Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako sa starať o kávovar

Ak patríte k milovníkov kávy, pravdepodobne vám doma nechýba kávovar. Aby váš kávovar fungoval dlho a bezchybne, je potrebné mu venovať pravidelnú opateru. Tá zaistí jeho dlhú životnosť. Okrem toho aj pripravovaná káva či obľúbené kávové nápoje budú chutiť stále výborne. Dôležitým pravidlom totiž je, aby bolo čistenie dôsledné a pravidelné. V našom článku vám priblížime ako na čistenie pákového, prekvapkávacieho aj automatického kávovaru.

Ako sa starať o kávovar.

V čom spočíva správna starostlivosť o kávovar?

Každodenným používaním sa kávovar zanáša. Zanedbaný kávovar je dokonalým miestom pre množenie baktérií a zárodkov mikroorganizmov, ktoré môžu viesť k vzniku infekcií. Správnou starostlivosťou si doprajete nielen kvalitnú kávu, ale predĺžite životnosť aj samotnému kávovaru predídete poruchám, ktoré môžu nastať práve kvôli zanedbanej údržbe. Zatuchnutá, horká káva z kávovaru nemusí byť spôsobená len nekvalitnou kávou. Môže byť príznakom zaneseného stroja. Podobne je to aj v prípade poklesu prietoku vody a dlhšej prípravy kávy, ktoré zapríčiňuje usadený vodný kameň.

Len odvápnenie kávovaru určite nestačí. Kávovníkové zrno totiž obsahuje rôzne mastné oleje, ktoré pri príprave nápoja pretekajú vo forme kávy všetkými časťami prístroja, usádzajú sa na nich a zanášajú ich. Pri automatických kávovaroch dochádza k zaneseniu varnej jednotky a výtoku kávy, u pákových kávovarov sa zanáša najmä hlava a páky kávovaru.

Základ starostlivosti tvorí aj čistota povrchu kávovaru.

Niektoré časti kávovaru je možné umývať aj v umývačke. Tieto prvky bývajú od výrobcu označené symbolom. V umývačke by sme však nikdy nemali umývať vonkajšie časti prístroja, pretože vplyvom chémie a teploty v umývačke by mohli zmeniť svoj vzhľad. Z dôvodu šetrnosti k plastovým dielom sú vhodné výhradne umývacie programy s teplotou do 55 °C.

Aby bol kávovar vždy pripravený

Tajomstvo chutnej kávy sa skrýva v dokonalom výbere kávových zŕn, správnom postupe a samozrejme aj na kvalite a čistote kávovaru. Pravidelná údržba je preto nutnosťou. Esspresá, kávovary, prekvapkávače, každý prístroj je iný, rovnako ako pravidelnosť jeho používania. Inú starostlivosť potrebuje domáci kávovar a inú profesionálny model používaný v kaviarni. Avšak ak zanedbáte údržbu, oba prístroje budú vykazovať rovnaké problémy. Nemusíte mať obavy nie sú to žiadne zložité úkony.

Dopĺňanie vody do pákového kávovaru Eta.

Základom je čerstvá voda. Tú je potrebné meniť každý deň. Najlepšie je ju pravidelne po poslednej šálke kávy vyliať. Okrem toho, že by mohla zatuchnúť a to najmä v lete, nebude sa tak rýchlo na stenách nádoby tvoriť vodný kameň. Práve vodný kameň je postrachom všetkých spotrebičov pracujúcich s vodou. Usádza sa najmä na vnútornom okruhu vykurovacích telies. Vodný kameň sa podpisuje na nižšej životnosti kávovarov. Usadené čiastočky vodného kameňa totiž znižujú rýchlosť ohrevu vody takže kávovar sa zbytočne namáha a spotrebuje viac elektrickej energie. Tvorba vodného kameňa sa dá výrazne obmedziť aj používaním vodného filtra. Ten upravuje vlastnosti vody a má za cieľ pomôcť aj k lepším chuťovým vlastnostiam kávy a samozrejme aj predĺžiť životnosť každého kávovaru.

