Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať správnu teplotu svetla do miestnosti

Farba svetla nie je len o dizajne. Na jednej strane dokáže navodiť relax a na druhej strane spôsobiť migrény či problémy s očami. Práve z tohto dôvodu je potrebné zvoliť správnu teplotu svetla do miestnosti. Tak, ako sa mení denné svetlo, aj to umelé by sa malo prispôsobiť správnemu vytvoreniu atmosféry. Vhodne zvolená farba svetla toho dokáže naozaj veľa. Podčiarknuť detaily, zvýrazniť akcenty a mnoho iného. So správnou farbou žiaroviek si vytvoríte ideálne osvetlenie pre celý deň bez kompromisov. Ak neviete ako na to, čítajte ďalej.

Ako vybrať správnu teplotu svetla do miestnosti.

Ako sa vyznať v označovaní žiaroviek a svietidiel

Každý zdroj svetla sa skladá z rôznych spektrálnych farieb. Výsledkom súčtu týchto farieb je odlišná biela, ktorá môže byť vnímaná ako teplá, neutrálna alebo studená. Pre správny výber je potrebné pochopiť rozdiely v parametroch teda medzi kelvinmi a lumenmi. Zatiaľ čo lumeny merajú množstvo svetla, kelvin určuje teplotu farby.

Farba svetla môže byť buď teplá alebo studená. Čím vyššiu hodnotu kelvinov má svetelný zdroj, tým studenšie bude svetlo, ktoré vysiela. Aj tu platí známe pravidlo čím viac lumenov, tým je väčšia produkcia svetla. Odporúčané množstvo lumenov však závisí od veľkosti miestnosti, jej farby a účelu osvetlenia.

Žiarovky a ich označenie teploty.

Farba svetla je dôležitá

Príchodom kompaktných žiariviek a LED žiaroviek sa rozšírila možnosť výberu farebného podania svetelných zdrojov. Pri klasických žiarovkách bolo na výber len 2 700 K podanie farieb, čo znamená teplé biele svetlo. Pri LED a iných kompaktných zdrojoch je k dispozícii široká škála farieb. Najpoužívanejšie svetelné zdroje v súčasnosti sú žiarovky s teplotou chromatičnosti 2 700 K, 3 000 K, 4 000 K, 6 000 K, 6 500 K. Je dôležité zvoliť vhodnú farbu svetla a tým súčasne dosiahnuť aj dostatočnú svietivosť. Všeobecne platí, že čím je svetlo žiarovky chladnejšie, tým má vyššiu svietivosť.

Existujú tri štandardné varianty teploty svetla, ktoré sa líšia od seba na základe teploty sú to:

  • Žiarovky s nižšími hodnotami Kelvina v rozmedzí od 2 700 K do 3 200 K vytvárajú teplé svetlo vo farebnej škále od žltej, oranžovej, červenej až po teplú bielu v závislosti od zvolenej teploty.
  • Studené svetlo produkujú žiarovky s vyššími hodnotami od 8 000 K do 10 000 K v modro-bielom odtieni farieb.
  • Klasický biely farebný tón, pri ktorom sa spektrá teplého a chladnejšieho svetla stretávajú a transformujú v jednotnej farbe sa nazýva denné alebo neutrálne svetlo. Obvykle má tento typ teplotu zodpovedajúcu 4 600 K alebo 6 000 K.

Detská izba v prirodzenom svetle.

Ako vypočítať potrebné množstvo svetla?

Pri výpočte je potrebné zohľadniť celkový vzhľad miestnosti. V prípade svetlých priestorov sa odporúča z výkonu ubrať 10 %. V prípade tmavých izieb bude lepšie do výkonu trochu pridať. Vo všeobecnosti odporúčame pre každý m2 počítať s hodnotou 200 lumenov. Pre základné osvetlenie si vystačíte aj so 100 Lumenmi na 1 m².

Rovnica podľa ktorej si vypočítate potrebné množstvo svetla - Plocha miestnosti v m2 x počet odporúčanej intenzity svetla v priestore v lx lm.

Ak má miestnosť napríklad 10 m2, hodnota lumenov z každej lampy, lustra či LED žiarovky by mala byť dokopy minimálne 2000 lumenov.

