Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať plynový gril

Grilovanie predstavuje mimoriadne obľúbenú prípravu jedál najmä v lete, ale ak máte krytú terasu, užiť si ho môžete aj v zime. Ak s grilovaním iba začínate, skvelú voľbu predstavujú plynové grily. Oproti klasickým grilom na drevené uhlie alebo elektrickým grilom majú množstvo výhod. Medzi najväčšie výhody patrí jednoduchá manipulácia a zdravšia príprava jedál, avšak bez charakteristickej dymovej arómy. Navyše môžete plynový gril v prípade potreby používať aj ako štandardnú plynovú pec. Ak si neviete dať rady ako vybrať plynový gril, čítajte ďalej.

Ako vybrať plynový gril.

Ako funguje plynový gril?

Grilovanie na plynovom grile je nielen rýchle, ale aj komfortné, pretože plameň sa dá jednoducho regulovať ako v prípade plynového sporáka. Plyn je do grilu privádzaný hadicovým systémom, zapáli sa a následne malé plamene zahrievajú rošt. Palivo k plynovému grilu si musíte kúpiť osobitne. Nemusíte mať žiadne obavy, plynové grily sú bezpečné.

Pre plynový gril sú vhodným palivom plyny propán a bután, ktoré sú dostupné vo veľkostiach od 5 kg do 11 kg. Niektoré modely fungujú aj na zmesi skvapalnených plynov. Tie horia podobne ako propán a sú vhodné až do - 30 °C takže sa dajú používať aj v zime. Naopak bután nie je možné používať ak teplota klesne pod 0 °C.

Množstvo plynu, ktoré spotrebujete, závisí od výkonu plynového grilu. Priemerná spotreba na jeden kW je približne 100 g plynu za hodinu. To znamená, že gril s výkonom 12 kW spotrebuje okolo 1 200 g plynu za jednu hodinu. Takže 5 kg plynová fľaša vám vydrží približne 4 hodiny.

Pre správny výber plynového grilu je dôležitá stabilná konštrukcia a vhodný materiál roštov

Hlavnou prioritou plynového grilu je stabilita. Ak nehľadáte prenosný plynový gril vyberte si masívnu a robustnú konštrukciu s kvalitným spracovaním povrchu, ideálne z nehrdzavejúcej ocele, ktorá je antibakteriálna a ľahko sa čistí.

Následne sa zamerajte na grilovací rošt. Ten predstavuje najdôležitejšiu časť grilu a z tohto dôvodu je potrebné vyberať rošt tak, aby dobre držal teplo, a aby sa pomerne jednoducho čistil. Najčastejším materiálom býva:

  • Liatina predstavuje najlepšiu voľbu, pretože je pevná, ťažká, odolná a má dlhú životnosť. Jedinou nevýhodou liatinových roštov je náročnejšie čistenie.
  • Rošty z nehrdzavejúcej ocele sú ľahšie, avšak horšie vedú teplo a grilovaný pokrm sa môže pripekať. Ich veľkou výhodou je jednoduchá údržba.

Náš TIP: Ak chcete plynový gril s kvalitným roštom stavte na Fieldmann grily. Disponujú grilovacím roštom z odolnej liatiny, takže pri správnej starostlivosti vydržia v perfektnom stave dlhé roky.

Fieldmann plynové grily s hladkým povrchom.

Ktorý povrch grilovacej plochy bude ten najvhodnejší pre vás

Okrem materiálu z ktorého sú rošty vyrobené je dôležitý aj povrch grilovacej plochy, pretože každý typ je vhodný na prípravu niečoho iného. Viete aký povrch použiť a kedy?

  • Rošt je vhodný na prípravu mäsa, syrov, rýb, ale aj väčších kusov zeleniny.
  • Hladký povrch sa hodí na prípravu menších kúskov mäsa, ale je ideálny aj na prípravu vajec a húb.
  • Rebrovaný povrch je typický pre prípravu chutných steakov.

Pri výbere plynového grilu je najdôležitejšie konštrukčné vyhotovenie

Pri výbere plynového grilu záleží predovšetkým na tom, aké máte priestorové možnosti. Podľa konštrukčného vyhotovenia sa plynové grily rozdeľujú do dvoch skupín:

  1. Záhradné plynové grily
  2. Stolné plynové grily

Záhradné plynové grily

Klasické záhradné plynové grily sú ideálne na terasy a záhrady, pretože sa jedná sa o veľké grily s pevnou konštrukciou. Vážia aj niekoľko desiatok kilogramov, ale keďže majú vo výbave praktické kolieska, prenášať ich nebude problém. Disponujú vysokým výkonom a nechýba im ani veľká grilovacia plocha. Hodia sa na grilovanie pre celú rodinu, alebo ich oceníte aj v prípade záhradnej párty.

