Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kosačku s mulčovaním

Kosačka s mulčovaním predstavuje najrýchlejší a najekonomickejší spôsob kosenia. Princíp mulčovania spočíva v tom, že pokosená tráva sa rozdrví na drobné častice, ktoré sa vracajú späť na trávnik. Odpadne namáhavé odpratávanie trávy a to nie je všetko. Kosačka s mulčovaním vám ušetrí kopec financií. Nebudete musieť kupovať hnojivo na trávnik a tým, že drobné čiastočky trávy ostanú v trávniku nie je nutné ani časté polievanie. Ak neviete ako vybrať kosačku s mulčovaním, tak čítajte ďalej.

Ako funguje mulčovacia kosačka?

Mulčovacia kosačka má žacie nože tvarované zložitejšie ako klasická kosačka. Po uzavretí vyhadzovacích otvorov pod skeletom tieto nože spôsobujú špecifické prúdenie vzduchu. Vďaka nemu odseknutá tráva nie je odhodená, ale prúdom vzduchu je vírená pred ostrie noža, kým nie je posekaná na malé časti. Takýto trávny odpad potom nie je potrebné hrabať ani zbierať, pretože pôsobí ako prírodné hnojivo. Okrem toho mulčovanie pomáha udržiavať vlhkosť v trávniku, potláča rast buriny a reguluje teplotu pôdy, čím vytvára ideálne podmienky pre zdravý rast trávy.

Ako vybrať kosačku s mulčovaním.

Pre správny výber kosačky s mulčovaním je dôležitý výkon a rozloha kosenej plochy

Jedným z najdôležitejších parametrov výberu je výkon. Ten sa odvíja od plochy, členitosti, ale aj hustoty porastu. Čím je výkon kosačky vyšší, tým väčšie a zarastenejšie plochy dokáže kvalitne pokosiť.

Na kosenie v pravidelných intervaloch úplne stačí kosačka s nižším výkonom. Silnejší výkon je dôležitý najmä v prípade, ak budete kosiť prerastený, prípadne vyšší trávnik.

Vo všeobecnosti platí, že kosačky poháňané elektromotorom dosahujú výkon približne do 2 500 W a poradia s plochou do 600 m2 , benzínové kosačky ponúkajú výkon až 6 500 W a zvládnu aj záhrady o výmere 1 000 m2.

Kosačka s mulčovaním a šírka záberu

Šírka záberu kosačky s mulčovaním sa udáva v cm a ovplyvní nielen efektivitu, ale aj rýchlosť kosenia. Platí pravidlo, že na veľké súvislé plochy je ideálnejší väčší záber, na členité plochy, kde sú záhony, kríky, stromy je vhodnejší menší záber, aby sa s kosačkou lepšie manipulovalo.

Odporúčaná veľkosť kosenej plochy podľa šírky záberu:

  • pre malé záhrady do 200 m2 si vystačíte so záberom 32 cm
  • na stredne veľké trávniky do 400 m2 sa hodia kosačky Fieldmann so záberom 40 cm
  • záber 40 – 45 cm sa hodí na pozemky s rozlohou do 500 m2
  • na rozsiahle trávnaté plochy do 1 000 m2 vyberajte šírku záberu 45 – 53 cm

Náš TIP: Ak máte stredne veľký, prípadne členitejší trávnik, odporúčame vám mulčovacie kosačky s pojazdom. Pohon kolies uľahčí celé kosenie, pretože kosačku nie je potrebné namáhavo tlačiť.

Mulčovacia kosačka pri práci.

Rozdelenie kosačiek s mulčovaním podľa druhu pohonu

Základné členenie mulčovacích kosačiek je podľa typu pohonu. Každý pohon sa hodí pre iný typ záhrady. Fieldmann kosačky na trávu s mulčovaním sú dostupné s elektrickým, akumulátorovým a benzínovým pohonom.

Ekonomickú voľbu predstavujú mulčovacie kosačky elektrické

Elektrické kosačky s mulčovaním sa napájajú z bežnej siete 230 V / 50 Hz a sú postačujúce na trávne plochy s rozlohou do 600 m2. Ich nespornou výhodou je nízka obstarávacia cenaminimálne prevádzkové náklady a tichý chod. Po kosení ich stačí jednoducho očistiť od zvyškov trávy a odložiť. Okrem toho, že sú ľahko ovládateľné, hodia sa aj na kosenie užších priestorov. Jedinou nevýhodou je potreba zásuvky a nutnosť používania predlžovacieho kábla, čo môže byť obmedzujúce.

