Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať americkú chladničku

Americké chladničky sú skvelým riešením pre veľké domácnosti, ktorým nestačí klasická kombinovaná chladnička s mrazničkou. Tieto typy chladničiek majú totiž omnoho väčšie rozmery, najmä čo sa týka ich šírky, ale aj objemu. Na trhu môžete nájsť niekoľko typov amerických chladničiek, ktoré sa líšia nielen rozložením dverí, ale aj viacerými parametrami. V našom článku vám poradíme aké kritériá zohľadniť pri výbere tak, aby ste kúpili tú najlepšiu americkú chladničku v pomere ceny a kvality.

Americká nerezová chladnička.

Americké chladničky sa líšia počtom dverí

Všeobecne môžeme americké chladničky rozdeliť na tzv. side-by-side a french style chladničky. Americké chladničky side-by-side sú rozdelené na dve polovice, pričom mraziacia a chladiaca časť sú umiestnené vedľa seba, zatiaľ čo americké chladničky french style majú chladiacu časť umiestnenú v hornej polovici a mraziacu v spodnej.

Aby bol pre vás výber americkej chladničky čo najjednoduchší, podľa spôsobu otvárania dverí a ich počtu ich môžeme rozdeliť nasledovne:

  • Dvojdverové, inak nazývané aj side-by-side, majú zvisle vedľa seba umiestnenú na ľavej strane mraziacu časť a na pravej strane chladiacu časť.
  • Trojdverové majú zvyčajne na ľavej strane umiestnenú mraziacu časť, pravá strana je rozdelená na dve časti. Vo vrchnej sa nachádza chladiaca časť a spodná poskytuje flexi zónu pre nastavenie teploty podľa potreby. Túto funkciu využijete napríklad na skladovanie potravín, ktoré potrebujú rýchle schladenie alebo pri mrazení hotových jedál.
  • Štvordverové - v tomto prípade sa chladiaca časť nachádza vo vrchnej polovici a mraziaca časť v spodnej polovici. Obe časti sa otvárajú dvojkrídlovými dverami, vďaka praktickému rozdeleniu môže mať americká chladnička nižšiu spotrebu energie.
  • V kombinácii so zásuvkami - vo vrchnej časti sa nachádza veľký chladiaci priestor, do ktorého pohodlne zmestíte aj veľké hrnce alebo pekáče. V spodnej časti sa nachádza mraznička, ktorá je zabudovaná v zásuvkách.

Štvordverová americká chladnička LG.

Americké chladničky s výrobníkom ľadu a výdajníkom vody

Niektoré americké chladničky majú vo výbave výrobník ľadu, vďaka ktorému budete mať ľadové kocky kedykoľvek k dispozícii. Americké chladničky s výrobníkom ľadu vám umožnia prípravu ľadových kociek vo formách na ľad a svoje obľúbené chladené nápoje si môžete pripraviť okamžite, ako na ne dostanete chuť.

Americké chladničky s prívodom vody sú zvyčajne vybavené aj možnosťou výdaju chladenej vody. Tá je zbavená nečistôt a zároveň filtrovaná, vďaka čomu má lepšiu chuť.

Americká chladnička môže na výdaj vody využívať dva systémy:

  • pripojiť ju môžete priamo k vodovodu
  • do chladničky môžete umiestniť nádobu na vodu

Americké chladničky s výrobníkom ľadu.

Americké chladničky vyberajte podľa veľkosti a objemu

Americké chladničky majú skutočne veľké rozmery, niekedy až také veľké, že nemusia prejsť cez bežné dvere. Je potrebné zistiť, či sa chladnička nielen zmestí na miesto, ktoré ste si v kuchyni vybrali, ale aj či sa dostane cez všetky dvere v dome, prípadne schodiská či výťah.

Pred kúpou nezabudnite tiež pripočítať dodatočných 5 cm vzadu a 2 cm na oboch stranách, aby ste zabezpečili dostatočnú cirkuláciu vzduchu a efektívne chladenie. Správna kontrola rozmerov vám pomôže zabezpečiť, že nová americká chladnička bude pasovať nielen do priestoru, ale aj do celého vášho domova.

