Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako skladovať víno

Správne skladovanie vína je základným predpokladom k tomu, aby víno nestratilo na svojej chuti, kvalite a hodnote. Ak investujete do nákupu kvalitného vína, musíte mať na zreteli aj fakt, že je potrebné ho správne skladovať, aby ste sa nepripravili o degustačný zážitok tohto voňavého moku. Vínu stačí minimálne svetlo, správna teplota, vlhkosť a ideálna poloha. Práve tieto najdôležitejšie faktory ovplyvňujú jeho chuťové vlastnosti. Čítajte ďalej, aby sa vám klenot v dobe vína podaril uchovať čo najdlhšie.

Ako skladovať víno.

Ktoré vína je možné archivovať?

Nie všetky vína sú vhodné na dlhodobú archiváciu. Vo všeobecnosti sa oplatí uskladňovať viac červené, ako biele vína. Tie obsahujú vysoký podiel aromatických látok ako aj minerálov a samotného alkoholu. Najvhodnejšie biele vína na uskladnenie sú odrody Chardonnay, Rulandské biele, Chenin blanc, Rizlingy, Veltlínske zelené alebo putňové tokajské vína, ktoré sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou. Spomedzi červených vín sú to odrody Cabernet Sauvignon, Barolo, Barbaresco, Pinot Noir, Malbec alebo španielske odrody Rioja a Ribera.

Lacné vína sú určené na rýchlu konzumáciu a mali by byť skonzumované čo najskôr. Vína strednej cenovej kategórie znesú dlhšie skladovanie avšak nie viac ako päť rokov.

Víno v sudoch.

Prečo je dôležitá teplota okolia?

Pre uchovanie vína je rozhodujúca stála teplota, ktorá výrazne ovplyvňuje jeho vôňu aj chuť. Čím je teplota vyššia, tým viac arómy sa z vína uvoľňuje. Víno je možné bez problémov skladovať pri teplotách medzi 8 a 18 °C, ideálna teplota je však v rozmedzí 10 až 13 °C. Teplota by však nemala presiahnuť 12 °C. Takáto teplota je vhodná pre dlhodobé skladovanie.

V prípade krátkodobého skladovania môže byť teplota aj vyššia, najmä pre ľahšie biele vína s ovocnými nádychmi. Nižšia teplota podčiarkne ich sviežu chuť. Ťažšie červené vína sa potrebujú k uskladneniu pár stupňov navyše, pretože nižšia teplota im neumožní plne rozvinúť ich špecifickú chuť a vôňu. Nemenej dôležitá je aj správna vlhkosť, ktorá ovplyvňuje predovšetkým stav a kvalitu korkových zátok. Mala by sa pohybovať na úrovni 65 – 80 %. Nadmerná vlhkosť vzduchu nad 85 % napomáha vývoju plesní. Pokiaľ je okolitý vzduch naopak príliš suchý, dochádza k rýchlejšiemu odparovaniu vína vo fľaši.

Rôzne druhy vína.

Víno je najlepšie uchovávať vo vínnej pivnici, čo však v bytových podmienkach nie je reálne. Takže ak plánujete archivovať víno, odporúčame vám zadovážiť si chladničku na víno. Na našom e-shope si určite vyberiete takú, ktorá sa vám bude hodiť či už veľkosťou alebo dizajnom. Ak pijete len jeden druh vína (červené alebo biele) jednozónová vinotéka je úplne postačujúca. V opačnom prípade, ak radi kombinujete, vyberte si viaczónovú vinotéku. Domáce vinotéky zabezpečia stabilnú teplotu, ktorá sa dá podľa potreby regulovať. Vďaka nej je možné skladovať víno bez straty na kvalite. Okrem udržiavania stálej teploty je možné regulovať aj správnu vlhkosť.

Vinotéka Amica Planeo elektro.

Aká je správna poloha fľaše?

Ďalším kľúčových faktorom ovplyvňujúcim skladovanie vína je poloha fľaše. Pri voľbe polohy je potrebné zohľadniť, ako dlho bude víno skladované, ale najmä aký má fľaša uzáver.

