Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať instantný fotoaparát

Instantné fotoaparáty sa vynikajúco hodia na zachytenie dôležitých okamihov, ako sú svadby, oslavy alebo rodinné stretnutia. Ich rýchlosť a okamžité výtlačky vytvárajú autentický zážitok z fotografovania, ktorý sa snaží zachytiť spontánnosť a emócie bez nutnosti čakania na spracovanie. Instantné fotoaparáty sú tiež skvelým darčekom a my vám poradíme, ako sa v ich ponuke orientovať.

Ako vybrať instantný fotoaparát

Aký instantný fotoaparát si vybrať?

Nech už ste nadšený fotograf, ktorý túži po jedinečných záberoch, alebo len hľadáte zábavný spôsob zachytávania chvíľ s priateľmi a rodinou, správny instantný fotoaparát môže byť pre vás skvelou investíciou. Všeobecne môžeme instantné fotoaparáty rozdeliť do dvoch kategórií, podľa toho, či bude výsledná fotografia vytlačená okamžite alebo máte možnosť jej úpravy pred vytlačením.

Na výber sú:

Klasické instantné fotoaparáty - po stlačení spúšte okamžite vytlačia fotografiu bez možnosti si ju najprv prehliadnuť. Tento tradičný prístup prináša pôvab vintage fotografií a okamžite vytvára autentické zábery, ktoré máte možnosť zdieľať s ostatnými bez meškania.

Digitálne polaroidy - sú moderné zariadenia, ktoré vám umožňujú zachovať kúzlo okamžitých fotografií, avšak so zvýšenou flexibilitou. Po stlačení spúšte vytvoria fotografiu, ktorú následne uložia do pamäte. Máte tak možnosť si ju najprv pozrieť na integrovanom displeji, upraviť podľa vašich predstáv (napríklad pridať filter či nastaviť úroveň jasu) a až potom sa rozhodnúť pre tlač. Tento prístup vám umožňuje viac kreativity a kontrolu nad výsledným obrázkom, čo môže byť obzvlášť užitočné pri fotografovaní v náročných svetelných podmienkach.

Staré polaroidy nahradili moderné instantné fotoaparáty.

Instax vs Polaroid

Najväčšie zastúpenie medzi instantnými fotoaparátmi majú značky Fujifilm Instax a Polaroid. Rozhodnutie medzi týmito dvoma dominantnými značkami je preto pre mnohých zaujímavou výzvou. Každá z týchto značiek prináša svoj jedinečný prístup k okamžitým fotografiám a má niečo špeciálne, čo vám sťaží rozhodovanie.

V našej ponuke nájdete tieto rady:

Fujifilm Instax Mini - fotky sú veľkosti 86 × 54 mm, pričom samotný obrázok zaberá priestor 62 × 46 mm na tejto karte. Táto kompaktná veľkosť je ideálna na zachytenie neobyčajných momentov s vašou rodinou a priateľmi.

Fujifilm Instax Wide - ponúka snímky výrazne väčšieho formátu - 86 × 108 mm. Obrázok samotný zaberá 62 × 99 mm na tejto plochej ploche. Vďaka väčšej veľkosti zachytia fotky viac detailov a šírku scény, čím sú ideálne na krajšie panoramatické zábery a skupinové fotografie.

Rady Polaroid Snap a Polaroid Z2300 - prinášajú fotky s veľkosťou 76 × 51 mm, pričom majú bezokrajový charakter. Tento bezokrajový dizajn dodáva snímkam moderný a esteticky príťažlivý vzhľad, ktorý zdôrazňuje ich obsah.

Rad Polaroid PIC-300 - má film s rozmermi 86 × 54 mm. Samotný obrázok sa nachádza v priestore 62 × 46 mm. Tento formát je ideálny na zachytenie vašich okamihov s jasnosťou a detailmi.

Osoba s instatným fotoaparátom.

Ako vybrať instantný fotoaparát

Pri výbere instantného fotoaparátu sledujte niekoľko parametrov, ktoré vám pomôžu v rozhodovaní. Zamerať by ste sa mali najmä na:

  • rýchlosť uzávierky
  • spôsob napájania
  • príslušenstvo

Rýchlosť uzávierky

Najdôležitejším kritériom pri výbere instantného fotoaparátu je rýchlosť uzávierky. Tento faktor ovplyvňuje, ako dlho je snímka exponovaná na svetlo a tým pádom aj kvalitu zhotovenia fotografie. Jej správny výber môže mať zásadný vplyv na to, ako sa zábery podarí zachytiť, a to najmä v situáciách, kde je pohybujúci sa objekt alebo fotoaparát.

