Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako funguje laserová tlačiareň

V súčasnosti si málokto z nás vie predstaviť svet, v ktorom by sme nemali možnosť vytlačiť si na papier obrázky alebo dokumenty, ktoré potrebujeme. Laserové tlačiarne sa stali populárnym nástrojom pre tlač a svoje využitie našli v kanceláriách, školách, ale aj domácnostiach. Obľúbené sú najmä pre svoju rýchlosť a kvalitu tlače, avšak veľa ľudí nevie, ako laserové tlačiarne fungujú. V našom článku sa dočítate nielen výhody laserových tlačiarní, ale tiež celý proces fungovania a tipy na ich údržbu.

Laserová tlačiareň má niekoľko výhod

Laserové tlačiarne poskytujú vysokú kvalitu tlače, vďaka čomu sú vytlačené texty a obrázky presné. Tonery laserovej tlačiarne majú vyššiu kapacitu, kvôli čomu je menej často potrebná ich výmena v porovnaní s atramentovými kazetami. Taktiež nevysychajú, takže sa nemusíte obávať, že by vám toner v tlačiarni zaschol.

V porovnaní s atramentovými tlačiarňami majú laserové tlačiarne niekoľko výhod:

  • rýchlosť tlače
  • ostré texty bez rozmazania
  • nižšie náklady na prevádzku
  • dlhá životnosť

Ako funguje farebná laserová tlačiareň?

Ako funguje laserová tlačiareň?

Fungovanie laserovej tlačiarne sa dá vysvetliť pomerne jednoducho - prostredníctvom prenosu suchého prášku, teda toneru, v spojitosti so statickou elektrinou dokáže laserová tlačiareň preniesť dokumenty a obrázky z počítača na papier. Celý princíp pritom spočíva v priťahovaní opačne nabitých objektov, ktoré sa k sebe dokážu prilepiť.

Ako takéto spojenie prebieha a detailnejší opis postupu tlače sme pre vás zhrnuli v 3 krokoch:

  1. Príprava
  2. Tlač
  3. Prenos tlačeného obrazu

Prvý krok: Príprava

Prípravná fáza sa skladá z niekoľkých krokov, na základe ktorých je laserová tlačiareň schopná požadovaný dokument vytlačiť. Po odoslaní informácií z počítača sa laserová tlačiareň zameriava na vytvorenie kompletného obrazu stránky vo svojej vlastnej pamäti. V tomto bode laserová tlačiareň vyniká voči atramentovým, pretože má svoju vlastnú pamäť, ktorú využíva ako zásobník pre tlačové dáta, pracovný priestor pre spracovanie informácií o obraze a pamäť pre zdobené písmená.

Tieto dáta sú následne spracované procesorom tlačiarne, ktorý podľa príslušného kódu určí veľkosť stránky, okraje, riadkovanie a vykoná ďalšie príkazy, ako napríklad zarovnanie textu. Procesor taktiež zabezpečuje formátovanie, čiže rozmiestnenie jednotlivých znakov a obrázkov na stránke. Z týchto príkazov vytvorí tlačiareň obraz, ktorý obsahuje informácie o rozmiestnení bodov na celej stránke. Rýchlosť celého tohto procesu je priamo ovplyvnená veľkosťou pamäte v laserovej tlačiarni.

Laserová tlačiareň Xerox.

Druhý krok: Tlač

Akonáhle prešiel dokument prípravnou fázou je pripravený na tlač. Laserové tlačiarne sú vybavené elektrickým vodivým valcom, ktorý je pokrytý polovodivou vrstvou zo selénu. Ten sa v tme správa ako izolant a po osvetlení sa stáva vodivým. Ešte pred tlačou sa táto vrstva nabije kladným elektrický nábojom. Následne obrazová jednotka spracuje obraz tlačenej predlohy a podľa nej sa potom riadi smerovanie laserového lúča tak, že otáča pohyblivým zrkadielkom. Na povrchu valca tak laserový lúč vykreslí tlačený obraz, osvetlené oblasti sa stanú vodivými a elektrický náboj sa z nich odvedie.