S rozmermi úzko súvisí aj objem. Americké chladničky sa vyznačujú väčším celkovým objemom v porovnaní s bežnými jednodverovými alebo dvojdverovými modelmi chladničiek.

Pri výbere americkej chladničky podľa objemu zvážte tieto informácie:

  • Zohľadniť by ste mali počet členov vašej domácnosti. Optimálny objem je približne 70 litrov chladiaceho a 25 litrov mraziaceho priestoru na každého člena domácnosti.
  • Dôležité je zvážiť aj vaše nákupné návyky. Ak chodíte na veľké nákupy raz týždenne a potrebujete viac miesta na uskladnenie potravín, môže byť pre vás vhodné zvoliť väčší objem chladničky.
  • Na výber sú modely s objemom 385 l až 660 l a viac, takže si z pestrej ponuky určite vyberiete.

Koľko kompresorov a chladiacich okruhov má americká chladnička?

Počet kompresorov a chladiacich okruhov ovplyvňuje možnosť nastavenia teploty americkej chladničky. Jednotlivé modely ponúkajú rôzne možností nastavení, záleží len na vás, aký typ vám bude najviac vyhovovať.

Americké chladničky rozdeľujeme aj podľa počtu kompresorov a chladiacich okruhov.

Jednokompresorové americké chladničky s jedným chladiacim okruhom majú jeden spoločný chladiaci okruh pre chladiacu i mraziacu časť, kvôli čomu môžete vypnúť iba celú chladničku naraz. Teplotu môžete nastaviť iba pre chladiacu časť, pričom v mrazničke je konštantná teplota. Sú cenovo dostupné, ale na trhu sú skôr výnimkou.

Jednokompresorové americké chladničky s dvoma chladiacimi okruhmi sú kompromisom medzi jednokompresorovými a dvojkompresorovými modelmi. Obsahujú elektromagnetický ventil, ktorý riadi tlak v druhom samostatnom okruhu pre mrazničku. To umožňuje nastavovať teplotu pre obe časti samostatne a vypínať ich nezávisle. Majú trochu vyššiu spotrebu energie, ale ponúkajú flexibilitu nastavenia.

Dvojkompresorové americké chladničky majú chladiacu a mraziacu časť rozdelenú na samostatné okruhy, takže môžete nezávisle nastavovať teplotu a vypínať ich. Takéto americké chladničky sú drahšie, majú vyššiu spotrebu energie a väčšiu hmotnosť, kvôli čomu je toto riešenie skôr výnimočné a bežnejšie v najdrahších modeloch.

Americká chladnička s funkciou Multi Air Flow.

Myslite na vnútorné usporiadanie americkej chladničky

Vnútorné usporiadanie americkej chladničky má kľúčový význam pri správnom skladovaní potravín. Na trhu nájdete pestrý výber rôznych modelov amerických chladničiek, ktoré sa líšia svojím vnútorným usporiadaním. Najčastejšie využívajú americké chladničky nastaviteľné police z tvrdeného skla, ktoré vám umožňujú efektívne využiť dostupný priestor a prispôsobiť si ich podľa vašich potrieb.

Pri kúpe americkej chladničky myslite tiež na to, že jednotlivé druhy potravín by mali byť počas skladovania oddelené. Výrobcovia ponúkajú rôzne priehradky na skladovanie mäsa, rýb alebo zeleniny pod rôznymi názvami, ako je napríklad BioFresh, Fresh Zone alebo VitaFresh.

Tieto oddelené priehradky, inak nazývané aj zóny majú viacero výhod:

  • potraviny v nich nevysychajú a vitamíny v nich zostávajú oveľa dlhšie zachované
  • pachy sa vďaka nim nedostanú do zvyšku chladničky
  • správnym skladovaním predlžuje trvanlivosť potravín, ktoré majú kratšiu spotrebu

Akú hlučnosť má americká chladnička?

Americké chladničky sú najmä kvôli svojim rozmerom, väčšiemu objemu a vyššiemu výkonu častokrát hlučnejšie, ako klasické chladničky. Tento rozdiel však nie je príliš veľký a miera hlučnosti vás nebude rušiť od bežných činností.

