Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať multimeter

Práca s elektrinou je náročná a okrem skúseného pracovníka si vyžaduje aj bezpečné, spoľahlivé a čo najpresnejšie zariadenie. K takým prístrojom patrí jednoznačne multimeter. Slúži na meranie elektrických veličín a to najmä napätia prúdu a odporu. Je vybavený celým radom prídavných funkcií a špecifických vlastností. Hoci jeho použitie je väčšinou veľmi jednoduché, výber vhodného nástroja môže ovplyvniť nielen pohodlie obsluhy, ale aj správnosť výsledkov merania.
V našom článku vám poradíme ako vybrať ten najvhodnejší multimeter, aby ste mali po ruke  správny a najmä bezpečný prístroj.

Ako vybrať multimeter.

Čo je to multimeter?

Multimeter je elektronický prístroj, ktorý sa používa na meranie rôznych elektrických veličín v elektrických a elektronických obvodoch. Po pripojení dvoch elektród k rôznym častiam elektrického systému je možné pomocou multimetrov zisťovať úrovne napätia a odporu alebo zmeny elektrických prúdov. Mnohí ľudia si mylne myslia, že multimeter a skúšačka je totožné zariadenie. Skúšačky napätia však majú menej funkcií (alebo žiadne) a primárne sa používajú na zisťovanie prítomnosti napätia v elektrickom obvode. Vyznačujú sa ľahkou konštrukciou, rýchlou odozvou a jednoduchým používaním.

Multimeter je skratkou slov multifunkčný a meter, čo znamená, že tento prístroj je schopný okrem elektrických veličín merať aj ďalšie hodnoty ako je kapacita, frekvencia, teplota a dokonca aj testovanie spojitosti obvodu. Premeria množstvo elektronických súčiastok ako sú LED diódy, tranzistory, rezistory či cievky. Skladá z troch hlavných častí a to voltmeter, ampérmeter a ohmmeter. Voltmeter sa používa na meranie elektrického napätia, ampérmeter na meranie elektrického prúdu a ohmmeter je využívaný na meranie elektrického odporu.

Profesionálny multimeter pri práci.

Ako funguje multimeter?

Multimeter má dve svorky (kladnú a zápornú), ktoré sú pripojené k meranému obvodu. Vďaka tomu zvládne zmerať elektrický prúd, odpor ako aj napätie, ktoré ním preteká a výsledok zobrazí na digitálnom alebo analógovom displeji.

Rozdelenie multimetrov

Multimetre sa rozdeľujú podľa druhu spracovania signálu, podľa použitia, druhu komunikácie a počtu zobrazených miest. Najbežnejšie je však rozdelenie podľa vyhotovenia.

Ručné multimetre

Tvoria najobľúbenejší variant. Ručné multimetre sú malé prenosné prístroje, napájajú sa pomocou batérií a vzhľadom sa podobajú dvojpólovým skúšačkám napätia. Sú ako stvorené pre domáce a priemyselné meranie hodnôt najrôznejších elektrických veličín. Keďže sú cenovo najdostupnejšie môže si ich zaobstarať ako profesionálny elektrikár, tak aj domáci kutil. Ručné multimetre a testovacie káble sa bežne používajú aj v autoservisoch.

Delia sa na analógové a digitálne pričom oba typy sa používajú na meranie napätia, prúdu a odporu a líšia sa iba tým, ako zobrazujú výsledky.

Analógový multimeter.

Analógové multimetre sa dajú ľahko rozlíšiť podľa vzhľadu nakoľko používajú ukazovateľ, ktorý sa pohybuje pozdĺž stupnice na označenie hodnoty. Sú síce menej náchylné na rušenie avšak sú aj menej presné. Ponúkajú iba jednoduchšiu analýzu signálu vzhľadom ku kolísajúcim a meniacim sa hodnotám. Disponujú len základnými funkciami, nie sú príliš odolné a sú náchylnejšie na nárazy.

Digitálne multimetre s displejom sú už presnejšie. Jedna časť multimetra pritom obsahuje ako ovládacie prvky tak i digitálny displej so zobrazením nameraných hodnôt. Na rozdiel od analógových meračov ponúkajú digitálne modely aj mnoho funkcií. Vďaka jednoduchej obsluhe, rýchlemu a presnému meraniu sú obľúbené nielen v priemysle, stavebníctve, autoservisoch, ale aj v domácnostiach. Špičkové digitálne multimetre dokážu zmerať extrémne malé rozdiely alebo výkyvy. Z toho dôvodu sú obľúbené aj v oblasti IT. Odstraňovanie problémov s hardvérom je oblasť, v ktorej môžu odborníci pomocou multimetra zistiť, či jednotlivé hardvérové ​​zariadenia sú stále aktuálne alebo či sa v existujúcom nastavení IT niečo zmenilo.

