Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať Moka kanvičku

Moka kanvička nie je len ďalším prístrojom na prípravu kávy, je to spôsob, ako priniesť do vášho domova atmosféru talianskej kaviarne, kde sa káva varí s láskou a starostlivosťou.

Moka kanvička je zlatým štandardom pre tých, ktorí túžia po lahodnom espresse v pohodlí domova. Táto jednoduchá a cenovo dostupná alternatíva k espressu vám umožní vychutnať si skutočný kávový zážitok bez potreby drahých strojov a dlhého učenia sa obsluhovať ich. Objavte tajomstvo moka kanvičky a zistite, ako si vybrať tú pravú pre vaše domáce kávové rituály.

Moka kanvička.

Moka kanvičky - ich výhody a nevýhody

Moka kanvičky majú svoje výhody a tiež nevýhody, poďme si ich teraz všetky predstaviť.

Výhody

Moka kanvičky umožňujú ľahkú a rýchlu prípravu kávy, čo ich robí vhodnými pre každodenné použitie. Káva z moka kanvičky má charakteristickú, niekedy mierne pripálenú chuť, ktorú milujú mnohí nadšenci kávy. Oproti niektorým iným spôsobom prípravy kávy má moka káva obvykle vyšší obsah kofeínu, čo môže byť pre mnohých ľudí skvelým benefitom.

Moka kanvičky sú cenovo dostupné a predstavujú výborný spôsob, ako si doma vychutnať kvalitnú kávu bez veľkých investícií.

Nevýhody

Najväčším nedostatkom moka kanvičiek je to, že môže dôjsť k prepáleniu kávy. Ak sa nepostaráte o správnu teplotu a dobu prípravy, môže mať výsledná káva nepríjemnú pripálenú chuť.

Moka kanvičky vyžadujú prípravu plného objemu kávy, takže nie sú ideálne pre tých, ktorí si chcú pripraviť len malé množstvo tohto nápoja.

Silná káva z moka kanvičky.

Ako funguje moka kanvička?

História moka kanvičky siaha až do roku 1933, keď taliansky vynálezca Luigi de Ponti predstavil tento nádherný výtvor svetu. Dnes existuje množstvo výrobcov, ktorí ponúkajú rôzne modely moka kanvičiek, ale jeden z najuznávanejších je určite Bialetti s jeho klasickým Moka Express modelom. Pre tých, ktorí hľadajú alternatívu, je tu aj Tescoma Paloma. S týmito kanvičkami si môžete pripraviť vynikajúcu kávu, ktorá sa takmer vyrovná káve z kaviarne a navyše ich nájdete aj v našej ponuke.

Princípom moka kanvičky je príprava kávy s vysokým tlakom vodnej pary, čo vytvára chuť tak blízku espressu. Príprava kávy v moka kanvičke je však menej náročnou a cenovo dostupnou alternatívou oproti komerčným espresso strojom. Kanvička sa skladá z troch častí a každá jedna má svoju úlohu.

  1. Spodná nádobka na vodu je základňou celého procesu. Do nej nalejte horúcu vodu až po určitú úroveň. Tento krok je kľúčový, pretože horúca voda je základom pre tvorbu tlaku, ktorý neskôr umožní vytlačiť kávu nahor.
  2. Druhým dielom moka kanvičky je zásobník na kávu. Toto je miesto, kde sa odohráva dôležitý proces prípravy kávy. Sem nasypte jemne až stredne hrubú mletú kávu. Výber správnej hrúbky mletia je dôležitý, aby sa káva pri príprave správne extrahovala. Kávová vrstva tu zostáva oddelená od vody v spodnej nádobe.
  3. Tretia, horná časť kanvičky je miestom, kde sa končí celý proces prípravy. Kanvičku môžete dať na sporák alebo pripojiť k elektrickej zásuvke, čo spustí ohrev. Keď sa voda v spodnej nádobe zohrieva, mení sa na paru, ktorá vytvára tlak a ten tlačí horúcu vodu cez kávu v strednom zásobníku nahor do hornej časti kanvičky. Týmto spôsobom vzniká dokonalá káva s chuťou espressa.

Výsledkom je úžasná káva, ktorá vás poteší chuťovým zážitkom podobným espressu. Teraz sa pozrime na to, čo potrebujete vedieť pri výbere svojej ideálnej moka kanvičky. Základnými parametrami pri výbere moka kanvičky sú jednoznačne typ ohrevu, materiál a objem kanvičky.

Moka kanvička sa skladá z troch častí.

Moka kanvičky a typ ohrevu

Pri výbere správnej moka kanvičky je jeden dôležitý parameter, na ktorý by ste mali myslieť a tým je spôsob ohrevu. Existujú rôzne moka kanvičky, ktoré môžu byť určené pre rôzne druhy ohrevu. Najčastejšie sa stretnete s troma typmi moka kanvičiek.

