Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať podskrinkový digestor

Digestor predstavuje povinnú výbavu každej kuchyne. Správne zvolený digestor okrem toho, že slúži na pohlcovanie pachov, pomôže aj s efektívnym čistením vzduchu od prachu a iných zdraviu škodlivých mikroorganizmov. A čo viac, správne nainštalované podskrinkové digestory zabránia kondenzácii počas varenia a dokonale odstránia prebytočnú vlhkosť. Má vplyv nielen na nábytok, ale aj klímu v interiéri a teda aj na vaše zdravie. Poradíme vám ako vybrať ten pravý kompaktný podskrinkový digestor pre vašu kuchyňu.

Aký je to podskrinkový digestor?

Dôležitým kritériom pri výbere digestora je samozrejme jeho umiestnenie a inštalácia. Podskrinkové digestory sa pomerne ľahko inštalujú pod závesné kuchynské skrinky alebo voľne nad sporák. Tvoria najtradičnejší a najobľúbenejší druh vhodný do bežných domácností. Hodia sa predovšetkým do malých kuchýň, pretože nezaberajú veľa miesta a nevyžadujú si žiadne stavebné úpravy či iný väčší zásah do kuchynského nábytku. V porovnaní s ostatnými digestormi je podskrinkový digestor cenovo dostupnejší, oveľa kompaktnejší, avšak nedosahuje tak vysoký výkon ako napríklad komínové digestory.

Kuchyňa vybavená podskrinkovým digestorom.

Podskrinkový digestor a jeho odťah

Nemenej dôležitým kritériom pre správny výber je spôsob prevádzky, teda spracovanie odvetrávaného vzduchu. Podskrinkové digestory môžu fungovať na recirkulačný (filtračný) systém, na externý odťah alebo môžu ponúkať kombinovaný odťah.

Externý odťah

Odvádza vzduch z kuchyne do exteriéru cez odsávacie potrubie. Dôležitá je samotná dĺžka potrubia ako aj jeho ohyby. Ak je potrubie príliš dlhé, úzke alebo má nadbytok ohybov, sťaží to prácu digestora a ten nebude podávať najlepší výkon. V prípade inštalácie digestora s odťahom je potrebné brať ohľad aj na smer napojenia. To môže byť horné, zadné a bočné. Nezabudnite ani na priemer hrdla, ktoré býva v rozmedzí 100 až 120 milimetrov. Podskrinkové digestory s odťahom sú väčšinou vybavené iba tukovým filtrom, ktorý má podobu hliníkovej mriežky.

Recirkulácia

Pri recirkulačnom podskrinkovom digestore naopak pary cez digestor iba prechádzajú a ostávajú priamo v priestore. Recirkulačný odsávač pár funguje na filtračnom systéme a má v sebe okrem filtra na tuky aj uhlíkový filter na zachytávanie pachov. Na rozdiel od tukového filtra sa uhlíkový filter čistiť nedá a je potrebné ho pravidelne vymieňať. Frekvencia výmeny závisí od pravidelnosti varenia. Môže to byť každé 3 mesiace alebo iba raz za rok.

Podskrinkové digestory s funkciou recirkulácie filtrujú väčší objem vzduchu ako digestory s externým odťahom takže sú hlučnejšie. Na druhej strane sú však jednoduché na inštaláciu a nepotrebujú žiadne potrubia na pripojenie.

Kombinovaný odťah

Na trhu sú dostupné aj podskrinkové digestory, ktoré ponúkajú kombinovaný odťah. Teda oba varianty, ako externý tak aj recirkuláciu. Prepnutím si môžete vybrať možnosť, ktorú práve chcete. Vďaka tomu je možné využiť výhody oboch typov odvodu pár. V lete si môžete zvoliť napríklad odťah von z miestnosti a v zime bude výhodnejšia recirkulácia, aby vám neunikalo teplo z kuchyne. V takom prípade, ale budete potrebovať odťahové potrubie a samozrejme aj filtre. Výhodou kombinovaných digestorov je najmä to, že sa pri ich výbere nemusíte nijako obmedzovať a vyberiete si taký podskrinkový digestor, ktorý sa vám páči a bude vyhovovať vašim potrebám.

