Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať ostrovčekový digestor

Ostrovčekové digestory spĺňajú v každej kuchyni dve základné úlohy. Prvou je funkcia digestora a s ňou spojené odsávanie a filtrácia zaneseného kuchynského vzduchu. Druhou je ich štýlovosť. Ostrovčekový digestor má isté čaro, ktoré môže prispieť alebo dokonca povýšiť celý vzhľad miestnosti. Pri ich výbere máte dostatok flexibility. Na výber sú modely s rôznymi funkciami či odlišným dizajnovým prevedením. Na pomoc pri výbere sme pre vás pripravili nasledujúci článok, kde vám predstavíme najdôležitejšie parametre a všetko to, čo o ostrovčekových digestoroch potrebujete pred kúpou vedieť.

Ostrovčekový digestor umiestnený v štýlovej kuchyni

Čo sú ostrovčekové digestory?

Ostrovčekový digestor je jeden z obľúbených druhov kuchynských ventilačných systémov. Primárne celý systém napomáha k zlepšeniu vzduchu v kuchyni. Pomocou dobrého odvetrávania a cirkulácie nedochádza k hromadeniu pachov a dymu v okolí sporáka. Ostrovčekový digestor sa umiestňuje nad kuchynský ostrovček najlepšie priamo nad varnú dosku.

Výhody

Medzi obrovské výhody takéhoto digestoru patrí jeho silný výkon, vďaka čomu sa hodí aj do väčších kuchýň. Digestor je umiestnený mimo kuchynských skriniek takže pri kúpe odpadá starosť o výber presného rozmeru. Takisto ide o skutočne dizajnovo výrazný, moderný prvok, ktorý pomôže posilniť celý dizajn kuchyne. Výhodou je jednoznačne aj rozsiahla ponuka modelov a flexibilita v odťahu. Ostrovčekové digestory ponúkajú priamy odťah ako aj možnosť recirkulácie.

Nevýhody

Rozmerovo ide o väčší druh digestorov. Často sa môže stať, že bude väčší ako samotný sporák, nad ktorý ho namontujete. Samotná inštalácia tohto typu je takisto komplikovanejšia ako napríklad montáž podskrinkového digestora. O to komplikovanejšia bude ak sa rozhodnete pre ostrovčekový digestor s priamym odťahom. Rovnako sa nemusí hodiť do kuchýň s nižšími stropmi, kde môže pôsobiť skôr ako rušivý prvok. Kvôli vyššiemu výkonu a viacerým funkciám bývajú takisto aj cenovo drahšie.

Ostrovčekový digestor v tvare valca umiestený v modernej kuchyni.

Výkon ostrovčekového digestora

Pre ostrovčekové, ako aj všetky ďalšie druhy digestorov, je kľúčovým parametrom ich výkon. Ten sa odvíja od veľkosti miestnosti. Väčšie kuchyne vyžadujú digestory s vyšším výkonom, aby sa zabezpečil dostatočný prietok vzduchu. Naopak malé kuchyne si vystačia aj s digestormi s menším výkonom. Ostrovčekové modely môžu ponúknuť výkon v rozmedzí od 300 do 1500 m³/h pary. Pri vyberaní vhodného výkonu treba mať na pamäti dve zásady.

  1. Digestor by mal mať dostatočne silný výkon na miestnosť aj bez toho, aby bol nastavený na maximum. Pri kupovaní počítajte teda s istou rezervou.
  2. Digestor nad ostrovčekom by mal vzduch miestnosti prefiltrovať minimálne 5x no optimálne až 10x za 1 hodinu.

Ako vypočítať výkon digestora

Výkon odsávačov pár sa meria v m3 za hodinu alebo môže byť definovaný aj v kubických stopách za minútu (CFM). Tento parameter opisuje, koľko objemu vzduchu pretlačí digestor pri najvyššej rýchlosti za 1 minútu. V našich končinách, skôr narazíte na parameter m³/h .Potrebný výkon si môžete jednoducho vypočítať spočítaním objemu celej miestnosti a následným vynásobením číslom 10.

Objem priestoru sa rovná (šírka × dĺžka × výška miestnosti). Výsledok, ktorý dostanete je rovný výkonu motora digestora, ktorý potrebujete do vašej kuchyne. Ak máte kuchyňu prepojenú s inou miestnosťou, je potrebné do výpočtov zahrnúť rozmery oboch izieb spoločne.