Moka kanvičky na plynový či elektrický sporák predstavujú najrozšírenejší typ na trhu. Príprava kávy v týchto kanvičkách prebieha nad plameňom plynového sporáku alebo na elektrickej platničke.

Moka kanvičky na indukciu fungujú podobne ako tie na elektrický sporák, ale je dôležité, aby boli vyrobené pre indukčnú varnú dosku, a aby veľkosť dna kanvičky bola kompatibilná s veľkosťou platničky na indukčnom sporáku.

Elektrické moka kanvičky sa pripájajú priamo do elektrickej zásuvky a sú vhodné predovšetkým na cestovanie alebo pre jednoduchú prípravu kávy. Niektoré z nich majú integrovaný rýchlovarný ohrev vody, takže nepotrebujú sporák.

Je dôležité si uvedomiť, že spôsob ohrevu obvykle neovplyvňuje chuť kávy, takže voľbu by ste mali robiť podľa vašich potrieb a dostupného umiestnenia v kuchyni. Bez ohľadu na to, ktorý typ moka kanvičky si vyberiete, môžete si užívať skvelú kávu podobnú espressu v pohodlí domova.

Moka kanvička na plynovom sporáku.

Materiálové prevedenie moka kanvičiek

Zameriame sa na ďalší dôležitý faktor pri výbere vašej ideálnej moka kanvičky a tým je materiál, z ktorého je moka kanvička vyrobená. V ponuke nájdete moka kanvičky rôznych veľkostí a farieb, takže si môžete zvoliť presne takú, ktorá sa bude najviac hodiť do vašej domácnosti. Čo sa týka materiálu, moka kanvičky nájdete najčastejšie v týchto dvoch prevedeniach:

  1. Moka kanvičky z hliníka - tieto kanvičky majú veľmi ľahké a odolné telo, ktoré vyniká rovnomernými tepelnými vodivými vlastnosťami. Hliník je tradičný materiál pre moka kanvičky.
  2. Moka kanvičky z nehrdzavejúcej ocele - tieto kanvičky sú obľúbené pre svoj lesklý vzhľad a často sa stávajú štýlovým doplnkom moderných kuchýň.

Pri výbere materiálu moka kanvičky je dôležité zvážiť svoje osobné preferencie a potreby. Hliníkové kanvičky majú dlhú tradíciu a sú vhodné pre začiatočníkov. Naopak, nerezové kanvičky sú štýlové a moderné, ale obvykle sú o niečo drahšie. Výber závisí aj od vašich možností ohrevu. Hliníkové kanvičky fungujú na viacerých typoch sporákov, zatiaľ čo kanvičky na indukciu musia byť z nerezu.

Je dobré mať na pamäti, že potravinársky hliník, ktorý sa používa pri výrobe dnešných hliníkových riadov, nie je rovnaký, ako staré hliníkové riady a nemá negatívny vplyv na zdravie.
Moka kanvička Bialetti Venus

Aký objem moka kanvičky zvoliť?

Aký objem Moka kanvičky si vyberiete, môže mať veľký vplyv na to, koľko kávy budete môcť pripraviť naraz a tiež koľko ľudí budete môcť potešiť čerstvou kávou.

Moka kanvičky sú k dispozícii v rôznych veľkostiach, pričom ich kapacita je zvyčajne uvádzaná v 50 ml šálkach. Ak však obľubujete väčšie hrnčeky s objemom 125 až 200 ml, bude pre vás vhodnejšia moka kanvička s väčším objemom.

Napríklad, ak si vyberiete moka kanvičku s objemom 150 až 200 ml, pripravíte si 3 až 4 menšie šálky kávy alebo 1 až 2 väčšie hrnčeky.

Ak preferujete moka kanvičku s objemom 200 až 300 ml, budete si môcť pripraviť 4 až 6 menších šálok kávy alebo 2 až 3 väčšie hrnčeky.

Pre tých, ktorí si vyberú moka kanvičku s objemom 300 až 450 ml, bude možné pripraviť 6 až 9 menších šálok kávy alebo 3 až 4 väčšie hrnčeky.

Keď si vyberiete moka kanvičku s väčším objemom, napríklad na 6 šálok a potom si v nej budete chcieť pripraviť len 2 šálky kávy, pravdepodobne budete nalievať menej vody a kávy podľa intuície. Avšak, týmto spôsobom v moka kanvičke nebude dosiahnutý potrebný tlak a výsledný nápoj nebude mať optimálnu chuť. Preto pri výbere moka kanvičky zvážte, pre koľko osôb budete najčastejšie pripravovať kávu.
Moka kanvička s malým objemom.

 

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy Kávovary