Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako sušiť huby - ako na sušenie húb v sušičke, rúre a na papieri

Sušené huby sú skutočným bohatstvom v kuchyni a nezaobíde sa bez nich takmer žiadna gazdinka. Majú charakteristickú vôňu a vynikajúcu chuť. Sušenie hríbov je hračka ak dodržíte správny postup. Pri správnom postupe a vhodnom skladovaní vám hubová úroda plná vitamínov vydrží počas celého roka. Ak neviete ako na to, čítajte ďalej. Prezradíme vám, ako sušiť huby v pohodlí domova.

Prečo je dôležitá konzumácia húb?

Huby sa radia medzi samostatnú skupinu potravín a sú nabité vitamínmi minerálnymi látkami. Obsahujú vitamín C, D, E, tiamín, ale aj vitamíny skupiny B. Okrem toho sú skvelým zdrojom draslíka, fosforu, horčíka a nerozpustnej vlákniny, ktorá podporuje črevné funkcie, zlepšuje peristaltiku čriev a je účinnou prevenciou proti zápche. A to nie je všetko. Huby majú nízky obsah kalórií, čo ich robí ideálnym jedlom pre tých, ktorí sa snažia dosiahnuť nižšiu hmotnosť.

 

 

Ako sušiť huby

 

Ako na sušenie hríbov?

Sušenie húb predstavuje jeden z najstarších spôsobov konzervácie, ktorý zachováva ich jedinečnú chuť, arómu a nutričnú hodnotu. Avšak nie všetky druhy húb sú vhodné na sušenie. Na sušenie by ste mali vyberať všetky jedlé huby, ktoré majú na klobúku suchú šupku ako napríklad dubáky, kozáky, suchohríby, šampiňóny alebo bedle. Na sušenie nie sú vhodné staré hríby, a taktiež masliaky, pretože ich klobúčiky sú pokryté klzkou šupkou, ktorá sa dlho a ťažko suší. Rýdziky a kuriatka rovnako nie sú vhodné na sušenie, pretože sa po sušení rozpadávajú.

Základné pravidlá, ako sušiť huby, aby vydržali čo najdlhšie

Iba čerstvé a nepoškodené huby budú mať aj po usušení jedinečnú chuť a vôňu. Ak chcete, aby vám vydržali čo najdlhšie, dôležitý je už samotný zber. Na zber používajte výlučne priedušné košíky z prútia, lyka a podobných materiálov. Nevhodné sú igelitové tašky. Keďže odtrhnuté plodnice žijú ďalej a prebieha v nich látková výmena, v igelitových taškách sa rýchlo zaparia a zvlhnú. Vďaka tomu sa aj jedlé huby môžu zmeniť na jedovaté.

Skôr než sa pustíte do sušenia, majte na pamäti aj niekoľko ďalších pravidiel ako je ich správne čistenie, krájanie či odporúčaná teplota sušenia.

Správne čistenie

Pred sušením je potrebné hríby starostlivo očistiť od zeminy, machu a odstrániť poškodené alebo červivé úlomky. Vyhnite sa umývaniu pod tečúcou vodou. Zbytočne by nasali ďalšiu vlhkosť, čím sa predĺži doba sušenia a zvýši sa riziko napadnutia plesňou. Lepšou alternatívou na čistenie je použitie vlhkej handričky alebo špeciálnej kefky. S čistením a krájaním dlho neotáľajte, spracujte ich hneď, ako ich prinesiete domov.

 

Základné pravidlá ako sušiť huby aby vydržali čo najdlhšie

 

Vhodné krájanie

Pred sušením huby poriadne skontrolujte či nie sú napadnuté hmyzom. Napadnutú časť je potrebné odrezať. Ak uvidíte na hube parazity v podobe malých červíkov je lepšie celý hríb vyhodiť, aby sa zbytočne nerozmnožili aj do zdravých častí.

Následne sa môžete pustiť do krájania. Na krájanie budete potrebovať ostrý hubársky nôž a čistú drevenú dosku. Malé huby je možné sušiť v celku, väčšie by sa mali nakrájať pozdĺžne na plátky s hrúbkou 3 - 5 mm. Príliš hrubé plátky by sa sušili dlho a mohli by plesnivieť.

Sušenie húb v sušičke - teplota

Sušenie húb je proces, ktorý sa nedá urýchliť ani zvýšením teploty. Príliš vysoká teplota naruší štruktúru buniek, riskujete ich upečenie a po skončení procesu sušenia bude výsledná chuť a kvalita zlá. Odporúčaná teplota sušenia je približne 40 - 50 °C.

Dĺžka sušenia

Dĺžka sušenia húb závisí od zvoleného spôsobu sušenie ako aj od hrúbky plátkov.

  • sušičke ovocia je doba sušenia približne 4 - 8 hodín.

  • V teplovzdušnej rúre sa huby sušia približne 6 - 12 hodín.