Podskrinkový digestor pri práci.

Ako vypočítať výkon digestora?

Výkon je najdôležitejší parameter, ktorý sa udáva v m³/hod. Najlepší spôsob ako zistiť, aký výkon bude pre vašu domácnosť postačujúci, je urobiť jednoduchý výpočet: objem miestnosti x 6 alebo 10. Objem miestnosti vypočítate násobením šírky, dĺžky a výšky od podlahy k stropu. Čísla 6 alebo 10 sú koeficienty. Predstavujú počet vzduchových výmen, ktoré musí odsávač pár urobiť za jednu hodinu pre zaistenie správneho prečistenia vzduchu. V ideálnom prípade sa vzduch v miestnosti musí vymeniť šesť až desaťkrát za hodinu.

V menšej miestnosti si vystačíte s výkonom do 400 m3/h avšak vždy je lepšie mať nejakú rezervu a voliť radšej vyšší ako nižší výkon.

Nerezový podskrinkový digestor Elica.

Nastavenie rýchlosti odsávania

Aj napriek jednoduchej konštrukcii disponujú podskrinkové digestory možnosťou nastavenia niekoľkých stupňov ventilátora. Väčšinou sú to 3 rýchlostné stupne, ktoré sa ovládajú pomocou tlačidiel. Výkon sa pridávaním stupňov zvyšuje. Nižšie rýchlosti sú určené pre varenie, ktoré produkuje slabšie vône a menej pary, ako napríklad varenie omáčok. Vyššie rýchlosti sú vhodné na vyprážanie, pečenie alebo pri varení viacerých jedál súčasne. Posledný stupeň rýchlosti pomôže pri akútnom pripálení alebo vykypení počas varenia.

Ako vybrať podskrinkový digestor podľa rozmerov?

Správny rozmer digestora je potrebné vybrať podľa šírky kuchynskej skrinky alebo samotného sporáku. To znamená, že podskrinkový digestor by mal byť minimálne rovnako široký ako varná doska či sporák, ale ešte lepšie poslúži ak bude o niečo väčší. Najčastejšie sú dostupné podskrinkové digestory v šírke od 50 do 70 cm.

Správna vzdialenosť medzi podskrinkovým digestorom a varnou doskou

Keďže sa podskrinkový digestor nachádza priamo nad varnou doskou, je potrebné dodržať výrobcom odporúčanú vzdialenosť medzi nimi. Ak by ste ho umiestnili príliš vysoko alebo naopak veľmi nízko zníži sa jeho účinnosť. Optimálna vzdialenosť podskrinkového odsávača pár od varnej dosky je aspoň 65 cm.

Tukový filter podskrinkového digestora Electrolux.

Nie je filter ako filter

Kvalitné tukové filtre dokážu ochrániť nielen digestor, ale aj kuchynský nábytok pred mastnotou z výparov z varenia a taktiež ovplyvňujú aj samotnú hlučnosť prevádzky podskrinkového digestora. Ak by ste mali odsávač pár s tichým motorom, ktorý však nemá kvalitné tukové filtre, veľmi ľahko sa môže stať, že sa vnútro digestora poškodí a nebude pracovať tak, ako by mal. Tuky z výparov sa dostatočne nezachytia na tukových filtroch, a dostanú sa do vnútra digestora a do potrubného systému, čím sa môže poškodiť technológia a v najhoršom prípade môže dôjsť ku samotnej poruche.

Ak tukové filtre správne nezachytávajú mastnotu, spozorujete to aj na nábytku, kde budú viditeľné malé zaschnuté kvapôčky tuku, ktoré sa tam usadili z výparov z varenia. S čistením si nemusíte robiť ťažkú hlavu. Väčšina podskrinkových digestorov je vybavená tukovými filtrami, ktoré sa dajú jednoducho vyčistiť v umývačke riadu.

Recirkulačné podskrinkové digestory sú doplnené aj o uhlíkový filter, ktorý má za úlohu odstránenie zápachu a baktérií. Obsahuje aktívne uhlie s veľkým molekulárnym povrchom, ktoré dokáže zachytiť aj tie najmenšie alergény, baktérie, pachové častice a zabrániť ich ďalšiemu šíreniu do prostredia.

