Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať recirkulačný digestor

Primárnou funkciou odsávačov pár je odvádzanie alebo čistenie znečisteného vzduchu, vznikajúceho v kuchyni pri príprave jedál. Digestor z hľadiska praktického fungovania a využívania kuchyne predstavuje jej neoddeliteľnú súčasť. Odvádza vône a pary vznikajúce pri príprave a varení jedla. Týmto spôsobom chráni čistotu stien a šetrí kuchynský nábytok. V prípade, ak nemáte možnosť nainštalovať digestor s externým odťahom do komína nezúfajte. Na trhu sú dostupné recirkulačné digestory, ktoré si rovnako dobre poradia s odvedením pachov. Rozdiel je iba v spracovaní odvetrávaného vzduchu. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako vybrať recirkulačný digestor.

Ako vybrať recirkulačný digestor.

Ako funguje recirkulačný digestor?

Digestory s režimom odťahu odvádzajú paru odťahovým potrubím, komínom alebo ventilačnou šachtou do exteriéru. Recirkulačné digestory fungujú na princípe recyklácie znečisteného vzduchu. Odsávaný vzduch prechádza odsávačom pár cez filter, zbavuje ho nečistôt a pachov. Takto vyčistený a ochladený vzduch sa vracia späť do kuchynského priestoru. O čistenie odsávaného vzduchu sa starajú tukové a uhlíkové filtre.

Tukový filter zachytáva tukové čiastočky a okrem toho chráni aj motor odsávača pár, ktorý by sa vplyvom mastnoty mohol poškodiť.

Uhlíkový filter je v podstate pachový filter umiestnený v plastovej nádobe s granulami aktívneho uhlíka, ktoré zachytávajú výpary a vlhkosť z odsávaného vzduchu. Uhlíkový filter svoju funkciu plní až dovtedy, kým sa nežiadúcimi látkami nezaplní. Následne ho treba vymeniť. V závislosti od intenzity varenia je nutné ho meniť každé 3 až 4 mesiace.

Uhlíkový filter môže mať aj takzvanú samohasiacu úpravu. To znamená, že je napustený špeciálnou látkou, ktorá zabráni jeho vznieteniu. Môže disponovať aj antibakteriálnymi vlastnosťami, vďaka ktorým sa nebudú v priestore rozmnožovať a šíriť nežiadúce mikroorganizmy.

Tukový filter v digestore.

Z akých materiálov sa vyrábajú filtre do recirkulačného digestora?

Filtre nemusia byť výlučne vyrobené iba z kovu. Dostupné sú aj v papierovej alebo textilnej forme. Kovový filter má dlhšiu životnosť ako papierový, pretože sa dá jednoducho umývať, dokonca aj v umývačke riadu. Jeho životnosť je v podstate identická so životnosťou samotného digestora, takže výmena nie je potrebná.

Na textilný tukový filter natrafíte iba výnimočne. Najčastejšie patrí do výbavy lacnejších recirkulačných digestorov. Textilné tukové filtre sa podobne, ako kovové dajú čistiť. Očistu je potrebné vykonať zhruba po 100 hodinách prevádzky. Miesto čistenia ho však bude pohodlnejšie rovno vymeniť, pretože látka sa zvykne veľmi rýchlo naťahovať a trhať.

Špeciálny tukový filter z polyuretánovej peny sa postará o zachytenie až o 90 % aj tých najmenších tukových častíc.

K dispozícii sú tiež kombinované filtre, ktoré pohlcujú pach a mastnotu zároveň. Tento typ filtrov však nie je vhodný pre všetky typy recirkulačných digestorov.

Recirkulačný digestor a jeho dizajnové prevedenia

Recirkulačné odsávače pár sú dostupné v rôznych prevedeniach. Takže nemusíte mať obavu, že nenájdete taký, ktorý by presne zapadol do vašej kuchyne. Ponúkajú jednoduchú inštaláciu, vďaka ktorej môžu byť umiestnené na stene, strope alebo dokonca v pracovnej doske. Správne zvolený recirkulačný digestor bude nielen dizajnovým, ale aj funkčným kúskom v každej kuchyni. Výber závisí aj od toho, ako často varíte a akým priestorom kuchyne disponujete. Na našom e-shope si môžete vybrať z niekoľkých typov recirkulačných digestorov, postupne vám ich všetky predstavíme.