Náš TIP: Pre lepšiu predstavu 1W LED žiarovka priemerne zodpovedá svetelnému výkonu 7 - 9 W klasickej žiarovky, čo je 75 až 100 lumenov.

Čarovanie so svetlom

Ak máte doma správne svietidlá, môžete sa pohrať s ďalšími možnosťami, ako zútulniť domácnosť. Je nesmierne dôležité, aby svetlo ľudí neoslňovalo a bolo čo najrovnomernejšie. Dôležitým faktorom je smer svetla. Osvetlenie zhora nadol je ideálne do miestností, kde musíte vykonávať činnosti vyžadujúce sústredenie. Naopak zdroj, ktorý osvetľuje priestor zdola nahor, je lepšie inštalovať do miestností, kde chcete zabrániť vytváraniu tieňov alebo oslneniu. Najlepšie nasvietenie vnútorných priestorov dosiahnete skombinovaním štyroch typov osvetlenia a to centrálnych, ambientných, pracovných a doplnkových svietidiel. Vďaka tomu dosiahnete optimálne svetelné podmienky pre všetky možné aktivity.

Centrálne osvetlenie miestnosti.

Centrálne osvetlenie

Postará sa o rovnomerné nasvietenie miestnosti jednou vrstvou svetla. Navyše ambientné osvetlenie pomáha vyrovnať a kompenzovať jas pracovného osvetlenia, žiarenie monitorov a televízie, aby príliš neoslňovali a nenamáhali zrak. Najefektívnejším spôsobom sú vhodné stropné svietidlá, vhod prídu správne umiestnené stojace lampy.
Pre dosiahnutie najlepších výsledkov a pocitu útulnosti, zvážte možnosť stmievania. V našej ponuke nájdete svietidlá ponúkajúce krokové stmievanie pomocou konvenčného vypínača alebo krokového stmievania. Keď budete chcieť dobre vidieť na danú činnosť, svetlo nechajte rozsvietené so 100 % intenzitou. Pokiaľ, ale budete konverzovať s rodinou či priateľmi, môžete si intenzitu prispôsobiť na jemnejšiu. To isté platí aj pre úpravu teploty chromatickosti, teda voľbu farby svetelného spektra od teplej žltej po studenú bielu.

 

LED pásky Retlux.

Ambientné osvetlenie

Je vlastne označenie pre LED pásky a predstavuje obľúbený variant osvetlenia najmä vďaka svojmu designu. Avšak okrem dizajnu spĺňajú aj funkčné využitie a znižujú záťaž pre vaše oči. Ak sú LED pásky upevnené okolo televízie či monitora, vytvoria svetelný efekt, ktorý pokryje aj ďalšie časti v neosvetlenej izbe.

V našej ponuke nájdete LED pásky Twinkly, ktoré sú dostupné v širokej farebnej škále. Môžete ľubovoľne meniť farby, vytvárať vlastné svetelné animácie, vybrať si z bohatej galérie či nechať svetlá hrať podľa hudby. Inštalácia je veľmi jednoduchá, pretože pásky sú ohybné a samolepiace, takže sa dajú jednoducho nainštalovať do miest, kam by ste sa s iným svietidlom nedostali.

 

 

Pracovné osvetlenie.

Pracovné osvetlenie

Využíva sa na osvetlenie pracovných aktivít ako aj čítanie kníh. Pointou toho typu svietidiel je priame osvetlenie vo smerovanom kuželi. Požiadavky pracovného osvetlenia dokonale spĺňajú praktické stolné lampy. Vďaka nastaviteľnému krku je možné osvetlenie smerovať presne podľa potrieb.

 

 

Doplnkové osvetlenie obývacej izby.

Doplnkové osvetlenie

Svietidlá patriace do tejto kategórie tvoria finálnu časť osvetlenia. Vo všeobecnosti sa používajú na osvietenie tienistých kútov interiéru. Patria sem rôzne nočné svietidlá so senzorom, ktoré sa automaticky rozsvietia v tme a zhasnú vo dne, ďalej sú to sezónne alebo celoročné dekoratívne svietidlá, ako aj minimalistické svetlo z LED sviečky. Doplnkové osvetlenie nemusí primárne slúžiť iba ako zdroj svetla, ale môže sa stať modernou a praktickou súčasťou dizajnu interiéru.

