Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať plynový sporák

Nízka cena nie je to jediné, čo na plynovom sporáku zaujme. Spoľahlivý a rýchly ohrev plynovej varnej dosky zaručí, že vaše pokrmy budú pripravené rýchlo a bez zvyškového tepla. V našom článku vám poradíme, ako vybrať plynový sporák tak, aby spĺňal všetky vaše požiadavky.

Ako vybrať plynový sporák?

Prečo si vybrať plynový sporák?

Sporáky sú na našom e-shope dostupné ako plynové, elektrické alebo kombinované. Každý sporák tvorí varná doska a rúra, pričom každý typ má svoje výhody a nevýhody, záleží len na vás, ktoré vlastnosti viac oceníte.

Zhrnuli sme pre vás niekoľko dôvodov, prečo sú plynové sporáky ideálnou voľbou:

  • S plynovou varnou doskou máte úplnú kontrolu nad teplotou. Môžete rýchlo a presne upraviť teplotu podľa potreby, čo je kľúčové pri príprave rôznych jedál.
  • Plynové horáky sa okamžite zahrievajú, čo umožňuje okamžitý štart varenia. Nemusíte čakať na predhrievanie, čím ušetríte množstvo času a energie.
  • Po vypnutí plynovej varnej dosky zostáva minimálne zvyškové teplo. To nie len šetrí energiu, ale aj znižuje riziko popálenia a umožňuje bezpečnejšiu manipuláciu s riadom.
  • Plynové horáky sa zapaľujú automaticky, vďaka čomu už nie sú potrebné zápalky alebo iný podpaľovač. Stačí jednoducho otočiť kolieskom a horák sa automaticky zapáli.
  • Plynové rúry často ponúkajú väčší vnútorný objem, čo je ideálne pre prípravu veľkých pokrmov alebo viacnásobné pečenie.
  • Plynové rúry môžu dosiahnuť vyššie teploty, čo je užitočné pri urýchlenom pečení alebo pri príprave receptov, ktoré vyžadujú vyššiu teplotu.
  • Krycie veko predstavuje multifunkčný prvok, ktorý môže mať viacero výhodných využití. Po jeho sklopení môžete získať odkladací priestor alebo pracovnú plochu na prípravu jedál.
  • Výhodou plynových sporákov je ich energetická úspornosť, ktorá môže viesť k nižším nákladom na prevádzku.

Pri výhodách plynových sporákov nesmieme zabúdať aj na ich nevýhody. Plynové rúry majú v porovnaní s elektrickými horšie regulovateľnú teplotu. Nevýhodou je aj absencia mnohých moderných funkcií, či už u varnej dosky alebo rúry.

Plynový sporák vyberajte podľa rozmerov.

Plynový sporák vyberajte podľa rozmerov

Aby plynový sporák dokonale zapadol do vašej kuchyne, sledovať by ste mali najmä jeho rozmery. Podstatná je hlavne šírka, ktorá môže byť 50 alebo 60 cm. Avšak v prípade plynového sporáka s piatimi horákmi môže byť jeho šírka až 90 cm. Výška a hĺbka väčšiny modelov je viac-menej rovnaká, pričom bežné rozmery sú výška 85 cm a hĺbka 60 cm.

Okrem rozmerov sa zamerajte aj na objem rúry, ktorý môže byť nasledovný:

  • do 45 litrov - vhodné pre jednotlivcov alebo menšie domácnosti, ktoré pripravujú menšie porcie jedál a pečú menej často
  • od 45 do 70 litrov - sú bežnou voľbou pre menšie a stredne veľké rodiny, ktoré potrebujú dostatok priestoru na prípravu svojich jedál
  • viac ako 70 litrov - určené pre väčšie rodiny alebo tých, ktorí radi pečú väčšie množstvo jedál naraz

Koľko horákov má plynová varná doska?

Plynová varná doska je pre tých, ktorí si cenia rýchlosť, presnosť a jednoduchosť varenia. Je ideálnou voľbou pre kuchyne, kde sa často pripravujú rôzne druhy jedál a kde je potrebné rýchlo meniť teplotu na dosiahnutie dokonalých výsledkov. Zvyčajne má varná doska 4 horáky, avšak dostupné sú aj modely s väčším alebo menším počtom horákov.

Plynová varná doska má niekoľko typov horákov:

  • Veľké horáky sú skvelé na prípravu väčšieho množstva jedla, ako sú cestoviny, zemiaky alebo jedlá pre viac osôb. Je však dôležité zvoliť vhodnú veľkosť nádoby, aby nedochádzalo k zbytočnému úniku tepla po stranách.
  • Stredne veľké horáky sú ideálnou voľbou ak potrebujete dosiahnuť rýchle zmeny teploty pri varení a dostatočný výkon.
  • Malé horáky sú určené na pomalý ohrev a varenie. Využijete ich pri varení ryže, roztápaní čokolády alebo príprave omáčok, kde je dôležité dosiahnuť presné teploty a zabrániť prehriatiu.
  • Horák WOK často nájdete na varných doskách s piatimi horákmi a býva umiestnený uprostred. Je ideálny na rýchle praženie pokrmov vo WOK panvici a umožňuje aj použitie väčších panvíc a hrncov. Tým dosiahnete rovnomernejší ohrev dna nádob.