Ako správne odvápniť kávovar

Ak máte mäkkú vodu, tak pravidelné odvápňovanie nebude vaším strašiakom. Ak chcete mať úplnú istotu môžete kávovar odvápniť približne 1 - 2x za rok. Ak je vaša voda stredne tvrdá, tak je potrebné odvápňovanie raz za 1/4 rok. Ak dávate do kávovaru tvrdú vodu, tak tento proces sa musí vykonávať každý mesiac. Ak si nie ste istý, či je vhodný čas na čistenie, odsledujte si, či nedochádza k predĺženiu doby potrebnej na prípravu kávy. Ak áno, je pravý čas ho vyčistiť.

Náš TIP: Pokiaľ máte tvrdú vodu je lepšie používať balenú pitnú vodu, prípadne vodu pred použitím upraviť. Vďaka tomu nebudete musieť odvápňovať kávovar tak často.

Príliš tvrdá voda zanáša všetky súčasti kávovaru, ktorými preteká a v krajných prípadoch znefunkční kávovar, ale rovnako znehodnocuje aj výslednú chuť samotnej kávy. Nové modely kávovarov sú priamo vybavené programom na odvápňovanie. Ak ho váš kávovar nemá, postupujte nasledovne. Na odvápnenie si môžete vybrať z niekoľkých prípravkov a to vo forme prášku alebo roztoku.

Odvápňovanie nádobky na vodu.

Odvápnenie automatického kávovaru

Čistiaci prostriedok sa neriedený alebo riedený, v pomere podľa návodu, nalejte do zásobníka na vodu. Vždy sa však riaďte dávkovaním uvedeným na obale. Zapnite kávovar a po jeho zahriatí nechajte časť vody pretiecť. Potom kávovar vypnite a prípravok nechajte ešte pôsobiť približne 30 minút. Kávovar opäť zapnite a nechajte pretiecť zvyšnú vodu spolu s čistiacim prípravkom. Na záver poriadne vyumývajte nádržku na vodu, nalejte do nej čistú vodu a nechajte ju celú pretiecť kávovarom. Týmto spôsobom odstránite všetky zvyšky čistiaceho roztoku.

Náš TIP: Aby kávovar signalizoval potrebu odvápnenia presne, musíte na ňom nastaviť stupeň tvrdosti vody, ktorú na prípravu kávy používate.

Odvápnenie pákového kávovaru

Pri pákových kávovaroch je potrebné použiť manuálny proces odvápnenia. Pokiaľ užívateľský návod neuvádza inak, vypnite kávovar a vylejte vodu z nádržky. Nalejte do nej odvápňovací prostriedok a doplňte vodou. Zapnite kávovar a pustite vodu tak, ako keby ste si pripravovali kávu. Vodu nechajte asi 20 sekúnd pretekať. Následne vypnite kávovar a nechajte roztok približne 20 minút pôsobiť. Potom opäť kávovar zapnite a celý proces opakujte dovtedy, kým neminiete asi tri štvrtiny vody z nádržky. Zvyšnú vodu vypustite cez trysku na paru. Nakoniec nádržku prepláchnite, naplňte vodou a opäť čistou vodou prepláchnite celý kávovar i parnú trysku.

Ako vyčistiť kávovar na prekvapkávanú kávu

Prekvapkávacie kávovary patria medzi klasiku. Kávu pripravia pomerne rýchlo prekvapkávaním cez filter. Sú nenáročné na obsluhu a naraz zvládnu pripraviť niekoľko šálok tohto chutného moku.

Každodenná starostlivosť o tento druh kávovaru spočíva v odstránení zvyškov kávovej usadeniny. Ak používate papierový filter, stačí ho nahradiť novým. V prípade ak používate plastový filter je potrebné ho dobre opláchnuť pod horúcou vodou. Na záver vylejte vodu z rezervoára a prípadné zvyšky kávy z kanvice. Nádržku na vodu a kanvicu umyte s použitím menšieho množstva saponátu.

Údržba prekvapkávacieho kávovaru.

Automatický kávovar a jeho údržba

Takmer všetky automatické kávovary sú vybavené automatickým čistiacim programom. Postup čistenia je však rozdielny v závislosti od modelu. Je nesmierne dôležité dodržiavať inštrukcie v manuáli. Zásadne používajte iba prípravok, ktorý odporúča výrobca. Nevhodným čističom by ste svoj kávovar nenávratne poškodili. Špeciálne prípravky na čistenie sú dostupné vo forme prášku, roztoku či tabliet.