Komínový recirkulačný digestor

Komínové digestory sú výkonnejšie a hodia sa do väčších kuchýň, kde sa pravidelne varí. Inštalujú sa priamo na stenu medzi horné kuchynské skrinky. Podtypom komínových digestorov sú takzvané rohové digestory, ktoré sa upevňujú do rohu. Ich najčastejšie miesto je najmä v kuchyniach v tvare písmena L.

Komínový digestor Philco.

Recirkulačný digestor ostrovčekový

Ostrovčekový alebo inak nazývaný priestorový digestor bude výraznou dominantou každej kuchyne. Je možné ho umiestniť kdekoľvek v priestore kuchyne nad varnú plochu. Keďže je zavesený na strope, neexistujú žiadne prekážky ako steny alebo skrinky, ktoré by obmedzovali množstvo odsávaného vzduchu. Vďaka tomu sú ostrovčekové digestory najúčinnejšie.

Výsuvný recirkulačný odsávač pár

V prípade, že máte malú kuchyňu je výsuvný digestor pre vás tým najideálnejším riešením. Inštaluje sa pod kuchynskú skrinku, nezaberie veľa miesta, je nenápadný a stačí ho vysunúť iba v prípade, keď ho budete potrebovať. Výsuvné digestory síce nedisponujú vysokým výkonom, ich výhodou však je, že dizajnovo zapadnú do každej kuchyne.

Recirkulačný odsávač podskrinkový

Aj tento typ digestora sa hodí do malej kuchyne. Môže byť namontovaný ako samostatný spotrebič voľne nad sporákom alebo nainštalovaný pod kuchynskou skrinkou. Podskrinkové digestory sa pýšia nízkou cenou a jednoduchou inštaláciou. Ich nevýhodou je slabší výkon a menej výrazný dizajn.

Vstavaný recirkulačný digestor

Pri realizácii novej kuchyne sú jednoznačnou voľbou vstavané digestory. Dodávajú kuchyni punc elegancie, zachovávajú jej línie ako aj celkovú estetiku. Niektoré modely môžu byť iba čiastočne zabudovateľné.

Mimoriadne praktickou a priestorovo nenáročnou voľbou sú inovatívne digestory integrované priamo do varnej dosky. Predstavujú najmodernejší a cenovo najdrahší variant.

Vstavaný digestor Amica.

Na veľkosti záleží

Ak už máte predstavu aký typ recirkulačného digestora vám vyhovuje, zamerajte sa aj na technické parametre. Pozor si dajte obzvlášť na veľkosť. Voľte ju podľa veľkosti varnej dosky, pretože recirkulačný digestor nesmie byť užší ako varná doska. V našej ponuke nájdete recirkulačné digestory v rozmedzí od 50 do 90 cm.

Okrem šírky je dôležitá aj vzdialenosť medzi digestorom a priestorom určeným na varenie. Nepísané pravidlo hovorí, že odsávač pár by mal byť namontovaný minimálne 60 centimetrov nad varnou plochou. Ak by ste ho osadili príliš vysoko, zníži sa účinnosť odsávania, ak bude zase príliš nízko, môže ho poškodiť teplo vychádzajúce z varnej dosky.

Pre elektrické varné dosky je minimálna vzdialenosť 65 cm, pri plynových varných doskách by mala byť vzdialenosť až 75 cm.

Ostrovčekový digestor Gorenje.

Správny výkon = dokonalé odsávanie v každej kuchyni

Výkon odsávača pár sa udáva v metroch kubických vzduchu, ktorý digestor za hodinu odsaje. Aby bolo odsávanie dostatočne efektívne, mal by byť výkon minimálne päťkrát a maximálne desať krát väčší, ako je objem miestnosti. 

Potrebnú kapacitu odťahu si môžete vypočítať aj sami. Vynásobte dĺžku, šírku a výšku kuchyne v metroch. Získaný objem v m³ potom vynásobte číslom 5 alebo 10, čo je priemerná výmena vzduchu za hodinu. Získate tak odporúčaný výkon odsávača pár v m³/h. Čím väčšia kuchyňa je, tým vyšší budete potrebovať výkon digestora.