  • Na vzduchu sa hríby vysušia do 3 dní.

  • Na papieri na pečenie bude trvať sušenie húb približne 5 dní.

Sušenie húb – aké rôzne spôsoby sušenia existujú?

Sušenie je možné vykonávať rôznymi spôsobmi, pričom každý má svoje výhody aj nevýhody. Pri sušení húb si vystačíte s obyčajným plechom vystlaným papierom na pečenie, teplovzdušnou rúrou alebo si môžete zaobstarať sušičku ovocia.

 

Ako sušiť huby v rúre

 

Ako sušiť huby v rúre?

Sušenie húb v rúre je jednou z najobľúbenejších metód. Predstavuje určitý kompromis medzi sušičkou a sušením na vzduchu. Viete však ako sušiť huby v rúre, aby ste ich nespálili?

Pred samotným sušením je potrebné rúru najskôr predhriať. Nastavte teplovzdušný ohrev s teplotou 30 °C. Medzi tým si rovnomerne rozložte hríby na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa navzájom nedotýkali. Prípadne ich môžete naukladať aj priamo na rošt pričom pod rošt je dobré umiestniť plech na pečenie. Aby sa huby nezaparili, sušenie je potrebné začať od najnižších teplôt a to 20 – 30 °C. Po dvoch hodinách teplotu zvýšte na 40 – 45 °C. Pri postupnom zvyšovaní teploty nepoškodíte štruktúru húb a prebytočná voda sa efektívne odparí. Počas sušenia nechajte dvierka rúry pootvorené, aby sa mohla vlhkosť bez problémov odparovať.

Hríby občas premiešajte a každú hodinu ich otočte, aby sa rovnomerne sušili. Na teplovzdušnej rúre nechajte dvierka mierne pootvorené, aby sa mohla vlhkosť bez problémov odparovať. Sušenie hríbov v rúre trvá približne 8 hodín. Úplne vysušené hríby sú pružné, majú svetlú farbu a príjemnú vôňu.

Náš TIP: Na sušenie hríbov v rúre sa dokonale hodia vstavané rúry s teleskopickými výsuvmi, vďaka ktorým budete mať k sušeným potravinám skvelý prístup.

 

Sušenie hríbov v sušičke Sencor

 

Sušenie hríbov v sušičke

Sušičky ovocia sa tešia čoraz väčšej obľube. Okrem húb v nich jednoducho vysušíte aj ovocie, zeleninu alebo bylinky. Teplý vzduch v prístroji vodu z potravín postupne odparí takže proces sušenia bude mimoriadne jednoduchý a rýchly. Výhodou sušičky ovocia oproti rúre je aj fakt, že ju môžete umiestniť mimo bežné obytné priestory, ako napríklad do garáže alebo do komory. Takže výrazná hubová aróma nebude v celej domácnosti.

Ak ešte nevlastníte sušičku poobzerajte sa po modeloch vybavených časovačom a dostatočne citlivým termostatom, ktorý umožní nastaviť teplotu presne po stupňoch. Kvalitnejšie sušičky ovocia už ponúkajú aj špeciálny program určený priamo na sušenie húb. Týmito a ešte ďalšími inovatívnymi funkciami sú vybavené Sencor sušičky ovocia alebo Philco sušičky ovocia.

Ako sušiť huby v sušičke?

Nakrájané kúsky húb rovnomerne rozmiestnite na pláty do sušičky tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Je dobré vedieť, že stonky a klobúky sa majú sušiť oddelene alebo na rôznych poschodiach sušičky. Stonky totiž obsahujú zvyčajne menej vody ako klobúky, preto sa ich oplatí umiestniť na vyššie priečky.

Pre dôkladné sušenie húb v sušičke by teplota mala byť v rozmedzí 40 - 50 °C. Počas sušenia však hríby priebežne kontrolujte a v prípade potreby pláty prehadzujte a otáčajte.

Ako dlho sušiť huby v sušičke?

Proces sušenia trvá približne 4 - 8 hodín podľa druhu húb, obsahu vody a veľkosti plátkov. Správne vysušené hríby by sa mali pri ohnutí ľahko lámať. Ak sú gumové, potrebujú ešte chvíľu na dosušenie. Pred uskladnením ich ešte poriadne skontrolujte, pretože nedosušené huby by mohli začať plesnivieť.

 

 

Sušenie húb na vzduchu

 

Najpomalšiu metódu predstavuje sušenie húb na papieri na pečenie

Sušenie na vzduchu síce patrí k časovo náročnej metóde, ale na druhej strane nevyžaduje použitie žiadnych spotrebičov.

Ako na to? Očistené a nakrájané huby stačí jednoducho rozložiť na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch prekryte gázou, aby sa k hubám nedostali chrobáky a umiestnite na tienisté miesto napríklad na terase, balkóne alebo verande. Na sušenie nikdy nepoužívajte ako podklad novinový papier. Obsahuje totiž tlačiarenskú farbu a huby ju môžu do seba nasať.

