Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kombinovaný sporák

Túžite variť ako profesionálny šéfkuchár na plynových horákoch, ale zároveň chcete využívať výhody teplovzdušnej rúry? Kombinované sporáky prinášajú výhody oboch spotrebičov v jednom balení. Zistite, ako vybrať kombinovaný sporák, a ktoré parametre sledovať pri jeho výbere, aby ste si vybrali najlepší model v pomere ceny a kvality.

Ako vybrať kombinovaný sporák?

Aké kombinované sporáky nájdete v našej ponuke?

V našej ponuke nájdete plynové, elektrické, ale aj kombinované sporáky, ktoré prinášajú kombináciu výhod elektrickej rúry a plynovej varnej dosky. Kombinované sporáky ponúkajú viacerí výrobcovia, takže si z pestrej ponuky určite vyberiete.

V našom e-shope nájdete kombinované sporáky týchto značiek:

  • BEKO
  • PHILCO
  • GORENJE
  • AEG
  • ELECTROLUX
  • MORA
  • AMICA
  • INDESIT
  • CANDY

Prečo si vybrať kombinovaný sporák?

Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo sú kombinované sporáky obľúbenou voľbou zákazníkov. Najväčšie výhody kombinovaných sporákov spočívajú v týchto vlastnostiach:

  • Plynová varná doska umožňuje rýchle a presné nastavenie teploty, čím umožňuje efektívne varenie.
  • Plynové horáky sa rýchlo zahrievajú a umožňujú okamžité začatie varenia, čo je obzvlášť užitočné pri príprave jedál.
  • Plynová varná doska má po vypnutí minimálne zvyškové teplo, čím znižuje spotrebu energie.
  • Plynové varné dosky majú v porovnaní s elektrickým často nižšie prevádzkové náklady (záleží však na vašich individuálnych cenách energií).
  • Elektrická rúra ponúka ideálny komfort pri pečení, pretože umožňuje presné nastavenie teploty. Ideálna je pre pečenie, kde je dôležitá konzistentná teplota.
  • Rúra disponuje viacerými praktickými funkciami a programami, ako je gril, parné pečenie a ďalšie, čo vám umožňuje variabilitu pri príprave jedál.

Kombinovaný sporák Indesit.

Kombinovaný sporák vyberajte podľa rozmerov

Kombinované sporáky majú obvykle veľmi podobné parametre. Zvyčajne sú vybavené štyrmi plynovými horákmi a ich šírka sa pohybuje v rozmedzí 50 až 60 cm. Výška a hĺbka väčšiny modelov je viac-menej rovnaká, pričom bežné rozmery sú výška 85 cm a hĺbka 60 cm. Pri výbere je teda dôležité venovať pozornosť hlavne šírke sporáka, aby dokonale zapadol do vašej kuchyne a bol kompatibilný so zvyškom vybavenia.

Dôležitým kritériom pri výbere kombinovaného sporáka je však objem rúry. Ten by ste mali prispôsobiť potrebám vašej domácnosti a najmä počtu členov, ktorí v nej žijú. Rúry kombinovaných sporákov sú k dispozícii v rôznych veľkostiach:

  • do 45 litrov - ideálne pre jednotlivcov alebo menšie domácnosti, ktoré pripravujú menšie jedlá a pečú menej
  • 45 - 70 litrov - bežné modely sú vhodné pre menšie a stredne veľké rodiny, ktoré potrebujú dostatok miesta na prípravu svojich jedál
  • viac ako 70 litrov - rúry s väčším objemom sú ideálne pre väčšie rodiny alebo tých, ktorí radi pečú väčšie množstvo jedál.

Plynová varná doska má zvyčajne 4 horáky.

Plynová varná doska má rozdielne horáky

Varenie na plynovej varnej doske je bezpečné a v porovnaní s elektrickou varnou doskou má niekoľko výhod, ktoré súvisia s počtom horákov a jej funkciami. Plynové varné dosky na kombinovaných sporákoch často disponujú rôznymi horákmi, ktoré umožňujú variabilitu pri príprave jedál. Tieto horáky sa zvyčajne delia na niekoľko kategórií podľa ich priemeru a výkonu:

  • Malý horák (priemer okolo 50 mm) - má prijateľný výkon, približne 1 000 W, čo postačuje na menšie hrnce a pomalšie ohrevy.
  • Stredne veľké horáky (priemer od 70 do 90 mm) - s priemerným výkonom okolo 1 900 W sú tieto horáky vhodné pre bežné varenie a variabilné použitie, zvyčajne sa na plynovej varnej doske nachádzajú dva.
  • Veľký horák (priemer od 100 do 180 mm) - má výkon od 2 900 W až po viac ako 3 000 W, čo znamená, že je schopný rýchleho a výkonného ohrevu. Je ideálny na prípravu jedál, ktoré vyžadujú vysokú teplotu alebo použitie väčších hrncov a panvíc.

Funkcie plynovej varnej dosky

Aj napriek tomu, že sú elektrické varné dosky vybavené širokou škálou funkcií, aj plynové varné dosky majú niekoľko praktických vlastností. Funkcie plynovej varnej dosky môžu výrazne zvýšiť komfort a bezpečnosť pri varení.