Digitálny multimeter.

Stolný multimeter

Je pomerne väčší, takže musí byť umiestnený na doske pracovného stola. Svoje využitie nájde v servisoch, laboratóriách a rôznych dielňach. Medzi jeho prednosti patrí vysoká presnosť, potrebné rozlíšenie merania a mnoho ďalšieho. Disponuje veľkým a ľahko čitateľným displejom, ktorý môže byť duálny alebo displej s grafickým zobrazením. Grafické displeje umožňujú nielen zobrazenie nameraných hodnôt vo forme trendu a stĺpcových grafov, ale môžu tiež zobraziť hodnoty v časovom priebehu v krivke alebo grafe.

V zadnej časti pri niektorých modeloch stolných multimetrov je možné nájsť aj ďalšie meracie vstupy, ktoré umožňujú integrovať systém multimetra do iných prístrojov pre zber dát. Rovnako tak môžu byť profesionálne stolné multimetre vybavené ďalšími rozhraniami alebo rozšíriteľnými slotmi.

Použitie multimetra v domácnosti.

Kliešťové multimetre

Do oblasti multimetrov patrí aj kliešťový multimeter, inak nazývaný aj prúdové kliešte. Je to v podstate kombinácia klasického kliešťového meracieho prístroja s ostatnými funkciami multimetra. Prúd sa meria pomocou samostatnej meracej svorky, teda meracieho transformátora. Ostatné meracie funkcie ku ktorým patrí meranie napätia, odporu a kontinuity obvodu sa vykonáva pomocou pripojiteľných káblov so skúšobnými hrotmi.

Prúdové kliešte síce nie sú vhodné na meranie nízkeho prúdu, avšak dokážu merať napätie i prúd aj v prípadoch, keď nie je možné meraný vodič odpojiť. Pomocou klieští je možné vodič uchopiť a zmerať v jeho okolí odpor, výkon, frekvenciu, štartovací prúd alebo magnetické pole. Meranie je bezkontaktné teda bezpečné, ale aj napriek tomu sa pri práci odporúča používať ochranné prostriedky. Rovnako tak ako ručné multimetre môžu mať aj kliešťové multimetre funkcie pre pokročilejšie merania, ako je testovanie diód alebo meranie frekvencie a kapacity.

Rozsah a presnosť merania

Rozsah merania určuje v akom maximálnom a minimálnom rozsahu je multimeter schopný merať.

  • bežné multimetere sa používajú pre invazívne prúdy DCA/ACA - uA - 10 A
  • kliešťový trafo multimeter meria od 10mA – 1 kA
  • kliešťový hallový multimeter meria DCA/ACA – 100 mA – 1 kA

Presnosť merania udáva ako presne je schopný multimeter zmerať danú hodnotu. Väčšia presnosť poskytuje lepšie výsledky pri meraní. Avšak aj ten najpresnejší prístroj môže mať určité odchýlky. Všeobecne sa dá povedať, že chyba pri meraní napätia nesmie presiahnuť 1 %, ideálne by mala byť menej ako 0,5 %. Niektoré nekvalitné prístroje môžu mať chybovosť až 2 %, naopak kvalitné prístroje merajú s chybovosťou do 0,5 %. Kvalitné multimetre majú chybovosť dokonca iba 0,05 %.

  • presnosť 1 => 0,25 % – zaručujú väčšinou drahšie digitálne multimetre
  • presnosť 2 => 0,5 % – poskytujú lacnejšie digitálne aj analógové multimetre

Digitálny multimeter Retlux.

Dôležité parametre pre správny výber multimetra

Multimeter umožňuje merať prúd, napätie aj odpor. K dispozícii je však omnoho viac prídavných funkcií a vlastností. Prístroje s plnou výbavou ocenia predovšetkým profesionáli, na občasné domáce použitie je priveľa funkcií zbytočných, pretože ich nemusíte využiť. Pri kúpe multimetra sa zamerajte jednoznačne na bezpečnosť, odolnosť ako aj doplnkové funkcie.

Bezpečnosť

Multimetre musia spĺňať určité bezpečnostné požiadavky, pretože iba kvalitné prevedenie zaručí bezpečnú a spoľahlivú prevádzku. Vo svete je zavedený a uznávaný systém hodnotenia CAT. Tento systém poskytuje objektívnosť a identifikáciu bezpečnostnej triedy multimetra a posúdenie jeho vhodnosti pre určitú úlohu. Dôležitú úlohu v tomto prípade hrá aj kvalita a hrúbka izolácie prívodných vodičov, napájacích svoriek a iných súčastí elektrického zariadenia.