Huby sa neodporúča sušiť na priamom slnku, pretože by mohli získať neprirodzenú hnedú farbu a UV žiarenie by rozložilo mnoho účinných látok. Na noc je však potrebné hríby odložiť do vnútra, aby počas noci nenavlhli.

Pre sušenie húb na papieri na pečenie je charakteristický obmedzený prístup vzduchu zospodu, takže nezabúdajte na pravidelné otáčanie približne každých 24 hodín. Prípadne môžete papier na pečenie vymeniť po troch dňoch za nový. Sušenie húb na papieri na pečenie trvá niekoľko dní.

Náš TIP: Aby ste predišli prilepeniu húb na papier, môžete z neho vytvoriť harmoniku a až potom naň huby vyskladať.

 

Sušenie húb

 

Sušenie húb na niti

Obľúbeným spôsobom sušenia hríbov je aj sušenie na niti. Jednotlivé plátky húb pomocou ihly navlečiete na nitku ako korálky. Používate iba bielu niť, nie farebné. Majte však na pamäti, že huby sa nesmú dotýkať inak by sa nevysušili dokonale. Robte medzi nimi radšej uzlíky, aby sa nešmýkali ani navzájom nedotýkali. Hotovú girlandu z húb zaveste na dobre vetrané a teplé miesto, aby sa hríby pekne usušili.

Sušenie húb v mikrovlnke

Sušenie húb v mikrovlnnej rúre je ideálne pre menšie množstvo húb. Hríby nakrájajte na tenké plátky a v jednej vrstve ich rozložte na tanier vhodný do mikrovlnnej rúry. Mikrovlnku zapnite na nižší výkon 100 - 150 W a spustite na 15 minút. Po uplynutí tejto doby nechajte huby 5 minút odpočívať na vzduchu a mikrovlnnú rúru vyvetrajte.

Následne znova zapnite mikrovlnku na 15 minút. Takto postupujte, pokiaľ nie sú hríby úplne usušené. pri sušení húb v mikrovlnnej rúre občas spotrebič skontrolujte, či nedošlo k vznieteniu húb alebo papiera.

Ako a v čom skladovať sušené huby?

Trvanlivosť sušených húb jednoznačne ovplyvňuje spôsob skladovania. Sušené hríby skladujte vo vzduchotesných plastových alebo sklenených nádobách s kovovým uzáverom, bez prístupu vzduchu, pretože ľahko absorbujú vlhkosť, strácajú arómu a plesnivejú. Vhodné dózy na potraviny, v ktorých môžete skladovať aj sušené huby nájdete aj v našom e-shope.

Použiť môžete aj klasické zaváraninové poháre, ktoré však musia byť čisté a suché. Na dno pridajte pár zrniek ryže proti prípadnej vlhkosti, niekoľko guličiek korenia a bobkový list proti škodcom. Miesto, kde umiestnite nádoby s hubami, by malo byť tmavé a chladné s teplotou 7 - 15 °C. V takýchto podmienkach vydržia sušené hríby aj 2 - 3 roky.

Ak máte nasušené rôzne druhy hríbov myslite aj na to, že zmiešaním počas skladovania získajú spoločnú arómu. Ak chcete pri každom druhu zachovať jeho jedinečnú vôňu, skladujte každý druh samostatne a dózy si označte.

Náš TIP: Počas prvého týždňa sa oplatí nádoby s hubami skontrolovať, či na stenách nie je usadená vodná para. Ak si ju všimnete, znamená to, že huby neboli dôkladne vysušené. Nič však nie je stratené. Huby z nádob vysypte a proces sušenia zopakujte.

Sušené hríby a ich skladovanie

 

Ako použiť sušené huby?

Namáčanie sušených húb pred varením je bežnou praxou. Týmto spôsobom sa obnoví ich vlhkosť a odstránia sa aj prípadné nečistoty. Sušené huby môžeme namočiť do teplej vody alebo zeleninového vývaru po dobu približne 30 minút, kým nezmäknú. Vodu, v ktorej sa namáčali nikdy nevylievajte. Môže byť skvelým základom pre omáčky a polievky.

Na namáčanie môžete použiť aj mlieko, ktoré dodá sušeným hubám jemnú chuť a zároveň zmierňuje aj potenciálnu horkosť niektorých druhov húb.

 

Použitie sušených húb v kuchyni

 

Náš tip na záver - hubový prášok ako ochucovadlo

Sušené huby nemusíte používať iba v celosti. Môžete si z nich jednoducho pripraviť aj hubové korenie. Stačí ak sušené plátky hríbov vložíte do mixéra a dôkladne rozmixujte na jemný prášok. Takéto hubové korenie je výborné na dochutenie omáčok, mäsa alebo polievok.