Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať ochladzovač vzduchu

Prenosný ochladzovač vzduchu je účinným nástrojom na zlepšenie pohodlia v miestnostiach počas teplých letných dní. Toto zariadenie kombinuje ventilátor s chladiacim mechanizmom a často aj s možnosťou zvlhčovania vzduchu. V našom článku vám poradíme, ako vybrať ochladzovač vzduchu tak, aby spĺňal všetky vaše požiadavky. 

Ako vybrať ochladzovač vzduchu?

Klimatizácia vs ochladzovač vzduchu 

Výber medzi ochladzovačom vzduchu a klimatizáciou závisí od vašich potrieb, rozpočtu a preferencií. Ochladzovač vzduchu môže byť vhodný pre tých, ktorí hľadajú cenovo dostupnú možnosť s tichou prevádzkou, zatiaľ čo klimatizácia je ideálna pre tých, ktorí potrebujú rýchle a výkonné chladenie miestnosti.

Rozdiely medzi týmito zariadeniami spočívajú v nasledovných parametroch:

  • Princíp chladenia - ochladzovač vzduchu používa chladiace kazety alebo nádrže s vodou, ktoré je potrebné priebežne dopĺňať studenou vodou, alebo ľadom. Chladič v nádrži ochladzuje vzduch, ktorý cez neho prechádza. Klimatizácia používa chladič, ktorý obsahuje trubky naplnené chladiacim plynom. Tento systém funguje autonómne a nevyžaduje pravidelné dopĺňanie chladiaceho média.
  • Hlučnosť - prevádzka klimatizácie je často hlučnejšia kvôli kompresoru a ventilátorom.
  • Odvod teplého vzduchu - ochladzovač vzduchu nemá potrebu vytvárať odvod teplého vzduchu. To znamená, že ho môžete umiestniť takmer kamkoľvek v miestnosti, na rozdiel od klimatizácie, ktorá vyžaduje vytvorenie systému na odvod teplého vzduchu.
  • Výkon - ochladzovač vzduchu má mierne obmedzený výkon a môže znížiť teplotu v miestnosti maximálne o cca 6 °C, kým klimatizácia dokáže znížiť teplotu až o 20 °C.
  • Inštalácia - ochladzovač vzduchu stačí umiestniť kamkoľvek v miestnosti, naplniť vodou a zapojiť. Inštalácia klimatizácie býva často náročnejšia a zvyčajne si vyžaduje asistenciu odborníka. 

Ochladzovač vzduchu ponúka v porovnaní s klimatizáciou viacero užitočných funkcií.

Ako funguje ochladzovač vzduchu? 

Fungovanie prenosného ochladzovača vzduchu je založené na princípe odparovania a chladenia vzduchu, ktorý prechádza cez chladiace médium (vodu alebo ľad). Týmto spôsobom zariadenie dokáže znížiť teplotu v miestnosti a zvýšiť pohodlie. Je dôležité poznamenať, že prenosné ochladzovače vzduchu nie sú tak výkonné ako klimatizácie, a preto sú ideálne pre menšie miestnosti alebo na miesta, kde klimatizácia nie je k dispozícii. Taktiež majú tendenciu byť energeticky efektívnejšie a ekologicky prijateľnejšie v porovnaní s klimatizáciami.

Ochladzovač vzduchu funguje nasledovne: 

  1. Základným prvkom prenosného ochladzovača vzduchu je ventilátor. Tento ventilátor nasáva vzduch z miestnosti cez zadnú mriežku alebo otvory.
  2. Vo vnútri ochladzovača vzduchu sa nachádza chladiace médium, ktorým môže byť voda alebo ľad. Toto chladiace médium ochladzuje vzduch, keď prechádza okolo neho.
  3. Po ochladení vzduchu ho ventilátor vypúšťa do miestnosti cez prednú mriežku alebo otvory.

