Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať multifunkčnú tlačiareň

Multifunkčné tlačiarne sú všestranné zariadenia, ktoré ponúkajú viac než len jednu funkciu a môžu značne ušetriť čas, energiu a priestor. V tomto článku sa pozrieme na to, pre koho sú tieto všestranné zariadenia ideálne, a čo všetko dokážu. Spoločne objavíme, prečo je lepšie používať multifunkčné tlačiarne, a ako vybrať tú správnu pre vaše potreby.

Multifunkčná tlačiareň.

Pre koho je určená multifunkčná tlačiareň?

Multifunkčná tlačiareň je univerzálnym zariadením, ktoré môže byť užitočné pre širokú škálu používateľov a organizácií.

V domácnosti je využiteľná pre tlač kvalitných fotografií, školských projektov a rodinných dokumentov. Napríklad študenti ocenia multifunkčné tlačiarne na tlač rôznych materiálov, vrátane referátov, seminárnych prác a cvičení.

Pre malé firmy a podnikateľov, ale aj vo veľkých kanceláriách môžu multifunkčné tlačiarne znamenať značné úspory miesta, keďže kombinujú tlačiareň, kopírku a skener do jedného zariadenia. Okrem tlače obchodných dokumentov môžu tieto zariadenia skenovať a kopírovať faktúry, zmluvy a ďalšie dôležité materiály. Grafici, fotografi a dizajnéri môžu oceniť vysokú kvalitu tlače a skenovania, ktorú multifunkčné tlačiarne ponúkajú.

Kompaktná domáca multifunkčná tlačiareň.

Čo všetko dokážu multifunkčné tlačiarne?

Multifunkčné tlačiarne sú všestranné zariadenia, ktoré ponúkajú mnoho rôznych funkcií a výhod.

Tieto všetky funkcie ovládajú multifunkčné tlačiarne:

Tlač dokumentov - multifunkčné tlačiarne umožňujú tlač textových a grafických dokumentov vo vysokom rozlíšení. Môžu byť vhodné pre tlač nielen textových dokumentov, ale aj fotografií a iných materiálov.

Kopírovanie – vďaka funkcii kopírovania môžete vytvárať kópie existujúcich dokumentov bez toho, aby ste ich museli znova skenovať či tlačiť. Táto funkcia je užitočná pri reprodukovaní viacerých kópií rovnakého dokumentu.

Skenovanie - multifunkčné tlačiarne majú skenovaciu funkciu, ktorá umožňuje prevádzať fyzické dokumenty na elektronický formát. Tieto skeny môžu byť ukladané na počítači alebo inom cloudovom úložisku.

Skenovanie do e-mailu - mnoho multifunkčných tlačiarní umožňuje priamo skenovať dokumenty a odoslať ich na e-mailovú adresu, čo zjednodušuje zdieľanie a archivovanie materiálov.

Skenovanie do cloudu - niektoré zariadenia ponúkajú možnosť skenovať dokumenty priamo do cloudových úložísk, čo zabezpečuje jednoduchý prístup k skenovaným materiálom odkiaľkoľvek.

Faxovanie – užitočná funkcia pre firmy, ktoré ešte stále používajú tento tradičný spôsob komunikácie.

Obojstranná tlač - táto funkcia umožňuje tlačeniu na oboch stranách papiera, čo šetrí papier aj ďalšie prostriedky.

Pripojenie k sieti - väčšina multifunkčných tlačiarní umožňuje pripojenie k počítačom prostredníctvom káblového alebo bezdrôtového pripojenia, čo umožňuje zdieľanie tlačiarne v rámci siete.

Mobilná tlač - viacero moderných multifunkčných tlačiarní podporuje tlač z mobilných zariadení, čo umožňuje pohodlnú tlač zo smartfónov a tabletov.

Podpora rôznych médií - multifunkčné tlačiarne môžu tlačiť na rôzne médiá, vrátane fotopapiera, obálok a iných špeciálnych materiálov.

Nakoniec, najväčšou výhodou, ktorú na multifunkčnej tlačiarni oceníte je energetická efektívnosť vďaka kombinácii niekoľkých funkcií v jednom zariadení.

