Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať indukčnú varnú dosku

Indukčné varné dosky sa stali u zákazníkov obľúbené pre svoju vysokú efektivitu, rýchlu reguláciu teploty a jednoduché čistenie. Na prvý pohľad zaujmú svojim dizajnom a výhodou je aj množstvo praktických funkcií. V našej pestrej ponuke nájdete desiatky modelov známych značiek, v tomto článku vám prezradíme aké kritériá zohľadniť pri výbere.

Indukčná varná doska Samsung.

Dôvody, prečo sa investícia do indukčnej varnej dosky oplatí

Indukčné varenie je mimoriadne efektívne, pretože teplo sa vytvára priamo v hrnci. Na rozdiel od varenia na plyne sa teplo nevytráca do okolia, a taktiež sa neohrieva celá plocha varnej dosky, ako to môže byť pri sklokeramike s vykurovacou špirálou. Teplota je koncentrovaná iba miesto, kde je indukčná varná doska v kontakte s hrncami. Výhodou je aj okamžitá regulácia teploty a tiež bezpečnosť pri používaní. Indukčné varné dosky sa samy o sebe neohrievajú, čo znamená nižšie riziko popálenia. Varná plocha po vypnutí dosky rýchlo chladne a zároveň sa ľahko čistí.

Výhody indukčnej varnej dosky:

  • rýchla regulácia teploty
  • vysoká účinnosť
  • jednoduché čistenie
  • bezpečné varenie
  • praktické funkcie

Indukčná varná doska potrebuje špeciálny riad

Indukčné varné dosky fungujú na základe elektromagnetizmu a môžu byť v podstate vnímané ako elektromagnety samy osebe. Ide o medené cievky, ktoré sa stávajú magnetickými po prechode elektrického prúdu. Mechanizmus indukčných varných dosiek využíva sériu magnetov, ktoré priamo generujú teplo. Tým sa riad stáva nielen nosičom, ale aj zdrojom tepla, ktoré následne prenáša na jedlo umiestnené v ňom. Kvôli tomu je funkčnosť indukčných varných dosiek podmienená použitím hrncov s magnetickým dnom. Hrnčeky s dnom z hliníka alebo varného skla v tomto prípade nebudú účinné a neposkytnú žiadny výsledok.

Na našom e-shope nájdete pestrý výber indukčného riadu, na výber sú:

V prípade, že budete chcieť na indukčnej varnej doske použiť nejaký váš obľúbený riad, ktorý ale nespĺňa podmienky pre fungovanie indukcie, použiť môžete adaptér na indukciu. Ide o ploché kovové dosky, ktoré sú dostupné v rôznych veľkostiach. Stačí, ak ich položíte na indukčnú varnú dosku a následne na ne postavíte nemagnetický kus riadu. Prenos tepla bude fungovať a vy tak môžete použiť váš obľúbený riad.

Indukčné varné dosky majú niekoľko bezpečnostných funkcií vrátane detskej poistky.

Indukčné varné dosky majú množstvo bezpečnostných funkcií

Bezpečnosť varenia a používania indukčnej varnej dosky zvyšujú aj rôzne bezpečnostné funkcie. Tie sa postarajú o to, aby nedošlo k popáleninám, požiaru alebo ďalším neželaným situáciám.

  • Detská poistka - umožňuje uzamknúť ovládací panel, aby sa predišlo náhodnému zapnutiu varnej dosky.
  • Ukazovateľ zvyškového tepla - informuje, ak je varná plocha stále horúca, čo pomáha predchádzať možným popáleninám. Zvyčajne sa označuje písmenom H, teda hot.
  • Automatické vypnutie - systém automatického vypínania preruší ďalšie nahrievanie varnej dosky, ak by ste ju zabudli vypnúť, čím zabezpečuje energetickú úsporu a bezpečnosť. K automatickému vypnutiu dôjde aj v prípade, že sa tekutiny dostanú na varnú plochu.
  • Detekcia riadu - indukčná varná doska sa automaticky vypne, ak z nej zložíte riad, čo zabraňuje zbytočným energetickým stratám. Indukčná varná doska sa zároveň spustí len pri kontakte s riadom o priemere 10 a viac centimetrov.
  • Rozpoznanie prázdneho hrnca - automatické znižovanie výkonu zabráni poškodeniu riadu, keď je hrniec prázdny.