Vína s korkovou zátkou skladujte vo vodorovnej polohe, aby sa tekutina vo vnútri, neustále dotýkala korku. Vďaka tomu bude korková zátka zvlhčovaná vínom, čo zabráni jej vysychaniu. Vyschnutá zátka totiž zmenší svoj objem, zhorší sa jej priliehavosť k hrdlu, čo umožní prístup vzduchu do vína a následne môže dôjsť k jeho oxidácii.

Ak má fľaša plastový či sklenený uzáver, môže byť uskladnená na stojato. Pri takto uzatvorených fľašiach totiž nemá čo vysychať.

Šumivé vína je možné vďaka tlaku vo fľaši skladovať vo zvislej polohe.

Základným pravidlom je, že fľaše s vínom by mali byť uchovávané v pokoji. Manipulácia s archívnym vínom sa neodporúča. Tento úkon vykonajte iba v prípade, pokiaľ je to naozaj nevyhnutné. Ak by ste víno často premiestňovali stratilo by svoj charakteristický buket. Víno potrebuje svoj priestor a pokoj na ďalšie rozvíjanie a harmonizáciu jednotlivých chutí.

Degustácia vín.

Pre vína je obzvlášť škodlivé slnečné žiarenie

Okrem ideálnej teploty je potrebné zabezpečiť aj vhodné tmavé miesto. Slnečné a predovšetkým ultrafialové žiarenie, je spúšťačom rôznych nežiaducich procesov vo fľaši. UV žiarenie spôsobuje, že víno začne oxidovať a strácať tak svoje aromatické látky. To má za následok zhoršenú chuť a kvalitu vína. Vedeli ste, že aj skladovanie vína na miestach s neónovým osvetlením nie je vhodné? Ak teda máte nasvietenú policu neónom, víno radšej premiestnite. Ochránite ho tak pred znehodnotením.

Aká je maximálna dĺžka skladovania vín?

Na fľašiach vína nenájdete žiadne informácie o tom ako dlho ho môžete skladovať. Vo všeobecnosti platí, že mladé vína s nízkym zrecím potenciálom je vhodné vypiť ešte do konca daného kalendárneho roka, zatiaľ čo vína zo starého viniča môžu mať po čase výraznejšiu chuť, pretože sú prispôsobené na niekoľkoročné zrenie vo fľaškách. Maximálna doba skladovania závisí aj od podmienok, v akých sa fľaša nachádza.

Vo väčšine prípadov by sa bežné vína mali vypiť v priebehu jedného až štyroch rokov. Lacné biele a ružové vína spotrebujte do troch mesiacov, ľahké červené a o niečo drahšie biele vína ako napríklad Chardonnay do šiestich mesiacov a ostatné červené vína približne do jedného roka. To ale neznamená, že ak ich máte dlhšie, nebudú sa stále výborne piť. Zmeniť sa môže najmä ich charakter.

Biele a červené víno s korkovým uzáverom.

Ako uchovávať víno po otvorení

Otvorené víno by sa malo spotrebovať do jedného, maximálne dvoch dní. Na jeho opätovné uzatvorenie použite pôvodný originálny uzáver, utesnite ho čo najlepšie a uchovajte v chlade. Skvelým pomocníkom, ktorý by mal byť vo výbave každého milovníka vína, je vákuová pumpa. Vďaka nej vydrží víno v otvorenej fľaši dlhšie. Avšak aj tá má svoje nevýhody. Dokáže síce zamedziť oxidácii, ale spolu so vzduchom sa odsaje aj časť arómy vína.

Červené vína vďaka prítomným kyselinám a trieslovinám vydržia dlhšie otvorené. K tomu napomáha aj kyselina tanínová, ktorá pôsobí ako antioxidant. Čiastočne tak víno pred pôsobením kyslíka pomáha chrániť. Červené vína môžu byť otvorené dva až tri dni. Všetko však záleží od konkrétneho druhu. Archívne vína je potrebné po otvorení spotrebovať takmer ihneď, pretože sa môžu rýchlejšie pokaziť.