Toto sú odporúčané hodnoty výkonu pre konkrétnu veľkosť kuchyne:

  • Kuchyne do 15 m2 si vystačia s odťahom do 450 m3/h.
  • Miestnosti od 15 do 20 m2 potrebujú odťah minimálne 550 m3/h.
  • Väčšie priestory do 30 m2 si vyžadujú odťah 770 m3/h.

Majte však na pamäti, že príliš malý výkon má za následok nedostatočne prečistený vzduch. Naopak, ak prekročíte maximálnu hodnotu, bude výsledok kontraproduktívny a zbytočne stúpnu náklady za elektrinu.

Optimálna hlučnosť sa postará o dokonalý komfort pri používaní

Ďalším dôležitým parametrom je hlučnosť, najmä ak máte kuchyňu spojenú s obývacou časťou. Keďže na odsávanie vzduchu je potrebný určitý výkon, digestor nebude nikdy tichý. Čím výkonnejší digestor si vyberiete, tým bude hlučnejší. Samozrejme hlučnosť ovplyvňuje aj zlá montáž. Vo všeobecnosti sú recirkulačné digestory hlučnejšie ako odťahové, pretože, čím viac majú úrovní filtrácie, tým majú väčšiu mieru hlučnosti. Medzi najtichšie digestory sa radia vstavané digestory, nakoľko sú z veľkej časti izolované skrinkou, ktorá určitý hluk pohltí.

Hlučnosť recirkulačných digestorov sa pohybuje v rozmedzí 55 až 70 dB. Maximálna hlučnosť by nemala presiahnuť hodnotu 60 dB, čo je úroveň porovnateľná s hlasitosťou bežného rozhovoru.

Komínový digestor v kuchyni.

Pri výbere nezabudnite ani na praktické funkcie

Okrem odsávania pár môže byť digestor vybavený aj niekoľkými užitočnými funkciami. K základnej výbave patria stupne výkonu, ktoré bežne bývajú tri. Kým nižšie rýchlosti sú určené na varenie, ktoré vyvoláva slabú vôňu a pary, ako je varenie cestovín a omáčok, vyššie stupne používajte pri vyprážaní alebo varení viacerých jedál naraz.

Takmer každý recirkulačný digestor je vybavený halogénovými alebo LED žiarovkami. Výhodnejšia je LED technológia, nakoľko je úsporná a ponúka dlhšiu životnosť.

K moderným funkciám patrí aj dobehový systém. Funguje na stlačenie jediného tlačidla, a to tak, že sa aktivuje dobeh motora na určitý čas aj po vypnutí odsávača.

Automatické odsávanie sa samo zapne ak identifikuje v okolí vyššie množstvo pár. Indikátor znečistenia filtra vás včas upozorní, keď je potrebné vymeniť alebo vyčistiť filtre.

Dotykové ovládanie nahrádza klasické mechanické ovládacie prvky. Takýto digestor disponuje aj displejom, na ktorom zobrazujú rôzne funkcie a prevádzkové hodnoty. Diaľkové ovládanie sa postará o dokonalý komfort pri varení. Recirkulačný digestor tak budete môcť ovládať pomocou ovládača aj na diaľku.

AdaptAir je technológia, vďaka ktorej je možné plné nasávanie vzduchu nad celou varnou zónou.

Pomocou funkcie Hob2Hood sú odsávač pár a varná doska rovnakej značky bezdrôtovo prepojené. Digestor sa automaticky zapne a prispôsobí rýchlosť odsávania podľa výkonu nastaveného na varnej doske.

Praktické osvetlenie na recirkulačnom digestore.

Ako správne používať recirkulačný digestor

Ak chcete, aby digestor splnil vaše očakávania, je potrebné ho vedieť aj správne používať.

  • Odsávač pár je potrebné zapnúť pár minút pred varením, aby sa vytvoril prúd vzduchu, ktorý zachytí pachy a paru hneď od začiatku varenia.
  • Ak je digestor zapnutý, v miestnosti zavrite okná a dvere.
  • Po skončení varenia nechajte digestor zapnutý na najnižšom stupni ešte približne 10 minút. Zbavíte sa tak všetkých pár a nepríjemných pachov v kuchyni.

 

 

Súvisiace kategórie

Recirkulačné digestory