Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako funguje čítačka kariet a ako vybrať tú najlepšiu?

Čítačka kariet je praktické, kompaktné zariadenie, ktoré s obľubou využívajú ľudia, ktorí často pracujú s veľkým objemom dát. Výhodou čítačky kariet je rýchly prenos údajov z jedného zariadenia na druhé. V našej ponuke nájdete pestrý výber modelov, z ktorých si zaiste vyberiete. Zistite, aké kritéria sledovať pri výbere čítačky kariet preto, aby ste si vybrali tú najlepšiu čítačku kariet.

Ako vybrať čítačku kariet?

Ako funguje čítačka kariet?

Čítačka kariet je zariadenie určené k rýchlemu prenosu dát z jedného zariadenia do druhého. Profesionáli, ako fotografi, grafici, či strihači potrebujú čítačku pamäťových kariet, ktorá dokáže rýchlo a spoľahlivo načítať súbory z rôznych pamäťových kariet a presunúť ich do ich pracovného prostredia. V tomto prípade je USB kábel často nepraktický, pretože jeho rýchlosť prenosu dát je často nedostatočná.

Všeobecne môžeme čítačky pamäťových kariet rozdeliť do viacerých kategórií:

  • Integrované čítačky pamäťových kariet sú pevne zabudované priamo do zariadení, ako sú stolné počítače alebo notebooky. Sú súčasťou výbavy zariadenia a nemusíte ich osobitne kupovať.
  • Externé čítačky pamäťových kariet sú samostatné zariadenia, ktoré môžete zakúpiť nezávisle od vášho počítača. Pripájajú sa k počítaču cez USB kábel a umožňujú čítanie údajov z rôznych typov pamäťových kariet.
  • Univerzálne čítačky pamäťových kariet sú flexibilné zariadenia, ktoré podporujú viacero rôznych formátov pamäťových kariet a pamäťových médií. Dokážu čítať údaje z kariet typu SD, SDHC, SDXC, alebo micro SDHC a SDXC. Okrem toho môžu podporovať ďalšie formáty, ako napríklad CF, xD karty alebo XC. Niektoré z týchto čítačiek majú aj zabudovaný USB hub, čo umožňuje pripojenie ďalších zariadení, ako napríklad USB disku.

Univerzálna čítačka kariet Yenkee.

Prečo investovať do čítačky pamäťových kariet?

Čítačka pamäťových kariet je užitočným nástrojom, ktorý má niekoľko praktických vlastností. Toto sú dôvody, kvôli ktorým čítačku kariet skutočne oceníte:

  • Ak hľadáte rýchly a efektívny spôsob načítania údajov z viacerých pamäťových kariet, čítačka s viacerými slotmi vám poskytne túto možnosť. Môžete s ňou naraz spracovávať dáta z viacerých pamäťových médií.
  • Vďaka svojej kompaktnosti sa čítačka zmestí do akéhokoľvek batohu, tašky alebo aktovky.
  • Niektoré čítačky sú schopné okrem pamäťových kariet aj prečítať SIM kartu z vášho mobilného telefónu. Tým sa stávajú všestranným nástrojom pre správu dát na vašich mobilných zariadeniach.
  • Pre tých, ktorí potrebujú pracovať aj na cestách, sú dostupné čítačky, ktoré umožňujú pripojenie nielen k tabletu alebo smartfónu, ale aj do externých klávesníc a myší. S touto výbavou dosiahnete vyššiu produktivitu aj na cestách.

Ako vybrať čítačku kariet?

Na našom e-shope nájdete viacero typov a formátov čítačiek kariet. Pestrý výber často sťažuje rozhodovanie a preto sme pre vás pripravili zoznam kritérií, ktoré vám s výberom najlepšej čítačky pamäťových kariet pomôžu.

Pri výbere čítačky pamäťovej karty sledujte tieto parametre:

  • formáty pamäťovej karty
  • rozhranie
  • rýchlosť prenosu údajov
  • počet slotov

Čítačka kariet Yenkee.

Formáty pamäťovej karty, ktoré dokáže čítačka prečítať

Pri výbere čítačky kariet by ste mali v prvom rade sledovať s akým formátom dokáže pracovať. Čím univerzálnejšia čítačka je, tým lepšie, pretože to znamená, že môže prečítať širokú škálu formátov kariet s rôznymi technickými špecifikáciami.

  • Čítačka SD kariet je schopná prečítať všetky karty typu SD, vrátane SD kariet, SDHC kariet (s výrazne vyššou kapacitou) a kariet SDXC (ktoré majú veľkú kapacitu a vysokú rýchlosť prenosu dát).
  • Čítačka microSD kariet je určená pre microSD karty, vrátane microSDHC (s väčšou kapacitou) a microSDXC (s vysokou kapacitou a rýchlosťou prenosu).
  • Čítačka Compact Flash (CF) kariet je vhodná pre profesionálnych fotografov, ktorí pracujú s kartami Compact Flash. Okrem nich by mala podporovať aj karty CFast 2.0 a môže byť dokonca kompatibilná s XQD kartami.