Plynový sporák s piatimi horákmi.

Plynová varná doska má viacero druhov roštov

Rošty, inak nazývané aj mriežky, môžu byť vyrobené z rôznych materiálov. Najčastejšie sa využívajú rôzne druhy zliatin, nerezová oceľ, smalt alebo keramika. Plynový sporák môže mať jednodielny rošt alebo viacero samostatných. Záleží len na vás, aký počet roštov vám bude najviac vyhovovať, aby sa vám varná plocha sporáka dobre čistila.

  • Jednodielny rošt je spoločný rošt pre všetky horáky. Vyniká svojou stabilitou, ale vzhľadom na jeho väčší rozmer môže byť jeho čistenie náročnejšie.
  • Dvojdielne rošty sú najčastejšou alternatívou, kde má každý rad horákov vlastný rošt. Ich údržba je jednoduchšia, ale môžu mať horšiu stabilitu.
  • Samostatné rošty sú umiestnené na každom horáku plynového sporáka. Ak sú tieto rošty kvalitné a dostatočne ťažké, môžu byť veľmi stabilné.

Väčšina týchto roštov je vybavená protišmykovými silikónovými alebo gumenými úchytkami na spodnej strane, čím sa zlepšuje ich stabilita. Niektoré z týchto roštov sú označované ako "Stabil Plus” rošty. Je tiež dobré pozrieť sa na možnosť umývania týchto mriežok v umývačke riadu, čo uľahčuje ich čistenie.

Plynový sporák je bezpečný

Niekedy majú ľudia voči vareniu na plynovom sporáku predsudky, avšak vďaka mnohým bezpečnostným prvkom sa používania plynového sporáka nemusíte obávať. Takmer všetky modely plynových sporákov majú vo výbave tieto funkcie:

  • Poistka horákov a rúry - bezpečnostný prvok, ktorý zabraňuje úniku plynu, napr. pri nechcenom zhasnutí plameňa.
  • Automatické vypnutie rúry - umožňuje nastaviť čas alebo dobu nečinnosti, po ktorej sa sporák vypne.
  • Viacvrstvové sklo dvierok - plynový sporák s dvierkami z viacvrstvového skla umožňuje, aby vonkajšia strana dvierok zostala počas pečenia chladná. Táto funkcia je ideálna pre rodiny s deťmi alebo domácimi zvieratami, ktoré sa tak nemôžu popáliť dotykom na horúce dvierka.
  • Detská poistka - zabraňuje deťom v nežiaducom použití sporáka.

Základným pravidlom pri používaní plynového sporáka je tiež zodpovedné a starostlivé používanie. Dodržiavajte bezpečnostné pokyny a uistite sa, že sporák je v dobrej kondícii. S dodatočnými bezpečnostnými funkciami a správnym používaním je varenie na plyne bezpečné a efektívne.

Plynový sporák je náročnejší na údržbu.

Plynový sporák a jeho cena

Výhodou plynových sporákov v porovnaní s kombinovanými alebo elektrickými je ich cena. Najlacnejšie plynové sporáky zakúpite už za 230 eur, avšak na výber máte aj viacero ďalších modelov. Podľa ceny sme sa preto rozhodli rozdeliť plynové sporáky do týchto kategórií:

  • cena do 250 € - za túto cenu zakúpite základné modely s jednoduchým vybavením
  • cena od 250 do 400 € - v tejto cenovej kategórii už môžete očakávať kvalitnejšie a spoľahlivejšie modely, ktoré sú vhodné pre väčšinu domácností
  • cena od 400 € a viac - za túto cenu zakúpite vysoko kvalitný plynový sporák s pokročilými funkciami a dostatočným výkonom

Nezabúdajte na príslušenstvo

K novému plynovému sporáku si na našom e-shope môžete zakúpiť rôzne príslušenstvo a kuchynské náradie. Na výber sú čističe, trysky, prípojky, ale aj príklopy, ktorými môžete zakryť plynovú varnú dosku, ak ju práve nepoužívate.

Na veľkom WOK horáku si môžete vyskúšať pripraviť obľúbené ázijské jedlá vo WOK panvici, ktorá je dostupná v rôznych veľkostiach. Na výber sú aj klasické panvice s rôznymi úpravami povrchu a priemermi, takže si z pestrej ponuky určite vyberiete. Do plynovej rúry sa vám určite zíde nový plech alebo pekáč, pri výbere sa zamerajte najmä na ich rozmery.

 

 

Súvisiace kategórie

Plynové sporáky Sporáky