Všeobecne platí, že čím kratší je expozičný čas, tým menej výrazný je vplyv pohybu na výsledný obrázok. Pri bežných statických fotografiách, ako sú selfie a skupinové zábery, by mal byť expozičný čas okolo 1/100 sekundy postačujúci. Táto hodnota minimalizuje neželaný vplyv pohybu fotoaparátu alebo fotografovaných objektov.

Pre športové zábery alebo situácie s výrazným pohybom je potrebný rýchlejší expozičný čas, ako je 1/400 sekundy alebo rýchlejší. To pomáha zachytiť dynamické okamihy bez rozmazaného obrazu, čím zabezpečuje ostré zábery aj pri rýchlych pohyboch.

Ak chcete experimentovať s efektmi ako je rozmazanie pohybu, zábava so svetelnými stopami či tvorba nočných záberov, hľadajte fotoaparáty, ktoré vám umožnia nastaviť expozičný čas na viac ako 1 minútu. To vám poskytne väčšiu kontrolu nad záznamom svetla a pohybu vo vašich fotografiách.

Spôsob napájania

Napájanie je dôležitým aspektom, ktorý ovplyvňuje pohodlie pri používaní instantných fotoaparátov. Instantné fotoaparáty ponúkajú dva rôzne spôsoby napájania, ktoré si môžete vybrať podľa vašich preferencií a potrieb:

Tužkové batérie - tento spôsob napájania má svoje výhody. Jednoducho a rýchlo môžete vymeniť vybité batérie za nové, čo umožňuje nepretržité používanie fotoaparátu. Instantný fotoaparát na tužkové batérie je ideálny pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť dlhým dobám nabíjania.

Nabíjateľný akumulátor - tieto fotoaparáty môžu byť pohodlnejšie pre tých, ktorí preferujú zníženú spotrebu batérií a chcú mať možnosť opakovane nabíjať akumulátor. Ten sa nabíja pomocou kábla a nabíjačky, podobne ako u väčšiny elektronických zariadení. Dôležité je sledovať kapacitu akumulátora a zabezpečiť dostatočný čas na nabíjanie, aby ste mohli využívať svoj fotoaparát bez prerušenia.

Instantný fotoaparát umožňuje okamžitú tlač fotografií.

Pozor na rozdielne fotopapieriky

Pri výbere medzi rôznymi značkami instantných fotoaparátov je dôležité mať na pamäti aj rozdielne typy fotopapiera. Každá značka má svoj vlastný fotopapier, ktorý ovplyvňuje konečnú kvalitu tlače a vzhľad fotografií.

Jednotlivé fotopapieriky sa líšia viacerými parametrami, preto by ste ich výberu mali venovať zvýšenú pozornosť. Fotopapiere do instantných fotoaparátov majú rozdielnu:

  • značku
  • cenu
  • počet kusov v balení
  • dizajn
  • veľkosť

Polaroid vyberajte aj podľa displeja a veľkosti úložiska

Keďže sú instantné fotoaparáty Polaroid vybavené aj displejom a úložiskom, je vhodné, aby ste pri ich kúpe zvážili aj tieto dve kritéria.

Displej vám umožní pohodlne nastaviť všetky potrebné parametre pred fotografovaním. Tým získavate viac kontroly nad výsledkom a prispôsobujete fotoaparát presne vašim preferenciám a scenárom fotografovania. Jednou z najväčších výhod displeja je možnosť prezerania a hodnotenia fotografií pred tým, ako ich vytlačíte. To vám umožňuje rozhodnúť sa, ktoré zábery si zaslúžia fyzický výtlačok a ktoré by ste mohli ponechať len v digitálnej forme. Tým ušetríte náklady na fotopapier a zároveň si ponecháte len tie najlepšie a najvýznamnejšie snímky.

Veľkosť úložiska je pomerne malá, preto väčšina instantných fotoaparátov podporuje rozšírenie vnútornej pamäte pomocou pamäťových SD kariet. Ide o skvelé riešenie pre tých, ktorí sa nechcú obmedzovať počtom zachytených fotografií.