Biele vína sú vo všeobecnosti na oxidáciu náchylnejšie a vplyvom kyslíka strácajú veľmi rýchlo svoju sviežosť. Biele víno chutí najlepšie v deň, kedy ste ho otvorili. Suché biele vína však vydržia otvorené o niečo dlhšie ako polosuché.

Vínna pivnica.

Šumivé vína sa vôbec neodporúča skladovať otvorené. Ak ste počuli, že k zachovaniu bubliniek pomôže lyžička vložená do hrdla fľaše, tak vedzte, že sa jedná vyslovene o mýtus. Na množstvo bubliniek, ktoré víno po pár dňoch v chladničke obsahuje, nemá prítomnosť lyžičky žiadny vplyv. So skladovaním otvoreného šumivého vína nepomôže ani vákuová pumpička. Ak by ste ju použili, vysali by ste z vína nielen vzduch ale aj bublinky.

Ak vám šumivé víno predsa len ostane použite špeciálny vzduchotesný uzáver na šampanské. Ten zaistí, že víno zostane dlhšie svieže.

Náš TIP: Ak nechcete skladovať otvorené víno môžete ho použiť priamo do varenia. Pridaním bieleho vína k rizotu alebo červeného k divine či omáčkam, docielite nezameniteľnú chuť jedla. Prípadne ho nalejte do formičiek na ľad a zamrazte. Takto vám poslúži aj do budúcna na prípravu rôznych jedál či marinád.

Viete ako správne podávať víno?

Príliš vysoká teplota zdôrazní alkohol a naopak príliš nízka teplota stlmí vône a chute. Pri červenom víne sa potom môžu nepríjemne prejaviť taníny. Biele vína sa často podávajú priamo z chladničky, zatiaľ čo červené sa servírujú pri izbovej teplote. Na fľašiach býva obvykle uvedená doporučená teplota pre dané víno.

Morské plody a biele víno.

Ľahké svieže biele vína sa podávajú pri teplote 5 až 10 °C. Tým je zachovaná ich sviežosť a ovocná chuť. K bielym vínam servírujte ryby, morské špeciality, hydinu a ľahké syry.

Bohatšie plné a prírodne sladké biele vína sa odporúča servírovať pri teplote 10 až 13 °C. Pri vyššej teplote sa veľmi zvýrazní chuť alkoholu a naopak pri nízkej teplote nevynikne ich príjemná vôňa. K takýmto vínam sa hodia syry s modrou plesňou.

Šumivé víno s bublinkami obľubuje teplotu 6 až 9 °C. Ak ho necháte v pohári chvíľu ohrievať, odmení sa svojou výraznou vôňou. K sladkým šumivým vínam patria jednoznačne jahody, suché šumivé vína lahodne chutia s olivami.

Ružové víno môžete podávať pri teplote 8 až 11 °C. Hodí sa k rybám, morčaciemu mäsu a polomäkkým syrom.

Červené víno so steakom.

Pri červenom víne platí, že čím je víno plnšie, tým je potrebná vyššia teplota servírovania. Ľahké červené víno sa odporúča servírovať pri teplote 14 až 16 °C, plnšie červené vína sa podávajú pri teplote 17 až 19 °C, aby sa uvoľnili viac vôní a chutí. Ich delikátna chuť vynikne v kombinácii s tmavým mäsom, zverinou alebo výrazne korenenými jedlami. Vychutnáte si ho aj s čokoládou alebo čokoládovým dezertom.

V prípade, ak je víno je príliš teplé, stačí ho ponoriť do zmesi ľadu a studenej vody. To schladí fľašu rýchlejšie ako samotný ľad. Červené vína sa schladia v priemere do 10 minút, Champagne potrebuje minimálne 30 minút.

Víno Champagne v ľade.

V prípade, ak je víno príliš studené, prelejte ho do nádoby opláchnutej v teplej vode, alebo ho krátko ponorte do vedra s teplou vodou. Zásadne sa to nesnažte robiť pri veľmi vysokej teplote.

Ak je víno len mierne podchladené, stačí ho naliať do pohárov, ktoré sú mierne zohriate v dlaniach.

 

Súvisiace kategórie

Vínotéky Domáce vinotéky Vstavané vinotéky Voľne stojace vínotéky Dvojzónové vínotéky