Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako reštartovať iPhone - návod pre všetky typy modelov

Reštartovanie iPhone môže vyriešiť viaceré problémy, ktoré sa môžu objaviť počas používania zariadenia. Reštart býva častokrát jednoduchým a účinným riešením a pomôže vyriešiť bežné technické problémy, ako je znížená rýchlosť či zamrznutie telefónu a ďalšie iné drobnosti. Prinášame vám podrobný návod, ako reštartovať iPhone pre všetky typy modelov tak, aby ste celý proces zvládli sami. 

Ako resetovať iPhone, ak mobil nereaguje? 

Základným spôsobom pre reštartovanie iPhonu je jeho vypnutie stlačením alebo podržaním príslušného tlačidla. Pre každú generáciu iPhone je tento postup odlišný. Pri starších iPhonoch stačí podržať tlačidlo vypnutia, ktoré sa nachádza na pravom hornom boku telefónu a počkať na úplné sčernanie obrazovky a následne stačí iPhone opäť zapnúť. V prípade iPhonov s Face ID (iPhone Z, Xs, Xr a iPhone 11, 12 a 13 a vyššie) je potrebné súčasne s tlačidlom Power stlačiť aj klávesu hlasitosti. Následne sa na obrazovke iPhonu objaví posuvník, ktorý posuniete smerom doprava vďaka čomu sa telefón vypne. 

V prípade, že váš mobilný telefón iPhone nereaguje, zamrzol, na obrazovke sa nenačítal vypínací posuvník, môže pomôcť už iba tvrdé reštartovanie iPhone. Je dobré vedieť, že tvrdým reštartom nestrácate žiadne dáta, reštart je úplne bezpečný. 

V nasledujúcich riadkoch sme pre vás spísali detailný postup, ako resetovať iPhone pre jednotlivé modely. 

ako-resetovat-iphone-ak-mobil-nereaguje

Postup reštartovania pre nové iPhone 15 a 14

Postup, ako reštartovať iPhone 15 a 14 sa od starších modelov iPhone líši najmä tým, že iPhone 13 a staršie modely (iPhone X) používajú namiesto mechanických tlačidiel technológiu haptickej odozvy, ktorá simuluje pocit stlačenia pomocou vibrácie. Mobilné telefóny iPhone 15 a iPhone 14 tiež nemajú mechanické tlačidlo Home, avšak používajú Face ID a ovládanie pomocou gest.

Pre reštartovanie iPhone 15 a 14 postupujte nasledovne:

  • Na ľavej strane telefónu stlačte rýchlo tlačidlo zvýšenia hlasitosti a hneď ho pustite. 

  • Tento istý úkon opakujte na ľavej strane telefónu, kde rýchlo stlačíte tlačidlo zníženia hlasitosti a hneď ho pustíte. 

  • Následne na pravej strane telefónu podržte tlačidlo Power, až kým sa na obrazovke neobjaví logo Apple. 

  • Pokračujte držaním tlačidla, až kým sa obrazovka opäť nezapne a vy uvidíte logo Apple.

iphone-15-plus

Ako reštartovať iPhone 13, 12, 11 a 8, iPhone SE 2022, iPhone X

Pravidelné reštartovanie iPhone vám pomôže udržiavať zariadenie v optimálnom stave, ako ho však vykonať ak ste to ešte nikdy nerobili a váš iPhone nereaguje? 

Uvedieme vám postup pre reštartovanie iPhonu v jednoduchých krokoch, ktorý platí pre všetky tieto modely: iPhone 13, 13 mini, 13 Pro a 13 Pro Max, iPhone 12, 12 mini, 12 Pro a 12 Pro Max, iPhone 11, 11 Pro a 11 Pro Max, iPhone Xr, iPhone Xs a Xs Max, iPhone X, iPhone SE 2022, SE 2020, iPhone 8 a iPhone 8 Plus.

Je dobré vedieť, že všetky uvedené modely nemajú mechanické tlačidlo Home a dokonca pri stlačení tlačidla nepocítite klasické vibrovanie (haptická odozva nie je aktívna). Reštartovať iPhone je možné iba pomocou stlačenia kombinácie troch tlačidiel v tomto poradí: 

  1. Stlačte a ihneď pustite tlačidlo zvýšenia hlasitosti.

  2. Stlačte a ihneď pustite tlačidlo zníženia hlasitosti.

  3. Stlačte a držte tlačidlo power dovtedy, kým sa zobrazí logo Apple.

Náš tip: Ak chcete na svojom iPhone 8 (a modeloch so systémom iOS 16) zapnúť haptickú odozvu, je potrebné otvoriť Nastavenia a prejsť na možnosť Zvuky a haptika. V tomto kroku si zvoľte Odozva klávesnice a následne vyberte možnosť zvuk alebo haptika.

mobilny-telefon-iphone-11

Ako resetovať iPhone 7/7 Plus?

Ak vlastníte mobilný telefón iPhone 7 alebo iPhone 7 Plus, jeho reštartovanie sa líši od iPhone 8 a vyšších modelov tým, že je potrebné stlačiť viac tlačidiel. Nejedná sa o nič zložité, stačí sa držať nášho postupu, ktorý pozostáva z týchto 2 jednoduchých krokov:

  1. Stlačte a podržte súčasne tlačidlo zníženia hlasitosti a tlačidlo Power.

  2. Klávesy pustite, akonáhle sa na displeji objaví logo Apple.

restartovanie-iphone

Ako reštartovať iPhone SE 1. generácie, 6S a staršie

Mobilné telefóny iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus a iPhone SE disponujú mechanickým tlačidlom Home, ktoré zaznamenáva stlačenie aj pri vypnutom telefóne. 

Postup, ako reštartovať iPhone 1. generácie a staršie modely pozostáva z týchto krokov:

  1. Stlačte a podržte súčasne tlačidlo Home a tlačidlo Power.

  2. Tlačidlá môžete pustiť akonáhle sa na displeji objaví logo Apple.

Hotovo, váš iPhone sa úspešne reštartoval!

Na záver

Reštartovanie iPhone môže vyriešiť rôzne problémy, ako sú zamrznuté aplikácie, problém s pripojením na internet, problém s rýchlym vybíjaním batérie či prehrievaním telefónu alebo tiež ťažkosti s nesprávnym fungovaním Face ID, alebo Touch ID.

Veríme, že na základe nášho podrobného návodu sa vám podarí úspešne reštartovať iPhone a vyriešiť všetky spomínané problémy. V prípade pretrvávajúcich  ťažkostí s telefónom odporúčame kontaktovať podporu Apple alebo navštíviť autorizovaný servis.