Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako skladovať potraviny v chladničke

Organizácia potravín poskytuje nielen dokonalý prehľad, ale aj systematické skladovanie. Ak jedlu priradíte správne miesto v chladničke, nezmení svoju chuť, vôňu ani štruktúru a jeho trvanlivosť sa ešte viac predĺži. Dobre usporiadaná chladnička vám pomôže zabrániť plytvaniu potravinami a zároveň predídete aj nepríjemnej kombinácii pachov. Nie je predsa nič horšie, ako vyhodiť potraviny len preto, že boli skladované nevhodným spôsobom. Ponúkame vám presný návod, ako správne usporiadať potraviny vo vašej chladničke tak, aby prežili čo najdlhšie ako čerstvé. Odvďačí sa vám nielen vaša peňaženka, ale aj naša planéta.

Ako skladovať potraviny v chladničke.

Nastavenie optimálnej teploty

Potraviny v chladničke sa snažte rozkladať rovnomerne pričom majte na zreteli fakt, že medzi potravinami by mal byť dostatočný priestor, aby mohol cirkulovať chladný vzduch. Pri uložení jedla do chladničky platia určité zásady, podľa ktorých by ste sa mali riadiť.

Medzi 2 najdôležitejšie pravidlá patrí:

  1. Vždy ukladajte staršie potraviny dopredunové dozadu, aby ste na nejakú potravinu doslova nezabudli.
  2. Osvojte si najdôležitejšie pravidlo, že chladnička nie je televízor. Pred otvorením si premyslite, čo chcete vybrať, aby boli dvere otvorené len na nevyhnutne krátky čas.

Teplota v chladničke dosahuje rozličné hodnoty. Chladnejší vzduch klesá smerom dolu a teplejší stúpa smerom nahor. Orientovať by ste sa mali podľa teploty na strednej polici. Tá má hodnotu 5 °C. V hornej časti chladničky dosiahne teplota hodnoty 8 až 9 °C a spodná časť, nad zeleninovými boxami ponúka najnižšiu teplotu približne 2 °C.

Správne rozložené potraviny v chladničke.

Pravidlá usporiadania potravín podľa umiestnenia

Všetky chladničky s mrazničkou sú vybavené vnútornými policami, zásuvkou a odkladacími priehradkami na vnútornej strane dverí, ale viete, ako správne potraviny v chladničke rozložiť? Teploty v rôznych miestach chladničky sa líšia. Pohybujú sa takmer od bodu mrazu až po 10 °C a práve z tohto dôvodu má všetko svoje vlastné miesto. Ak potraviny nie sú správne skladované, vystavujete sa riziku krížovej kontaminácii medzi surovými alebo nepripravenými potravinami a tými, ktoré sú pripravené na priamu konzumáciu.

Ktoré potraviny patria do hornej časti chladničky?

Horná polička má teplotu približne 8 °C, takže je ideálnym miestom na skladovanie potravín pripravených na priamu konzumáciu ako aj hotových jedál či dezertov. Všetky potraviny by mali byť zakryté alebo uchovávané v uzavretých dózach na potraviny, aby nenapáchli. Horná polica chladničky bude ideálna aj na uskladnenie polievky či omáčky, ktoré ste nestihli zjesť, prípadne ste si navarili obed na viac dní.

Praktické dózy na uchovávanie potravín.

Čo uložiť do strednej police?

Stredná polica je najlepším miestom na skladovanie mliečnych výrobkov akými sú syry, maslo, smotana či jogurty. Syry zásadne uchovávajte zabalené alebo v nádobe, aby nevyschli. Mliečne výrobky je dobré skladovať v strede chladničky, pretože tam je teplota nižšia v rozmedzí približne 3 až 5 °C a pomôže vám ich uchovať čerstvejšie ako pri skladovaní vo dverách. Tiež tu možno ukladať rôzne paštéty v konzerve alebo v skle, tlačenku, aspik, hydinovú šunku alebo párky.

Potraviny uložené na spodnej polici chladničky.

Aké potraviny patria na spodnú poličku?

