Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako sa zbaviť krtka na záhrade?

Či už ste vlastníkom úžitkovej záhrady alebo okrasného trávnika prítomnosť krtka predstavuje hotovú nočnú moru. Toto malé zvieratko vytvára nielen neestetické krtince, ale môže spôsobiť aj uhynutie rastlín. Vedeli ste však, že krtko je symbolom zdravej pôdy a prispieva k správnemu fungovaniu ekosystému? Jeho výskyt garantuje zdravú a výživnú pôdu no aj napriek tomu sú krtince veľkým estetickým problémom. V našom článku vám ponúkame výber najefektívnejších a zároveň humánnych metód, ako sa zbaviť krtka na záhrade.

O živote krtka v skratke

Krt obyčajný (Talpa europaea) je malý živočích prispôsobený životu pod zemou. Je to hmyzožravec, ktorý sa prevažne živí larvami, rôznym škodlivým hmyzom, ale predovšetkým dážďovkami. Má maličké oči, ktoré sú necitlivé na svetlo a veľké rýľovité labky zakončené tvrdými pazúrmi.

Krtko sa pohybuje vpred i vzad veľmi rýchlo a efektívne. Dokáže vybudovať dlhé spleti chodieb, v celkovej dĺžke až 100 m. Chladnejšie mesiace trávi v tuneloch približne 50 až 60 cm pod zemou, pod úrovňou mrazu. Aktívnejší sa stáva na jar alebo keď teplota vzduchu stúpa, a to prevažne v ranných hodinách

Ako-sa-zbavit-krtka-v-zahrade

Ako zistíte, že máte v záhrade krtka? 

Krtko sa vyhýba suchým a tvrdým pôdam, ktoré sú nevhodné pre jeho tunely. Obľubuje v prvom rade záhrady, v ktorých je vlhká pôda. V nej sa totiž zdržuje najviac škodlivého hmyzu. Keďže si krtko rád vytvára podzemné tunely, má k svojej obžive ľahký prístup. Jeho prítomnosť spoznáte podľa typických krtincov, teda kopčekov hliny na trávniku alebo v záhrade. Ako sa však zbaviť krtka prírodným spôsobom? 

Ekologické tipy ako sa zbaviť krtka v záhrade

Ak sa chcete krtka zbaviť alebo ho vyhnať nemusíte hneď kupovať pasce, alebo sa ho snažiť zlikvidovať motykou. V prvom rade však majte na pamäti, že krtko má vynikajúci čuchvyhýba sa ľudskému pachu. Vždy pri kladení nástrah zásadne používajte rukavice. V inom prípade sa ľahko môže stať, že krtko pasce veľkým oblúkom obíde a bude si robiť krtince v inej časti záhrady. Poradíme vám, ako sa zbaviť krtka humánne a efektívne.

Ako-sa-zbavit-krtka-pomocou-odpudzujucich-pachov

Ako vyhnať krtka zo záhrady pomocou odpudzujúcich pachov?

Krtko má veľmi dobre vyvinutý čuch a neznáša arómu niektorých rastlín. Na miestach, kde je zasadená cibuľa, cesnak, čierne ríbezle, baza, narcisy, hyacinty, čemerice, ľalie a nechtík na krtka nenarazíte. Tieto drobné tvory nemajú v láske ani vôňu kôpru, tymiánu, šalvie, mäty alebo rozmarínu. 

Okrem rastlinných pachov krtka odpudzujú aj ľudské pachy. Skúste do dier vložiť ľudské vlasy. Osvedčené sú farbené vlasy, pretože tie sú navyše nasiaknuté aj chemickou arómou. Rovnakú službu, ako ľudské vlasy urobia aj chlpy domácich miláčikov, a teda psa alebo mačky. Táto metóda funguje nielen na krtkov, ale aj na kuny. 

Ako vyhnať krtka zo záhrady ďalšími pachmi? Použiť môžete petrolej, benzín, ale aj kyslú kapustu. Handru namočenú napríklad v petroleji vopchajte do krtinca. Takisto môžete priamo do krtinca vložiť kyslú kapustu, ideálne už nahnitú. 

Náš TIP: Skúste nahádzať do krtincov šupky z citrusových plodov, cibule, cesnaku alebo nálev zo zaváraných uhoriek, prípadne kávové usadeniny. Pre pôdu sú tieto zložky prospešné a krtkovi voňať určite nebudú.

Ako-sa-zbavit-krtka-v-zahrade-bioodpadom

Ako sa zbaviť krtka prírodným repelentom?