  • elektrické kosačky s výkonom do 1 000 W sú postačujúce pre trávnik s rozlohou do 300 m2
  • na trávne plochy o výmere do 500 m2 vyberajte výkon v rozmedzí 1 000 až 1 500 W

Elektrické kosačky rotačné bývajú vybavené bezpečnostným spínačom, ktorý bráni náhodnému spusteniu, takže bezpečnosť pri práci je zaručená.

Akumulátorová kosačka Fieldmann.

Akumulátorové mulčovacie kosačky stvorené na ekologickú údržbu záhrady

Akumulátorové kosačky s mulčovaním predstavujú modernú, ekologickú a mimoriadne mobilnú starostlivosť o trávnik. Pri práci vás nelimituje elektrický kábel a nie je potrebné dolievať ani žiadne prevádzkové kvapaliny.

Na pohon využívajú lithium-iónovú batériu. Aku mulčovacie kosačky sú určené prevažne pre menšie trávniky do 400 m². Ľahko sa ovládajú, sú tiché a s minimálnymi nárokmi na údržbu. Majú však obmedzený prevádzkový čas v závislosti od kapacity akumulátora. Pokiaľ však budete mať náhradný akumulátor, zvládnete kosiť aj väčšiu plochu. Po vybití jednoducho vložíte druhý akumulátor a môžete pokračovať v práci.

  • akumulátor s kapacitou 2 až 3 Ah je postačujúci približne na 300 až 500 m2 trávnika
  • kapacita 4 Ah by mala stačiť aj na plochu s rozlohou 500 až 700 m2

Náš TIP: Ak si chcete kúpiť akumulátorovú mulčovaciu kosačku, stavte na značku Fieldmann. Takmer všetky Fieldmann aku kosačky s mulčovaním sú súčasťou rodiny AKU FAST POWER 20V. To znamená, že ak máte Fieldmann akumulátorové nožnice na živý plot, akumulátorové vertikutátory alebo krovinorezy, nie je nutné ku každému stroju dokupovať zvlášť špeciálnu batériu, ale postačí vám jedna.

Benzínová kosačka s pojazdom Fieldmann.

Vysoký výkon a neobmedzené použitie ponúkajú benzínové mulčovacie kosačky

Benzínové mulčovacie kosačky sú osadené štvortaktným motorom, ktorý im poskytuje dostatočný výkon na zvládnutie aj náročnejšieho terénu. Nevyžadujú si pripojenie do siete ani nabíjanie akumulátora. Majú robustnejšiu konštrukciu, sú odolnejšie, ťažšie, ale vyžadujú priebežnú údržbu vrátane dopĺňania benzínu a oleja.

Pri benzínových kosačkách je okrem výkonu dôležitý aj objem motora, ktorý sa uvádza v centimetroch kubických a pohybuje sa v rozmedzí od 130 do 200 cm3.

  • pre kosenie menších záhrad okolo domu do 1 000 m2 sa hodia benzínové kosačky s výkonom 2,22,5 kW
  • na stredne veľké plochy do 1 800 m2 si vyberajte radšej mulčovacie kosačky s výkonom v rozsahu 2,5 – 3 kW
  • výkon nad 3,5 kW sa hodí na údržbu väčšieho, členitejšieho terénu s rozlohou 2 000 m2

Na rovný terén sú postačujúce benzínové mulčovacie kosačky Fieldmann bez pojazdu. V prípade náročnejšieho terénu si vyberte radšej kosačky s pojazdom. Pojazd sa aktivuje stlačením páčky pod madlom, ktorú je potrebné pridržiavať po celú dobu kosenia. Niektoré modely majú navyše variátor, ktorý umožní plynulú zmenu rýchlosti.

 

Aký skelet kosačky s mulčovaním bude ten najlepší?

Skelet kosačky má za úlohu tlmenie nárazov počas kosenia. Vďaka tomu je chránený nielen motor, ale aj žacie nože kosačky.