 

 

Ako vybrať správnu teplotu svetla do miestnosti

Teplé svetlo býva označované aj ako warm white (WW). Tento typ svetla disponuje nižšou farebnou teplotou ako denné svetlo. Vďaka tomu má jemnejší a upokojujúci účinok. Ponúka spektrum podania farieb s príjemným hrejivým nádychom do žlta. Predmety pri tejto farbe svetla pôsobia mäkko, priestory útulne a osoby majú prirodzenú farbu.

Pre lepšiu vizuálnu predstavu uvádzame príklady teplých farieb svetla:

  • 1 400 K – žeravé uhlíky
  • 1 900 K – sviečka
  • 2 500 K – východ a západ slnka
  • 2 800 K – bežná vláknová žiarovka

Zobrazenie rôznych farieb svetla.

Neutrálne alebo denné svetlo je praktickým odtieňom, ktorý nedráždi oči a nespôsobuje útlm, vďaka čomu podporuje sústredenie. Denná biela teda daylight white (DW) je typická bielym svetlom, ktoré má najbližšie k prirodzenému svetlu. Predmety ňou osvetlené majú chladnejší nádych, pokožka ľudí stráca príjemný teplý odtieň. Na druhej strane sa vyznačuje najsilnejšou svietivosťou. Takáto teplota svetla je vhodná aj pre stojanové svietidlá.

Príklady neutrálnych bielych farieb svetla:

  • 3 500 K – osvetlenie v štúdiu
  • 4 200 K – slnečné poobedie
  • 5 000 K – produkuje žiarivka

Studené svetlo je charakteristické modrastým odtieňom a silnou žiarivosťou. Práve kvôli týmto faktorom sa využíva vo väčších priestoroch, ktoré je potrebné dôkladne osvetliť. Studená farba svetla sa často používa na vytvorenie moderného, ​​čistého vzhľadu, na zvýšenie kontrastu a viditeľnosti. Studená biela označovaná ako cold white (CW) vydáva svetlo, v ktorom predmety ako aj osoby vyzerajú neprirodzene.

Pre predstavu ponúkame aj príklady studených bielych farieb svetla:

  • 5 600 K – blesk na fotoaparáte
  • 6 000 K – slnečný deň, v tieni
  • 6 500 K – xenónové svetlá automobilov
  • 8 000 K – polooblačno

Svietidlá v spálni.

Žiarovky vhodné do spálne a detskej izby

Pre tieto miestnosti je ideálne teplé svetlo, pretože pôsobí upokojujúco a je ako stvorené pre oddych a relax. Pomáha tiež pripraviť sa na spánok, čo vedie k lepšej kvalite spánku. Teplá farba žiaroviek býva častou voľbou aj pre kancelárie, nakoľko toto svetelné spektrum najmenej unavuje oči. Tak, ako v mnohých iných miestnostiach, aj pri spálni či detskej izbe platí, že by mala mať jedno centrálne svietidlo, ktoré by nemalo byť príliš ostré a oslnivé s farebnou teplotou nižšou ako 3 000 K. Zamerajte sa svietidlá, ktoré sú zospodu zatienené.

Pokiaľ sa vo vašej spálni nachádza aj skriňa, určite pouvažujte nad možnosťou jej nasvietenia. Hlavne veľké vstavané skrine si vyžadujú určité osvetlenie, aby ste sa v nich vedeli orientovať. Na tento typ osvetlenia sú ako stvorené LED pásky.

  • odporúčaný jas žiarovky - 3 000 – 6 000 lm
  • svetelná teplota - 3 000 – 5 000 K

Osvetlená obývacia miestnosť.

Aká je primeraná farba svetla do obývačky

Obývačka je priestorom, kde oddychujete, usádzate návštevu alebo sa zabávate. Nezáleží na tom, či pozeráte film, je dôležité, aby v miestnosti bolo viac zdrojov svetla, ktoré si prispôsobíte konkrétnej situácii. Podobne ako v spálni, je dobré vyhnúť sa silnému modrému svetlu, ktoré vás nabije energiou. Siahnite po žiarovkách s teplými odtieňmi. Ak máte bodové osvetlenie namierte ho na steny, aby vytvorilo príjemnú atmosféru alebo eliminovalo nežiaduce odlesky od televíznej obrazovky.