Veľmi účinným odpudzovačom a zároveň aj výbornou alternatívou k často používaným jedom je domáci repelent. Jeho výroba je veľmi jednoduchá. Zmiešajte ricínový olej spolu s ekologickým saponátom v pomere 3:1. Túto zmes pridajte do krhly s vodou a následne s týmto roztokom polievajte krtince. Tento repelent nielenže krtkovi nevonia, ale spôsobí mu črevné problémy, ktoré však nie sú smrteľné. Vďaka tomu si krtko zapamätá, že sa vo vašej záhrade necíti dobre, a tak sa presunie na iné miesto. S najväčšou pravdepodobnosťou sa do vašej záhrady už nevráti. 

Pomáhajú aj plašiče a odpudzovače krtkov 

Takmer všetky odpudzovače krtkov fungujú na podobnom princípe. Produkujú v pravidelných intervaloch signál, ktorý je pre krtka s výborným sluchom veľmi nepríjemný. Zavedú sa do zeme v blízkosti krtinca. Po zapnutí, 24 hodín denne kmitajú na nízkych frekvenciách a vysielajú do podzemia vibrácie a zvuky, ktoré krtkovi mimoriadne prekážajú. Tieto zvuky však ľudské ucho nezachytí a neobťažuje ani domácich miláčikov.

Intenzitu signálu je potrebné meniť pomocou zmeny frekvencie, aby si na to krtko nezvykol. Ich dosah je približne 400 - 1 200 m². Pre väčšiu plochu treba kúpiť viac odpudzovačov alebo po týždni zmeniť ich umiestnenie. Ak nechcete kupovať odpudzovač, môžete si ho vyrobiť z PET fliaš alebo plechoviek. Ako na to? 

Ako-vyhnat-krtka-zo-zahrady-s-domacim-odpudzovacom

Vezmite si prázdne plastové fľaše, počet závisí od toho koľko máte krtincov a vyrežte niekoľko krídielok. Do zeme zatlačte tyč alebo drevenú palicu a fľašu nastoknite tak, aby sa mohla otáčať. Keď fúka vietor, fľaša prostredníctvom tyče vysiela do zeme vibrácie, ktoré krtkovi vadia. Nečakajte však, že účinok bude okamžitý. Krtkovi môže trvať aj dva až tri týždne, kým ho otravný zvuk znechutí natoľko, že sa odsťahuje. 

Ďalší spôsob je jednoduchší. Postačí prázdna plastová fľaša, ktorú je potrebné zakopať do zeme tak, aby jej horná tretina zostala na povrchu. Potom už len stačí odstrániť iba uzáver. Pri fúkaní vetra sa vo vnútri fľaše vytvorí turbulentný prúd vzduchu, ktorého hluk sa bude šíriť po celom tuneli. Krtka to bude určite rušiť.

Poslednou možnosťou sú plechovky zavesené na kovovej tyči. Pri každom závane vetra budú vydávať nepríjemný zvuk takže krtko veľmi rýchlo utečie z vašej záhrady.

Pachové odpudzovače krtkov

Pachové odpudzovače majú podobu granulovaného alebo tekutého prípravku. Obsahujú veľmi silne zapáchajúce zložky, ktoré sú krtkom nepríjemné a radšej sa takýmto zapáchajúcim priestorom vyhnú. Pach sa dostane nielen do pôdy, ale napáchne ním aj hmyz, ktorý je ich potravou. Od aplikácie môže prípravok účinkovať 1 až 2 týždne, čo odradí krtka od kontrolného návratu. Pachové odpudzovače sú vytvorené na prírodnej báze a ich použitie nie je pre prostredie záhrady rizikové. 

Ako-sa-zbavit-krtka-skvelym-pomocnikom-je-macka

Ďalšie účinné tipy, ako sa zbaviť krtka v záhrade jednoducho a účinne

Najmenej invazívnym riešením, ako sa zbaviť krtka je pravidelné rozhrabávanie krtincov. Keďže krtko má vo zvyku poškodené nory opravovať, po čase ho to prestane baviť.

Zbaviť sa krtka v trávniku môžete aj pravidelným hnojením. Pôda, z ktorej sálajú chemické vône a látky je pre krtka neatraktívna. Na trhu sú dokonca dostupné hnojivá na trávnik proti krtkom

Ak už máte krtka v trávniku, obmedzte polievanie. Čím viac totiž polievate trávnik, tým je v pôde viac dážďoviek, čo znamená väčšie lákadlo pre krtka. 