Multifunkčná tlačiareň s množstvom funkcií.

Prečo je lepšie používať multifunkčnú tlačiareň?

Používanie multifunkčných tlačiarní má mnoho výhod v porovnaní s používaním samostatných zariadení, medzi 4 najlepšie dôvody, prečo je lepšie používať multifunkčné tlačiarne patria tieto:

  1. Úspora miesta - multifunkčné tlačiarne kombinujú viacero funkcií do jedného zariadenia, čo znamená, že nepotrebujete prispôsobiť miesto pre každé samostatné zariadenie zvlášť. To šetrí miesto na pracovnom stole alebo v kancelárii.
  2. Nižšie náklady - samostatné zariadenia sú často drahšie v porovnaní s multifunkčnými tlačiarňami, ktoré ponúkajú viacero funkcií za cenu jedného zariadenia.
  3. Pohodlie - multifunkčné tlačiarne vám umožňujú rýchlu a pohodlnú správu dokumentov, pretože môžete tlačiť, kopírovať, skenovať a faxovať z jedného miesta. To šetrí čas a tiež energiu.
  4. Šetrenie energie - moderné multifunkčné tlačiarne často využívajú energeticky efektívnejšie technológie, čo vedie k úspore elektrickej energie v porovnaní so staršími modelmi.

Samozrejme, je dôležité poznamenať, že hoci multifunkčné tlačiarne ponúkajú výhody v súvislosti s kompaktnosťou a pohodlnosťou, nie vždy môžu nahradiť samostatné zariadenia, ako sú samostatné skenery, faxy alebo špecializované tlačiarne. Samostatné zariadenia môžu ponúkať pokročilé funkcie a lepšiu kvalitu v určitých oblastiach, ako je profesionálna fotografická tlač alebo napríklad požiadavky na zvýšenú rýchlosť skenovania.

Preto, aby ste si vybrali multifunkčnú tlačiareň presne podľa vašich predstáv, spísali sme pre vás všetky dôležité parametre, ktoré odporúčame sledovať pri výbere zariadenia.

Multifunkčná tlačiareň ušetrí množstvo miesta na pracovnom stole.

Druhy multifunkčných tlačiarní

Multifunkčné tlačiarne sú k dispozícii v dvoch hlavných variantoch, atramentové a laserové multifunkčné tlačiarne.

Voľba medzi atramentovými a laserovými tlačiarňami závisí na tom, aké sú vaše hlavné potreby pri tlači a na aké účely budete zariadenie používať. Je dôležité zvážiť kvalitu tlače, rýchlosť, náklady na tlač a iné špecifické požiadavky predtým, než sa rozhodnete, ktorý typ tlačiarne je pre vás najlepší.

Atramentové multifunkčné tlačiarne

Multifunkčné atramentové tlačiarne sú ideálne pre tých, ktorí kladú dôraz na kvalitu tlače, najmä pri fotografiách a farebných grafických materiáloch. Tieto tlačiarne tlačia s väčšou presnosťou a vykresľujú farby s vysokým rozlíšením. Sú ideálne pre tlač veľkoformátových fotografií a grafických projektov, ktoré vyžadujú vysokú kvalitu.

Tieto tlačiarne sa tiež často vyznačujú nižšou obstarávacou cenou, čo znamená, že sú cenovo dostupnejšie v porovnaní s laserovými variantmi.

Napriek týmto výhodám však atramentové tlačiarne majú aj svoje nevýhody. Cena náhradných atramentových kaziet môže byť vyššia, čo môže predstavovať náklady na dlhodobú prevádzku. Tonery do atramentových tlačiarní sú tiež často drahšie. Navyše, tieto tlačiarne sú známe svojou pomalou tlačou, čo môže byť nevýhodou, najmä pri vyššom objeme tlače, kedy sa vyžaduje rýchla tlač.

Multifunkčná atramentová tlačiareň Canon.

