Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako napísať zavináč na klávesnici - MacBook aj PC

Klávesová skratka zavináč (@) je špeciálnym symbolom, ktorý sa najčastejšie používa v emailových adresách na oddelenie užívateľského mena od názvu domény (meno@priklad.com) a tiež na sociálnych sieťach, kde označuje konkrétnych užívateľov alebo vytvára "mention" (zmienku), ktorá sa týka konkrétnej osoby. Skratka zavináč sa používa aj v programovaní na špecifické syntaktické alebo funkčné účely pričom v každom programovacom jazyku sa funkcia zavináč líši.

Vedieť napísať zavináč na klávesnici patrí medzi základné zručnosti pri práci s počítačom. V našom článku vás naučíme, ako napísať zavináč na vašom počítači či už vlastníte Mac alebo počítač s Windows.

 

Ako napísať zavináč na Mac

Počítače MacBook podporujú rôzne rozloženia klávesnice a niektoré špeciálne znaky sa môžu písať inak v závislosti od aktuálneho rozloženia.

Najčastejšie však zavináč na MacBooku napíšete týmito 2 spôsobmi:

  1. Stlačte klávesu Option () a zároveň klávesu ľ (platí pre slovenské alebo české rozloženie klávesnice).

  2. Stlačte klávesu Option () a zároveň klávesu 2.

 


Apple klávesnica.

Ako sa dáva @ na PC

Spôsob, ako sa dáva @ na notebooku či na stolnom počítači s operačným systémom Windows sa môže líšiť od typu klávesnice a jazykového rozloženia.

Spôsoby, ako zadať zavináč pri týchto 3 rozloženiach klávesnice na PC:

  1. Pre anglické rozloženie klávesnice (QWERTY) stlačte klávesu Shift a zároveň klávesu 2

  2. Pre slovenské alebo české rozloženie klávesnice (QWERTZ) stlačte klávesu Control + Alt a súčasne klávesu V

  3. Na numerickej klávesnici stlačte ľavý ALT + 6 + 4

 

 

Numerická klávesnica Yenkee.

 

Ďalšie špeciálne klávesové skratky, ktoré by ste mali poznať

Predstavujeme vám ďalšie špeciálne a užitočné klávesové skratky, ktoré majú za úlohu vám pomôcť efektívnejšie používať váš počítač a uľahčiť vám každodennú prácu s textom, emailami a sociálnymi sieťami.

Špeciálne klávesové skratky pre Mac (ak používate anglickú klávesnicu):

  • (euro znak) - Option (alebo Alt) + Shift + 2 

  • © (copyright) - Option (alebo Alt) + G

  • (trademark) - Option (alebo Alt) + 2

  • § (section symbol) - Option (alebo Alt) + 6

  • Ω (omega symbol) - Option (alebo Alt) + Z
     

Špeciálne klávesové skratky pre PC (Windows):

  • (euro znak) - Ctrl + Alt + e 

  • © (copyright) - Alt + 0169 (pri použití numerickej klávesnice)

  • (trademark) - Alt + 0153 (pri použití numerickej klávesnice)

  • § (section symbol) - Alt + 0167 (pri použití numerickej klávesnice)

 

Problémy so zadávaním klávesových skratiek

Môže sa stať, že pri zadávaní klávesových skratiek napíšete odlišný znak, ako ste povodne zmýšľali. Môže to byť spôsobené rôznymi nastaveniami klávesnice alebo jazykového rozloženia. Poradíme vám, ako zistiť či váš počítač podporuje konkrétne klávesové skratky a ako ich nastaviť tak, aby vám fungovali.
 

Ako zistiť či váš PC s Windows podporuje klávesové skratky?

V prvom rade vám odporúčame skontrolovať, aké rozloženie klávesnice má váš notebook či PC s Windows. Urobíte tak v Setting (Nastavenia), kliknete na Time & language (Čas a jazyk), ďalej na Language (Jazyk) a Preferred languages (Preferované jazyky). Tu jednoducho zistíte, aké máte rozloženie klávesnice (napr. Slovenské, České, Anglické - US).

Následne použite Mapu znakov (Character Map), ktorú otvoríte stlačením Win + R, potom napíšte slovo charmap a stlačte Enter. Mapa znakov vám ukáže všetky dostupné znaky a klávesové skratky pre rozloženie vašej klávesnice pomocou Alt kódu.

 

 

Ako napísať zavináč na klávesnici

 

Ako zistiť či váš Mac podporuje klávesové skratky?

Tak, ako v prípade PC s Windows aj pri Mac je potrebné si najprv overiť rozloženie Apple klávesnice. Urobíte tak v Nastaveniach systému (System Settings), ďalej kliknete na Keyboard (Klávesnica) a následne kliknete na Input Sources (Vstupné zdroje). V tomto kroku zistíte či máte správne rozloženie klávesnice (napr. Slovenské, České, Anglické - US).

Po rozkliknutí System Settings (Nastavenia systému) a Keyboard (Klávesnica) sa dostanete k možnosti zaškrtnúť Show Input menu in menu bar (Zobraziť vstupné menu v menu lište), kde sa vám zobrazí klávesový prehliadač. Tento nástroj vám ukáže aktuálne rozloženie klávesnice a umožní vám zobraziť špeciálne znaky pri stlačení klávesov ako Option alebo Shift.

Náš tip: Podrobný, prehľad všetkých potrebných a najčastejšie používaných klávesových skratiek sme pre vás spísali aj v našom článku Klávesové skratky, ktoré zvýšia vašu produktivitu pri práci s PC.