Medzi tieto užitočné funkcie patria:

  • Automatické zapaľovanie, vďaka ktorému už nie je potrebné mať pri sebe zápalky alebo iný podpaľovač. Stačí jednoducho otočiť kolieskom a horák sa automaticky zapáli.
  • Poistka plameňa je bezpečnostným prvkom, ktorý zabezpečuje, že v prípade, že plameň horáka zhasne, napríklad pri vyliatí jedla, ventil sa automaticky uzavrie a zabráni tak úniku plynu.
  • Wok horák známy tiež ako rýchlohorák je špeciálna časť varnej dosky, ktorá je určená pre varenie s vysokým výkonom, čo je ideálne napríklad pri príprave pokrmov vo wok panvici.
  • LED podsvietenie ovládacích prvkov zvyšuje prehľadnosť a umožňuje jednoduché ovládanie aj za zhoršených svetelných podmienok.

Plynová varná doska má horáky rozdielnej veľkosti.

Akú rúru má kombinovaný sporák?

Pri výbere kombinovaného sporáka by ste mali venovať pozornosť nielen varnej doske, ale aj rúre. Existujú dva hlavné typy elektrických rúr, ktoré sa používajú v kombinovaných sporákoch.

Teplovzdušná rúra - je bežným štandardom pre väčšinu sporákov. Okrem ohrevných prvkov je vybavená aj ventilátorom, ktorý zabezpečuje cirkuláciu horúceho vzduchu vo vnútri rúry. Táto technológia umožňuje rýchlejšie pečenie a zaisťuje rovnomerný ohrev, čím sa dosahujú vynikajúce výsledky pri príprave jedál.

Elektrická rúra - ohrevné prvky sa nachádzajú na spodnej a hornej strane alebo po stranách rúry. Tento dizajn umožňuje zónový ohrev, čo je ideálne pre pečenie mäsa a iných pokrmov, aby dosiahli dokonalé prepečenie. Na rozdiel od teplovzdušnej rúry však tento typ obvykle neobsahuje ventilátor, čo môže viesť k nerovnomernému pečeniu niektorých jedál. Zvyčajne predstavuje elektrickú rúra lacnejšiu alternatívu.

Kombinovaný sporák s funkciou teleskopického vysúvania plechu.

Funkcie, ktorými vás elektrická rúra prekvapí

V porovnaní s plynovými rúrami sú elektrické rúry vybavené rôznymi užitočnými vlastnosťami a funkciami, ktoré uľahčujú ich používanie, čistenie a najmä ponúkajú množstvo režimov prípravy jedla.

Kombinovaný sporák môže mať tieto funkcie:

  • Parné pečenie - horúci vzduch je obohacovaný parou, čo bráni vysychaniu potravín.
  • Rozmrazovanie - táto funkcia poskytuje pomalý a šetrný spôsob rozmrazovania potravín, čím ušetríte čas a zároveň zachováte ich kvalitu.
  • Gril - kruhová špirála v hornej časti rúry umožňuje dosiahnuť chrumkavú povrchovú úpravu potravín. Najlepšie výsledky dosiahnete, keď použijete gril v kombinácii s otočným ražňom, čo zabezpečuje rovnomerné opekanie.
  • Teleskopické vysúvanie plechu - výrazne zvyšuje komfort a bezpečnosť pri manipulácii s horúcimi plechmi počas pečenia. Umožňuje vám vysunúť plech bez rizika pádu alebo popálenia.
  • Teplotná sonda - ide o vpichový teplomer do mäsa, ktorý komunikuje s rúrou. Týmto spôsobom môžete presne sledovať teplotu mäsa a dosiahnuť jeho dokonalé upečenie.
  • Termostat - vďaka nemu môžete rúru nastaviť na najnižšie teploty od 50 do 100 °C, pri ktorých máte možnosť rozmrazovať, ale aj sušiť ovocie, huby alebo bylinky.
  • SteamBake - pomocou tejto funkcie si môžete v pohodlí domova upiecť čerstvý a voňavý chlieb. Cesto bude po upečení krásne nadýchané a s lesklou kôrkou.
  • Chladenie dvierok - zabezpečuje, že dvierka rúry nie sú horúce na dotyk, čím sa zvyšuje bezpečnosť pri manipulácii s rúrou, najmä v domácnostiach s deťmi.
  • KeepWarm - po skončení pečenia udržuje rúra pokrm teplý, bez toho aby ho ďalej piekla, čo umožňuje dlhšiu čerstvosť a teplotu pri servírovaní.
  • Displej - poskytuje prehľadné zobrazenie všetkých nastavených programov vrátane zobrazenia času a dĺžky pečenia.
  • Osvetlenie - umožňuje lepšie vidieť vnútro rúry a sledovať proces pečenia bez potreby otvárať dvierka.
  • EKO program - sporáky s touto funkciou poskytnú úsporné pečenie.