Keď už neviete, ako s krtkom bojovať, skúste staviť na úhlavného nepriateľa krtkov, a teda na mačku. Tá je prirodzeným predátorom a dokáže hodiny trpezlivo číhať pri krtinci, aby krtka ulovila. Vďaka mačke sa bude krtko vašej záhrade vyhýbať oblúkom. 

Ako sa zbaviť krtka natrvalo? 

Siete proti krtkom predstavujú najšetrnejšie riešenie, ako eliminovať nežiadúci vplyv krtka na trávnik. Zamedzujú krtkom v prístupe na povrch trávnika, jeho rozrytiu a tvorbe krtincov. Tvoria mechanickú zábranu, pretože krtko nemá zuby a sieť neprehryzie. Vyrábajú sa z polypropylénu, ktorý nevylučuje do pôdy žiadne škodlivé látky.

Polypropylenova-siet-pomoze-vyhnat-krtka-zo-zahrady

Ak na trávnik budete pokladať sieť proti krtkom, najprv ho zbavte kameňov a iných nečistôt. Následne je potrebné pôdu prekypriť. Na túto činnosť prídu vhod kultivátory, ktoré povrch pôdy dokonale prevzdušnia a skypria. Následne povrch zvalcujte. 

Po zakorenení trávnika sa v spojení so sieťou vytvorí veľmi pevná prekážka, ktorú krtko nenadvihne a ani neprekoná. Ak aj krtko zostane pod trávnikom nemajte obavy, že by ho nepoškodil, bude vykonávať iba svoju užitočnú činnosť, ktorou je prevzdušnenie pôdy a zbavovanie sa škodcov. 

Najlepšou prevenciou je jednoznačne udržiavaná záhrada

Krtko má rád pokoj a preferuje vlhkú, mäkkú pôdu. Aby sa toto pracovité zvieratko u vás neusadilo, postačí pravidelné kosenie trávnika. Avšak niekedy si krtko z nejasného dôvodu vyberie aj udržiavanú záhradu. Potom je nutné mu pobyt znepríjemniť iným spôsobom, stačí sa postarať o nepríjemný zvuk.

Keďže krtko nemá rád hluk, benzínové kosačky ho zaručene nepotešia. Avšak všetky kosačky vo všeobecnosti, vytvárajú hluk, tak ak budete trávnik kosiť pravidelne, narušíte pohodlie, ktoré potrebuje a s najväčšou pravdepodobnosťou sa odsťahuje. 

Náš TIP: Pomôcť môžu aj vysávače lístia a fukáre. Nielen, že sú hlučné, ale ak vložíte hadicu do krtinca a zapnete funkciu fúkania krtka určite vyrušíte. 

benzinova-kosacka-fieldmann

Vedeli ste, že krtko môže byť v záhrade aj užitočný?

Krtkovia vo všeobecnosti nepatria medzi typických škodcov, pretože nejedia úrodu ani neohlodávajú kôru a korene stromov. Ich hlavnou potravou sú larvy škodlivého hmyzu, medvedíky, drôtovce, slimáky, myši a iné malé živočíchy žijúce pod zemou a ničiace vašu úrodu. 

Ďalšou výhodou krtka v záhrade je fakt, že málokedy zdieľa územie s hrabošom a hryzcom, ktorí predstavujú oveľa väčších škodcov.

Nevýhodou je, že krtko pojedá aj prospešné húsenice a dážďovky pričom nehľadí, kade vedie svoje chodby takže sa ľahko môže stať, že zničí koreňový systém kríkov alebo stromov. 

Náš TIP: Zeminu z krtincov je výhodné použiť na pestovanie priesad alebo kvetov. Krtko ju zbaví škodcov, vďaka čomu je takmer sterilná a ideálna práve na toto využitie.

Odporúčanie na záver 

V boji s krtkom musíte byť obzvlášť trpezlivý, pretože vyháňanie krtka akýmkoľvek spôsobom trvá pomerne dlho. Každá záhrada je iná a preto najúčinnejšou zbraňou je kombinácia viacerých metód. Krtko môže byť veľmi odolný a prispôsobivý takže musíte experimentovať a zistiť, ktorá metóda sa osvedčí a bude pre vás tou najúčinnejšou.

Náš TIP: Krtince nikdy neudupávajte, pretože krtko začne obratom hrabať znovu aj na viacerých miestach. Stačí, keď na miesto kde chcete, aby sa krtko presťahoval zakopete maštaľný hnoj. Ten bude pre krtka nielen lákadlom, ale aj výborným zdrojom obživy.