Prenosné ochladzovače vzduchu nie sú zamerané len na ochladzovanie, ale aj na odsávanie tepla a znečistených častíc z miestnosti, čo môže prispieť k zlepšeniu kvality vzduchu. Niektoré modely ochladzovačov vzduchu majú zabudovanú funkciu zvlhčovania vzduchu. To znamená, že okrem chladenia aj zvlhčujú vzduch, čo môže byť prospešné pre zdravie.

Ako funguje ochladzovač vzduchu.

Ochladzovače vzduchu sa líšia veľkosťou nádržky na vodu

Objem nádrže na vodu je dôležitým aspektom pri výbere ochladzovača vzduchu, pretože ovplyvňuje to, ako dlho môžete zariadenie používať bez nutnosti dopĺňanie vody alebo ľadu. Podľa objemu nádrže na vodu môžeme ochladzovače vzduchu rozdeliť do týchto kategórií:

  • menej ako 4 litre
  • 4 až 6 litrov
  • 6 až 9 litrov 
  • 9 litrov a viac

Prietok vzduchu

Prietok vzduchu je kľúčovým parametrom pri výbere ochladzovača vzduchu a udáva sa v m3/h. Správny prietok závisí od veľkosti miestnosti, v ktorej plánujete zariadenie používať. Je dôležité si uvedomiť, že s rastúcim prietokom vzduchu sa zvyšuje aj cena ochladzovača vzduchu. Vyšší prietok je však nevyhnutný pre dosiahnutie optimálneho výkonu v danom type miestnosti. 

Pripravili sme si pre vás krátky prehľad odporúčaných prietokov vzduchu pre rôzne typy miestností:

  • Menšie miestnosti (do 25 m2), ako sú spálne, kancelárie alebo študovne, môže byť dostatočný prietok vzduchu do 500 m3/h. Tento výkon zvyčajne poskytujú lacnejšie modely a je vhodný pre občasné použitie.
  • Stredne veľké miestnosti (25 m2 až 50 m2), ako sú obývacie izby alebo kuchyne sa odporúča zariadenie s prietokom vzduchu aspoň 1 000 m3/h. To umožní rýchlejšie ochladzovanie väčších priestorov a väčší komfort.
  • Veľké miestnosti (viac ako 50 m2), ako sú otvorené obývacie priestory alebo reštauračné zóny, vyžadujú výkonný ochladzovač vzduchu s prietokom vzduchu vyšším ako 5 000 m3/h. Tieto modely sú schopné efektívne schladiť rozsiahle priestory.
  • Ak plánujete používať ochladzovač vzduchu aj vonku, potom by ste mali zvážiť modely s prietokom vzduchu nad 6 000 m3/h, ktoré sú vhodné aj pre vonkajšie použitie, aj keď ich cena môže byť vyššia.

Ochladzovač vzduchu vyberajte podľa veľkosti nádržky na vodu.

Akú spotrebu energie má ochladzovač vzduchu? 

Pri výbere ochladzovača vzduchu nezabudnite venovať pozornosť jeho príkonu, ktorý informuje o množstve elektrickej energie, ktorú zariadenie spotrebuje na svoju prevádzku. Príkon je meraný vo wattoch (W) alebo kilowattoch (kW). Ochladzovače vzduchu majú všeobecne nízku spotrebu elektriny v porovnaní s klimatizáciou. 

Jednoduchšie ochladzovače vzduchu majú nízky príkon, obvykle okolo 5 W. Tieto modely sú energeticky efektívne a vhodné na občasné použitie.

Väčšina ochladzovačov vzduchu má priemerný príkon medzi 30 až 70 W. Tieto modely ponúkajú slušný výkon pri relatívne nízkej spotrebe energie.

Najvýkonnejšie ochladzovače vzduchu môžu mať vyšší príkon až okolo 200 W. Tieto modely sú schopné rýchlejšie ochladiť miestnosť, ale zároveň spotrebujú viac energie.

Ochladzovač vzduchu vyberajte podľa hlučnosti 

Hlučnosť je dôležitým faktorom pri výbere ochladzovača vzduchu a jej úroveň môže ovplyvniť vaše pohodlie v miestnosti. Hlučnosť ochladzovača vzduchu je vyjadrená v decibeloch, čím menej dB ochladzovač má, tým nižšia je jeho hlučnosť. 