Multimetre sa podľa normy CAT delia na tieto kategórie:

CAT I - nízkonapäťové aplikácie. Umožňuje merať chránené elektronické obvody, ktoré nie sú pripojené k sieti. Ide teda o rôzne prístroje, ktoré sú napájané batériami. Merať môžete aj obvody v autách alebo rôzne zariadenia s nízkym napätím.

CAT II - merania v miestnych sieťach. Pomôže merať rôzne spotrebiče s nízkym napätím, ktoré sú pripojené v elektrickej zásuvke.

CAT III - vnútorné elektrické siete. Dovoľuje merať trojfázové rozvody a elektrické inštalácie v stykačoch, chráničoch, spínačoch aj zásuvkách.

CAT IV - dokáže merať vo vonkajšom prostredí a je vhodný pre rozvádzače, transformátory, elektromery a podobne.

Používanie multimetra v autoservise.

Odolnosť

Multimetre musia byť dostatočne odolné voči poškodeniu elektrickým prúdom a zároveň by mali byť odolné aj voči pádom. Pri mnohých multimetroch je garantovaná odolnosť voči pádu z 2 metrov. Pri prístrojoch používaných vo vonkajšom alebo prašnom prostredí určite oceníte aj odolnosť voči vode a prachu.

Ak budete vykonávať meranie v uzavretých alebo nebezpečných priestoroch, odporúčame zakúpiť ručné multimetre s odnímateľným displejom alebo s funkciou prenosu dát v reálnom čase prostredníctvom bezdrôtovej technológie bluetooth.

Rýchlosť

Podstatnú úlohu zohráva aj rýchlosť merania. Tá býva väčšinou od 3 do 5 meraní za sekundu. Pri profesionálnych multimetroch je potom rýchlosť merania oveľa vyššia. Praktickým pomocníkom je aj lineárny bargraf, ktorý informuje o rýchlych zmenách meranej veličiny. Je určený na vizualizáciu analógového vstupného signálu v rozsahu od 0 do 100 %, z ktorých každých 10 % má jednu signálnu LED.

Doplnkové funkcie

Ak budete multimeter využívať na základné opravy v aute alebo v domácnosti, nemusí mať veľa funkcií. Ak ho však chcete používať na profesionálne účely funkcie navyše určite oceníte. Medzi najzákladnejšie patrí indikácia preťaženia alebo slabej batérie, automatické vypnutie alebo automatická detekcia hraničných hodnôt merania.

Drahšie digitálne multimetre už disponujú podsvieteným LCD displejom. Avšak majte na pamäti, že displeje s podsvietením majú väčšiu spotrebu.

Ďalej je to praktický vstup pre USB kábel alebo flash disk. Vďaka tomu je možné ukladať namerané hodnoty a ďalej s nimi pracovať. Multimetre s integrovanými pamäťovými funkciami alebo USB portom pre flash disky potom navyše podporujú funkcie pre záznam a jednoduchý prenos dát do počítača. Okrem USB rozhrania môžu byť k dispozícii aj profesionálne rozhrania IEEE-488 (GPIB) a RS-232.

Funkcia True RMS udáva hodnotu striedavého prúdu alebo napätia. Patrí k veľmi žiadaným funkciám a podstatne zlepšuje presnosť merania prúdu alebo napätia. Multimetre bez tejto funkcie vykazujú značné chyby merania, lebo dokážu správne merať len sínusové a neskreslené napätia a prúdy.

Pri meraní v priemyselnom prostredí sa uplatní LF filter, ktorý slúži na potlačenie vysokofrekvenčných signálov, ktoré sa generujú pri prevádzke elektromotorov s frekvenčnými meničmi.

Kvalitné multimetre sú vybavené aj funkciou LoZ, ktorá zaisťuje výrazné zníženie vstupného odporu a potláča rušivé jednosmerné (DC) napätie. Táto funkcia je tiež veľmi výhodná pri meraní bežných batérií, ktorými sú napájané rôzne domáce spotrebiče. Zaťaženie malým prúdom vedie k ďaleko objektívnejšiemu meraniu, než meranie bez akéhokoľvek umelého zaťaženia.

Nezabudnite ani na užívateľský komfort. Podstatne ľahšia bude práca s ergonomickým tvarom a jednoduchším spôsobom ovládania a s dobrou čitateľnosťou displeja z rôznych uhlov.

V závislosti od modelu môže byť multimeter dodávaný s rôznymi doplnkami ako sú napríklad ochranné púzdro, prepravná brašna, fixačné a závesné systémy či meracie káble.

Multimeter.

 

Súvisiace kategórie

Meracie nástroje Multimetre a testovacie káble