Pre elektrické a akumulátorové kosačky je charakteristický podvozok z ABS plastu. Nepodlieha síce korózii, ale pri nesprávnej manipulácii sa môže zlomiť. Druhou možnosťou je kovový skelet, ktorý je robustnejší a pýšia sa ním benzínové kosačky Fieldmann. Kovový skelet ponúka vyššiu životnosť, nakoľko odoláva mechanickému poškodeniu aj náhodným nárazom.

Benzínová mulčovacia kosačka Fieldmann.

Veľkosť zberného koša

Pri mulčovaní nie je potrebné, aby bola kosačka vybavená zberným košom. Keďže je tráva rozsekaná na malé časti ľahko zapadne pomedzi ostatné steblá trávy. V prípade, keď mulčovanie využívať nebudete vhod príde zberný kôš. Môže byť vyrobený z plastu, textilu alebo ich kombinácie.

  • elektrické alebo akumulátorové kosačky, majú zberný kôš najčastejšie z plastu s objemom v rozmedzí 30 až 40 litrov.
  • kombinovaný zberný kôš s objemom od 50 do 70 litrov je typický pre benzínové kosačky
  • niektoré Fieldmann kosačky na trávu majú navyše vo výbave aj indikátor miery naplnenia zberného koša

Kosačka s mulčovaním a jej praktické funkcie

Ak si nie ste istý, ktorý spôsob kosenia a zberu trávy vám bude vyhovovať, Fieldmann kosačky v závislosti od modelu ponúkajú hneď niekoľko spôsobov, čo zvyšuje ich všestrannosť.

  • Kosačky s označením 2v1 disponujú dvoma funkciami. Kosia a zbierajú trávu do zberného koša.
  • Funkcia 3v1 znamená, že kosačky Fieldmann okrem kosenia a zberu trávy dokážu aj mulčovať.
  • Benzínové kosačky s označením 4v1 trávu kosia, zbierajú, mulčujú a nechýba im ani výstup na zadný a bočný odhod trávy.

Medzi ďalšie praktické funkcie patrí:

  • Nastavenie výšky kosenia – umožňuje nastaviť výšku kosenia podľa typu trávnika. Výšku kosenia je možné nastavovať vo viacerých úrovniach. Zvyčajný rozsah je v rozmedzí od 20 do 80 mm.
  • Pohodlie a ergonómia - výškovo nastaviteľné riadidlá ponúkajú optimálny úchop a lepšiu manipuláciu, pretože pri kosení sa nemusíte hrbiť.
  • Kosačky s funkciou Edge Cutting - vďaka prispôsobenému tvaru skeletu a umiestneniu kolies, umožňujú jednoduché kosenie popri plote alebo múriku.
  • Väčšine modelov nechýba praktický držiak na nápoje alebo šikovná priehradka.
  • Elektrické štartovanie – sa postará o ľahký štart kosačky pomocou tlačidla a nie manuálneho ťahania za štartovaciu šnúru.

Zdravý trávnik kosený mulčovacou kosačkou.

4 rady ako a kedy mulčovať trávnik

Prinášame vám 4 praktické rady, ako a kedy mulčovať trávnik tak, aby ste dosiahli najlepšie výsledky.

  1. Pri mulčovaní všeobecne platí, že trávnik by mal byť suchý, pretože ak je tráva mokrá jej spracovanie je ťažšie a môžu sa vytvárať hrudky.
  2. Trávny porast by mal mať výšku približne 5 cm a skracovať by sa mal maximálne o jednu tretinu.
  3. Pri mulčovaní sa pohybujte rovnomerne, aby sa tráva dobre rozptýlila.
  4. Nikdy nemulčujte trávnik, ktorý je napadnutý chorobami, aby ste ich zbytočne nerozšírili po celej kosenej ploche.

Nezabudnite ani na praktickú výbavu od značky Fieldmann

Na úpravu akejkoľvek trávnej plochy sa hodia strunové kosačky alebo výkonnejšie krovinorezy. Poradia si s ťažko dostupnými miestami pozdĺž chodníkov alebo v blízkosti plotov a múrov.

Nezabudnite ani na potrebné príslušenstvo ku kosačke. Na našej stránke si vyberiete kvalitné motorové oleje, náhradné struny, antivibračné rukavice a mnoho ďalšieho.

Okrem toho tam nájdete aj množstvo praktických tipov: napríklad ako vybrať kosačku alebo ako sa starať o trávnik.

Súvisiace kategórie

Kosačky Mulčovacie kosačky Benzínové kosačky Elektrické kosačky