Hlučnosť ochladzovača vzduchu sa pohybuje v rozmedzí od približne 25 dB do 66 dB. 

Hlavným zdrojom hluku býva ventilátor, ktorý cirkuluje vzduch. Preto sa pri väčších a výkonnejších ochladzovačoch vzduchu môže očakávať vyššia hlučnosť.

Ak plánujete ochladzovač vzduchu umiestniť do miestnosti, v ktorej sa spí, je vhodné zvážiť zariadenie s nižšou hlučnosťou. Niektoré modely majú špeciálny nočný režim, počas ktorého je hlučnosť minimalizovaná, aby nerušili váš spánok.

Vďaka kolieskam ochladzovač vzduchu ľahko prepravíte kam potrebujete.

Akú hmotnosť má ochladzovač vzduchu? 

Hmotnosť ochladzovača vzduchu by nemala byť hlavným rozhodovacím faktorom, ale je dôležité zvážiť ju v súvislosti s vašimi potrebami a očakávaným používaním zariadenia. 

Najmenšie ochladzovače vzduchu s hmotnosťou okolo 1,5 kg sú určené pre tých, ktorí potrebujú zariadenie, ktoré je jednoducho prenosné. Nízka hmotnosť ich robí ľahkými na manipuláciu a prenášanie, vhodné sú do malých miestností.

Malé ochladzovače vzduchu do 10 kg majú zvyčajne šikovné transportné kolieska, ktoré sú vyrobené z kvalitného plastu, aby odolali náročnejšiemu manipulovaniu. Navyše, často majú úchyt alebo madlo, ktoré umožňuje jednoduché nosenie a manipuláciu. Sú ideálne do menších priestorov.

Rozmernejšie ochladzovače vzduchu s hmotnosťou okolo 20 kg bývajú aj napriek ich vyššej hmotnosti vybavené kvalitnými prenosnými kolieskami, ktoré uľahčujú ich prenášanie a umiestňovanie v rôznych miestnostiach. Sú vhodné do stredných až veľkých priestorov.

Ochladzovače vzduchu majú viacero ďalších funkcií.

Funkcie, ktorými vás ochladzovač vzduchu prekvapí 

Ochladzovače vzduchu sú dnes vybavené širokým spektrom doplnkových funkcií, ktoré pridávajú na komforte a efektívnosti. Zistite, akými ďalšími funkciami môže byť vybavený váš nový ochladzovač vzduchu. 

  • Časovač - umožňuje nastavenie času, kedy má zariadenie začať alebo skončiť prevádzku. 
  • LED displej - umožňuje jednoduchú a intuitívnu obsluhu.
  • Režim prúdenia vzduchu - umožňuje nastavenie rýchlosti prúdenia vzduchu na viacero úrovní, zvyčajne na pomalé, stredné a rýchle. 
  • Oscilácia - táto funkcia umožňuje rovnomerné rozdeľovanie chladného vzduchu v miestnosti tým, že horizontálne alebo vertikálne posúva prúdenie vzduchu. To pomáha dosiahnuť rovnomernú teplotu v celej miestnosti.
  • Zvlhčovanie - niektoré zariadenia majú zabudovanú funkciu zvlhčovania, ktorá môže byť prospešná pre astmatikov a alergikov. Táto funkcia môže zvýšiť vlhkosť vzduchu v miestnosti a pomôcť zmierniť suchú pokožku a dýchacie problémy.
  • Ionizácia - je proces, pri ktorom sa do vzduchu uvoľňujú ióny, ktoré môžu pomôcť odstrániť prach, peľ a nečistoty. Tým sa zlepšuje kvalita vzduchu v miestnosti a podporuje sa aj imunitný systém.
  • Ukazovateľ vodnej hladiny - informuje o tom, kedy je potrebné doplniť vodu do zásobníka, aby zariadenie fungovalo správne.
  • Filtre - bránia vstupu prachových a peľových častíc do miestnosti. Toto je veľkou úľavou pre ľudí s dýchacími problémami, pretože pomáhajú udržiavať vzduch čistý a zdravý.
  • Ohrievanie vzduchu - niektoré zariadenia majú schopnosť ohrievať vzduch, čo je obzvlášť užitočné v zimných mesiacoch, keď potrebujete aj vyhrievať miestnosť.
  • Nočný režim - zabezpečuje tichú prevádzku a optimálne teplotné podmienky na nerušený nočný spánok. 
  • Indikátory - môžu signalizovať stav zásobníka vody, úroveň chladenia alebo iné dôležité informácie, ktoré vám pomôžu udržať zariadenie v optimálnom stave.