Rúru kombinovaného sporáka vyčistíte viacerými spôsobmi

Aby ste nestrávili hodiny ručným čistením mastnôt z rúry, ponúkajú výrobcovia niekoľko inteligentných čistiacich funkcií, ktoré celý proces čistenia veľmi zjednodušujú. Na výber máte viacero možností čistenia, jednotlivé metódy fungujú na rozdielnych princípoch.

Parné čistenie, známe aj ako Aquaclean alebo Hydroclean prebieha veľmi jednoducho. Stačí ak plech s vodou umiestnite do vnútra rúry a spustíte čistiaci program. Rúra ohreje vodu a premení ju na paru, ktorá potom pomáha odmočiť a zmäkčiť nečistoty na stenách rúry. Táto čistiaca funkcia je najmenej výkonná a zvyčajne ju nájdete v kombinovaných sporákoch strednej až nižšej triedy.

Katalytické čistenie predstavuje iný prístup k čisteniu rúry. Na jej stenách sú umiestnené špeciálne porézne plechy, známe tiež ako katalytické vložky. Tieto vložky zachytávajú nečistoty a tuky, ktoré sa pri pečení uvoľňujú. Po niekoľkých rokoch používania je však potrebné tieto vložky vymeniť, keďže sa postupne nasýtia nečistotami. Túto funkciu nájdete v sporákoch strednej a vyššej triedy.

Pyrolytické čistenie je najúčinnejšou čistiacou funkciou. Počas tohto procesu sa rúra zahreje na extrémne vysokú teplotu (okolo 500 °C), pričom usadené nečistoty a tuky sa spália na popol. Po skončení pyrolýzy stačí vnútro rúry vytrieť suchou utierkou a máte ju čistú a pripravenú na ďalšie využitie. Túto pokročilú čistiacu funkciu nájdete v rúrach vyšších tried.

Vďaka funkcii chladenia dvierok sa nemusíte báť popálenia.

Ako pripojiť kombinovaný sporák?

Pred kúpou kombinovaného sporáka je dôležité si uvedomiť, že pri zapojení do vašej kuchyne musíte zohľadniť potrebné pripojenia a zdroje energie pre obe jeho časti. Netreba zabúdať na to, že kvôli plynovej varnej doske potrebujú kombinované sporáky prístup k plynovej prípojke.

Pre pripojenie elektrickej rúry budete potrebovať štandardné elektrické pripojenie s napätím 220 až 240 V, čo znamená, že je nutné mať elektrickú zásuvku v blízkosti sporáka, do ktorej ho budete môcť pripojiť. Výkonnejšie rúry môžu vyžadovať ešte silnejšie pripojenie k napätiu 380 až 400 V.

Plynová varná doska vyžaduje plynovú prípojku. Alternatívou je možnosť pripojiť plynovú varnú dosku k propán-butánovej fľaši. V tomto prípade je však potrebné urobiť určité úpravy na sporáku, čo zahŕňa výmenu trysiek v horákoch a použitie regulátora tlaku, aby sa zabezpečila bezpečná prevádzka s propán-butánovou fľašou.

Kombinované sporáky sú dostupné v rôznych farebných prevedeniach

Častokrát hrá pri výbere kombinovaného sporáku dôležitú úlohu aj dizajn. Výrobcovia sa snažia naplniť očakávania zákazníkov a preto na trh prinášajú kombinované sporáky v rôznych farebných prevedeniach.

Na výber máte kombinované sporáky v týchto odtieňoch:

  • biela
  • čierna
  • nerez
  • slonovinová kosť
  • retro edície

Kombinovaný sporák v retro prevedení.

Kombinovaný sporák a jeho cena

Aj napriek tomu, že by cena nemala byť rozhodujúcim kritériom, často na ňu zákazníci prihliadajú. U nás v e-shope nájdete kombinované sporáky v rôznych cenových kategóriách. Pre lepší prehľad sme pre vás kombinované sporáky rozdelili do troch cenových kategórií:

do 300 € - v tejto cenovej kategórii nájdete kombinované sporáky základného typu. Môžete očakávať základné funkcie, ale často im chýbajú pokročilé technológie a vysoký výkon. Niektoré modely nemusia mať ventilátor ani kruhové ohrevné teleso, čo obmedzuje ich schopnosť pečenia a grilovania. Programy pečenia bývajú obmedzené na 2 až 5 možností, a funkcia samočistenia je v tejto cenovej kategórii skôr raritou. Kvalita spracovania môže byť tiež nižšia.

od 300 € do 500 € - predstavujú strednú cestu medzi základnými a pokročilými modelmi. Väčšina z nich už disponuje ventilátorom alebo kruhovým výhrevným telesom, čo zlepšuje rovnomernosť pečenia. Programy pečenia sú rozmanitejšie, často od 7 do viac ako 11 možností, a funkcia samočistenia je častejšie prítomná.

od 500 € a viac - v tejto cenovej kategórii nájdete sporáky s pokročilými funkciami a technológiami. Sú obvykle energeticky efektívnejšie, s vysokou kvalitou spracovania a atraktívnym dizajnom. Programy pečenia sú bohatšie a môžete očakávať vysoký výkon.

Súvisiace kategórie

Kombinované sporáky