Laserové multifunkčné tlačiarne

Multifunkčné laserové tlačiarne sú voľbou pre tých, ktorí potrebujú rýchlu a efektívnu tlač, najmä pri čiernobielych a textových dokumentoch. Sú ideálne pre kancelárie a podniky, kde je potrebné spracovať veľké množstvo dokumentov v krátkom čase.

Okrem toho majú laserové tlačiarne tendenciu ponúkať nižšie náklady na tlač na stránku v porovnaní s atramentovými tlačiarňami.

Napriek týmto výhodám majú laserové tlačiarne svoje obmedzenia, a to najmä v oblasti kvality tlače pre farebné fotografie a farebnú grafiku. Ak potrebujete tlačiť vysoko kvalitné fotografie alebo farebné grafické materiály, laserová tlačiareň by nemusela byť najlepšou voľbou.

Multifunkčná laserová tlačiareň Epson.

Rozmery papiera v multifunkčných tlačiarňach

Väčšina multifunkčných tlačiarní zvláda formát A4 a menší, čo je dostatočné pre bežné tlačové potreby. Avšak, nájdu sa aj tlačiarne, ktoré sú schopné pracovať s väčšími formátmi, ako je A3 a ešte väčšími.

Je však dôležité zvážiť či budete reálne potrebovať tlač na formáte A3, a či sa vám oplatí investovať do tlačiarne s touto funkciou. Pre lepšiu predstavu, cena multifunkčných tlačiarní, ktoré tlačia na formát A3, začína pri cene približne 110 €.

Formát A4 je najbežnejší a postačuje pre tlač väčšiny textových dokumentov, ale aj grafických materiálov. Naopak, formát A3 sa uplatňuje pre tlač plagátov, výkresov, úradných listín a iných veľkých dokumentov. Väčšina modelov multifunkčných tlačiarní podporuje A4 a A5, no pri A3 formáte môže byť situácia komplikovanejšia. Tieto väčšie formáty obvykle vyžadujú drahšie zariadenia, ktoré majú vyhradenú samostatnú priehradku pre tieto veľké stránky.

Multifunkčná tlačiareň Canon určená pre tlač rôznych formátov.

Typy tlače

Multifunkčné tlačiarne ponúkajú rôzne typy tlače a každý z uvedených typov má svoje využitie a výhody v závislosti od toho, aký druh dokumentov či materiálov potrebujete tlačiť.

Jednostranná tlač predstavuje tradičný spôsob tlače a je známa väčšine užívateľov. Dokumenty sa tlačia na jednej strane papiera, pričom druhá strana zostáva prázdna.

Obojstranná tlač umožňuje tlačiť na obe strany papiera. Niektoré multifunkčné tlačiarne majú možnosť automatickej obojstrannej tlače, čo znamená, že papier sa otáča a tlačí na oboch stranách automaticky. Iné modely vyžadujú ručné otočenie papiera pre tlač na druhej strane. Obojstranná tlač je užitočná najmä pre úsporu papiera.

Bezokrajová tlač umožňuje tlačiť cez celú plochu papiera a vynechať biele okraje, čo je ideálne pre tlač fotografií a farebných materiálov.

Rozlíšenie tlače

Rozlíšenie tlače ovplyvňuje kvalitu tlače a detaily vytvorených materiálov. Maximálne rozlíšenie tlače je často vyjadrené v jednotkách DPI (bodov na palec) a predstavuje, koľko pixelov tlačiareň dokáže vytlačiť na jednotkovú plochu.

Všeobecne platí pravidlo, čím vyššie je DPI, tým jemnejší a detailnejší je výsledný obraz. Laserové tlačiarne, ktoré sú primárne určené na tlač textových dokumentov, môžu mať nižšie rozlíšenie, napríklad 600 × 600 DPI alebo 4 800 × 600 DPI. Aj lacnejšie modely laserových tlačiarní môžu ponúkať takéto hodnoty.

Na druhej strane, ak plánujete tlačiť aj fotografie alebo farebné grafické materiály, budete potrebovať vyššie rozlíšenie. Atramentové tlačiarne sú často ideálne pre tieto účely a ponúkajú rozlíšenie okolo 5 760 × 1 440 DPI alebo ešte vyššie.