Tretí krok: Prenos tlačeného obrazu

Súčasťou tlačiarne je aj vývojka, ktorá sa stará o rozloženie tonerov na selénový valec. Vývojka má magnetický povrch, na ktorý sa prichytia prachové čiastočky tonerov - avšak iba k vysvieteným miestam selenového valca. Vďaka tomu sa na jeho povrchu vytvorí tlačený obraz z jemného prášku. V tomto momente vstupuje do celého procesu papier, na ktorý selenový valec prenesie daný obraz. Potom sa fotocitlivý valec vybije a celý proces sa opakuje, až kým je na papier prenesený celý obraz.

Toner by sa však v práškovej forme na papieri dlho neudržal, a tak musí dôjsť k jeho trvalému prichyteniu. Dvojica valcov preto papier nažehlí, čím sa prachové zrnká roztopia a natrvalo sa prichytia o papier.

Farebné laserové tlačiarne majú štyri farebné náplne.

Ako prebieha farebná tlač na laserovej tlačiarni?

Farebná tlač prebieha podobne, ako čiernobiela tlač s tým rozdielom, že obraz sa pre každú farebnú vrstvu vysvieti zvlášť. Každá farebná laserová tlačiareň potrebuje k svojmu fungovaniu štyri farebné náplne CMYK, ich usporiadanie v tlačiarni môže byť rôzne:

  • Cyan (azúrová)
  • Magenta (fialová)
  • Yellow (žltá)
  • Black (čierna)

Tipy na správnu údržbu laserovej tlačiarne

Na zabezpečenie správneho fungovania a optimálneho výkonu po dobu niekoľkých rokov by ste sa mali o laserovú tlačiareň príkladne starať. Nejde o žiadne náročné úkony, avšak správnym zaobchádzaním dokážete predĺžiť jej životnosť.

  • zariadenie umiestnite do prostredia s optimálnou teplotou a vlhkosťou
  • používajte vysokokvalitný toner
  • tlačiareň nepreťažujte
  • pravidelne čistite vnútorné komponenty
  • v prípade potreby vymeňte opotrebované diely
  • ak nastanú nejaké problémy, riešte ich ihneď

Pre správne fungovanie dodržiavajte najmä odporúčané limity tlače a vyhnite sa preťažovaniu zariadenia. Príliš veľké objemy tlače môžu viesť k prehriatiu a znížiť životnosť tlačiarne. Ak zistíte akékoľvek zhoršenie kvality tlače alebo iné problémy, riešte ich čo najskôr. Predčasná diagnostika a opravy môžu predísť vážnym problémom.

Laserová tlačiareň Canon.

Aké typy laserových tlačiarní nájdete v našej ponuke?

Laserové tlačiarne rozdeľujeme na základe toho, či sú schopné tlačiť aj farebné dokumenty, a či okrem tlače disponujú aj ďalšími funkciami. Záleží len na vás, aký model laserovej tlačiarne uprednostníte, z našej ponuky si môžete vybrať nasledovné modely:

  • Monochromatické (čiernobiele)
  • Farebné
  • Multifunkčné

Monochromatické laserové tlačiarne sú ideálne pre užívateľov, ktorí prevažne tlačia textové dokumenty a nie sú závislí na farebných výtlačkoch. Výhodou týchto tlačiarní je vysoká kvalita tlače a rýchlosť.

Farebné laserové tlačiarne sú vhodné pre tlač farebných obrázkov, prezentácií a marketingových materiálov. K svojmu fungovaniu potrebujú viac tonerových kaziet na vytváranie farebných výtlačkov.

Multifunkčné laserové tlačiarne kombinujú niekoľko funkcií v jednom zariadení, najčastejšie tlač, skenovanie, kopírovanie alebo faxovanie. Vhodné sú do domácností, škôl alebo kancelárií, ktoré túto multifunkčnosť využijú.

Laserové tlačiarne ponúkajú títo výrobcovia

Na našom e-shope zakúpite laserové tlačiarne od overených výrobcov, ktorí sa neustále snažia prinášať inovácie v tejto oblasti. Každý rok sú preto predstavované nové modely tlačiarní s lepšou rýchlosťou tlače, rozlíšením a novým dizajnom. Pri výbere vám okrem technických parametrov odporúčame sledovať aj recenzie užívateľov a ceny tonerov, ktoré sa môžu výrazne líšiť.

V našej ponuke nájdete laserové tlačiarne týchto značiek:

  • Canon
  • HP
  • Xerox

Súvisiace kategórie

Laserové tlačiarne