Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako odvápniť kávovar

Vodný kameň je nepriateľom všetkých domácich spotrebičov, ktoré pracujú s vodou. Nie je tomu inak ani v prípade kávovarov. Vápenaté usadeniny sa ukladajú aj vo vnútorných častiach, ktoré nie sú voľným okom viditeľné. Usadený vodný kameň spôsobuje nielen horšiu chuť kávy, ale spotrebuje aj viac energie. Pravidelné odvápňovanie je najlepšou prevenciou, aby váš kávovar fungoval dlhé roky. V našom článku vám poradíme ako odvápniť kávovar, či už je to automatický, pákový alebo kapsulový.

Ako odvápniť kávovar.

Ako často odvápňovať kávovary

Odvápňovanie záleží od tvrdosti vody a frekvencie používania kávovaru. Je rozdiel, ak váš kávovar pripraví za deň viac šálok kávy, alebo ju pripraví iba sporadicky. Za najdlhší interval medzi odvápňovaním sa považujú 3 mesiace. Ak si potrpíte na lahodnú chuť kávy a zároveň chcete mať prístroj v dokonale funkčný, tak by ste mali odstraňovať vodný kameň približne každé 4 týždne.

Ako odvápniť automatický kávovar

Drahšie automatické kávovary dokážu samy vyhodnotiť zanesenie výhrevných telies a oznámia vám, kedy je potrebné vykonať odvápnenie. Do nádoby na vodu nalejete dekalcifikačný roztok, dopustíte vodou a spustíte režim čistenia. Všetky zavápnené časti sa následne dôkladne prepláchnu.

 

 

Ako na odvápňovanie pákového kávovaru.

Ako na odvápňovanie pákového kávovaru

Pákové kávovary sú iba málokedy vybavené automatickým čistením. Odvápnenie budete musieť vykonať manuálne. Pred čistením vypnite kávovar a vyprázdnite nádržku na vodu. Vložte do nej vhodný čistiaci prostriedok na odvápnenie a dolejte doplna vodou. Zapnite kávovar a pustite vodu, akoby ste robili kávu.

Nechajte vodu pretekať po dobu asi 20 sekúnd. Vypnite kávovar a nechajte roztok pôsobiť približne 20 minút. Potom kávovar opäť zapnite a celý proces opakujte, až kým neminiete skoro celú nádržku. Štvrtinu nádržky si nechajte a vypustite roztok aj cez trysku na paru. Nakoniec nádržku dobre vypláchnite a vykonajte preplach kávovaru aj parnej trysky.

 

 

Ako čistiť a odvápniť kávovar

Existuje viacero možností, ako kávovar zbaviť vodného kameňa. Musíte mať však k dispozícii látku, ktorá je chemicky kyslá. Vápenaté usadeniny sú zásadité, a preto ak sa ich chcete zbaviť, musíte im vytvoriť kyslé podmienky.

Chemický odvápňovač kávovaru.

Chemický odvápňovač kávovaru

Chemický odstraňovač vodného kameňa je na trhu dostupný v tekutej forme alebo vo forme tabliet. Pokiaľ máte k dispozícií tekutý odvápňovač, zmiešajte ho v nádobke na vodu podľa pomeru uvedeného na konkrétnom výrobku. V prípade, že máte tablety, najskôr ich nechajte rozpustiť. Nádobu s roztokom vsuňte späť do kávovaru, zapnite a polovicu obsahu nechajte pretiecť cez kávovar. Druhú polovicu prostriedku nechajte pôsobiť vo vnútri kávovaru po dobu aspoň 30 minút. Po uplynutí tohto času kávovar opäť zapnite a nechajte odtiecť zvyšok tekutiny. Na záver kávovar prepláchnite čistou vodou.

Ako odvápniť kávovar, aby bol dokonale čistý aj bez chémie

Originálne čističe kávovarov sú pomerne drahé a na odvápnenie postačia aj veci, ktoré máte bežne doma. Patrí k nim ocot a kyselina citrónová. Majte však na pamäti fakt, že ak namiesto komerčného odvápňovača použijete domáce prostriedky, výrobca nemusí uznať záručný nárok.

Odvápnenie kávovaru octom

Ak si vyberiete na odvápnenie ocot buďte zvlášť opatrný, pretože je dosť agresívny. Čistenie kávovaru octom sa odporúča vykonávať maximálne 2 až 3 krát do roka. Na odvápňovanie si pripravte roztok octu a vody v pomere jeden diel octu a tri diely vody. Dobre zamiešajte a nalejte do zásobníka na vodu v kávovare. Kávovarom nechajte pretiecť približne polovicu roztoku a druhú polovicu nechajte pôsobiť vo vnútri prístroja aspoň 30 minút. Na záver kávovar zapnite a nechajte pretiecť zvyšnú tekutinu. Aby ste sa zbavili octového zápachu, je potrebné kávovar niekoľkokrát prepláchnuť iba čistou vodou.

Domáce odvápňovače kávovaru.

Kyselina citrónová a šťava z citróna ako účinné domáce odvápňovače kávovaru

Ďalšou možnosťou je použitie kyseliny citrónovej. Tá má na rozdiel od octu nižšiu hladinu pH takže nie je taká agresívna. Na odvápnenie sa odporúča použiť 1 až 2 lyžice kyseliny na 1 liter vody. Vzniknutý roztok nalejte do kávovaru a spustí sa cyklus. Na záver je potrebné kávovar dôkladne prepláchnuť čistou vodou.

Ak nemáte po ruke práškovú kyselinu citrónovú môžete ju nahradiť šťavou z citróna. Pri čerstvej citrónovej šťave je však potrebné zmiešať rovnaký diel vody ako aj šťavy z citróna. Po vyčistení opäť nechajte kávovar prebehnúť jeden alebo dva cykly len s čistou vodou.