Je dôležité mať na pamäti, že pre ľudské oko môže byť ťažké rozoznať rozdiely v hodnotách väčších ako 2 400 DPI, najmä pri tlači textových dokumentov.

​​​​​​​Rýchlosť tlače

Rýchlosť tlače je často udávaná v jednotkách PPM, čo znamená stránky za minútu (pages per minute). Pri výbere tlačiarne je dôležité mať na pamäti, že uvedená rýchlosť tlače je zvyčajne meraná pri 5 % pokrytí stránky. Pri tlači fotografií sa rýchlosť môže rapídne znížiť, pretože tlač fotografických materiálov vyžaduje viac času.

Multifunkčné laserové tlačiarne majú tendenciu tlačiť rýchlejšie ako atramentové tlačiarne. Priemerná laserová tlačiareň môže tlačiť približne 25 až 30 strán za minútu, zatiaľ čo atramentová tlačiareň dosahuje priemer okolo 20 strán za minútu. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že rozdiel nie je veľký, pri väčšom objeme tlače môže byť tento rozdiel viditeľný.

Rýchlosť tlače multifunkčnej tlačiarne.

To, ako rýchlo dokáže multifunkčná tlačiareň tlačiť môže ovplyvniť aj niekoľko ďalších faktorov.

  • Tlač zložitejších dokumentov, ktoré obsahujú veľa obrázkov alebo grafiky, môžu vyžadovať viac času na tlač. Jednoduché textové dokumenty sa obvykle tlačia rýchlejšie.
  • Farebná tlač obvykle trvá dlhšie, ako čiernobiela tlač. To treba zvážiť, ak budete často tlačiť farebné materiály.
  • Vyššie rozlíšenie tlače môže spomaliť proces, pretože tlačiareň musí byť dôkladnejšia.
  • Rýchlosť tlače môže byť ovplyvnená aj tým, ako je tlačiareň pripojená k počítaču alebo sieti. Bezdrôtové pripojenia môžu byť o niečo pomalšie v porovnaní s pripojením cez USB.
  • Aj použitý papier môže mať vplyv na rýchlosť tlače. Niektoré tlačiarne sú optimalizované pre určité druhy papiera, čo môže ovplyvniť rýchlosť.

​​​​​​​Pripojenie-k-multifunkcnej-tlaciarni

Pripojenie k tlačiarni

Dostupné sú rôzne spôsoby pripojenia k tlačiarni, ktoré môžu uľahčiť tlač dokumentov. Pri výbere multifunkčnej tlačiarne zvážte, ktorý spôsob pripojenia by najlepšie vyhovoval vašim potrebám a aký druh zariadení budete pripájať k tlačiarni. Rôzne možnosti pripojenia vám môžu uľahčiť prácu a zvýšiť flexibilitu pri tlači z rôznych zdrojov.

Väčšina multifunkčných tlačiarní ponúka možnosť pripojenia cez WiFi. Toto bezdrôtové pripojenie vám umožňuje tlačiť bez potreby kábla. Je to výhodné a flexibilné riešenie, ktoré uľahčuje pripojenie tlačiarne k rôznym zariadeniam, vrátane počítačov a smartfónov.

Tradičný spôsob pripojenia tlačiarne k počítaču je cez USB kábel. Toto pripojenie je spoľahlivé a jednoduché a je stále dostupné na väčšine tlačiarní.

Niektoré tlačiarne podporujú pripojenie cez bluetooth, čo umožňuje bezdrôtovú komunikáciu medzi tlačiarňou a vaším zariadením.

Technológie Apple AirPrint a Google Cloud Print umožňujú tlačiť z akéhokoľvek zariadenia cez webové rozhranie bez potreby inštalovať akékoľvek ovládače. Sú užitočné pre tlač zo smartfónov a tabletov.

​​​​​​​Funkcie, ktoré na multifunkčnej tlačiarni oceníte

Pri výbere multifunkčnej tlačiarne je dôležité zvážiť, ktoré funkcie by vám najviac vyhovovali a uľahčili vašu prácu.

