Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať ten najlepší mobil pre deti

Rozhodnutie o tom, či dieťa dostane vlastný mobilný telefón nepochybne spôsobuje viacero úvah zo strany rodičov. V súčasnosti sú mobilné telefóny každodennou súčasťou našich životov a tak niet divu, že aj deti túžia po svojom vlastnom telefóne. V našom článku vám poradíme, ako vybrať ten najlepší mobil pre deti, aby nezruinoval váš rozpočet a zároveň mal dostatočný výkon pre potreby detí.

Ako vybrať najlepší mobilný telefón pre deti?

Prečo deťom kúpiť mobilný telefón?

Pre deti predstavuje mobilný telefón nástroj na komunikáciu prostredníctvom hovorov a správ, ale aj vstup do sveta informácií, hier, hudby, zábavy a sociálnych kontaktov. Existuje niekoľko dôvodov prečo rodičia môžu považovať za vhodné kúpiť telefón svojim deťom.

Tu sú niektoré možné dôvody:

  • Telefón umožňuje deťom udržiavať kontakt so svojimi rodičmi, starými rodičmi a ostatnými príbuznými.
  • Deti majú prístup k pestrej škále vzdelávacích materiálov.
  • Vďaka telefónu majú deti pocit bezpečia, pretože ním kedykoľvek v prípade potreby vedia zavolať pomoc.
  • Mobilný telefón vylepšuje deťom ich spoločenský život a umožňuje nadviazanie nových priateľstiev.
  • S telefónom sa dieťa učí zodpovednosti a dodržiavaniu dohodnutých pravidiel.

Aj napriek tomu, že mobil prináša množstvo pozitív, nesmiete ignorovať potenciálne riziká, ako je závislosť, kontakt s nebezpečnými osobami, vystavenie nevhodnému obsahu alebo zanedbávanie povinností. V konečnom dôsledku je rozhodnutie o tom, či a kedy dieťa dostane mobilný telefón, individuálne pre každú rodinu. Dôležité je stanoviť jasné hranice, diskutovať o zodpovednom používaní technológií, a poskytovať dieťaťu primeraný dohľad a usmernenie. Komunikácia medzi rodičmi a deťmi je kľúčom k tomu, aby sa mobilný telefón stal užitočným nástrojom, nie zdrojom problémov.

Pre najmenšie deti rodičia často vyberajú tlačidlové telefóny.

Ako vybrať prvý telefón pre dieťa?

Rodičia sa často stretávajú s dilemou, ako vybrať vhodný mobilný telefón pre svoje dieťa a v akom veku je vhodné telefón deťom kúpiť. Na tom, kedy je vhodný čas pre prvý telefón pre dieťa neexistuje jednotná odpoveď, často však rodičia kupujú deťom prvý telefón pred nástupom do školy. Obľúbeným riešením sú tlačidlové telefóny, ktoré slúžia výhradne k telefonovaniu a písaniu SMS správ, takže sa nemusíte báť, že vaše dieťa trávi čas pozeraním videí, hraním hier alebo surfovaním po internete.

Deťom od 9 rokov a viac sa doporučujú smartfóny, ktorých funkcie dokážu využiť aj na vzdelávanie, kontakt s kamarátmi alebo na trávenie voľného času. Tínedžeri zvyknú okrem funkcií riešiť aj dizajn telefónu a značku. Medzi najobľúbenejšie smartfóny u tínedžerov patria iPhony, ktorých najstaršie rady už nie sú cenovo nedostupné a zohnať ich môžete od 150 eur.

Pri výbere najlepšieho telefónu pre vaše dieťa je dôležité venovať pozornosť nielen cenovému rozpätiu, ale aj jeho technickým špecifikám, aby splnil potreby vášho dieťaťa.

Mobilný telefón pre dieťa vyberajte podľa týchto parametrov:

  • výkon
  • odolnosť
  • batéria
  • funkcie
  • cena

U tínedžerov sa teší najväčšej obľube značka Apple.

Telefóny pre deti sa líšia výkonom

Telefón pre vaše dieťa vyberajte podľa hardvérových špecifík, ktoré určujú jeho výkon a schopnosti. V prvom rade záleží na tom, na čo všetko bude dieťa mobil využívať. Ak bude telefón slúžiť len na základné úlohy ako telefonovanie a posielanie správ, dostatočný bude aj slabší hardvér. Na druhej strane, ak vaše dieťa plánuje hrať hry, fotografovať alebo točiť videá, potrebovať bude telefón s výkonnejším hardvérom, ako je napríklad vyšší počet jadier procesora a väčšia operačná pamäť.

Hardvérové špecifiká, ktoré by ste mali sledovať pri výbere mobilu pre deti:

  • procesor
  • operačná pamäť (RAM)
  • interná pamäť

Procesor je srdcom každého smartfónu. Pre tlačidlové telefóny sú typické jedno až dvojjadrové procesory, ktoré sú obmedzené v náročnejších operáciách akým je napríklad hranie hier. Pre dotykové telefóny sú k dispozícii 4, 6 alebo 8 jadrové procesory, pričom viacjadrové procesory majú všeobecne vyššiu výkonnosť.

Operačná pamäť RAM určuje, koľko údajov môže telefón spracovať naraz. Telefóny s menšou RAM (napríklad 2 GB) môžu byť obmedzené vo viacerých aplikáciách a multitaskingu, zatiaľ čo telefóny s väčšou RAM (6 - 8 GB) môžu plynulejšie zvládať náročnejšie úlohy.

Interná pamäť určuje množstvo úložného priestoru pre aplikácie, fotografie, videá a ďalšie súbory. Aj keď telefón môže mať internú pamäť 16 GB alebo viac, určitá časť tejto pamäte môže byť obsadená systémovými súbormi a predinštalovanými aplikáciami, čo môže obmedziť množstvo dostupného úložného priestoru pre vaše dieťa.

