáver sa otvára jednoduchým stlačením tlačidla. Tento typ uzáveru je pohodlný, no treba brať do úvahy, že v extrémnych mrazoch môže zamŕzať a znepríjemniť vám otváranie termosky.

Skrutkovací uzáver sa otvorí jednoduchým odskrutkovaním, vďaka čomu je považovaný za spoľahlivejšiu a často preferovanejšiu voľbu. 

Vyklápací mechanizmus využívajú zvyčajne termohrnčeky. Ten je praktický pre okamžité pitie, avšak neslúži k udržiavaniu teploty nápoja. 

Niektorí výrobcovia využívajú pre svoje termosky kombináciu dvoch typov uzáverov v jednom produkte. Ide o výhodné riešenie, vďaka ktorému si sami určité, kedy vám aký uzáver najviac vyhovuje. 

Ako dlho vydrží nápoj teplý? 

Schopnosť termosky alebo termohrnčeka udržať teplo je ovplyvnená rôznymi faktormi, vrátane jej kvality a materiálu. Informácie o schopnosti udržiavania teploty uvádzajú výrobcovia v technickej špecifikácii výrobku, avšak túto dobu ovplyvňuje aj samotná teplota nápoja. 

  • Termohrnčeky zvyčajne udržia teplotu nápoja po dobu 2 až 6 hodín, preto sú vhodné napríklad na cestu do práce alebo školy. 
  • Lacnejšie varianty termosiek zvládnu udržať teplý nápoj približne 6 až 8 hodín od okamihu naplnenia. 
  • Termosky vyrobené z kvalitných materiálov majú kapacitu udržiavať požadovanú teplotu po dobu približne 12 hodín. 
  • Existujú však aj špičkové termosky navrhnuté pre náročných používateľov, ktoré dokážu udržať teplotu až 24 hodín.

Ak plánujete termohrnček alebo termosku využívať na občasné výlety trvajúce pol dňa alebo iba pre cestu do práce na čerstvú kávu, termosky so schopnosťou udržať teplotu po dobu 6-8 hodín vám budú postačovať. V prípade, že plánujete používať termosku na dlhší čas alebo v náročných podmienkach, môže byť rozumné investovať do kvalitnejšej termosky s dlhšou dobou udržiavania teploty.

Termoska z nerezovej ocele.

Termosky a termohrnčeky sa líšia cenou 

Cena hrá pri výbere termohrnčeka a termosky často rozhodujúcu úlohu. Na našom e-shope nájdete pestrý výber týchto produktov za dostupné ceny, záleží len na vás koľko peňazí ste do nového termohrnčeku alebo termosky ochotní investovať. 

Pre lepší prehľad môžeme termohrnčeky a termosky rozdeliť do niekoľkých cenových kategórií: 

  • do 15 eur - za túto cenu zakúpite základné modely termohrnčekov, ale v ponuke nájdete aj niektoré modely termosiek. Tie sú väčšinou vyrobené z menej kvalitných materiálov a teplo udržia len niekoľko hodín. 
  • od 15 do 25 eur - v tejto cenovej kategórií nájdete skutočne kvalitné termohrnčeky, ale aj pestrý výber termosiek ktoré zaujmú nielen svojim dizajnom, ale aj funkčnými vlastnosťami. 
  • od 25 eur a viac - najlepšie modely termohrnčekov a termosiek vyrobené z vysoko kvalitných materiálov so schopnosťou dlhej výdrže tepla. 

Správnou starostlivosťou predlžujete životnosť termosky a termohrnčeka 

Starostlivosť o vašu termosku alebo termohrnček je dôležitá pre zachovanie ich funkčnosti a hygieny. Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov a odporúčaní, ako sa o ne správne starať: 

  • Ak termosku alebo termohrnček práve nepoužívate, skladujte ich v rozloženom stave. Odskrutkujte kryt z puzdra a otvorte uzatvárací ventil, čím zabezpečíte dobré vetranie a zabránite tomu, aby sa v nádobe vytvoril nepríjemný zápach alebo pleseň.
  • Každá termoska alebo termohrnček má v balení pribalený aj návod na čistenie. Materiály, z ktorých sú vyrobené termosky a termohrnčeky, môžu zahŕňať plast, borosilikátové sklo, keramiku, potravinársky silikón, plast a nerezovú oceľ. Tieto materiály sa zvyčajne dajú ľahko umývať bežným gélovým čističom a mäkkou špongiou. Niektoré termosky a termohrnčeky sú vhodné aj do umývačky riadu. 
  • Pri čistení sa vyvarujte používaniu drsných domácich chemikálií alebo abrazívnych prostriedkov, pretože by mohli poškodiť povrch termosky alebo termohrnčeka. V prípade silného znečistenia môžete nádobu naplniť horúcou vodou, pridať lyžičku sódy bikarbóny a nechať pôsobiť 15-30 minút. 
  • Po umytí dôkladne utrite každý konštrukčný prvok, aby ste zabránili tvorbe plesní alebo nežiaducich pachov. Dôležité je aj skladovanie termosky alebo termohrnčeku na suchom mieste, čo pomôže predĺžiť ich životnosť.

Objavte všetky termosky a termohrnčeky v našej ponuke 

Ponuka termosiek a termohrnčekov je na našom e-shope skutočne pestrá, na výber máte štýlové kúsky za dostupné ceny z ktorých si zaručene vyberiete. Aby bol váš výber čo najjednoduchší, pri rozhodovaní môžete použiť náš filter a vyberať si podľa vami zvolených parametrov. Zvoliť si môžete minimálnu a maximálnu cenu, materiál alebo farbu, tak aby výsledky hľadania čo najviac spĺňali vaše predstavy. Pre lepší prehľad sme termosky a termohrnčeky v našej ponuke rozdelili aj podľa značiek. 

Na výber sú termosky a termohrnčeky týchto výrobcov:

  • De´Longhi 
  • Lamart 
  • Berghoff 

 

 

Súvisiace kategórie

Domáce potreby Nápoje Termosky a termohrnčeky