Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako funguje dotykový displej?

Vynájdenie dotykového displeja navždy zmenilo svet a prinieslo množstvo technických inovácií. Aj napriek tomu, že väčšina ľudí prichádza do kontaktu s dotykovým displejom prostredníctvom smartfónu každý deň, jeho fungovanie zostáva pre veľa ľudí záhadou. V tomto článku vám prezradíme, ako funguje dotykový displej a kde všade sa využíva.

Dotykový displej má svoje výhody aj nevýhody

Dotykové displeje sú moderným ovládacím prvkom a využívajú sa v rôznych zariadeniach. Nie vždy však dokáže dotykový displej spoľahlivo nahradiť klávesnicu a myš, preto si jeho výhody a nevýhody v krátkosti porovnáme.

Výhody dotykového displeja:

  • umožňuje rýchle a jednoduché ovládanie
  • podpora multitouch
  • možnosť prispôsobenia na rôzne tvary a veľkosti
  • ponúka širokú škálu využití
  • jednoduché čistenie

Dotykové ovládanie môže byť rýchlejšie a jednoduchšie v porovnaní s tradičnými metódami ovládania, ako sú klávesnice a myši. Väčšina dotykových displejov podporuje multitouch, čo znamená, že sú schopné rozpoznať viacero dotykových bodov súčasne. To umožňuje používateľom vykonávať viacero gest a interakcií naraz.

Dotykové displeje môžu byť ľahko prispôsobené rôznym veľkostiam a tvarom, čo umožňuje ich integráciu do rôznych typov zariadení. Často sú dotykové displeje využívané vo verejných priestoroch, ako sú bankomaty, informačné panely, výstavné stánky a iné, pretože umožňujú jednoduchú interakciu bez potreby fyzických klávesníc a myší.

Ako funguje dotykový displej?

Nevýhody dotykové displeja:

  • odtlačky prstov a škvrny
  • vyššia spotreba energie
  • nepresnosť ovládania

Dotykový displej je náročnejší na údržbu, pretože sa rýchlejšie špiní a často sú na ňom vidieť odtlačky prstov. Zároveň tiež môže mať vyššiu spotrebu energie ako tradičné displeje, čo môže viesť ku kratšej výdrži batérie, najmä pri zariadeniach s obrazovkou s vysokým rozlíšením. Najmä pri precíznych úlohách, ako sú kreslenie alebo písanie môže byť dotykové ovládanie nedostatočné, pretože dotykový displej nemusí byť úplne presný.

Dotykový displej je súčasťou viacerých zariadení

Najčastejšie sa s dotykovým displejom stretávame pri používaní smartfónov a tabletov. Dotykové displeje sa však stali obľúbeným ovládacím nástrojom aj v ďalších zariadeniach, preto s nimi môžete prísť do kontaktu aj keď ovládate bankomat, pracujete na notebooku alebo meníte nastavenia v aute.

Najčastejšie je dotykový displej súčasťou týchto zariadení:

Smartfón s dotykovým displejom.

Ako funguje dotykový displej?

Neexistuje jeden spôsob, ktorým by sme opísali fungovanie dotykového displeja, pretože existuje hneď niekoľko typov dotykových displejov, ktoré sa svojím fungovaním líšia. V súčasnosti sa pre ovládanie smartfónov, tabletov či monitorov, najviac využíva kapacitný displej, avšak stretnúť sa môžete aj s inými typmi.

  • infračervený displej
  • rezistívny displej
  • kapacitný displej

Infračervený displej

Infračervená (optická) dotyková obrazovka využíva sofistikovaný spôsob interakcie, ktorý spočíva v umiestnení LED diód, vyžarujúcich infračervené svetlo v hustej sieti okolo displeja. Táto sieť infračervených lúčov je sprevádzaná detektormi žiarenia, ktoré neustále monitorujú a snímajú narušenie stabilného svetla v danom bode. Na základe týchto údajov sa projekciou na kolmej osi vypočíta presné miesto dotyku.

Významnou výhodou tejto technológie je schopnosť vytvoriť dotykový systém vo forme rámika, ktorý je možné ľahko nainštalovať na akýkoľvek monitor. Infračervené dotykové obrazovky majú svoje korene v histórii, keď boli využívané pomocou rôznych doplnkov, ktoré boli pridávané k bežným CRT monitorom. Tento koncept umožňuje transformovať bežný displej na dotykový, čo zvyšuje jeho univerzálnosť a prispôsobiteľnosť, avšak v súčasnosti už sa nevyužíva.

Rezistívny displej

Rezistívny displej funguje na princípe podobnom štandardnej klávesnici. Jeho základ tvoria dve tenké metalické vrstvy oddelené úzkou vzduchovou medzerou. Obe vrstvy sú prepojené elektrickým prúdom. Keď stlačíte vrchnú flexibilnú vrstvu, tá sa mierne zohne a spojí so spodnou vrstvou. V mieste spojenia sa podobne ako pri klávesnici aktivuje elektrický prúd. Tento proces zabezpečuje, že zariadenie zaznamená váš dotyk v príslušnej časti displeja a reaguje s očakávanou funkcionalitou, či už ide o stlačenie tlačidla, otvorenie hyperlinku, písanie textu a podobne.

Rezistívny displej reaguje na dotyk s akýmkoľvek predmetom, ale je ideálny pre dotyk prstom alebo dotykovým perom. Táto vlastnosť môže byť v niektorých prípadoch považovaná za výhodu, najmä pri použití rukavíc. Napriek svojim výhodám má rezistívny displej niektoré nevýhody, ako napríklad nižšiu citlivosť na jemné dotyky a občas horšiu čitateľnosť kvôli vyššiemu odrazu svetla. Preto sa často uprednostňuje na obrazovkách s nižším rozlíšením. Najčastejšie sa s rezistívnym dotykovým displejom môžete stretnúť pri používaní ovládacích panelov v supermarketoch alebo bankomatoch.

Samsung Galaxy Z Fold5 využíva kapacitný displej.

Kapacitný displej

Kapacitné displeje predstavujú pokrok v oblasti dotykových technológií, ktorý rieši problémy s nedostatočnou citlivosťou ich rezistívnych predchodcov. Tieto displeje sa stali dominujúcimi vo svete smartfónov, tabletov a dotykových notebookov. Oproti rezistívnym displejom sú kapacitné verzie výrazne citlivejšie a presnejšie.

Kapacitné displeje majú povrch vybavený neviditeľnou elektrostatickou vrstvou, ktorá sa naruší po kontakte s prstom. Táto interakcia spôsobí zmenu kapacitného odporu a umožní zariadeniu identifikovať presnú polohu dotyku.

Jednou z výhod kapacitných displejov je ich schopnosť ignorovať nevodivé predmety, ako sú napríklad ceruzky, pretože sú zamerané len na ovládanie pomocou ľudských prstov, ktoré pôsobia ako vodiče. Kapacitné displeje taktiež podporujú vyššie rozlíšenie a majú dlhšiu životnosť v porovnaní s rezistívnymi displejmi.

Technológia kapacitných displejov neustále pokračuje v zdokonaľovaní, čo umožňuje vývoj super citlivých, ohybných a extrémne tenkých displejov. Tieto vlastnosti prispievajú k širokému uplatneniu kapacitných displejov v rôznych oblastiach elektroniky.

Súvisiace kategórie

Mobilné telefóny Tablety Monitory Notebooky Digitálne kamery