Spôsoby, ako ovládať ochladzovač vzduchu 

Pri výbere ochladzovača vzduchu je dôležité zvážiť aj spôsob jeho ovládania. Jednotliví výrobcovia ponúkajú viaceré možnosti ovládania svojich zariadení. 

Tlačidlá alebo dotykový panel, ktoré sa nachádzajú priamo na zariadení. Diaľkový ovládač umožní ovládať zariadenie z diaľky, takže sa kvôli zmene nastavenia nemusíte dvíhať z miesta. Ovládanie cez aplikáciu vo vašom smartfóne vám umožní zapnúť alebo vypnúť ochladzovač vzduchu na diaľku, aj keď práve nie ste doma. Táto funkcia je však skôr výnimkou a vybavené sú ňou len najdrahšie modely.

Ochladzovač vzduchu s možnosťou diaľkového ovládania.

Ochladzovače vzduchu sa líšia dizajnom 

Aj keď dizajn priamo neovplyvňuje funkčnosť ochladzovača, predsa len je dôležité, aby sa vám zariadenie páčilo a zapadalo do interiéru miestnosti, v ktorej ho budete používať. Väčšina ochladzovačov je dostupná v neutrálnych farbách, ako sú biela, sivá a čierna. Tieto farby sa dobre hodia do viacerých interiérov.

Niektoré ochladzovače môžu mať dizajnové prvky, ako napríklad LED osvetlenie, ktoré ho môže oživiť a pridať mu šmrnc.

Pri výbere zvážte aj veľkosť a tvar ochladzovača, tak aby v miestnosti nepútal veľkú pozornosť a zároveň vám nezavadzal. 

Ochladzovač vzduchu cena 

Cena ochladzovača vzduchu je častokrát rozhodujúcim faktorom pri kúpe, preto je dôležité zvážiť vaše potreby a očakávania vzhľadom k vášmu rozpočtu. Čím vyššiu cenu ste ochotní do nového ochladzovača vzduchu investovať, tým viac funkcií a výkonu môžete očakávať. Ceny ochladzovačov vzduchu sú pomerne rôznorodé a závisia od ich výkonu, funkcií a značky. 

Pre lepší prehľad sme ochladzovače vzduchu na našom e-shope rozdelili do niekoľkých kategórií:

  • do 60 eur - v tejto cenovej kategórii nájdete základné modely ochladzovačov vzduchu, ktoré sú vhodné pre malé miestnosti. Ich prietok vzduchu zvyčajne nepresahuje 500 m3/h. 
  • od 60 do 150 eur - za túto cenu kúpite ochladzovače vzduchu s vyšším prietokom vzduchu, ktoré sú vhodné pre stredne veľké až veľké miestnosti. Tieto zariadenia často disponujú dodatočnými funkciami, ako je čistenie vzduchu alebo časovač vypnutia/zapnutia.
  • od 150 eur a viac - v tomto cenovom rozpätí môžete očakávať ochladzovače vzduchu s vysokým výkonom a širokým rozsahom funkcií. Tieto zariadenia majú výkonný prietok vzduchu a sú vhodné pre veľké miestnosti alebo dokonca pre vonkajšie použitie. 

 

 

Súvisiace kategórie

Chladenie vzduchu a klimatizácie Ochladzovače vzduchu