Multifunkčné tlačiarne môžu disponovať týmito funkciami:

  • Automatická obojstranná tlač - táto funkcia umožňuje tlač na obe strany papiera bez nutnosti manuálneho otáčania listu. Ušetríte tým čas a aj papier.
  • Automatický podávač - kopírovanie a skenovanie viacerých strán je rýchlejšie a jednoduchšie s automatickým podávačom, ktorý umožňuje vložiť celý balík stránok naraz.
  • Čítačka kariet - ak často tlačíte z pamäťových kariet, čítačka kariet je užitočnou funkciou.
  • Displej - prítomnosť displeja na tlačiarni umožňuje pohodlné nastavenie parametrov tlače priamo na zariadení.
  • Nastavenie formátu papiera - podpora rôznych formátov papiera, ako je A4 a A3, umožňuje flexibilitu pri tlači rôznych materiálov.
  • OCR (optické rozpoznávanie znakov) - táto funkcia vám umožňuje previesť naskenovaný text do editovateľného digitálneho formátu.
  • Oddelené náplne - samostatné nádrže na farby umožňujú vymieňať iba vyčerpané farby, čo šetrí náklady.
  • Počet strán a kópií - presné určenie počtu strán a kópií pri tlači alebo kopírovaní je užitočné pri väčších úlohách.

Zvážte aj ďalšie funkcie, ako je podpora inteligentného tlačového systému (napríklad HP+), tlač fotografií priamo z fotoaparátu (PictBridge), podpora pre paralelný port (LPT) alebo sieťový kábel (LAN RJ45).

Multifunkčná tlačiareň Canon množstvom funkcií.

Multifunkčná tlačiareň a cena

Na trhu nájdete viacero výrobcov multifunkčných tlačiarní, ktorí ponúkajú tlačiarne v rôznych cenových kategóriách a s rôznymi funkciami.

Významný výrobca tlačiarní často poskytuje lepšiu zákaznícku podporu a servis v prípade potreby. Rovnako tak ponúkajú spoľahlivé produkty s dlhou životnosťou.

V našej ponuke nájdete týchto uznávaných výrobcov multifunkčných tlačiarní:

  • Canon
  • Epson
  • HP
  • Xerox

Multifunkčné tlačiarne sú k dispozícii v rôznych cenových kategóriách. V závislosti od vašich potrieb môžete nájsť tlačiarne pre domáce použitie, malé kancelárie a veľké firmy. Ceny sa pohybujú od niekoľkých desiatok eur, po stovky až tisíce eur.

  • Cena do 100 EUR - tieto multifunkčné tlačiarne sú ideálne pre domáce použitie alebo malé kancelárie a zvyčajne ponúkajú základné funkcie tlače, kopírovania a skenovania.
  • Cena od 100 – 500 EUR - tieto multifunkčné tlačiarne sú vhodné pre malé a stredné firmy. Majú rozšírené funkcie a lepšiu rýchlosť tlače.
  • Cena od 500 EUR a viac - profesionálne multifunkčné tlačiarne pre väčšie firmy. Ponúkajú pokročilé funkcie, vysokú rýchlosť tlače a väčšie kapacity.

Pri výbere multifunkčnej tlačiarne sa zamerajte aj na špecifické potreby ako je farebná tlač, možnosť tlače na obidve strany papiera, automatický podávač pre skenovanie viacerých strán a ďalšie funkcie, ktoré ak nebudete nutne potrebovať môžu výrazne zvýšiť cenu zariadenia.

Okrem počiatočnej ceny zvážte aj náklady na prevádzku zariadenia. Tlačiarne s oddelenými nádobami na farby často šetria náklady na kúpu nových náplní.

Pri výbere vhodnej multifunkčnej tlačiarne je dôležité nájsť rovnováhu medzi cenou a potrebami vašej domácnosti alebo firmy. Rôzni výrobcovia ponúkajú rôzne modely, a preto je dôležité preštudovať recenzie a zvážiť, ktoré funkcie najlepšie vyhovujú vašim požiadavkám.

Vysokovýkonná multifunkčná tlačiareň Epson.

 

 

Súvisiace kategórie

Multifunkčné tlačiarne