Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako funguje bezdrôtové nabíjanie

Bezdrôtové nabíjanie sa stáva súčasťou bežného života či už v domácnosti, v kancelárii alebo dokonca v aute. S rastúcou popularitou a vývojom tejto technológie sa očakáva, že bezdrôtové nabíjanie bude čoraz viac dostupné a efektívnejšie. Zistite ako funguje bezdrôtová nabíjačka, aké sú jej výhody a nevýhody a my vám poradíme, aké typy existujú.

Bezdrôtová nabíjačka FIXED.

 

Ako funguje bezdrôtová nabíjačka?

Aj keď sa môže zdať, že bezdrôtová nabíjačka je zložitým zariadením, v skutočnosti je bezdrôtové nabíjanie jednoduchý proces. Bezdrôtové nabíjanie využíva elektromagnetickú indukciu na prenos energie medzi nabíjačkou a smartfónom, čím umožňuje bezproblémové a pohodlné nabíjanie bez použitia káblov. Pre väčšinu smartfónov a bezdrôtových nabíjačiek sa využíva štandard nazývaný Qi.

Celý proces fungovania bezdrôtovej nabíjačky vám vysvetlíme v niekoľkých bodoch:

  • V bezdrôtovej nabíjačke je umiestnená kovová cievka, ktorá slúži ako primárna cievka. Táto cievka je napájaná elektrickým prúdom, čo vytvára magnetické pole v jej okolí. Smartfón, ktorý podporuje bezdrôtové nabíjanie obsahuje sekundárnu cievku, tá je umiestnená v zadnej časti telefónu.
  • Keď je smartfón umiestnený na nabíjacej ploche nabíjačky, sekundárna cievka v smartfóne sa nachádza v blízkosti primárnej cievky nabíjačky. Magnetické pole, ktoré vyžaruje primárna cievka, indukuje elektrický prúd v sekundárnej cievke smartfónu. Tento indukovaný prúd sa potom používa na nabíjanie batérie smartfónu.
  • Magnetické pole, ktoré vytvára bezdrôtová nabíjačka je neškodné a človek ho nepociťuje, takže môžete bezdrôtovú nabíjačku používať bez starostí o vaše zdravie.

Moderné bezdrôtové nabíjačky tiež monitorujú prítomnosť smartfónu prostredníctvom senzorov a prerušia generovanie magnetického poľa, ak sa na nich nenachádza žiadne zariadenie.

Zistite, ako funguje bezdrôtové nabíjanie.

 

Aké bezdrôtové nabíjačky nájdete v našej ponuke?

Existuje niekoľko typov bezdrôtových nabíjačiek, ktoré sa líšia nielen v spôsobe prenosu energie, ale aj v ich celkovom prevedení. Záleží len na vás, aký typ bezdrôtovej nabíjačky vám bude najviac vyhovovať, na výber sú:

  • Ploché - majú plochú a tenkú konštrukciu, ktorá umožňuje položenie zariadenia na ich povrch. Sú vhodné najmä na použitie na stoloch, nočných stolíkoch alebo pracovných plochách. Zariadenie je položené horizontálne na nabíjačku, ktorá poskytuje bezdrôtové nabíjanie.
  • Stojace - majú zvyčajne stojanový tvar, ktorý umožňuje umiestnenie zariadenia vo vzpriamenej polohe. Stojace bezdrôtové nabíjačky sú vhodné na použitie na pracovných stoloch alebo nočných stolíkoch, pretože umožňujú pohodlné sledovanie obrazovky telefónu počas nabíjania. Zariadenie je umiestnené vo vertikálnej polohe a je podporované nabíjacími pinmi alebo magnetickým držiakom, ktoré udržujú telefón v správnej pozícii.
  • Auto - sú navrhnuté špeciálne pre použitie v aute. Často sa pripájajú do adaptéra zapaľovača cigariet a poskytujú bezdrôtové nabíjanie pre zariadenia, ako sú smartfóny, smart hodinky alebo iné elektronické zariadenia. Auto nabíjačky môžu mať plochý alebo stojanový tvar, aby umožnili pohodlné umiestnenie zariadenia počas jazdy.

Bezdrôtová nabíjačka Yenkee.

 

Bezdrôtové nabíjanie Qi má svoje výhody aj nevýhody

Technológia bezdrôtového nabíjania Qi má viacero výhod, ktoré pri jej používaní určite oceníte. Je však dôležité uvedomiť si, že výhody, ale aj nevýhody bezdrôtového nabíjania sa môžu líšiť v závislosti od konkrétneho zariadenia a technológie použitej na bezdrôtové nabíjanie.