Záhradný plynový gril Fieldmann.

Plynové grily stolné

Vďaka svojim kompaktným rozmeromnízkej váhe sa dajú jednoducho umiestniť na stôl a budú skvelým doplnkom aj na malom balkóne. Ich výkon je spravidla nižší, ale na prípravu jedla pre menšiu rodinu sú úplne postačujúce. Nespornou výhodou je, že namiesto veľkej plynovej fľaše postačí malá plynová kartuša.

Ako vybrať plynový gril podľa grilovacieho systému

Najdôležitejšou časťou plynových grilov sú horáky. Každý druh horáku je odlišný a má svoje výhody aj nevýhody. Horáky zároveň definujú ako bude plynový gril fungovať.

Lávové grily – nestarnúca klasika

Sú mohutnejšie, pretože plynové horáky sú doplnené lávovými kameňmi. Ich výhodou je, že dokážu nasať teplo produkované horákmi a dlho ho udržiavajú. Dobré je aj to, že kvapkajúci tuk sa z kameňov vyparí a vďaka tomu bude grilované jedlo šťavnatejšie. Nevýhodu predstavuje náročnejšia údržba. Tuk a šťavy z grilovaného jedla kamene čiastočne absorbujú, pretože sú porézne takže po každom grilovaní je potrebné ich vyčistiť.

Obľúbené plynové grily s flavorizerom a oceľovými horákmi

Ich hlavnou výhodou je, že nad horákmi sú umiestnené kovové profily v tvare obráteného písmena V. Tieto profily zabraňujú priamemu ohrevu mriežky iba v mieste horáka, čím dochádza k výrazne rovnomernejšiemu vyhrievaniu. Prípadný tuk z grilovaného mäsa steká do zbernej misky v spodnej časti grilu. Časť z neho sa odparuje hore do jedál a zlepšuje tak ich chuť.

Plynové grily Fieldmann a ich grilovacia plocha.

O zdravé grilovanie sa postarajú horáky z keramiky – RBS

Skratka RBS znamená Radiant Burner System. Keramické horáky sú umiestnené pozdĺž dlhších strán grilu po bokoch grilovacej vane. Vďaka tomu je zabezpečené rovnomerné rozloženie tepla po celej ploche roštu. Ďalšou výhodou je, že horáky sa vďaka bočnému umiestneniu nedostanú do kontaktu s odkvapkávacím tukom a šťavami, takže sa netvoria karcinogénne látky a z gril neprodukuje žiadny dym.

Plynové grily s infračervenými horákmi predstavujú rýchly a lacný spôsob grilovania

Drahšie plynové grily sú vybavené jedným alebo dvoma infračervenými horákmi navyše. Infračervené horáky ohrievajú pokrmy rovnomerne s vysokou efektivitou a menšou spotrebou plynu. Tento systém grilovania uchováva mäsové pokrmy šťavnaté a zabraňuje ich pripáleniu.

Náš TIP: A ak nechcete prísť o charakteristickú dymovú arómu jedál na našej stránke nájdete skvelý doplnok – údiaci box. Jedná sa o nerezovú škatuľku s vekom, do ktorej sa vložia drevené lupienky. Naplnenú ju vložíte medzi horáky plynového grilu.

Chutné grilované pokrmy.

Ako vybrať plynový gril – záleží aj na veľkosti grilovacej plochy a celkového výkonu

Výkon plynového grilu sa udáva v kilowattoch (kW) a vo väčšine prípadov je uvedený osobitne pre každý horák. Sčítaním hodnôt získate celkový výkon grilu. Plynové grily majú výkon v rozmedzí 8,1 kW až 14,5 kW.

Čím viac horákov gril má, tým je lepšia regulácia tepla. Lacnejšie plynové grily disponujú dvoma horákmi, drahšie grily už majú vo výbave tri a viac horákov. Niektoré modely majú vo výbave okrem hlavných horákov aj praktický bočný horák, na ktorom môžete pripravovať omáčky alebo prílohy.