Odvápňovanie kávovaru - krok za krokom

Proces odstraňovania vodného kameňa sa u každého kávovaru líši. Výrobcovia akými sú napríklad Krups, Philips, Bosch, De´Longhi alebo aj Nespresso, majú v ponuke svoje značkové odvápňovače, alebo odporúčajú konkrétne odvápňovače vhodné pre ich prístroje. Väčšinou neodporúčajú používať značky tretích strán, prípadne domáce odvápňovače, najmä počas záručnej doby. Vždy postupujte podľa pokynov uvedených v návode na použitie.

Ako odvápniť kávovar De´Longhi.

Ako odvápniť kávovar De´Longhi

De´Longhi automatické kávovary sa odvápňujú špeciálnym odvápňovačom De´Longhi , ktorý obsahuje 100 % prírodných ingrediencií a disponuje dezinfekčnými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Vďaka tomu je jeho použitie maximálne bezpečné a šetrné ku všetkým komponentom. Je vhodný pre všetky typy kávovarov.

Návod ako odvápniť kávovar De´Longhi:

  1. Do nádržky na vodu nalejte odvápňovač.
  2. Pod trysky kávovaru položte prázdnu nádobu s objemom aspoň 2 litre a stlačte tlačidlo OK. Kávovar automaticky vykoná proces odvápňovania.
  3. Následne vyprázdnite nádobu s natečeným odvápňovačom a nalejte do nádržky čistú vodu po úroveň MAX. Nezabudnite opäť umiestniť prázdnu nádobu pod trysky a stlačte tlačidlo OK. Kávovar vykoná automatické oplachovanie vodou.

 

 

Ako postupovať pri odvápení kávovarov Dolce Gusto

Kávovary na kapsule Dolce Gusto by ste mali odvápniť minimálne raz za tri mesiace. Ak máte tvrdú vodu, tak aj raz mesačne. Väčšina modelov je však vybavená automatickým hlásením zavápnenia. Na odstránenie vodného kameňa by ste mali používať iba originálny tekutý odvápňovač.

  1. Do 500 ml vody nalejte jednu fľaštičku odvápňovača, dobre ho premiešate a vlejete do nádržky na vodu.
  2. Nádobu s objemom pol litra umiestnite na miesto, kam dávate šálku.
  3. Po čistení nádobu vypláchnite, napustite čistou vodou a nechajte ju ešte raz pretiecť kávovarom.

 

 

Správny postup pri odvápňovaní kávovarov Tassimo

Bosch Tassimo kávovary na kapsule sú vybavené LED indikátorom, ktorý vás včas upozorní na potrebné odvápnenie a nechýba im ani automatický program odvápnenia, ktorý je však špecifický. Pri odvápňovaní musíte používať servisnú kapsulu, ktorá je pribalená priamo v kávovare. Postup je nasledovný:

  1. Najskôr naplňte nádržku na vodu a pridajte 2 odvápňovacie tablety značky Tassimo, prípadne iný vhodný odvápňovač.
  2. Vložte nádržku s roztokom späť do kávovaru a do naparovacej hlavice umiestnite servisnú kapsulu čiarovým kódom nadol.
  3. Na miesto, kde dávate šálku na kávu, položte nádobu s objemom aspoň 500 ml.
  4. Stlačte tlačidlo Štart/Stop a podržte ho po dobu 5 sekúnd.
  5. Odvápňovací program prebieha automaticky a trvá približne 30 minút. Po skončení sa rozsvieti oranžová kontrolka.
  6. Vyprázdnite nádobu od odvápňovacieho roztoku, opäť naplňte nádržku čistou vodou až po maximum a vložte ju späť pod hlavu kávovaru.
  7. Krátkym stlačením tlačidla Štart/Stop spustite čistiaci cyklus, ktorý opakujte 3 až 4 krát, aby bol z kávovaru spláchnutý všetok odvápňovací roztok.
  8. Na záver nezabudnite vybrať servisnú kapsulu a vložiť ju späť do úložného priestoru.

 

 

Čistý kávovar Philips.

Ako čistiť a odvápniť kávovar Philips

Ak vlastníte Philips automatický kávovar na odvápnenie môžete použiť buď prípravok od značky Philips alebo aj iný.

  1. Do nádoby na vodu vylejte odvápňovač zriedený s čistou vodou a položte prázdnu nádobu pod výtok na vodu.
  2. Stlačte tlačidlo odvápnenia na dobu 10 sekúnd a otočte ventil na vodu/paru.
  3. Po skončení programu vypnite ventil na vodu, vyprázdnite nádobku s použitým odvápňovačom, umyte ju a naplňte čistou studenou vodou.
  4. Otočte ventil a začne vytekať čistá voda.
  5. Proces párkrát zopakujte.

 

 

Odvápňovanie kávovarov Krups

Krups kávovary na kapsule disponujú svetelnou kontrolkou s nápisom CLEAN, ktorá sa rozsvieti v prípade zavápnenia. Postup na odvápnenie je nasledovný:

  1. Najskôr si pripravte vhodný odvápňovač, najlepšie od spoločnosť Krups, ale použiť môžete aj akýkoľvek iný.
  2. Nalejte ho do nádržky na vodu, stlačte tlačidlo CLEAN a následne tlačidlo BREW.
  3. Proces odvápnenia trvá približne 30 minút.
  4. Ak po odvápňovaní ostane v nádržke zvyšok roztoku, stlačte tlačidlo CLEAN ešte raz.
  5. Po čistení nádržku vypláchnite, napustite čistou vodou a nechajte ju ešte niekoľkokrát pretiecť kávovarom.

 

Súvisiace kategórie

Kávovary Automatické kávovary Pákové kávovary Kávovary na kapsule