Mobil pre deti musí byť odolný

Pri výbere mobilného telefónu pre vaše dieťa je dobré zvážiť modely s vyššou úrovňou odolnosti voči nárazom, vode a prachu, aby ste minimalizovali riziko poškodenia v dôsledku hravého správania sa detí. Najcitlivejšou časťou mobilného telefónu je displej, ktorý môžete dodatočne ochrániť ochranným sklom Gorilla Glass, niektoré odolnejšie modely už týmto odolným sklom disponujú.

Detský telefón by mal byť odolný voči:

  • nárazom
  • vode
  • prachu a iným nečistotám

Telefóny pre deti odolné voči nárazom majú často spevnené rohy a robustné pogumované telo, čo znižuje riziko poškodenia pri páde. Určite vám však odporúčame zakúpiť vašim deťom k smartfónu aj ochranný obal, ktorý tlmí nárazy a často môže telefón zachrániť pred poškodením.

Telefón pre deti vyberajte podľa batérie

Batéria je jedným z kľúčových faktorov, na ktoré by ste mali pri výbere mobilného telefónu pre vaše dieťa myslieť. Ak vaše dieťa telefón používa len na základné úlohy, vystačí si aj s menšou kapacitou batérie. Naopak, ak vaše dieťa často využíva telefón na hranie hier, sledovanie videí alebo používanie internetu, je dôležité vybrať telefón s väčšou kapacitou batérie a rýchlejším nabíjaním.

S batériou úzko súvisia tieto 3 kritériá:

  1. kapacita batérie
  2. výdrž batérie
  3. rýchlosť nabíjania

Kapacita batérie je udávaná v miliampérhodinách (mAh). Čím vyššie je číslo, tým väčšia je kapacita batérie. Tlačidlové telefóny majú kapacitu batérie od 1 500 do 2 500 mAh, zatiaľ čo kapacita batérie smartfónov sa pohybuje od 2 000 do 5 000 mAh a viac. Avšak len číslo nemusí úplne odzrkadľovať skutočnú výdrž batérie, pretože tá závisí aj od ďalších faktorov, ako je energetická náročnosť telefónu a jeho použitie.

Väčšina moderných telefónov zvládne na jedno nabitie pripraviť telefón na jeden deň normálneho používania. Pri výbere telefónu je dobré zvážiť, ako často vaše dieťa telefón používa, aby telefón nemuselo nabíjať niekoľkokrát denne.

Myslieť treba aj na rýchlosť nabíjania, najmä ak je telefón často používaný a dieťa si potrebuje rýchlo dobíjať batériu. Rýchlosť nabíjania je obvykle udávaná v počte wattov (W), pričom vyššie číslo znamená rýchlejšie nabíjanie. Telefóny s rýchlosťou nabíjania nad 25 W sú považované za relatívne rýchle.

Pri výbere telefónu pre deti je dôležitá kapacita batérie a rýchlosť nabíjania.

Mobily pre deti majú niekoľko užitočných funkcií

Mobilné telefóny pre deti sa môžu líšiť rozsahom funkcií a možností, ktoré ponúkajú. Zatiaľ čo klasické modely pre najmenšie deti sa obmedzujú na základné funkcie, ako je písanie textových správ a telefonovanie, pokročilejšie modely, vhodné najmä pre staršie deti, sa funkciami približujú smartfónom pre rodičov.

Smartfón pre deti môže byť vybavený týmito bezpečnostnými funkciami:

  • Rodičovský režim - umožňuje rodičom kontrolovať a obmedziť sťahovanie aplikácií alebo obmedziť čas strávený pred obrazovkou pomocou hesla.
  • GPS tracker - užitočný nástroj na sledovanie polohy detí.
  • Bezpečný webový prehliadač - viaceré mobily pre deti majú predinštalovaný bezpečný prehliadač, ktorý umožňuje rodičom blokovať nebezpečné stránky a nákupy alebo obmedziť čas jeho používania.
  • Školský režim - aktiváciou školského režimu môžu deti nerušene študovať, pretože sú blokované iné funkcie ako správy alebo hovory. Časy pre školský režim je možné nastaviť flexibilne.
  • SOS tlačidlo - umožňuje nastavenie ľubovoľného čísla, na ktoré sa má volať v prípade stlačenia SOS tlačidla.
  • Čítačka prstov - slúži k uzamknutiu mobilného telefónu pomocou identifikácie odtlačkov prstov.

Mobil pre deti s funkciou snímania odtlačku prstov.

Cena mobilu pre dieťa

Zvyčajne je cena rozhodujúcim kritériom pri výbere mobilného telefónu pre dieťa. Je preto dôležité nájsť rovnováhu medzi cenou a funkčnosťou telefónu tak, aby vyhovoval potrebám vášho dieťaťa. Najlacnejšie telefóny sú klasické tlačidlové, ktorých cena začína na niekoľkých desiatkach eur. Na cene zhruba 100 eur začínajú smartfóny pre deti, cena však závisí od parametrov, ale aj značky.

Podľa ceny sme mobilné telefóny pre deti rozdelili nasledovne:

  • Do 100 eur - tlačidlové telefóny ponúkajúce základné funkcie, ako telefonovanie, posielanie SMS správ a niekoľko jednoduchých hier.
  • Od 100 do 200 eur - základné smartfóny s niekoľkými užitočnými funkciami a priemerným fotoaparátom.
  • Od 200 eur a viac - tieto smartfóny ponúkajú rozšírené možnosti používania a zvyčajne majú lepší pomer ceny a výkonu.

Súvisiace kategórie

Mobilné telefóny