Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Aké výhody prináša práca na dvoch monitoroch

Výber medzi jedným alebo dvoma monitormi závisí od vašich potrieb a pracovných úloh. Dva monitory môžu výrazne zvýšiť vašu produktivitu a zároveň zlepšiť vaše pracovné návyky. Zistite, aké výhody prináša práca na dvoch monitoroch a my vám poradíme, aké informácie zvážiť pred ich kúpou.

Aké výhody prináša práca na dvoch monitoroch?

Výhody práce na dvoch monitoroch

Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo používať dva monitory. Zlepšite svoju produktivitu pri práci s počítačom a využite možnosti, ktoré prináša systém duálnych monitorov. Toto sú najväčšie výhody práce na dvoch monitoroch:

  • Dva monitory vám poskytujú viac pracovnej plochy, čo znamená, že môžete mať otvorených viac aplikácií alebo okien súčasne.
  • Monitory sa zvyčajne dajú výškovo nastaviť, prípadne si k nim môžete dokúpiť stojan, tak aby ste sa pri pozeraní nemuseli hrbiť. Správnym držaním tela pri práci za počítačom predchádzate bolestiam krku a chrbtice.
  • S dvojicou monitorov môžete rýchlo prepínať medzi úlohami bez nutnosti zatvárania a otvárania okien, vďaka čomu je vaša práca časovo efektívnejšia.
  • Monitory môžete nastaviť aj zvislo, čo oceníte napríklad pri práci so zoznamami alebo dlhými textovými dokumentami.
  • Ďalší monitor oceníte aj pri práci s notebookom, pretože malá obrazovka notebooku je často nedostatočná. Najmä ak na notebooku pracujete niekoľko hodín, odporúča sa investícia do externého monitoru, ktorý zlepší váš komfort a efektivitu pri práci. 
  • Dva rovnaké monitory vytvárajú esteticky príjemný pracovný priestor. Váš stôl bude vyzerať dobre zladený a profesionálny.

Pozor na prokrastináciu

Nie každému dva monitory pri práci vyhovujú, a v niektorých prípadoch môže byť druhý monitor skôr rušivým prvkom, ako pomocníkom. Ak vás dokáže niečo ľahko rozptýliť alebo máte problém s udržaním pozornosti, dva monitory pravdepodobne nebudú pre vás to pravé riešenie.

Dva monitory využijete napríklad pri tvorbe multimediálneho obsahu.

Dva monitory majú množstvo využití

Použitie dvoch monitorov môže zásadne zmeniť spôsob, akým pracujete alebo sa zabávate na počítači. Dva monitory dokážete oceniť nielen pri práci, ale aj hraní hier a tvorbe multimediálneho obsahu.

V závislosti od vašich potrieb ponúkajú dva monitory tieto možnosti:

  • Pracovné prostredie - dva monitory vám umožňujú mať lepší prehľad nad vašou prácou. Napríklad môžete mať na jednom monitore otvorenú aplikáciu na komunikáciu s kolegami a na druhom monitore prehľadový nástroj alebo databázu. Multitasking je rýchlejší a pohodlnejší, pretože môžete s ľahkosťou presúvať aplikácie medzi oboma monitormi a pracovať na viacerých úlohách súčasne.
  • Tvorba multimediálneho obsahu - na jednom monitore môžete prezerať a selektovať súbory, ako obrázky, videá alebo zvukové nahrávky, zatiaľ čo na druhom monitore môžete intenzívne pracovať na editácii a úpravách týchto súborov. Vaša pracovná plocha zostáva čistá a organizovaná.
  • Hranie Hier - zatiaľ čo na jednom monitore si môžete vychutnať graficky náročné hry, druhý monitor vám môže slúži na komunikáciu s ostatnými hráčmi, prechádzanie návodov k hre alebo sledovanie herných tipov.

Na prácu využívajte dva identické monitory

Je bežné, že sa obe obrazovky súčasne využívajú na multitasking. Práve kvôli tomu je vhodné, aby ste na pracovnom stole mali da rovnaké monitory. Keď majú oba monitory rovnaké parametre, vaše oči sa nemusia neustále prispôsobovať rozdielnym vizuálnym podmienkam, vďaka čomu môže znížiť únavu očí a nepohodlie pri dlhšom používaní.

Dva monitory by mali mať tieto spoločné parametre:

  • veľkosť uhlopriečky
  • rozlíšenie
  • jas
  • teplotu farieb
  • kontrast

Dôležité je správne umiestnenie monitorov.

Dôležité je správne umiestnenie monitorov

Pri montáži dvoch monitorov by ste mali mať na pamäti ergonómiu a pohodlie, pretože to výrazne ovplyvňuje vašu produktivitu a celkovú pohodu počas práce. Ideálne je, aby sa pri používaní monitorov pohybovali iba vaše oči a nie celá hlava či krk.

Existujú dve základné možnosti nastavenia dvoch monitorov:

  • 50/50 - je ideálne pre ľudí, ktorí plánujú používať oba monitory rovnako intenzívne. Môžete ich nastaviť tak, aby vnútorné okraje monitorov boli v strede vášho pohľadu. Stačí, ak ich otočíte mierne smerom k vám, aby boli vo vašom priamom zornom poli. V tomto prípade by ste mali mať klávesnicu a stoličku umiestnené aj vo vyváženom stredovom postavení.
  • 80/20 - je vhodné, ak plánujete používať jeden monitor intenzívnejšie ako druhý, pričom jeden z nich bude vašim hlavným monitorom. Tento hlavný monitor umiestnite priamo pred seba a druhý monitor potom umiestnite vedľa a mierne ho otočte vašim smerom. Odporúčané je zvoliť si stranu, na ktorej sa nachádza vaše dominantné oko.