Funkcie instantných fotoaparátov

Funkcie a doplnky sú neodmysliteľnou súčasťou toho, čo robí každý instantný fotoaparát jedinečným. Pri výbere konkrétneho modelu sa zamerajte na tie, ktoré sú pre vás najdôležitejšie a prinesú vám najväčší fotografický zážitok.

  • Blesk je jedným z neoddeliteľných doplnkov väčšiny instantných fotoaparátov. Pri výbere sa zamerajte na jeho dosah, ktorý sa pohybuje od minimálneho po maximálny. Táto vlastnosť ovplyvňuje, do akej vzdialenosti dokáže objekty osvetliť. Jednoduché modely dosahujú cca 3 metre, zatiaľ čo pokročilé 6 až 9 metrov.
  • Scénické režimy umožňujú prispôsobenie rýchlosti uzávierky a expozície okolitým podmienkam, vďaka čomu budú výsledné fotky jasné.
  • Selfie zrkadielko je umiestnené blízko objektívu a zjednodušuje vám zhotovovanie selfie. Stačí sa pozrieť do zrkadielka a máte istotu, že sa do záberu dostane presne to, čo chcete.
  • Bluetooth - ak váš fotoaparát podporuje bluetooth, môžete ho spojiť s vaším telefónom a využiť ho ako samostatnú tlačiareň pre fotky. Môžete prenášať snímky z foťáka do telefónu a do digitálnej podoby.
  • Video - ak váš fotoaparát umožňuje nahrávanie videa, môže byť obmedzené na krátke sekvencie bez zvuku, ktoré sa pohybujú okolo 15 - 20 sekúnd. Niektoré modely umožňujú následne tlač jednotlivých snímok z videa alebo vytváranie fotografických koláží. Touto funkciou sú vybavené Polaroidy.
  • Samospúšť umožňuje snímanie fotografií s časovým oneskorením. Táto funkcia môže byť u niektorých modelov nahradená diaľkovým ovládaním.
  • Ochranné puzdro chráni váš instantný fotoaparát pred poškodením, môže byť súčasťou balenia alebo si ho môžete zakúpiť dodatočne.

Instantný fotoaparát so selfie zrkadielkom.

Instantné fotoaparáty sa líšia cenou

Ceny instantných fotoaparátov sa pohybujú v rôznych rozpätiach, pričom ich výber by mal zohľadniť vaše potreby, očakávania a frekvenciu fotografovania. Pre lepší prehľad sme instantné fotoaparáty rozdelili do viacerých cenových kategórií:

Do 90 eur - nájdete tu základné modely, ktoré sú ideálne pre začiatočníkov, príležitostných fotografov alebo na špeciálne príležitosti. Týmto fotoaparátom často chýba interná pamäť a podpora pamäťových kariet. Ich objektív má nižšiu svetelnosť, samospúšť a blesk môžu chýbať. Displej je tiež často neprítomný. Tieto modely sú vhodné pre tých, ktorí chcú okamžité fotografovanie bez zbytočných funkcií.

Do 130 eur - v tejto cenovej relácii nájdete už pokročilejšie modely s viacerými funkciami. Disponujú displejom, rôznymi fotografickými režimami, internou pamäťou, bleskom a niekedy aj samospúšťou. Tieto foťáky sú vhodné pre tých, ktorí chcú viac možností pri fotografovaní a nevadí im priemerná kvalita fotografií, najmä za horších svetelných podmienok.

Do 160 eur - tieto modely už majú väčšinu funkcií, ktoré instantné fotoaparáty ponúkajú. Majú lepšiu svetelnosť, blesk s väčším dosahom a šikovné doplnkové funkcie, ako je napríklad podpora bluetooth. Tieto foťáky sú kvalitné, odolnejšie a môžu mať aj internú aj externú pamäť.

Nad 160 eur - v tejto kategórií nájdete tie najlepšie modely, ktoré disponujú všetkými dostupnými funkciami. Majú výbornú svetelnosť, kvalitný blesk, doplnkové funkcie ako bluetooth, odolnosť a integrovaný nabíjateľný akumulátor. Tieto foťáky sa často nachádzajú v portfóliu známej značky Polaroid.

 

Súvisiace kategórie

Foto Príslušenstvo foto a video Fotoaparáty digitálne Foto a kamery