Indukčná varná doska s funkciou Bridge.

Objavte ďalšie praktické funkcie indukčnej varnej dosky

Okrem mnohých bezpečnostných funkcií má indukčná varná doska vo výbave aj veľa ďalších praktických funkcií, ktoré zjednodušujú jej ovládanie a prípravu jedál. Zistite, akými funkciami môže byť vybavená vaša nová indukčná varná doska.

  • Bridge - funkcia, ktorá umožňuje spojenie dvoch samostatných varných zón do jednej, čím sa vytvorí jedna veľká varná plocha. Vďaka automatickému zosúladeniu nastavenia teploty a času je ideálna na využitie veľkých panvíc a pekáčov na maximum.
  • Booster - táto funkcia dokáže zvýšiť výkon varnej zóny, tak aby sa jedlo pripravilo rýchlejšie a efektívnejšie. Vhodná je napríklad, ak potrebujete rýchlo priviesť vodu k varu alebo potrebujete rozpáliť panvicu.
  • Časovač/Timer - využijete ho namiesto klasických minútkových budíkov. Jednoducho stačí nastaviť požadovaný čas varenia a na jeho ukončenie vás upozorní zvukový signál.
  • ECO časovač - šetrí energiu využitím zvyškového tepla varnej dosky v posledných minútach varenia.
  • Stop and Go - umožňuje pozastaviť varenie a neskôr sa k nemu bez problémov vrátiť, pričom sa nezmenia nastavenia varenia.
  • Odsávač pár - dokonale nahrádza digestor, vďaka čomu vytvára z indukčnej varnej dosky multifunkčné zariadenia 2v1. V niektorých prípadoch si sám dokáže automaticky upraviť rýchlosť ventilátora na základe výkonu varnej dosky.

Biela indukčná varná doska Whirlpool.

Indukčné varné dosky sú dostupné v niekoľkých prevedeniach

Pri výbere indukčnej varnej dosky hrá dôležitú úlohu aj jej dizajn. Zamerať by ste sa mali najmä na farbu a rámček, ktoré v konečnom dôsledku môžu ovplyvniť vaše rozhodovanie. Väčšina indukčných varných dosiek je dostupná v čiernej farbe, avšak niektorí výrobcovia ponúkajú aj biele alebo svetlosivé varianty. Indukčná varná doska môže byť vybavená aj kovovým rámčekom, ktorý je považovaný za dizajnový prvok.

Aby bol pre vás výber indukčnej varnej dosky jednoduchší, rozdelili sme ich na našom e-shope do týchto kategórií:

Indukčnú varnú dosku vyberajte podľa počtu platničiek

Pri rozhodovaní o veľkosti varnej dosky by ste mali zvážiť niekoľko faktorov, pričom dôležitý je najmä počet ľudí žijúci vo vašej domácnosti a obmedzenia týkajúce sa veľkosti kuchyne. Pre jednočlenné alebo dvojčlenné domácnosti sa hodí indukčná doska s dvoma platničkami, a to isté platí aj pre malé kuchynské linky, kde nezostáva priestoru nazvyš. V prípade väčších rodín sa často odporúčajú varné dosky so štyrmi platničkami, ktoré sú zároveň skvelým riešením do väčších kuchýň.

Podľa počtu platničiek rozdeľujeme indukčné varné dosky na tieto 2 typy:

  1. dvojplatničky
  2. so 4 platničkami

Okrem počtu platničiek vám tiež odporúčame sledovať rozloženie varných zón. Na výber sú indukčné varné dosky, ktoré majú varné zóny rôznych veľkostí, pričom jedna má nastaviteľnú veľkosť alebo je naopak možné spojiť dve varné zóny do jednej veľkej.

Pozor na potrebné napätie

S počtom platničiek úzko súvisí aj spôsob napájania. Indukčné varné dosky majú napätie buď v rozmedzí 220 až 240 V alebo od 380 do 400 V. Kým prvé zapojíte bezproblémovo do klasickej zásuvky, indukčné varné dosky s napätím 380 až 400 V si budú vyžadovať trojfázovú zásuvku, ktorá vo väčšine domácnosti nie je samozrejmosťou. Dostupné sú aj indukčné varné dosky so schopnosťou pracovať s oboma variantmi napätia, čo ponúka flexibilitu vo výbere pripojenia.