Výhody bezdrôtového nabíjania:

  • jednoduchá prevádzka bez nutnosti spájania kábla s konektorom, po priložení na podložku sa zariadenie začne automaticky nabíjať
  • nabíjaciu podložku môžete využívať pre rôzne zariadenia
  • konektor je menej opotrebovaný
  • funkcia rezervného nabíjania
  • minimalizácia rizika prehrievania telefónu

Nevýhody bezdrôtového nabíjania

  • rýchlosť nabíjania je pomalšia v porovnaní s nabíjaním prostredníctvom kábla
  • počas nabíjania nie je možné telefón držať v ruke a používať ho
  • pri nabíjaní dochádza k vysokým stratám energie

Bezdrôtová nabíjačka má svoje výhody aj nevýhody.

 

Ktoré telefóny podporujú bezdrôtové nabíjanie?

Je dôležité spomenúť, že nie všetky smartfóny a nabíjačky sú kompatibilné s rovnakým štandardom bezdrôtového nabíjania. Preto je potrebné zabezpečiť, že smartfón a nabíjačka podporujú rovnaký štandard (napr. Qi), aby bezdrôtové nabíjanie správne fungovalo. V našej ponuke nájdete pestrý výber smartfónov, ktoré bezdrôtové nabíjanie podporujú.

Najviac technológiu bezdrôtového nabíjania spropagovala spoločnosť Apple, ktorá na trh priniesla bezdrôtovú nabíjačku MagSafe. Tá je vybavené magnetom, ktorý dokonale prichytí telefón a umožňuje tak bezproblémové nabíjanie. Technológiu bezdrôtového nabíjania podporujú iPhony 12, 13 a 14, avšak na výber máte aj smartfónya nabíjačky iných výrobcov.

Yenkee bezdrôtová nabíjačka podporujúca technológiu MagSafe.

 

Čo je to reverzné nabíjanie?

Bezdrôtové nabíjanie prináša jedinečnú vychytávku, ktorou je možnosť využiť samotný telefón ako nabíjačku pre iné zariadenia, ktoré podporujú bezdrôtové nabíjanie. Využitie reverzného nabíjania umožňuje flexibilitu pri nabíjaní rôznych zariadení a zdieľanie energie medzi nimi, čo je praktická funkcia v prípadoch, keď nie je k dispozícii nabíjacie zariadenie alebo kábel. Túto funkciu s názvom PowerShare podporuje viacero výrobcov smartfónov, jednou z najznámejších je spoločnosť Samsung.

Aby bolo možné bez problémov prenášať energiu bezdrôtovo, je dôležité, aby mal telefón zadnú stranu vyrobenú zo skleneného materiálu. Sklenená zadná strana umožňuje kompatibilitu s nabíjacou podložkou a zabezpečuje bezdrôtový prenos energie. Preto veľa smartfónov dnes používa sklo na zadnej strane, ktoré sa zhoduje so sklom na prednej strane telefónu, ktoré chráni displej.

Stojan na bezdrôtové nabíjanie viacerých zariadení.

 

Bezdrôtové nabíjanie Qi sa neustále vyvíja a zlepšuje

Budúcnosť bezdrôtového nabíjania sľubuje zlepšenia a nové technológie, ktoré budú mať vplyv najmä na jej efektivitu a rozsah. Vzhľadom na rastúcu popularitu bezdrôtového nabíjania a jeho možnosti v rôznych oblastiach života je pravdepodobné, že táto technológia sa bude čoraz viac presadzovať a začne byť bežnou súčasťou našej každodennej rutiny.

Zistite, aké sú najväčšie trendy vo vývoji bezdrôtových nabíjačiek:

  • Zväčšovanie bezpečnej vzdialenosti medzi zariadením a nabíjacou plochou. Týmto spôsobom sa zvyšuje pohodlie používateľa, pretože už nebude nutné umiestňovať zariadenie priamo na nabíjaciu podložku.
  • Znižovanie energetických strát počas nabíjania a zvyšovanie efektivity prenosu energie.
  • Investície do technológií, ktoré umožnia rozšírenie veľkosti nabíjacej plochy, aby sa na ňu zmestilo viac zariadení naraz. Vďaka tomu by používatelia mohli bez problémov nabíjať viacero zariadení súčasne a nebolo by potrebné ich špecificky umiestňovať.
  • Okrem bežne známeho indukčného a magneticko-rezonančného princípu sa vynárajú aj iné konkurenčné prístupy využívajúce prenos energie rádiovými vlnami. Tieto technológie majú potenciál ponúkať oveľa väčší rozsah a možnosť nabíjania zariadení na väčšie vzdialenosti. Výrobcovia sa nezameriavajú výhradne na smartfóny, ale na širšie spektrum zariadení IoT (Internet of Things), vrátane elektromobilov, kuchynských spotrebičov a ďalších.

Súvisiace kategórie

Smartfóny Nabíjačky pre mobilné telefóny Príslušenstvo k mobilným telefónom Mobilné telefóny