  • Hlučnosť amerických chladničiek sa pohybuje od 36 do 46 dB.
  • Na hlučnosť americkej chladničky má vplyv aj jej umiestnenie v domácnosti. Americká chladnička musí stáť na rovnom povrchu a dajte si pozor, aby sa nedotýkala steny.

Mraziaci výkon vs výkon mrazenia

Tieto parametre súvisia s výkonom mraziacej časti americkej chladničky. Aj napriek tomu, že sa ich názvy podobajú, ich význam je odlišný. Prečo je teda dôležité sledovať mraziaci výkon a výkon mrazenia?

  • Mraziaci výkon udáva, koľko kilogramov potravín dokáže americká chladnička zamraziť za jediný deň. Zvyčajne sa udáva v kilogramoch a pohybuje sa v rozmedzí od 10 do 20 kg za 24 hodín. To znamená, že chladnička s väčším mraziacim výkonom dokáže rýchlejšie zamraziť nové potraviny, čím zachová ich kvalitu a čerstvosť.
  • Výkon mrazenia je vyjadrený hviezdičkami, pričom každá hviezdička značí kvalitu mrazenia pri rôznych teplotách.

Čo označuje akumulačná doba?

Akumulačná doba informuje o čase, počas ktorého môžu potraviny zostať zmrazené alebo chladené v prípade, že je americká chladnička odpojená od elektrickej prípojky.

  • Akumulačná doba amerických chladničiek je zvyčajne dlhšia ako 10 hodín.
  • Zároveň platí, že čím dlhšia je akumulačná doba, tým dlhšie vydržia vaše potraviny zmrazené alebo chladené.
  • Pozor! Časté otváranie dverí americkej chladničky počas výpadku prúdu môže skrátiť akumulačnú dobu.

Akú spotrebu energie má americká chladnička?

Americké chladničky potrebujú ku svojmu fungovaniu silnejší výkon, kvôli čomu majú vyššiu spotrebu energie ako klasické chladničky. Najlepší prehľad o spotrebe energie vám poskytne energetický štítok, podľa ktorého zistíte, do akej energetickej triedy patrí daný model chladničky, ale aj množstvo ďalších parametrov ovplyvňujúcich spotrebu.

  • Z hľadiska energetickej účinnosti sú americké chladničky rozdelené do tried A až G, pričom trieda A je považovaná za najviac úspornú.
  • Nezabúdajte tiež na to, že spotrebu americkej chladničky ovplyvňuje viacero faktorov, ako napr. vnútorné usporiadanie, typ izolačného materiálu, hrúbka izolácie či typ kompresora.

Americká chladnička s dotykovým ovládacím panelom.

Americké chladničky sú vybavené unikátnymi funkciami

Výrobcovia amerických chladničiek každý rok predstavujú nové modely, ktoré prekvapujú svojimi inovatívnymi funkciami. Okrem výrobníka ľadu a výdajníka vody sú vybavené viacerými praktickými vlastnosťami, ktoré predlžujú čerstvosť potravín.

Vaša nová americká chladnička môže byť vybavená týmito funkciami:

  • Samostatný termostat umožňuje individuálne nastavenie teploty v mraziacej a chladiacej časti, čo znamená, že môžete presne prispôsobiť chladiace podmienky pre rôzne typy potravín.
  • LED displej sprostredkúva dôležité informácie, ako napríklad čas, aktuálnu teplotu v mraziacej a chladiacej časti alebo rôzne iné nastavenia.
  • Touch Control je dotykové ovládanie ovládacieho panela.
  • Antibakteriálny povrch sa nachádza na vnútorných stenách chladničky a bráni vzniku plesní a baktérií, vďaka čomu je zabezpečené hygienické skladovanie potravín.
  • Nulová zóna je špeciálna časť chladničky s možnosťou nastavenia teploty a vlhkosti. Umožňuje skladovanie potravín, ktoré sú náchylné k pokazeniu (napríklad syry, ovocie a zelenina), v optimálnych podmienkach.
  • Prázdninový režim - ak dlhšie plánujete nepoužívať americkú chladničku, môže sa automaticky prepnúť do prázdninového režimu, udržiavajúceho teplotu na 12 °C, čo pomáha šetriť energiu.
  • NoFrost eliminuje tvorbu námrazy v chladničke a zároveň sa stará o automatické rozmrazovanie.
  • Twin Cooling sú dva chladiace systémy v mraziacej aj chladiacej časti, ktoré vytvárajú optimálne podmienky pre skladovanie potravín.
  • Multi Air flow zabezpečuje neustále prúdenie vzduchu, udržiavajúc rovnomernú teplotu v celom vnútri chladničky, vďaka čomu sa predlžuje čerstvosť potravín.
  • Ionizátor neutralizuje pachy a bráni výskytu vírusov a baktérií.
  • Super chladenie/mrazenie - pri vkladaní nových potravín sa teplota v chladiacej alebo mraziacej časti automaticky zníži, čo pomáha rýchlejšiemu chladeniu a zachovaniu kvality potravín.
  • Minibar predstavuje malý priestor umiestnený v dverách chladničky, ktorý je prístupný cez samostatné dvere. Vhodný je napr. na umiestnenie nápojov, ktoré z chladničky vyťahujete najčastejšie. Vďaka špeciálnym dvierkam máte nielenže jednoduchší prístup k nápojom, ale zároveň znižujete spotrebu energie.
  • Door- in-Door - niektoré americké chladničky LG sú vybavené otvárateľnou vrchnou časťou pravých dverí, ktorá umožňuje pohodlnejší prístup do vnútra chladničky a zároveň zabraňuje veľkému úniku chladného vzduchu.
  • Door-in-Door instaview je taktiež špeciálna funkcia od LG, v tomto prípade sú dvere americkej chladničky vybavené tmavým nepriehľadným sklom. Po zaklopaní sa sklo automaticky spriehľadní a vy máte možnosť vidieť do vnútra chladničky bez nutnosti otvorenia dvierok.
  • Fresh Sense technológia, ktoré sledujte teplotu nielen vo vnútri chladničky, ale tiež v jej okolí a na základe týchto zistení im prispôsobuje chladiaci výkon. Výsledkom je minimalizácia teplotných výkyvov, čo zabezpečuje konštantnú teplotu vo vnútri chladničky.
  • 6. zmysel je inovatívna technológia, ktorá riadi výkon kompresorov tak, aby bola dosiahnuta optimálna teplota vo vnútri chladničky pri minimálnej spotrebe energie.

Americká chladnička LG s funkciou Door in door instaview.

Americká chladnička so smart funkciami

Okrem vyššie spomínaných funkcií môžu byť americké chladničky vybavené aj radou smart funkcií. Tie umožňujú pripojenie vašej chladničky k mobilnému zariadeniu a ovládanie pomocou aplikácie. Každý výrobca ponúka iné možnosti, nastavenia a funkcie.

Smart aplikácie pripojené k americkej chladničke umožňujú napríklad:

  • nastavovať teplotu a rôzne funkcie
  • sledovať spotrebu energie
  • evidovať záznam o počte otvorení dverí v prehľadných štatistikách
  • diagnostikovať poruchy

Americké chladničky sa líšia cenou

V našej ponuke nájdete americké chladničky v rôznych cenových kategóriách. Zvyčajne platí, že čím vyššia je cena, tým viac funkcií a smart doplnkov chladnička má.

Podľa ceny rozdeľujeme americké chladničky na:

  • do 700 € - cenovo dostupné riešenia so základnými funkciami
  • od 700 do 1 000 € - môžu obsahovať aj výrobník ľadu alebo niektoré z pokročilých funkcií
  • od 1 000 do 1 500 € - majú kvalitné spracovanie, viacero inovatívnych funkcií a vo výbave nájdete aj výrobník ľadu či výdajník vody
  • od 1 500 € a viac - vo výbave majú najmodernejšie smart funkcie, vyrobené sú z vysoko kvalitných materiálov a vhodné sú pre tých najnáročnejších zákazníkov

Americké chladničky ponúkajú viacerí výrobcovia

V našom e-shope nájdete americké chladničky od viacerých známych výrobcov. Na výber sú tieto značky:

Súvisiace kategórie

Americké chladničky Americké štvordverové chladničky Americké chladničky s výrobníkom ľadu Americké dvojdverové chladničky