Hlučnosť ostrovčekových digestorov

Ďalšou dôležitou špecifikáciou je hlučnosť odsávača pár. Tento parameter sa udáva v dB (decibeloch) a líši sa podľa konkrétneho modelu. Hlučnosť závisí najmä od otáčok ventilátora. Digestor bežiaci na plné otáčky bude automaticky produkovať viac hluku. Hlučnosť ostrovčekových digestorov sa pohybuje v rozmedzí od 50 do 70 dB. Tie najtichšie modely produkujú hluk ako zapnutá chladnička, zatiaľ čo tie najhlučnejšie možno prirovnať ku klasickým vysávačom. Ak si však na hlučnosť potrpíte, môžete si zaobstarať aj dodatočný diel, ktorý redukuje hlučnosť odsávača pár až o 4,5 dB.

Rozmery ostrovčekového odsávača pár

Vo všeobecnosti platí, že digestor by mal byť rovnako široký ako varná doska. Optimálne by však mal byť o niekoľko centimetrov väčší. Najčastejšie sa šírka digestora ostrovčekového pohybuje od 30 do 100 cm. Keďže nemusíte riešiť umiestnenie medzi skrinkami, máte na výber z rady rôznych tvarov ako aj dizajnových prevedení. Stretnúť sa môžete s valcovými, kvádrovými alebo klasickými komínovými ostrovčekovými digestormi.

Ostrovčekový digestor so stredne veľkými rozmermi

Odťah alebo recirkulácia

Odťah je systém, ktorý všetky nepríjemne zápachy, častice a výpary z varenia odsáva cez potrubie priamo von. Ide o efektívnejší systém, ktorý kuchyňu úplne zbavuje všetkých nečistôt vo vzduchu. Rovnako dobre zbavuje miestnosť aj tepla. Vyžaduje aj menšiu údržbu, keďže nie je potrebná pravidelná výmena filtrov. Inštalácia takéhoto systému je pomerne drahá, komplexná a bude vyžadovať dodatočné finančné prostriedky.

Recirkulačné ostrovčekové digestory vzduch nevytláčajú von, ale preháňajú ho cez viaceré druhy filtrov. Do týchto filtrov sa postupne zachytávajú pachy, mastnoty a dymové častice. Už prečistený vzduch je potom vrátený naspäť do miestnosti. Jeho inštalácia je jednoduchšia, lacnejšia a nie sú potrebné komplexné montážne práce. Tento systém však vyžaduje pravidelnú kontrolu a výmenu filtrov a takisto celková eliminácia para a pachov nemusí byť taká efektívna ako je to pri ostrovčekových digestoroch s odťahovým systémom.

Typy filtrov

Tukový filter je najčastejšie vyrobený z hliníka alebo nehrdzavejúcej ocele. Jeho hlavným účelom je zachytávanie čiastočiek mastnoty a iných mechanických častíc, ktoré by mohli odsávač zaniesť. Pre jednoduchšiu starostlivosť vyberajte modely, ktorých filtre sa dajú umývať v umývačke riadu.

Uhlíkový filter obsahuje aktívne uhlie, ktoré slúži na pohlcovanie a neutralizáciu nepríjemných zápachov z varenia. Práve tento filter patrí medzi príslušenstvo k digestorom, ktoré treba pravidelne meniť. Je to z dôvodu udržania efektívnosti odsávania. Meniť by sa mal približne každých 6 mesiacov.

Osoba vymieňa filter z komínového digestora.

Moderné funkcie ostrovčekových digestorov

Ostrovčekové digestory majú množstvo praktických funkcií. Medzi tie najobľúbenejšie môžeme zaradiť tieto:

  • Regulovateľný výkon umožňuje vybrať silu sania digestora podľa aktuálnej potreby. Regulovateľný výkon dopĺňa aj funkcia Booster. Tá prepne na krátku dobu sací výkon na maximum a po niekoľkých minútach ho vráti na pôvodnú úroveň.
  • Spätná klapka je umiestnená v potrubí digestora. Otvára sa iba jedným smerom. V chladnejších mesiacoch zabraňuje stekaniu vody, prieniku hmyzu alebo studeného vzduchu zvonku.
  • Funkcia tichého chodu stlmí digestor o niekoľko decibelov pričom zaisťuje neustále odsávanie všetkých nežiaducich pachov.
  • Funkcia odloženého vypnutia nechá digestor po dovarení bežať ešte určitú dobu, po ktorej ho automaticky vypne.
  • Signalizácia nasýtenia filtra automaticky užívateľa upozorní na potrebu výmeny alebo údržby filtra. S touto praktickou funkciou odpadá nutnosť pravidelnej manuálnej kontroly filtrov.
  • Inteligentný digestor komunikuje priamo s varnou doskou. Automaticky si konfiguruje výkon podľa používania varnej dosky.
  • Dotykový displej na ktorom môžete jednoducho a intuitívne regulovať výkon či vypínať alebo zapínať osvetlenie.
  • LED osvetlenie je úspornejšie, krajšie a takisto má aj dlhšiu životnosť.

Ostrovčekový digestor s moderným dotykovým displejom

 

Súvisiace kategórie

Digestory