Rozhranie čítačky kariet

Pri pripájaní čítačky pamäťových kariet k vášmu zariadeniu máte na výber z niekoľkých rôznych rozhraní, ktoré sa líšia v závislosti od typu karty a zariadenia, ktoré používate. V našom e-shope nájdete na výber čítačky pamäťových kariet s týmto rozhraním:

  • USB je jedným z najbežnejších spôsobov pripojenia čítačky k počítaču. Vďaka štandardným USB alebo modernému USB-C portu môžete svoju čítačku pripojiť pohodlne a rýchlo. Ide o všeobecne kompatibilný spôsob, ktorý funguje na väčšine moderných zariadení.
  • Micro USB je vhodné pre čítanie micro SDHC kariet, čo je bežný formát používaný v smartfónoch, tabletoch a iných kompaktných zariadeniach. To vám umožňuje jednoducho prenášať dáta zo svojho mobilného zariadenia na počítač.
  • PCMCIA alebo PC Card slot je typické rozhranie pre prenosné počítače a notebooky. Toto rozhranie umožňuje fyzické pripojenie čítačky priamo do zariadenia. Je užitočné pre staršie notebooky, ktoré nemusia mať USB porty.
  • IDE - niektoré čítačky majú integrované rozhranie IDE, ktoré im umožňuje správať sa ako interný disk v počítači. Týmto spôsobom môžu byť pamäťové karty čítané priamo v počítači, čím sa vytvára ilúzia, že sú vložené do disku.

Čítačka kariet Hama.

Rýchlosť prenosu údajov z čítačky do zariadenia

Prenosová rýchlosť je kritickým faktorom pri výbere čítačky pamäťových kariet. Táto rýchlosť sa líši v závislosti od typu zbernice, ktorou čítačka disponuje a môže mať výrazný vplyv na efektívnosť a rýchlosť prenosu dát medzi pamäťovými kartami a vašim zariadením.

USB 1.1. (až 12 Mbit/s) a USB 2.0 (až 480 Mbit/s) - tieto porty majú obmedzenú prenosovú rýchlosť, čo znamená, že prenos súborov bude prebiehať pomaly.

USB 3.0./USB 3.2 Gen 1 (až 5 Gbit/s) - predstavuje výrazné zlepšenie v rýchlosti prenosu dát v porovnaní s predchodcami. S rýchlosťou až desaťnásobne vyššou ako pri USB 2.0, čítačky s týmto rozhraním ponúkajú rýchle a efektívne prenosy dát. Ešte rýchlejší prenos dát umožňuje USB 3.2 Gen 2 (až 10 Gbit/s) a USB 3.2 Gen 2x2 (až 20 Gbit/s)

Moderné zariadenia, ako napríklad MacBooky, často disponujú portom USB-C. Tento port je známy pre svoju vysokú rýchlosť a univerzálnu kompatibilitu s rôznymi zariadeniami.

Výber čítačky, ktorá je kompatibilná s vaším zariadením a ponúka dostatočne vysokú rýchlosť prenosu dát, vám umožní efektívne spravovať a prenášať dáta bez zbytočných prieťahov. Prenosovú rýchlosť však ovplyvňuje nielen typ zbernice, ale aj výkon vášho zariadenia. Aj keď máte čítačku s vysokou rýchlosťou, ak vaše zariadenie nie je schopné ju podporiť, môže to spomaliť celý proces prenosu dát. Preto je dôležité zvážiť nielen rýchlosť čítačky, ale aj kompatibilitu s vaším počítačom a jeho schopnosť rýchleho prenosu dát.

Koľko slotov môže mať čítačka kariet?

Väčšina moderných čítačiek má zvyčajne dva sloty, čo je dostatočné pre väčšinu používateľov. To umožňuje prečítanie väčšiny bežne používaných typov pamäťových kariet. Vďaka tomu nemusíte mať niekoľko rôznych čítačiek pre rôzne formáty kariet, čo zjednodušuje proces spracovania dát a uľahčuje prácu s vašimi súbormi.

  • základné čítačky pamäťových kariet majú 1 slot
  • najviac môžu mať čítačky pamäťových kariet až 7 slotov

Čítačky kariet ponúkajú viacerí výrobcovia

V našej ponuke nájdete pestrý výber čítačiek kariet viacerých známych výrobcov. Záleží len na vás, koľko ste do novej čítačky kariet ochotný investovať a aké parametre uprednostníte pri výbere.

Na výber máme modely týchto značiek:

  • Apple
  • Yenkee
  • Hama