Spodná polica tvorí najchladnejšiu časť chladničky s teplotou 0 až 2 °C, preto by sa mala výhradne používať na skladovanie surového mäsa, hydiny, rýb, teda potravín s kratším dátumom spotreby. Mäso samozrejme skladujte buď v balení, v ktorom ste ho zakúpili, alebo v uzatvárateľných nádobách. Nápomocná vám môže byť tiež vákuovačka, ktorá predlžuje životnosť potravinám.

Čo uskladniť vo dverách chladničky?

Dvere chladničky sú najteplejším miestom. Môžete sem pokojne umiestniť marmelády, dresingy, otvorené zaváraniny, kečup, majonézu alebo rôzne omáčky. Vo dverách chladničky by nemali byť uložené lieky, pretože tie potrebujú oveľa nižšiu teplotu.

Dolné plastové nádoby

Slúžia výhradne na skladovanie ovocia a zeleniny. Táto teplotná zóna okolo 3 °C sa postará o primeranú teplotu aj vlhkosť, pri ktorej vám vydržia, avšak len tým druhom, ktoré sa majú skladovať v chladničke.

Väčšina chladených produktov zostane čerstvá dlhšie, keď sú dobre zatvorené, či už v plastových vreckách so zipsom, opakovane použiteľných silikónových vreckách alebo nádobách s tesne priliehajúcimi viečkami.

Najčastejšie otázky o skladovaní potravín v chladničke

S témou skladovania potravín vzniká aj množstvo otázok ohľadom ktorých často ľudia diskutujú na rôznych fórach, alebo si vymieňajú svoje názory na internete. Rozhodli sme sa preto odpovedať na najčastejšie otázky súvisiace so správnym skladovaním potravín v chladničke.

Je lepšie skladovať v chladničke potraviny zabalené alebo nezabalené?

Ideálne je skladovať potraviny zabalené, aby sa minimalizovala možnosť prenosu pachov a zabránilo sa kontaminácii potravín. Okrem toho zabalené potraviny udržujú svoju čerstvosť a dlhšiu dobu udržiavajú svoju kvalitu.

Ako dlho vydržia bielka v chladničke?

Ak vám zostali bielka, môžete ich bez problémov uskladniť v chladničke až 14 dní. Dôležité je však dodržať správne skladovanie. Bielky by mali byť uložené v sklenenej alebo porcelánovej nádobe s viečkom, najlepšie skrutkovacím, aby sa zabránilo kontaminácii a strate čerstvosti.

Koľko vydržia vajcia v chladničke?

Trvanlivosť vajec od znášky je približne 28 dní, čo predstavuje zhruba jeden mesiac. Pre uchovanie čerstvosti je dôležité skladovať ich pri teplote 5 – 8 °C s špičkou smerujúcou dolu. Menšie teplotné zmeny môžu negatívne ovplyvniť kvalitu vajec, preto sa odporúča ich nesklaďovať vo dverách chladničky.

Ako skladovať avokádo v chladničke?

Ak nezjete celé avokádo a nechcete, aby vám druhá polovica zhnedla, môžete ju uchovať rôznymi spôsobmi. Do uzatvárateľnej sklenenej nádoby položte avokádo odkrojenou stranou smerom nadol a naplňte nádobu vodou. Takto uzatvorené avokádo vám vydrží v chladničke čerstvé a zelené až niekoľko dní. Druhou alternatívou je zabalenie nezjedenej polky avokáda do voskového obrúska, ktorý zabezpečí čerstvosť a peknú zelenú farbu.

 

Ako dlho skladovať huby v chladničke?

Huby majú vysoký obsah vody a bielkovín, čo ich robí náchylnými na rýchle skazenie a plesnivenie. Mäkké druhy húb by ste nemali ukladať do chladničky vôbec. Je lepšie ich ihneď po zbere usušiť alebo zmraziť. Naopak, tvrdšie druhy húb môžete skladovať v chladničke až dva dni, avšak je dôležité dodržať správny postup. Pred vložením do chladničky ich neumývajte a neukladajte v igelitových vreckách. Huby radšej očistite od hliny a iných nečistôt a rozložte ich na tanier alebo tácku, aby mohli dýchať.

Je možné v chladničke skladovať pečivo?

Ak chcete zachovať čerstvosť pečiva, je lepšie ho skladovať pri izbovej teplote v dobre uzavretom obale. V chladničke pečivo môže stvrdnúť.

Ako dlho je možné skladovať uvarené jedlá v chladničke?