Každodenná údržba automatického kávovaru spočíva v čistení odpadovej nádoby na kávové usadeniny, ako aj vyprázdnenie a vyčistenie misky na odkvapkávanie. Ak váš kávovar nemá kontrolky dopĺňania vody a kávy skontrolujte ich priebežne a doplňte, aby sa nestalo, že pri ďalšej kávičke budete mať naponáhlo a chytíte kávový 4-boj, teda doplniť kávu, doplniť vodu, vysypať odpad a vyliať odkvapkávaciu misku.

Ak má váš kávovar vo výbave aj napeňovač mlieka toto príslušenstvo je potrebné čistiť po každom použití. Môžu sa v ňom vytvoriť baktérie, ale môže sa aj upchať. Ak prístroj nemá automatický program prečistenia, tak spustite jeho prečistenie manuálne. Ak nemá ani manuálny program prečistenia, tak ho ihneď po použití demontujte a umyte pod tečúcou vodu, aby v ňom nestihlo zaschnúť mlieko. Jedenkrát za mesiac je vhodné z mliečneho okruhu odstrániť všetky zvyšky mlieka tak, že použijete špeciálny prípravok na čistenie mliečnych trysiek. Rovnako netreba zabúdať ani na dôkladné vyčistenie nádoby na mlieko. Predídete tým nepríjemnej horkastej chuti mlieka, ktorá dokáže negatívne ovplyvniť kvalitu celého nápoja.

Cistenie-automatickeho-kavovaru

Nezabudnite ani na pravidelné vypláchnutie nádržky na vodu. Stará voda môže páchnuť a nik nechce mať riasy v nádobe. Aspoň raz za týždeň vyberte sparovaciu jednotku ak máte kávovar, kde je vyberateľná. Sparovaciu jednotku umyjete pod tečúcou vodou a nechajte ju voľne uschnúť na vzduchu. Pre sparovaciu jednotku je vhodné výhradne umývanie bez čistiaceho prostriedku. Vďaka tomu bude zachovaná dobrá chuť kávy a predíde sa tvorbe choroboplodných zárodkov. Ak vidíte po vybratí sparovacej jednotky okolo kávové usadeniny, tak ich môžete jemne povysávať alebo utrieť navlhčenou handričkou prípadne štetcom. Veľmi dôležité je taktiež umyť skelet teplou vodou s umývacím prostriedkom a následne vysušiť mäkkou utierkou.

Starostlivosť o napeňovaciu trysku.

Dôslednejšia údržba pri tomto type kávovarov spočíva aj v premazaní pohyblivých častí a to približne po každých 500 šálkach kávy alebo 1x mesačne potravinárskou vazelínou. Všetko záleží od toho, ako často kávovar používate. Premazaním zabezpečíte  kávovaru hladkú prevádzku. V rovnakom intervale 1x mesačne je vhodné prečistiť kávovar čistiacim prostriedkom, ktorý ho zbaví usadenín a zároveň ho aj odmastí. Môžete použiť tablety alebo čistiaci prášok. Zvyčajne sa prostriedok na čistenie dáva buď do nádoby alebo do sparovacej jednotky. Určite postupujte výhradne podľa návodu.

Vašu pozornosť si zaslúži aj zásobník na kávu, ktorý rovnako ako iné časti musí byť minimálne 1x za ¼ rok prečistený špeciálnym prípravkom na čistenie zásobníkov na zrnkovú kávu.

Čistenie pákového kávovaru.

Aj pákový kávovar potrebuje pravidelnú starostlivosť

Ku každodennej starostlivosti patrí čistenie hlavy kávovaru, sitka a páky. Na čistenie používajte špeciálnu kefku, ktorá nepoškriabe hlavu kávovaru a zároveň si poradí s hrubými zvyškami kávy. Čistenie hlavy prebieha nasledovne: do páky vložte záslepku a pustite horúcu vodu. Tento postup opakujte kým v páke nezostanú žiadne zvyšky kávy. Na záver je potrebné mäkkou handričkou vyčistiť tesnenie. Ak budete takéto čistenie vykonávať denne, máte istotu, že kávovar je vždy tip top pripravený na chutnú kávičku.