Často sú tieto filtre jednorazové a ich účinnosť je približne 3 až 4 mesiace. Samozrejme, závisí to od toho, ako často varíte a tiež od zloženia vašich jedál. Menej mastné a aromatické jedlá, ktoré pripravujete len cez víkend, určite menej zaťažia váš digestor ako husté a mastné jedlá, ktoré pripravujete pravidelne.

Energetický štítok podskrinkového digestora Philco.

Čo všetko prezradí energetický štítok na podskrinkových digestoroch?

Na energetickom štítku samozrejme nesmie chýbať ročná spotreba energie vyjadrená v kW, potom je to trieda účinnosti prúdenia vzduchu, trieda účinnosti filtrácie, trieda účinnosti osvetlenia a samozrejme samotná hlučnosť digestora.

Účinnosť prúdenia vzduchu

Udáva, ako účinne dokáže motor odsávať vzduch v pomere k príkonu, teda spotrebe. Aj v tomto prípade platí jednoduché pravidlo, že čím menej energie digestor potrebuje na odsatie určitého objemu vzduchu, tým je účinnejší a šetrnejší. Podskrinkové digestory sa podľa týchto údajov delia do tried od A, ktorá predstavuje najlepšiu triedu až po G, ktorá je po stránke spotreby elektrickej energie najhoršia.

Účinnosť filtrácie tukov

Pri meraní účinnosti filtrácie sa postupuje nasledovne. Nový tukový filter sa odváži a je podrobený skúške v prevádzke. Čím viac sa jeho hmotnosť po použití líši od tej pôvodnej, tým je účinnejší, pretože zachytil viac nečistôt. Aj táto hodnota je vyobrazená na energetickom štítku a rovnako ako účinnosť filtrácie sa vyjadruje triedami od A až G.

Ideálna hlučnosť pre komfortné varenie

Pri podskrinkových odsávačoch pár je hlučnosť rovnako dôležitým parametrom ako samotný výkon. Asi nikto by nechcel pripravovať obed v maximálnom hluku pripomínajúcom pobyt na stavbe. Parameter hlučnosti sa udáva v decibeloch (dB) a líši sa od konkrétneho modelu digestora. Udáva sa na najvyššom stupni nastavenia pri normálnom spôsobe využitia a nemal by prekročiť hranicu 70 dB. Kvalitnejšie modely disponujú hlučnosťou prevádzky na 1. a 2. stupni výkonu približne 45 až 50 decibelov.

Kvalitné osvetlenie

Ďalšou dôležitou súčasťou digestorov je integrované osvetlenie, ktoré zabezpečuje bezpečnú a pohodlnú prácu, ako aj kontrolu pripravovaného jedla. Podskrinkový digestor môže byť vybavený halogénovými alebo LED žiarovkami. Jednoznačne je výhodnejšia LED technológia, pretože je úsporná a má omnoho dlhšiu životnosť.

Ako správne používať podskrinkový digestor.

Ako správne používať podskrinkový digestor?

Ponúkame vám pár overených tipov ako správne používať podskrinkový digestor, aby ste nemali mastný film na kuchynských skrinkách, ani pach z vyprážania v celom byte.

Prvou chybou ktorej sa mnoho ľudí dopúšťa je, že digestor zapínajú príliš neskoro. Napríklad až vtedy, keď už jedlo vrie a nad hrncom je viditeľná para, alebo keď cítiť nejaký zápach z pečenia. Druhou chybou je skoré vypínanie a to v okamihu, keď sa vypne sporák a je dovarené.

Pre čistý vzduch v kuchyni je dôležité zapnúť podskrinkové digestory chvíľu predtým, ako začnete variť, ideálne 2 až 5 minút. Vďaka tomu sa vytvorí pravidelný vzduchový cyklus. Vypnutie by malo nastať až 10 minút po dovarení, aby sa dôkladne odstránili všetky pachy aj prebytočné teplo z varenia. Zabránite tak možnému nahromadeniu a zotrvávaniu vlhkosti v priestore.

 

 

Súvisiace kategórie

Digestory Podskrinkové digestory