Uvarené jedlá možno skladovať v chladničke približne 3 - 4 dni. Je dôležité ich skladovať v hermeticky uzavretých nádobách a umiestniť ich do chladničky čo najskôr po ich ochladení.

Ako skladovať potraviny v chladničke?

Ako skladovať mäso?

Je dôležité, aby mastné a mliečne výrobky boli oddelené a dobre zabalené, aby sa zabránilo prenosu vôní. Mäso by malo byť v chladničke maximálne tri dni a poriadne zabalené v potravinovej fólii alebo dóze s vekom.

Ak plánujete mäso rýchlo skonzumovať (do 1 až 2 dní), tak ho nie je potrebné zamrazovať. Úplne stačí ak ho vybalíte z pôvodného obalu a vložíte ho do hlbšej nádoby a prekryjete potravinovou fóliou. Ideálna teplota pri ktorej by ste mali mäso skladovať je od 0 do 2 °C. Dajte však pozor na to, aby teplota nepresiahla 5 stupňov. Mäso by sa tak mohlo veľmi rýchlo pokaziť. V prípade vhodného umiestnenia môže byť mäso v chladničke uložené aj po dobu 6 dní. Ak ho potrebujete uskladniť na dlhšiu dobu v čerstvom stave, zmrazte ho.

  • hydina a mleté ​​mäso vydrží v chladničke najdlhšie 2 dni
  • bravčové mäso približne 3 dni
  • hovädzie mäso až 5 dní

Správne skladovanie chladeného mäsa.

Ako skladovať ryby

Ryby sa rýchlo kazia a aj v chladničke sa dajú skladovať len krátky čas, približne dva až tri dni. Ryby treba dať do chladničky samozrejme očistené, poriadne osušené a v uzatvorenej nádobe kvôli ich špecifickému pachu. Prípadne môžete nádobu, v ktorej ryby uskladníte, dať na tácku s kockami ľadu. V chladničke je potrebné ich uložiť na najchladnejšie miesto, ktoré sa nachádza pri zadnej stene na spodnej polici nad priehradkou na zeleninu. Ideálna teplota na skladovanie je 0 stupňov, maximálne však do 4 stupňov. Odporúčame každý deň rybu umyť, osušiť a prebaliť.

Údené ryby môžete bez problémov skladovať v chladničke dlhšie ako čerstvé ryby. Bez problémov vydržia až po dobu 5 dní.

Starostlivé skladovanie sa týka nielen rýb, ale aj morských plodov. Aj v tomto prípade je dôležité spotrebovať čerstvé výrobky čo najskôr a neukladať ich v chladničke dlhšie ako jeden deň. Tak ako ryby, aj morské plody by sa mali rozmrazovať v chladničke.

Syr a jeho uskladnenie

Možno sa to nezdá, ale existujú určité pravidlá ako správne skladovať syry, aby vydržali v čo najlepšej kondícii. Suché tvrdé syry ako parmezán či ementál pred uložením do chladničky zabaľte do papiera na pečenie. Tak sa k syru dostane vzduch, pritom neoschne a zostane dlhšie jedlý. Aby nevysychal, je dobré potrieť ho trochou masla. Rozhodne sa ale vyhnite alobalu a uzavretým plastovým obalom. Na skladovanie tavených alebo mäkkých syrov je možné použiť potravinovú fóliu. Plesňové syry a aromatické syry uchovávajte v dobre tesniacom boxe alebo sklenenom pohári.

Syr a jeho uskladnenie v chladničke.

Ktoré potraviny do chladničky nepatria?

Je dôležité si uvedomiť, že horúce alebo teplé jedlo do chladničky nepatrí. Je potrebné nechať ho najprv vychladnúť na izbovú teplotu. Dôvodom je, že para ktorá sa vytvára pri teplom jedle sa vo vnútri chladničky skondenzuje. Tým pádom vzniká vlhko, čo môže spôsobiť tvorbu baktérií a narušenie stabilnej vnútornej teploty chladničky. Aby ste minimalizovali riziko kontaminácie potravín, vždy nechajte teplé jedlo vychladnúť pred jeho uložením do chladničky.