Samozrejme aj pákové kávovary potrebujú dôslednejšiu očistu. Približne raz za dva až tri mesiace umiestnite do záslepky čistiacu tabletu alebo práškový čistič a vráťte ho späť do hlavy kávovaru. Ten potom zapnite na čas uvedený výrobcom čistiaceho prostriedku. Po vyčistení hlavy stačí záslepku vybrať a dôkladne opláchnuť.

Prefúknutie parnej trysky.

Ak chcete mať parnú trysku stále v dobrej kondícii je potrebné ju vždy pred a po použití prefúknuť. Zbavíte ju tak skondenzovanej vody. Ihneď po napenení mlieka ako aj po príprave horúcej čokolády ju utrite špeciálnou handričkou a opäť vypustite trochu pary, aby sa prečistila aj zvnútra. Minimálne raz za týždeň nechajte trysku ponorenú v horúcej vode po celú noc. Ráno ju stačí utrieť a odstreknúť naprázdno. Aspoň 1x za mesiac ju vyčistite aj s prípravkom na čistenie mliečnych ciest.

Dôkladnejšie prečistenie páky a sitka vykonávajte podľa potreby, a to v prípade ak vidíte, že sú už zanesené. V kaviarňach je to približne raz týždenne, v domácom prostredí ak si robíte pár kávičiek denne tak čistenie stačí vykonávať približne raz za mesiac. Páky aj sitká namočte do vodného roztoku s čistiacim prostriedkom a nechajte odmočiť približne 30 minút prípadne aj celú noc. Všetko záleží od miery znečistenia. Čistiaci prostriedok odstráni všetky kávové usadeniny. Na dôkladnejšie čistenie majte po ruke hubku a handričku. S ich pomocou vyčistíte aj vnútorné časti páky. Na záver všetko dôkladne opláchnite horúcou vodou a nezabudnite vyutierať aj odkvapkávaciu plochu.

Náš TIP: Výborným pomocníkom k priebežnej údržbe je univerzálny BIO čistič a sada baristických utierok.

Starostlivosť o pákový kávovar.

Nezabudnite ani na čistenie kapsulového kávovaru

Každodenná starostlivosť o kapsulové kávovary je úplne jednoduchá. Spočíva v odstránení použitej kapsule a vyliati zvyšnej vody z nádržky. Nádržku na vodu stačí opláchnuť teplou vodou a nechať vyschnúť. Rovnako opláchnite aj odkvapkávaciu misku.

Podľa toho, ako často kávovar používate, môžete raz za 3 až 4 dni nádobu na vodu a odkvapkávaciu misku vyumývať so saponátom a mriežku vyčistiť kefkou. Časti, ktoré možno umyť v umývačke riadu, umyte týmto spôsobom. Na čistenie môžete použiť taktiež čistiace kapsuly, ktoré sa vložia dovnútra rovnako ako kapsula na kávu. Následne stačí kávovar zapnúť a vnútro kávovaru sa jednoducho vyčistí samo. Nezabudnite ani na vonkajšiu časť, ktorú utrite vlhkou handričkou.

Dôležité upozornenia na záver

Ešte jedno upozornenie k čisteniu. Do kávovaru na odvápňovanie alebo čistenie nikdy nepoužívajte ocot ani kyselinu citrónovú. Kávovar je konštrukčne ďaleko zložitejšie zariadenie s veľmi jemnými a tenkými vodnými cestami, ktoré je citlivejšie na koncentráciu účinných látok. S miešaním v nesprávnom pomere kávovar skôr poškodíte. Majte na pamäti, že v prípade vzniknutých závad spôsobených nedodržaním pokynov k údržbe uvedených v návode, nie je výrobcom takáto závada uznaná v rámci záruky ako záručná.

Praktické umývanie častí kávovaru De´Longhi .

Súvisiace kategórie

Kávovary a príprava kávy Automatické kávovary Pákové kávovary Kávovary na prekvapkávanú kávu