Ako vybrať plynový gril podľa veľkosti grilovacej plochy?

Ďalším parametrom, ktorý súvisí s počtom horákov, je veľkosť grilovacej plochy. Platí priama úmera, že čím väčšia grilovacia plocha, tým musí byť vyšší počet hlavných horákov. Veľkosť však zásadne vyberajte podľa vlastných potrieb. Aj na veľkom grile síce pripravíte menšie množstvo pokrmov, ale príprava sa predraží. To isté platí aj v prípade ak na menšom grile budete pripravovať väčšie množstvo potravín.

Pre menší počet osôb bude stačiť plynový gril Fieldmann FZG 3102 s grilovacou plochou 48 × 42 cm.

Plynový gril Fieldmann FZG 3018 s rozmerom grilovacej plochy 60 x 42 cm sa postará aj o viacčlennú rodinu.

Ako vybrať plynový gril na základe doplnkových funkcií

Pri výbere grilu sú dôležité aj praktické funkcie, ktorými môže byť konkrétny model vybavený:

  • Postranný horák predstavuje doplnkový horák, na ktorý môžete položiť hrniec alebo panvicu. Môžete si tak jednoducho ku grilovaným pokrmom uvariť vhodnú prílohu či omáčku.
  • Vďaka vstavanému teplomeru vo veku grilu okamžite viete, aká je vnútorná teplota aj so zavretým vekom.
  • Je dobré ak má plynový gril odkvapkávaciu misku odnímateľnú prípadne ľahko prístupnú, pretože do nej bude stekať šťava z grilovaných potravín, ako aj tuk z mäsa.
  • Úložné priestory sú nenahraditeľným doplnkom. Je mimoriadne praktické a estetické zároveň, ak gril disponuje úložným priestorom na propán-butánovú fľašu, ako aj miestom na uskladnenie riadu a grilovacieho náradia.
  • Piezoelektrické zapaľovanie sa postará o zapálenie grilu aj bez použitia zápaliek. Stlačením tlačidla vytvoríte iskru na horákoch a zapálite plyn.
  • Kolieska zaisťujú jednoduchú manipuláciu, ako aj premiestnenie bez ohľadu na váhu grilu.
  • Skvelou vychytávkou je aj grilovacia ihla s motorom, ktorá sa postará o prípravu veľkých kusov mäsa. Pomaly otáča pokrmy pod poklopom grilu, vďaka čomu bude mäso šťavnaté z vnútra a opečené zvonka. Skladá sa z ražňa, vidlíc a motora s napätím 230 V.

Gril Fieldmann v prevádzke na záhrade.

Plynový gril a jeho prvé použitie

Pred prvým grilovaním je potrebné skontrolovať všetky pripojenia, aby ste sa uistili, že plyn neuniká. Na túto činnosť môžete použiť buď spreje na detekciu netesností alebo vodu so saponátom. Obe metódy vytvorením bubliniek signalizujú, či je tesnenie priepustné. Ak počas kontroly zbadáte bublinky, znamená to, že plynový gril má netesnosti a určite ho nepoužívajte. Všetko ešte raz poriadne skontrolujte, utesnite, prípadne vymeňte chybné komponenty.

Po kontrole povyberajte z grilu mriežky, poriadne ich opláchnite a nechajte vyschnúť. Pred použitím je dobré ich naolejovať, pretože olej chráni nielen materiál, ale zabráni aj pripaľovaniu grilovaného jedla. Použiť môžete rastlinný alebo repkový olej, ktorý vydrží vysoké teploty. Potrite ním všetky kovové časti. Postačí tenká vrstva. Príliš veľa oleja bude pri následnom vypaľovaní zbytočne dymiť. Nakoniec plynový gril vypáľte. Oheň nechajte horieť približne 30 až 40 minút. Po tomto procese je váš nový plynový gril pripravený na grilovanie.

Príslušenstvo na grilovanie Fieldmann.

Nezabudnite ani na doplnkové príslušenstvo

Pri kúpe plynového grilu si v prvom rade overte, či máte potrebnú prípojku, ktorá nie je vždy súčasťou balenia. Na našej stránke okrem prípojky nájdete aj príslušenstvo na grilovanie ako napríklad sady grilovacieho náčinia, kefy na čistenie grilov, ale aj praktické ochranné obaly na grily.

Súvisiace kategórie

Plynové grily