Zapojenie dvoch monitorov

Pripojenie monitora k počítaču alebo notebooku môže byť pomerne jednoduché, ale závisí od dostupných portov a technológií. Najbežnejšie používané spôsoby pripojenia monitorov k počítaču alebo notebooku zahŕňajú tieto možnosti:

  • Klasické káble a rozhrania - v minulosti boli VGA a DVI káble bežným spôsobom pripojenia monitora k počítaču. V súčasnosti sa však stále viac uprednostňujú moderné rozhrania, ako sú HDMI, DisplayPort a Thunderbolt. Tieto novšie technológie ponúkajú lepšiu kvalitu obrazu a zvuku.
  • HDMI (High-Definition Multimedia Interface) - je teraz jedným z najbežnejších spôsobov pripojenia monitora k počítaču, televízii alebo inému zariadeniu. Podporuje prenos vysokokvalitného obrazu a zvuku a je ľahko dostupný na väčšine moderných zariadení.
  • DisplayPort - toto rozhranie sa často používa v monitoroch a grafických kartách. Ponúka vysokú kvalitu obrazu a umožňuje pripojiť viacero monitorov k jednému zariadeniu.
  • Thunderbolt - je technológia vyvinutá spoločnosťou Intel, ktorá kombinuje rýchlu prenosovú rýchlosť s možnosťou pripojenia viacerých zariadení cez jeden kábel. Je často používaná na pripojenie externých monitorov k notebookom.
  • Adaptéry - v prípade, že narazíte na problémy s kompatibilitou medzi portami monitora a počítača, môžete použiť adaptéry. Tieto malé zariadenia umožňujú prepojiť rôzne typy rozhraní a sú lacné a ľahko dostupné.
  • Dokovacia stanica - ponúka rozšírenie konektorov a možností pripojenia, čím umožňuje pripojiť viac periférií a monitorov, a to v jednoduchom a efektívnom balení.
  • Bezdrôtové pripojenie - v snahe udržať pracovné stoly bez neporiadku a káblov mnoho ľudí preferuje bezdrôtové riešenia. Technológie ako Chromecast alebo AirTame vám umožňujú pripojiť monitor k počítaču alebo notebooku bez použitia káblov.

Zakrivený monitor Lenovo.

Tipy, ako vybrať monitor

Ak ste rozhodnutí pre prácu na dvoch monitoroch, dôležitý je najmä ich výber. Pri kúpe nových monitorov vám odporúčame sledovať niekoľko technických parametrov, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní o konkrétnom modely.

Zamerať by ste sa mali najmä na tieto kritériá:

  • Veľkosť uhlopriečky - vyjadruje sa v palcoch, pričom 1 palec predstavuje 2,54 cm. Monitory sú dostupné v rôznych veľkostiach, v prípade, že plánujete na prácu využívať dva monitory, vyberajte medzi uhlopriečkami 21 až 27 palcov.
  • Rozlíšenie - udáva počet obrazových bodov (pixelov) na šírku a výšku displeja. V našom e-shope nájdete monitory so štandardným Full HD rozlíšením, ale aj špičkové modely so 4K rozlíšením.
  • Pomer strán - najčastejšie predávanými sú monitory s pomerom strán 16:9 a 16:10. Dostupné sú však aj kancelárske monitory s pomerom strán 4:3 alebo 5:4, či širokouhlé monitory vhodné na sledovanie filmov a hranie hier s pomerom strán 21:9. 
  • Zobrazovacia technológia - je kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje výkon a kvalitu obrazu na monitore. Ak je pre vás dôležitá kvalita obrazu a farebné podanie, IPS monitor bude najlepšou voľbou. Ak potrebujete monitor pre hranie hier, TN monitor môže byť dobrým riešením. VA monitory sú niekde medzi nimi a ponúkajú dobrý kompromis medzi farebnou presnosťou a kontrastom.
  • Konektorová výbava - monitor musí mať dostatok portov na pripojenie k vašim zariadeniam. Moderné konektory ako HDMI a DisplayPort sú všeobecne lepšou voľbou, pretože podporujú vyššie rozlíšenie a kvalitu obrazu. V prípade, že máte starší notebook alebo iné zariadenie s VGA konektorom, uistite sa, že monitor má aj tento typ portu alebo si budete musieť zakúpiť adaptér.

Objavte všetky monitory v našej ponuke

Na našom e-shope nájdete pestrý výber monitorov, ktoré sa líšia viacerými parametrami. Pre lepší prehľad sme monitory rozdelili podľa účelu využitia do nasledovných skupín:

V našej ponuke nájdete aj zakrivené monitory, ktoré svojou veľkosťou nahrádzajú dva monitory. Obľúbené sú najmä u hráčov počítačových hier, pretože menej zaťažujú oči, poskytujú väčšie zorné pole, vytvárajú menšie skreslenie a dokážu dokonale vtiahnuť do deja.

 

 

Súvisiace kategórie

Monitory Kancelárske monitory Herné monitory Zakrivené monitory Širokouhlé monitory