  • odporúčaný jas žiarovky - 1 500 – 3 000 lm
  • svetelná teplota - 2 200 – 3 300 K

Prirodzené svetlo v kuchyni.

Aj kuchyňa potrebuje vhodnú teplotu svetla

Kuchyňa je vo svojej podstate priestor s rovnakými požiadavkami ako pracovňa. Mnoho ľudí začína svoj deň práve v kuchyni, takže sú vhodné žiarovky so žiarivejšími odtieňmi, aby sa čo najviac priblížili prirodzenému svetlu. Hlavné stropné svietidlo je dobré doplniť o ďalšie typy. Konkrétne pre osvetlenie kuchynskej linky sú ideálne LED lineárne svietidlá. Sú vysoko výkonné, čiže silne svietia, ale pritom spotrebujú málo elektriny a zaberajú minimum miesta.

 

Správne osvetlená kúpeľňa.

Správne zvolené osvetlenie do kúpeľne

Pri výbere svietidiel do kúpeľne majte na pamäti, že musia mať potrebnú vzdialenosť od vodných zdrojov, a nesmie im chýbať určitá forma ochrany, teda IP krytie. Do kúpeľne sú určené svietidlá s krytím IP44. V tejto miestnosti by mal byť umiestnený jeden výkonný zdroj svetla s jasnejším odtieňom bielej farby v rozmedzí 4 000 K až 5 300 K na holenie či líčenie a minimálne jedno slabšie svetlo s hodnotou 3 000 K pre relax vo vani alebo rýchlu sprchu.

  • odporúčaný jas žiarovky - 4 000 – 8 000 lm
  • svetelná teplota - 3 000 – 5 000 K

Svietidlá v exteriéry.

Aká farba svetla je vhodná do exteriéru

Každé vonkajšie svietidlo disponuje individuálnym dizajnom ako aj špecifickým spôsobom umiestnenia. Môže byť upevnené na stene domu alebo na prístupovej ceste. Všetky exteriérové svietidlá sú vyrobené z odolných materiálov, ale ich špecifickú odolnosť určuje IP krytie voči vode, vlhkosti a mechanickému poškodeniu. Hodnoty svetla v exteriéri by mali dosahovať úroveň v rozmedzí od 5 000 K do 6 500 K.

Na osvetlenie príjazdovej cesty a chodníka je potrebné použiť silnejší svetelný zdroj. Praktické sú senzorové reflektory, ktoré sa samé zapnú aj vypnú. Prízemné a nízke záhradné svietidlá slúžia ako tlmené dekoračné osvetlenie, ktorým je možné nasvietiť detaily záhrady alebo rastlín.

 

 

Moderné osvetlenie Twinkly.

Doprajte si kvalitnú svietivosť s nízkou spotrebou

LED svietidlá a žiarovky sú charakteristické práve nízkou spotrebou. Dokážu ušetriť viac ako 80 % energie. Okrem osvetlenia miestností sú aj súčasťou mnohých spotrebičov. Ich ďalším benefitom je dlhá životnosť a maximálna odolnosť. LED žiarovky sa pýšia až 15x vyššou životnosťou než bežné žiarovky a nevadí im ani časté vypínanie a zapínanie. Okrem toho sa nezahrievajú, takže ani po niekoľkohodinovom svietení sa na nich nepopálite.

Aj z toho dôvodu sú nimi vybavené chladničky alebo vinotéky. A čo je najdôležitejšie LED svietidlá nevyžarujú UV ani IR žiarenie a okrem šetrenia vašej peňaženky šetria aj životné prostredie. Na rozdiel od klasických žiaroviek sa LED žiarovky zaobídu bez ortuti i olova, a vďaka dlhej životnosti nevzniká ani toľko odpadu.

 

 

Súvisiace kategórie

Osvetlenie Dekoratívne svietidlá Nočné svietidlá Ručné svietidlá Žiarovky Záhradné svietidlá