Podľa veľkosti napätia rozdeľujeme indukčné varné dosky na:

  • 200 - 240 V varné dosky
  • 380 - 400 V varné dosky

Aký príkon má indukčná varná doska?

Okrem napätia je nutné sledovať aj príkon indukčnej varnej dosky, tak aby ste s jej výkonom boli skutočne spokojní. Príkon indukčnej varnej dosky je ovplyvnený najmä počtom platničiek. V prípade že sa rozhodnete pre indukčnú varnú dosku so štyrmi platničkami, je vhodné vybrať modely s príkonom 7 000 W a vyšším. Naopak pre dvojplatničky je odporúčaný minimálny príkon 3 500 W.

Indukčné varné dosky podľa príkonu:

  • 3 500 W a viac - minimum pre dvojplatničky.
  • 7 000 W a viac - minimum pre štyri platničky.

Indukčná varná doska Mora s kovovým rámčekom.

Indukčná varná doska má rozdielne dotykové ovládanie

Kým plynové sporáky sú vybavené mechanickými otočnými gombíkmi, indukčné varné dosky majú vo výbave dotykové ovládanie. Kým v minulosti fungovalo dotykové ovládanie len formou stláčania tlačidiel, v súčasnosti ponúkajú výrobcovia aj možnosť ovládania cez slider. V tomto prípade stačí, ak potiahnete prs po lište a nastavíte požadovanú teplotu. Súčasťou vybavenia indukčnej varnej dosky je aj displej, ktorý zobrazuje aktuálne nastavenia, prípadne ďalšie základné funkcie.

Dotykové ovládanie indukčnej varnej dosky môžete ovládať 2 spôsobmi:

  1. stlačením tlačidiel
  2. sliderom, teda potiahnutím prstu po lište

Indukčné varné dosky majú dotykové ovládanie.

Životnosť indukčnej varnej dosky predĺžite správnou starostlivosťou

Indukčné varné dosky sú obľúbené pre ich jednoduchú a nenáročnú údržbu. Indukčnú varnú dosku by ste mali udržiavať čistú a bez pripálených zvyškov. Správnou starostlivosťou a pravidelným čistením zabezpečíte efektívne fungovanie varnej dosky a zároveň predĺžite jej životnosť.

Indukčnú varnú dosku môžete vyčistiť viacerými spôsobmi:

  • klasickým čistiacim prostriedkom a hubkou, prípadne handričkou z mikrovlákna
  • špeciálnymi čistiacimi prostriedkami určenými na indukčné varné dosky

Indukčné varné dosky a ich cena

Pri výbere indukčnej varnej dosky hrá dôležitú úlohu aj jej cena. V našej ponuke nájdete pestrý výber indukčných varných dosiek v rôznych cenových kategóriách, tak aby si vybral naozaj každý.

Indukčné varné dosky sme pre lepší prehľad rozdelili podľa ceny do niekoľkých cenových skupín:

  • do 200 €
  • od 200 € do 300 €
  • od 300 € a viac

Najlacnejšími sú indukčné varné dosky s dvoma platničkami alebo modely s nižším výkonom. V strednej cenovej relácii od 200 do 300 eur nájdete väčšie a výkonnejšie varné dosky so štyrmi platničkami, avšak vždy závisí od vašich požiadaviek na funkcie. Ak hľadáte bohatú výbavu funkcií, možno budete musieť zvážiť investíciu do vyššej cenovej kategórie a vybrať si z indukčných varných dosiek s cenou nad 300 eur.

Indukčná varná doska Whirlpool.

Pozrite si pestrú ponuku indukčných varných dosiek známych výrobcov

Indukčné varné dosky ponúkajú viacerí výrobcovia spotrebičov. Vďaka tomu si môžete nakúpiť všetky kuchynské spotrebiče jednej značky alebo naopak nájsť kombináciu výkonu, kvality a ceny u viacerých výrobcov. Ponuka na našom e-shope je naozaj pestrá, indukčné varné dosky u nás zakúpite týchto značiek:

 

 

Súvisiace kategórie

Indukčné varné dosky