Existuje aj veľa ďalších potravín, ktorých skladovanie sa v chladničke neodporúča. Mimo chladničky by mali zostať napríklad:

  • čokoláda
  • banány
  • zemiaky
  • cesnak
  • cibuľa
  • bylinky
  • med
  • olej

Správne skladovanie zemiakov.

Zemiaky môžete skladovať v košíku alebo v obyčajnej papierovej taške na chladnom a tmavom mieste, ako je špajza alebo pivnica. Pri izbovej teplote klíčia a kazia sa a ak by ste ich vložili do chladničky premenia časť škrobu na cukor takže príliš rýchlo zhnednú a pri smažení sa pripália.

Cesnak a cibuľu uchovávajte podobne ako zemiaky, v špajzi či pivnici, zásadne v nádobe na suché potraviny bez veka. Iba zvyšky nakrájanej cibule je dobré skladovať v chladničke avšak zabalené do alobalu alebo zatvorené v nádobe na uskladnenie potravín.

Ak často vyhadzujete prezreté banány, náš jednoduchý tip vám pomôže udržať ich čerstvosť čo najdlhšie. Stačí ak zabalíte stopku do alobalu, vďaka čomu spomalíte vylučovanie etylénu. Vydržia tak aj na kuchynskej linke, ale neumiestňujte ich na priame slnečné svetlo.

Ovocie uskladnené voľne v košíku.

Citrón sa v chladničke rýchlo vysuší a stratí vôňu aj šťavu. Ak ho chcete v chladničke uchovať, tak jedine dobre zabalený, najlepšie vo vrecku na zips.

Med síce nestratí v chlade žiadne dôležité látky, pri nízkej teplote však kryštalizuje a cukornatie čo môže viesť časom ku zmene chuti. Navyše, aj manipuláciu s ním to potom podstatne sťažuje. Skladujte ho určite pri izbovej teplote.

Citrusy ako aj exotické ovocie všeobecne do chladničky nepatria. Podobne ako uhorky obsahujú podstatné množstvo vody.  Uskladnením v chlade znižujete ich kvalitu. Pri izbovej teplote vám vydržia dlho, stačí aby ste sa vyvarovali ich vrstveniu v miske, pretože tlak podnecuje proces hnitia a plesnivenia.

Bylinky pohlcujú pachy rovnako ako káva, preto pre ne chladnička nie je vhodným miestom. Platí to aj pre obľúbenú bazalku alebo petržlenovú vňať.  Skúste ich nechať v pohári s vodou alebo zamraziť vo vode v nádobách na ľadové kocky.

Nakrájané bylinky pripravené na mrazenie.

Osvedčené triky na skladovanie ovocia a zeleniny pre čerstvosť ako priamo zo záhrady

Repa, cvikla, mrkva, paštrnák alebo zázvor sa dajú v chladničke skladovať dlhodobo, ak ich odložíte správne. Pred uskladnením stačí odstrániť vrchnú časť až po koreň a namočiť ich do vody v uzatvárateľnej sklenenej nádobe. Naplňte sklenenú nádobu až po okraj vodou, aby bola celá mrkva prípadne iná koreňová zelenina ponorená.

Reďkovky môžete uskladniť dvoma spôsobmi:

Uzatvárateľné vrecko vysteľte kuchynskou servítkou, ktorá bude slúžiť na pohlcovanie vlhkosti. Takto uskladnené reďkovky vložte do chladničky a občas skontrolujte, či nie je servítka navlhnutá a ak reďkovky dovtedy nezjete, vymeňte servítku za novú.

Druhým spôsobom, ako zachovať čerstvosť reďkoviek je uskladnenie v sklenej nádobe s vodou. Podobne ako koreňová zelenina, tak aj reďkovka vydrží takto uskladnená v chladničke týždeň až dva. Po týždni je však potrebné vodu vymeniť.

Zelenina v boxoch pripravená na vloženie do chladničky.

Kapusta a jej príbuzní - rovnako ako kapusta, tak aj brokolica a karfiol sú odolnou zeleninou. Celé hlávky zostanú chrumkavé až dva týždne v plastových vreckách alebo v nádobách s vrchnákom.

Nadmerná vlhkosť spôsobuje, že listová zelenina v chladničke rýchlejšie hnije. Ak chcete, aby vaša listová zelenina vydržala čo najdlhšie, odstráňte a zlikvidujte všetky hnedé alebo slizké listy. Ostatné listy natrhajte a umyte vodou. Pripravte si sklenenú nádobu, na ktorej dno umiestnite obyčajnú papierovú kuchynskú servítku. Vytvorte si viac poschodí šalátu, v závislosti od veľkosti nádoby.

Stopkový zeler zostane v chladničke chrumkavý niekoľko týždňov, ak je uzavretý vo vrecku so zipsom. Alebo môžete stonky nakrájať na tyčinky a chladiť ich ponorené vo vode, uzavreté v nádobe na uchovávanie potravín.

Správne skladovanie zeleru a mrkvy.

Čerstvosť potravín predlžujú viaceré inovatívne funkcie

V súčasnosti disponujú moderné chladničky množstvom funkcií, ktoré zabezpečujú optimálne skladovanie potravín a predlžujú ich životnosť. Tieto inteligentné riešenia nielen šetria váš čas, ale zlepšujú tiež kvalitu uložených potravín.

Tu je prehľad niektorých z nich:

  • Multi-Air-Flow - zabezpečuje rovnomerné prúdenie vzduchu vo vnútri chladničky, čo pomáha udržiavať konzistentnú teplotu a bráni hromadeniu kondenzátu.
  • Twin Cooling - udržuje stabilnú teplotu vo vnútri chladničky a zabraňuje vysúšaniu potravín, čo znižuje množstvo odpadu.
  • Pure N Fresh - efektívne filtruje vzduch, čím eliminuje nepríjemné pachy a udržuje čerstvý vzduch vo vnútri chladničky.
  • AdaptTech - prispôsobuje teplotné výkyvy pri každom otvorení dverí chladničky.
  • Total No Frost - odstraňuje potrebu manuálneho odmrazovania, čím uľahčuje údržbu chladničky a zabezpečuje optimálnu prevádzku.
  • Ionizátor - neutralizuje pachy a bráni rastu baktérií a vírusov, čím udržuje potraviny dlhšie čerstvé.
  • Super chladenie/mrazenie - automaticky zníži teplotu v chladiacej alebo mraziacej časti pri vložení nových potravín.

V našej ponuke na e-shope Planeo.sk alebo priamo na predajniach Planeo po celom Slovensku nájdete pestrý výber chladničiek s modernými funkciami, ktoré zabezpečia efektívne a spoľahlivé skladovanie potravín. Vyberte si chladničku, ktorá splní všetky vaše očakávania a zároveň sa postará o efektívne skladovanie potravín.

Inovatívne funkcie chladničky predlžujú čerstvosť potravín.

Pár rád na záver ako sa vyhnúť plytvaniu

Pri nákupoch si všímajte dátumy. Je potrebné rozlišovať medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti. Dátum spotreby označuje, dokedy je potravina bezpečná na konzumáciu, a dátum minimálnej trvanlivosti zasa hovorí o tom, dokedy si potravina uchováva niektoré špecifické vlastnosti, pričom jej konzumácia je bezpečná aj po tomto dátume.

Zvyšky potravín nemusia nutne patriť do biologického odpadu. Pokúste sa z nich zakaždým niečo uvariť. To isté platí aj pre uvarené jedlá, ku ktorým už nezvýši mäso alebo príloha.

  • Odrezky a vňate zo zeleniny uskladnite v jednom vrecku a vložte do mrazničky. Skvelo sa budú hodiť na prípravu vývaru.
  • Mäso, ktoré vám zostalo z obeda, zmiešajte napríklad s uvareným kuskusom, pridajte zeleninu a máte obed na ďalší deň.
  • Zvyšná varená príloha môže tvoriť základ na šalát na ďalší deň. Je úplne jedno, či ide o ryžu, cestoviny alebo zemiaky. Pridajte k nej vajíčka, zeleninu, dresing a ďalší pokrm je na svete.
  • Prezreté ovocie sa dá použiť do nepečeného jogurtového dezertu s piškótami alebo na zdravý mliečny kokteil.
  • Zvyšky vareného mäsa, údenín, syra stačí pomlieť s bylinkami a urobiť dobrú nátierku.

Súvisiace kategórie

Chladničky Mrazničky Balenie a skladovanie potravín Dózy na potraviny